שתף קטע נבחר

פעולות שעשויות להציל את ילדיכם בים

הקפידו להיות בחוף מוכרז, היכנסו עם הילדים למים והסבירו להם מראש מה עושים במקרים של סחף או מערבולת. גם אם נראה לכם שאתם זהירים ואחראיים - כללי בטיחות שכדאי לכל הורה להכיר ולפעול על פיהם

 

 

בילוי בים מתקשר אצל רבים מאיתנו כפעילות מרגיעה ונינוחה המעוררת אצלנו תחושה של חופש. אין ספק שהים הוא מקום מצוין להפיג בו מתחים, להשתחרר מהשגרה ושחייה בו הנה מהנה ובריאה, עם זאת, כשהבילוי מלווה בילדים, נדרשת דריכות ותשומת לב רבה. חשוב לשמור על כללי זהירות בסיסיים ולהיות ערים למידע היכול להציל חיים.

 

חוף מוכרז

כלל ברזל ראשון - שחו תמיד בחוף מוכרז. אנשים נמשכים לחופים לא מוכרזים מכיוון שלרוב הם פחות צפופים ויש בהם פחות אנשים. חוף לא מוכרז הוא סכנת מוות, במיוחד אם אתם לא שחיינים מיומנים. בהעדר מציל ופיקוח אתם מעמידים את עצמכם בסכנה גבוהה מאוד.

 

קראו עוד:

מאיזה גיל כדאי ללמד ילדים שחייה?

מדריך וידאו: 4 תרגילי טרום שחייה לפעוטות

5 תרגילים שיכינו את הילד לשחייה

 

הצטיידו במצוף מים פתוחים

כל אדם עם משפחה שמגיע לחוף הים חייב שיהיה לו מצוף כזה בתיק הים שלו, כמו שאנו דואגים לקחת צידנית, כסאות או מחצלת. המצוף מתנפח תוך שבע שניות ובמקרה הצורך, מחברים אותו למותניים. אם חס וחלילה חייבים לחלץ מישהו, הוא יכול להציף שני אנשים מעל המים. גרירת אדם ללא מצוף היא מסוכנת, קשה וכמעט בלתי אפשרית בים סוער. אם אתם לא שחיינים מיומנים ונכנסתם לחלץ אדם בים סוער, ב-90% מהמקרים לא תוכלו לחזור איתו לחוף.

 

אל תכנסו למים לבד

הילדים כמובן, אך גם מבוגרים - כנסו למים רק עם אדם נוסף אחד לפחות. גם אם הוא שחיין פחות מיומן מכם. אדם נוסף יכול לזהות מצוקה ולקרוא לעזרה או להיות הסיוע לו אתם זקוקים מקרה קיצון או באפיסת כוחות.

 

זה לא מספיק לתצפת על הילדים מרחוק ()
זה לא מספיק לתצפת על הילדים מרחוק

הישארו קרובים לילדים

במקרים רבים פירוש הדבר הוא שתדרשו להיות דינמיים. זה לא מספיק לתצפת עליהם מעמדה סטטית ומרוחקת. היו עם הילדים בקו המים, ואם הם נכנסים - הכנסו איתם.

 

הימנעו משתיית אלכוהול בטרם נכנסים למים

שחיינים פיכחים עלולים לטבוע בים, על אחת כמה וכמה מבלים שתויים. האלכוהול פועל לרעה בשני רבדים: ראשית הוא גורם לביטחון מופרז ולאדישות, ושנית - הוא מטשטש ומקהה את החושים ואת האינסטינקטים. בשורה התחתונה, אלכוהול ושחייה בים לא הולכים יחד, ביחוד כאשר אתם אחראים על בטיחות ילדיכם.

 

סחף ומערבולות

במידה ונקלעתם לסחף חזק או למערבולת חשוב:

 

שחייה איטית לכיוון החוף: כשנקלעים למערבולת חשוב לשים דגש על שמירת הראש מעל המים ולא על החלצות מהמערבולת ולכן יש לשחות לכיוון החוף בקצב איטי ולא למהר. לא לכוון לנקודה ספציפית, מכיוון שברוב המקרים כיוון הזרם הוא אינו בקו ישר לחוף והתנגדות לו דורשת אנרגיה יקרה. העזרו בזרם על מנת לצאת מאזור המערבולת על ידי שחייה איטית ומתונה ובתנועות ארוכות.

 

  (צילום: shutterstock)
הנחו את הילד מה לעשות במקרה של הסחפות(צילום: shutterstock)

אל תאבקו בזרם: אם נכנסתם לסחף עוצמתי ואתם מתקשים לשחות נגדו, נסו לצוף בשכיבה על הגב בצורת כוכב. בכל פעם שהגל עובר אתכם - נשמו. כשאתם מרגישים שהסחף נחלש, נסו לשחות שוב, אך אל תגבירו קצב. תנו לגוף להיסחף, גם אם זה אומר שהתרחקתם מהחוף. שמרו כוחות! מישהו ירגיש בחסרונכם ויבוא לחלץ אתכם או יזעיק עזרה.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

הנחו את הילד לצוף במקרה של הסחפות: במידה ונקלעתם לתרחיש המפחיד ביותר ונכנסתם למערבולת עם ילדכם, נסו להציף את הילד על הגב, כמו שמורה הכלל הקודם. הנטייה שלנו היא להחזיק את הילד בידיים במטרה לשמור על ראשו מעל המים, אך באופן כזה לא תצליחו להחזיק מעמד יותר מ-20-30 שניות, עד שאתם והילד תגיעו לאפיסת כוחות.

 

הדרך הנכונה ביותר להתמודד עם מקרה כזה היא להנחות את הילד לצוף על הגב ולעצור את הנשימה בכל פעם שהמים מכסים את ראשו, תוך ביצוע תנועות ארוכות ואיטיות, ולבצע זאת גם בעצמכם. לאפשר לזרם לסחוף אתכם לאן שיסחוף עד שתחלצו מהמערבולת. בשלב כלשהו, מישהו יגיע אליכם לעזרה וחשוב לשמור כוחות.

 

לבדוק את מצב הים

כאשר מגיעים לחוף ומתלבטים האם והיכן להיכנס, כדאי להשתמש במספר טכניקות בעזרתן ניתן לאמוד את מצב הים:

 

1. כאמור, מומלץ מאוד להימנע מבילוי בחוף לא מוכרז, אך אם בכל זאת עשיתם טעות כזאת, בצעו תחילה בדיקה של זרמי המים. זרקו מצוף קטן לים, כ-20 מטר מהחוף (ניתן להשתמש במצופי ידיים לילדים או אפילו בבקבוק ריק - במידה ואתם משליכים אותו לאחר מכן לפח), ומדדו דקה. אם הוא התרחק בדקה יותר מעשרה מטרים - יש סחף חזק וכניסה למים תסכן אתכם ואת משפחתכם.

 

בכל אופן, גם אם אין סחף חזק, אל תכנסו עמוק יותר מגובה המים בקו המותניים, והקפידו להסתכל כל הזמן לכיוון החוף כדי לוודא שלא נסחפתם.

 

2. בניגוד לאינטואיציה, דווקא אזור בים שנראה לנו שקט עלול להיות מערבולת. כאשר על פני הים ניתן לראות קצף כתוצאה מהגלים ובאזור מסוים נראה שאין קצף, נדמה לנו שבנקודה זו הים רגוע יותר, אולם סבירות גבוהה שהסיבה למראה הרגוע של הים היא מערבולת בעומקו.

 

3. ניתן להעריך את עצמת הסחף והגלים בים על ידי ספירת תדירות הגלים. על מנת לבחון זאת יש להתמקד בנקודה מסוימת ולמדוד את פער הזמן בין הגלים, מעל לשש שניות בין גל לגל הים אינו סוער. ככל שפערי הזמן בין הגלים קצרים יותר - כך פחות ופחות בטוח להיכנס לים.

 

אורי סלע הוא מאמן נבחרת ישראל למים פתוחים והבעלים של רשת מרכזי "עולם המים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הישארו קרובים לילדים
צילום: shutterstock
מומלצים