שתף קטע נבחר

טיול מדברי בערבה התיכונה

מהתנינים של קרוקולוקו, דרך חוות האנטילופות ועד להופעות וערבי במה פתוחה בחאן גמלייה – לב הערבה הוא כבר מזמן לא עוד סתם מקום שחולפים על פניו בדרך לאילת

  

השבוע נסעתי עם משפחתי לטייל בערבה התיכונה. "מה יש לעשות בדרך לאילת?" – זו אחת השאלות הנפוצות ביותר בקבוצות המטיילים ברשתות החברתיות, אולם אני טוענת שחבל הארץ המדברי עומד בפני עצמו וכבר מזמן הוא לא רק אזור בדרך למקום אחר.

 

הערבה התיכונה שוכנת בין המועצה אזורית תמר שבצפון למועצה אזורית חבל אילות שבדרום. במזרח היא גובלת בירדן ובמערב היא גובלת במועצה אזורית רמת הנגב. שטחה של הערבה התיכונה מהווה כשישה אחוזים משטח מדינת ישראל והוא כולל 800 אלף מטרים של שמורות טבע ושבעה יישובים בלבד - עידן, חצבה, צופר, עין יהב, ספיר, צוקים ופארן - שבהם מתגוררים כ-3,000 בני אדם. אז אחרי שהכרנו קצת את האזור, בואו נצא לדרך.


 

אנחנו מתחילים את הטיול בסיור במרכז המבקרים של מרכז ויידור שמתאים לילדים ולמבוגרים כאחד. מדובר בסיור רב חושי שכולל סרט תלת מימד, כניסה לחממות תצוגה עם מיטב גידולי הערבה וביקור בחלל אינטראקטיבי שבו אפשר "להוריד גשם", להפוך לחקלאים לזמן קצר ולהציץ לתוך חיי חלק ממשפחות הערבה. עוד על הפרק: הסברים מעניינים על מלון מר, דלעות מצוירות, פלפלים, תרד גוליבר ועוד.

מרכז ויידור (צילום: מרכז ויידור)
מרכז ויידור(צילום: מרכז ויידור)

מרכז ויידור (צילום: מרכז ויידור)
עמדות אינטראקטיביות(צילום: מרכז ויידור)
 

מחיר כניסה: 29 שקלים למבוגר ו-23 שקלים לילד. פתוח בכל ימות השבוע מ-10:00 עד 14:00 כאשר בכל שעה עגולה יוצא לדרך סיור. למידע נוסף - הקליקו.

 

ארכיאולוגיה על הדרך

אנחנו נוסעים לאורכו של כביש הערבה, ובקילומטר ה-160 אנחנו נכנסים ל"עיר אובות" המקראית כדי לבקר באתר החפירות הארכיאולוגיות מצד חצבה. מדובר במצד המשוחזר בצורה מרשימה ובו שרידים של היישוב הקדום ביותר מתקופת בית ראשון ושרידי התקופה הרומית והנבטית. בעבר נמצאו במקום כלי חרס, מטבעות ושרידי אכסניה נבטית שישבה על הדרך מפטרה לממשית.

 

המקום היווה נקודה אסטרטגית חשובה בתקופות הקדומות בשל מעיין נובע שהיה כאן ובשל העובדה שהמקום נמצא על ציר מרכזי בדרך הבשמים הקדומה לכיוון מצרים וירדן. במקום צומח בגאווה עץ שיזף יפהפה, הגדול והוותיק ביותר בישראל שיש המעריכים כי גילו מגיע לכ-1,000 שנים. מקום יפה להגיע אליו מוקדם בבוקר או בשעת בין הערביים.

מצד חצבה (צילום: Bukvoed, מתוך ויקיפדיה)
מצד חצבה(צילום: Bukvoed, מתוך ויקיפדיה)
 


 

ביקור אצל התנינים 

משם אנחנו ממשיכים לחוות התנינים קרוקולוקו ששוכנת ליד המצד. אורית ועופר קובי, שחיו באפריקה, הונדורס ובמקומות אקזוטיים נוספים ברחבי העולם החליטו לחזור לכאן, ללב הערבה, ולהקים חוות תנינים. עופר, אגרונום במקצועו שלמד גידול בעלי חיים בפקולטה לחקלאות ברחובות ואחר כך גם בארצות הברית, יצא לקניה כדי לעבוד עם תנינים ושם פגש את אורית שטיילה במקום.

תנינים (צילום: יעל לרנר)
תנינים ברוקולוקו(צילום: יעל לרנר)

תנינים (צילום: יעל לרנר)
אפשר גם להחזיק. בפינת התמונה: נעלי קרוקס שמותאמות לאווירה(צילום: יעל לרנר)
 

"מצאנו שהתנאים כאן בערבה הם אידיאליים לגידול תנינים", אומרת אורית ומתחילה לספר לנו כיצד הזוחל מקרר את גופו על ידי פתיחה ממושכת של פיו. לאחר מכן היא ממשיכה לדבר באהבה על הערבה: "זה המקום הכי שקט ונקי בארץ, אזור יפה, אנחנו נהנים לקום כאן בכל בוקר.

 

בקרוקולוקו תמצאו יותר מ-2,000 תניני יאור, חלקם באורך של חמישה מטרים. תנין ממוצע יכול לחיות יותר ממאה שנים. התנינים זריזים ביותר, גם אם הם נראים קפואים במקומם, תנין יכול לזוז במהירות ולהפתיע אתכם. לכן חובה להשגיח על הילדים בעשר עיניים כדי שלא יתפתו ללטף או להכניס אצבע. האמיצים שביניכם יוכלו, אם ירצו, להחזיק בידיים תנין קטן תחת השגחה.

 

כמו כן, ניתן לבקר ב"תנינוקיה" ולפגוש תנינים שבקעו מהביצים או להגיע לסיור לילה ייחודי בתיאום מראש ולראות עשרות זוגות עיניים נוצצות בחושך.

 

מחיר: 30 שקלים (במזומן בלבד) לילדים מגיל שנתיים ולמבוגרים. לפרטים נוספים התקשרו למספר 052-8991088 או היכנסו לאתר.

 

הספארי הישראלי 

אנחנו ממשיכים בדרכנו על כביש 90 לביקור באפריקה הקטנה, חוות האנטילופות בערבה. כמי שקראה לבנה "ראם" תמיד הייתה לנו חיבה לאנטילופות, החיות החביבות והמרשימות הללו חיות כאן בשלווה בספארי יפה שהוא הגשמת חלום עבור שלומית ויוסי בן.

חוות האנטילופות (צילום: יעל לרנר)
אנטילופות(צילום: יעל לרנר)

השניים מתגוררים במושב צופר הסמוך. לפני כ-15 שנים החליט יוסי, יזם בנשמתו, להקים בארץ חוות רבייה לאנטילופות לצורכי גידול ומכירה לגני חיות ברחבי העולם. יוסי גייס למיזם גם את אחיו, מפקד הימ"מ לשעבר דוד בן שימול, והשניים הקימו חווה ענקית המשתרעת על פני 740 דונמים, ומאכלסת בעיקר אנטילופות מסוגים שונים – אילנד, ראמים, קודו, דישון, אימפלה, איילים נקודים ועוד.

 

המבקרים מוזמנים לערוך סיור עצמאי ברכב בסגנון ספארי. דף מידע שמחולק בכניסה מסייע לזהות את מיני האנטילופות. בחווה משוטטות כ-200 אנטילופות שמעלות גרה בנחת ואפילו מתקוטטות ביניהן. מומלץ להצטרף, אם ניתן, לאחת ההדרכות המרתקות שנערכות במקום ובהן מושמעים הסברים על סוגי הקרניים, הקשר בין הצלבנים לראמים שנחשבו בעיניהם לחדי קרן אגדיים ואפילו על הערוד, חמור יחיד ומיוחד בחווה שמוזכר במקרא.

 

עוד על הפרק: ביקור ב"תיבת נח" – ספינת עץ ענקית העוגנת על אדמת המדבר, ובה בעלי חיים רבים ומעניינים, כגון טווסים, סוריקטות, חתולי מדבר, תוכים ועוד. בקומה השנייה של התיבה ישנה מרפסת עם תצפית מרהיבה לנוף המדברי. ניתן גם ללון במתחם עם חדרים ממוזגים, באוהלים המופרדים במחיצות או במתחם קמפינג מסודר. אפשר גם להתפנק בבריכת מי גופרית בטמפרטורה של 32 מעלות ולנוח במתחם ערסלים מוצל.

חוות האנטילופות (צילום: יעל לרנר)
תיבת נוח. שחזור, לא המקורית(צילום: יעל לרנר)
 

חוות האנטילופות (צילום: יעל לרנר)
הבריכה בחוות האנטילופות(צילום: יעל לרנר)
  

איך מגיעים? ממערב לכביש 90, בין מרכז ספיר למושב צופר, מול קילומטר 133 מצפון לאילת. מחיר כניסה: 30 שקלים לילדים מגיל 3 ולמבוגרים. מידע נוסף בטלפון 052-3666041 או באתר.

 

לשחק במדבר

החיים בלב הערבה הופכים את אנשיה ליצירתיים במיוחד. אחת מהיוזמות המקסימות שנתקלתי בהן הוא משחק הבריחה "מדבר בריחה", משחק ניווט מדברי לכל גיל ולכל אדם ברחבי אזור היישוב צוקים.

מדבר בריחה (צילום: נוף צוקים ערבה תיכונה)
ילדים משחקים ב"מדבר בריחה"(צילום: נוף צוקים ערבה תיכונה)
 

במשחק תוזמנו לחפש את המטמון ולענות על שאלות טריוויה תוך פעילות בשטח בין תחנות ניווט במדבר. מבלי שתבחינו המשחק הופך במהרה לבילוי משפחתי מגבש ומאתגר, שגם יאפשר לכם להכיר את הסביבה המדברית. המשחק מתקיים בעברית ובאנגלית וניתן להתאימו לגודלה של הקבוצה. הוא נמשך כשעתיים וכולל הליכה של כשלושה קילומטרים.

 

המחיר: 50 שקלים לכל משתתף מעל גיל 4. בשל מזג האוויר החם, בחודשים מרץ ועד אוקטובר ההזנקה היא בשעות הבוקר או אחר הצהריים בלבד. למידע נוסף – הקליקו.

 

לשתות משהו קר בלב מדבר 

ונסיים באחד מהמקומות המפתיעים שגילינו בערבה: חאן גמלייה, מתחם אירוח, הופעות ומסעדה שלפני 17 שנה הקימו זוג חולמים בשם מיכל וציון סוויסה. "במדבר יש משהו שתופס אותך", מספר לנו ציון, "לכן מיד כשהשתחררנו מהצבא החלטנו לעבור לצוקים ולהקים מקום כזה שמעניק הכנסת אורחים מדברית ומחבר בין אנשים ועוברי אורח".

חאן גמלייה (צילום: יעל לרנר)
חאן גמלייה(צילום: יעל לרנר)
 

במבנה המסעדה, הנראה כאילו נלקח מסיפורי אלף לילה ולילה, תוזמנו לשבת בספות נמוכות וליהנות מארוחה עשירה שתורכב מחומרי גלם שמקורם בערבה. אל דאגה, מתחם המסעדה ממוזג. בערב המקום משנה את פניו והופך לבר מסעדה ובמקום מתקיימות הופעות ג'אם סשן וערבי במה פתוחה. אם התאהבתם במקום תוכלו גם להישאר לישון בחאן המקסים המהווה נקודה נהדרת ליציאה לטיולים באזור. לפרטים נוספים – הקליקו.

 

ומילה אישית לסיום: כדאי ומומלץ להגיע לביקור בערבה גם בקיץ, אך חייבים להיערך בהתאם. אם רוצים לטייל, עושים זאת השכם בבוקר או בשעות אחר הצהריים. בשעות החמות אפשר לרבוץ ולנוח, להשתכשך במקור מים או לבקר במקומות ממוזגים ומוצלים. האזור מחכה לכם על מקומותיו, קסמיו ואנשיו הייחודיים. למידע נוסף על התיירות בערבה – הקליקו

 

להמלצות נוספות ועדכונים שוטפים הצטרפו לקבוצת הפייסבוק "רגעים קטנים - מטיילים עם יעל לרנר ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נוף צוקים ערבה תיכונה
לגלות את היופי של המדבר
צילום: נוף צוקים ערבה תיכונה
מומלצים