שתף קטע נבחר

טלטלה בספרד: רה"מ בדרך להדחה בגלל שחיתות

מפלגתו של מריאנו ראחוי, רה"מ מאז 2011, הסתבכה בפרשת שוחד גדולה שבמסגרתה קיבלו בכירים במפלגה תשלומים תמורת חוזים ציבוריים שמנים. האופוזיציה גייסה את תמיכתה של מפלגה באסקית קטנה - והשיגה רוב להדחה. משבר פוליטי שני באירופה בתוך שבוע אחרי איטליה

ראש ממשלת ספרד, מריאנו ראחוי, צפוי להפסיד בהצבעת האי-אמון שתיערך מחר בפרלמנט הספרדי ולהיאלץ לעזוב את התפקיד. כך מדווחים הערב (יום ה') כלי תקשורת בספרד בעקבות החלטת המפלגה הבאסקית הלאומנית להצטרף למביעים אי-אמון בממשלתו ולהפילה. ההצבעה נערכת על רקע פרשת שחיתות גדולה שבה מעורבת "מפלגת העם" של ראחוי.

ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי הצבעת אי אמון פרלמנט (צילום: gettyimages)
ראש הממשלה ראחוי. "המפלגה איננה מושחתת"(צילום: gettyimages)
את הצעת האי-אמון העלתה המפלגה הסוציאליסטית בראשותו של פדרו סנצ'ס. לדברי סנצ'ס, האמון בראחוי אבד בעקבות החשיפה בשבוע שעבר של רשת שחיתות נרחבת שבמסגרתה ניתן שוחד לבכירים במפלגת העם בתמורה לחוזים ציבוריים שמנים. הדיון בהצעת האי-אמון החל היום וההצבעה צפויה מחר.

 

"אם תמשיך לכהן כראש הממשלה זה יהיה נטל על ספרד – אבל גם על מפלגתך", אמר סנצ'ס לראחוי. "אינך יכול לאלץ את המדינה לבחור בין שחיתות ליציבות, משום שאין חוסר יציבות גדול יותר מזה הנגרם על-ידי שחיתות".

ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי הצבעת אי אמון פרלמנט (צילום: EPA)
הדיון בפרלמנט היום לקראת ההצבעה. גם שר הכלכלה לשעבר הסתבך(צילום: EPA)

כדי להשיג רוב להצעת האי-אמון דרושה לסנצ'ס תמיכתם של 176 חברי פרלמנט. הסוציאליסטים מחזיקים ב-84 מ-350 המושבים בפרלמנט, ובימים האחרונים הם זכו גם בתמיכתה של מפלגת "פודמוס" האנטי-ממסדית, שלה 67 מושבים. בצירוף התמיכה ממפלגות קטנות, בהן שתי המפלגות הבדלניות הראשיות של קטלוניה, יכול סנצ'ס להגיע ל-175 תומכים. כדי להשיג קול נוסף ולהגיע לרף הדרוש לאישור ההצעה הוא זקוק לתמיכת המפלגה הבאסקית הלאומנית (PNV), שלה חמישה מושבים בפרלמנט. הערב דיווחו כלי תקשורת בספרד כי המפלגה הבאסקית החליטה להצטרף למחנהו של סנצ'ס – ולאפשר את הפלת הממשלה. שעה קלה אחר כך אישרה המפלגה הבאסקית את הדיווחים באופן רשמי.

ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי הצבעת אי אמון פרלמנט (צילום: gettyimages)
בית המשפט: סימני שאלה סביב עדותו של ראחוי. היום בפרלמנט(צילום: gettyimages)

בשבוע שעבר הודיע בית המשפט הלאומי במדריד – בית המשפט האחראי לטיפול בתיקים פליליים גדולים – כי הצליח לחשוף רשת שחיתות גדולה שבמסגרתה קיבלו בכירים במפלגתו של ראחוי שוחד תמורת חוזים ציבוריים גדולים בשנים 2005-1999. בית המשפט גזר עונשי מאסר על 29 בני אדם הקשורים למפלגה והורה לה להחזיר 245 אלף אירו שקיבלה במסגרת המזימה וששימשו אותה למימון של מסעות בחירות. בשנה שעברה הפך ראחוי לראש הממשלה המכהן הראשון של ספרד המוסר עדות במשפט. בפסיקתו קבע בית המשפט כי יש מקום לפקפק בעדותו של ראחוי.

 

ראחוי מכחיש כי ידע על מעשי השחיתות. במהלך הדיון בפרלמנט היום הוא הדגיש כי הפרשה אינה נוגעת לשרים בממשלה הנוכחית וכי רק קבוצה קטנה מאוד של חברים במפלגה הייתה מעורבת במעשים. "במפלגה שלנו היו אנשים מושחתים, אני מכיר בזה, אבל המפלגה עצמה אינה מושחתת", טען. הוא האשים את סנצ'ס כי הוא אופורטוניסט המנסה לנצל את המצב כדי לממש את שאיפותיו הפוליטיות.

ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי הצבעת אי אמון פרלמנט (צילום: רויטרס)
"מנהיג האופוזיציה אופורטוניסט". מריאנו ראחוי(צילום: רויטרס)

הפרשה הזו היא רק פרשת השחיתות האחרונה שבה מסתבכת מפלגתו של ראחוי. עשרות מחבריה, בהם שר הכלכלה לשעבר, הסתבכו בפרשות דומות. ראחוי מכהן כראש ממשלת ספרד מאז 2011.

 

אם ראחוי אכן ייאלץ לפרוש מתפקידו יהיה זה המשבר הפוליטי הגדול השני באירופה בתוך שבוע. בתחילת השבוע נכשל הניסיון להקים ממשלה באיטליה, ממשלה שאותה היו אמורות להוביל מפלגת חמשת הכוכבים האנטי-ממסדית ומפלגת הימין "הליגה", שתי מפלגות המתנגדות למדיניות האיחוד האירופי. שלושה חודשים עברו מאז הבחירות באיטליה מבלי שתקום בה ממשלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
ראחוי בפרלמנט, היום. "היו אצלנו מושחתים, זה נכון"
צילום: gettyimages
מומלצים