שתף קטע נבחר

נולד לכם בן? תאכלו חומוס

קערות עמוסות בגרגירי חומוס אולי נשמעות כמו מאכל לא חגיגי במיוחד, אבל בקהילות האשכנזיות הגרגירים המתובלים - או כפי שנוהגים לכנות אותם "ארבעס" - מככבים בסעודה להולדת בן זכר. סיפור ושלושה מתכונים עם קטניות

מנהג ידוע בקרב קהילות אשכנז, הוא לערוך סעודה שאין בה נטילת ידיים בליל שבת, בשבוע שבו נולד בן זכר. את הסעודה הזו מכנים "שלום זכר", או בהגיה האשכנזית - "שולם זוכר".

 

מי שנקרה בדרכו לאירוע שכזה, יזכור בוודאי את הקערות העמוסות בחומוס מבושל ומתובל בפלפל שחור, שכל האורחים ממלאים את ידם מלוא החופן בגרגירים ואוכלים אותם אחד-אחד לצד לגימות עמוקות ממשקאות קרים. גרגירי החומוס האלו מכונים בפי כל  "ארבעס", אבל למקור השם נגיע עוד מעט.

שעועית אדומה ופול (צילום: מאיר בולקה)
"ארבעס", גרגירי חומוס מבושלים ומתובלים(צילום: מאיר בולקה)

המקור לסעודה הזו אינו משוייך להלכה כזו או אחרת, אלא מבוסס על מנהגים שונים שהלכו והתקבעו עם השנים בכל הקשור להולדת הבן החדש. מקורות עתיקים משייכים אירוע זה לעניין האיסור לערוך ברית מילה לזכרים בתקופת השלטון הרומי בישראל, ובכדי לתעתע בכובש במועד עריכת הברית - היו נוהגים לחוג את לידתו פעמיים: בפעם הראשונה היה זה מעין אירוע "פייק" שנערך בערב שבת, ובו אכן לא מלו את הרך. ואילו באירוע השני נערך ברית המילה עצמו, שלעיתים אף נערך בחשאי. לעניין הבנות - חכו כמה שורות, גם להן יש מקום מכובד באירועים שכאלו.

 

כאמור, גם אם נפשפש בנסיבות המיסטיות לעריכת הסעודה הזו, עדיין לא נמצא לכך מקור ברור. אלו שיודעים לנמק את נסיבות האירוע, יספרו שמדובר בימים הרי גורל הקשורים להיפרדותו של הרך הנולד ממלאכי השרת ועד להגעתו לעולם שלנו. יש המשייכים לימים אלו את אותו סימן שיש לכולנו על שפתנו העליונה, שעל פי המסורת היהודית נובע ממכה קטנה שניתנה לנו מחבטת כף ידו של אחד מהמלאכים בטרם הגענו לעולם.

 

אך בטרם נגיע לסיבות ולנסיבות, ראוי שנבדוק מקרוב איך קרה שדווקא גרגירי חומוס הם הכוכב הראשי של הסעודה הזו.

 

חומוס כמשל להולדה

חומוס מבושל, שעועית מבושלת או כוסמת מבושלת, יהיו תמיד תוספת העומדת בפני עצמה לצד המנה העיקרית. כך יוצא, שאין צורך בתחכום קולינרי בכדי לקבל תוספת עשירה במרכיבים תזונתיים משביעים ומנחמים ולראייה, השעועית המבושלת בתוספת רוטב עגבניות עשיר או כוסמת בתוספת ירקות שורש ועשבי תיבול, יקבלו נוכחות משמעותית בצלחת כתוספת לצד מנת הבשר.

שעועית אדומה ופול (צילום: מאיר בולקה)
שעועית מבושלת(צילום: מאיר בולקה)
    

אבל ל"ארבעס" באירוע ה"שולם זוכר" יש מקום מיוחד במינו, כשלצידו נסיבות המתקשרות הן למוצא והן לשפה ולעגה האשכנזית: אם תשאלו יוצא אשכנז מדוע אוכלים גרגירי את גרגירי החומוס באירוע ה"שולם זוכר", הוא יצטט בפניכם את הפסוק - ה"ארבה את זרעך אשר על שפת הים", ומכאן שיש לאכול גרגירי חומוס.

 

במהלך שיטוטיי השונים ברשת, מצאתי הזמנה של אברך המזמין את חבריו לאירוע ה"שולם זוכר" של בנו, כשהוא לוקח רחוק מידי את הקשר בין שמו של החומוס המבושל להקשר המקראי כשהוא מציין את הפסוק: "הנני מביא מחר 'ארבעס' בגבולך".

 

כידוע, כל אירוע הוא הזדמנות לאיסוף מצוות ועל כן, בשכונות ובערים דתיות בהן מקפידים על קלה כבחמורה, נערכים מראש למקרים של הולדת הבן. כך שאם קרה ונולד בן ביום שישי ולא הספיקו ההורים להתארגן להכנת המאכלים לסעודה, הם יכולים לקבל "ערכה" מלאה ללא תשלום הכוללת את כל הדרוש לאירוע באמצעות גמילות חסדים (גמ"ח) מיוחד לאירועים אלה. וכך, מידי שישי בערב, בתום סעודת השבת, נוהגת משפחת הרך הנולד לאחר בביתה את החברים הקרובים לסעודת זוטא, הכוללת מבחר של פיצוחים וכן מאכלים השמורים אך ורק לאירוע זה.

 

ומה לגבי יוצאי המזרח? הם נוהגים לערוך בערב הברית סעודה המכונה "ברית יצחק", במהלכה מוגש כיבוד קל בתוספת קריאת פרקים מ"הזוהר". במקביל לאירוע ברית המילה של הבנים, נהוג בקרב בני ספרד לערוך גם את "זבד הבת" - סעודת הודיה לנולדת הבת, הנהוג רק בקרב בני עדות המזרח. עם השנים, הפך אירוע זה למועד בו מוענק לתינוקת שמה.  

 

לפניכם שלושה מתכונים של קטניות מבושלות, המציגות את הפשטות של המטבח היהודי. הן ישמשו כתוספות טעימות ומשביעות למנה עיקרית, ואפשר גם לאכול אותן כמות שהן, לצד אורז. 

שעועית אדומה ופול (צילום: מאיר בולקה)
(צילום: מאיר בולקה)
 

ארבעס

המצרכים:

500 גר' גרגירי חומוס יבשים

סודה לשתייה

מלח לבישול

פלפל שחור, טחון דק

 

אופן ההכנה:

  1. מנקים את גרגירי החומוס היטב. ממלאים קערה עם מים, ומשרים בה את הגרגירים ללילה אחד לפחות בסביבה קרירה. לאחר ההשריה, מסננים את המים ושוטפים היטב.
  2. מבשלים את הגרגירים - ממלאים מים בסיר בינוני עד שהם מכסים את הגרגירים בשכבה של 3-2 ס"מ לפחות. אפשר להוסיף לסיר מעט סודה לשתייה, אם רוצים (רבע כפית לכל ספל גרגירי חומוס יבש).
  3. מבשלים במשך שעה וחצי עד שעתיים לפחות, עד לריכוך חלקי (דרגת אל-דנטה). במהלך הבישול, מקפים את הקצף העולה מעל פני המים. 
  4. מסננים את הגרגירים מהמים ומסדרים בתבנית גדולה. מפזרים מעל מלח ופלפל שחור (בלי להתבייש), מערבבים ומאפשרים לגרגירים להתייבש. מגישים בטמפרטורת החדר.

 

שעועית לבנה ברוטב עגבניות

המצרכים:

500 גר' שעועית לבנה

1 בצל, קצוץ דק

1 קופסת רוטב עגבניות

2 שיני שום, קצוצים דק מאוד

מלח, פלפל

שעועית אדומה ופול (צילום: מאיר בולקה)
(צילום: מאיר בולקה)

אופן ההכנה:

  1. משרים את השעועית בקערה מלאה במים במשך לילה שלם.
  2. שוטפים את השעועית שתפחה, ומעבירים לסיר מים. מביאים את השעועית לרתיחה תוך כדי שמקפים את הקצף שמצטבר, וממשיכים לבשל עד לריכוך מלא של השעועית.
  3. בסיר רחב, מזהיבים בצל קצוץ ומוסיפים את השום לאידוי קל. מוסיפים את רסק העגבניות, ובוחשים מעט. מוסיפים כוס מים רותחים, ומתבלים במלח ופלפל שחור.
  4. מסננים את השעועית מהמים, ומעבירים לסיר עם רוטב העגבניות. ממשיכים לבשל עד שגרגירי השעועית כוסו במלואם ברוטב העגבניות. מגישים חם.

 

תבשיל כוסמת 

המצרכים:

2 כוסות כוסמת, שטופה היטב

1 בצל, קצוץ

צרור פטרוזיליה או כוסברה, קצוץ דק

שמן לטיגון

 

אופן ההכנה:

  1. בסיר חם מאדים מעט את הבצל עד להזהב, ומוסיפים את גרגירי הכוסמת. מערבבים במשך דקה, כך שהכוסמת תהיה מכוסה בשמן.
  2. מוסיפים מים רותחים לכיסוי מלא של הכוסמת בתוספת של עוד 3 ס"מ, ומתבלים במלח ופלפל.
  3. מנמיכים את הלהבה לאש בינונית, ומבשלים עד שהכוסמת מתחילה לבקוע מהגרעין.
  4. כשהמים נספגים בכוסמת ומתאדים כמעט לגמרי, מוסיפים את עשבי התיבול הקצוצים ומערבבים מעט.
  5. סוגרים את הסיר עד להגשה. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר בולקה
גרגירי חומוס כמספר הילדים
צילום: מאיר בולקה
מומלצים