שתף קטע נבחר

זהו בית החולים המוביל בישראל בהשקעה במחקרים קליניים

דו"ח של משרד הבריאות מראה כי ב-2017 השקיעו חברות הפארמה כ-614 מיליון שקלים במחקרים קליניים בבתי החולים הממשלתיים בישראל - גידול של כ-7% ביחס לשנה הקודמת. בראש שבעה מתוך עשרת המחקרים שקיבלו את המימון הגבוה ביותר - עומדות רופאות חוקרות

מדו"ח המחקרים הקליניים של משרד הבריאות לשנת 2017 עולה כי נמשכה מגמת העלייה בהשקעות של חברות הפארמה במחקרים קליניים בבתי חולים בישראל. המרכז הרפואי רמב"ם מתייצב השנה במקום הראשון ומושך אליו השקעות בסך של כ-159 מיליון שקלים. שבעה מתוך עשרת המחקרים שקיבלו הכי הרבה מימון הם מחקרים שבוצעו על ידי רופאות חוקרות.

 

על פי הדו"ח של משרד הבריאות, בשנת 2017 השקיעו חברות הפארמה כ-614 מיליון שקלים במחקרים קליניים בבתי החולים הממשלתיים ובמוסדות שירותי בריאות כללית. זהו גידול של כ-7% ביחס לשנת 2016. משנת 2014 ועד לשנת 2017 נרשמה עלייה של 31% בהשקעות של חברות הפארמה במחקרים קליניים בישראל.

 

הנגשת תרופות וטכנולוגיות למטופלים שזקוקים להן. מחקרים קליניים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הנגשת תרופות וטכנולוגיות למטופלים שזקוקים להן. מחקרים קליניים(צילום: shutterstock)
 

במקום הראשון השנה ניצב המרכז הרפואי רמב"ם עם בקשות למחקרים קליניים בסכום כולל של כ-159 מיליון שקל, אחריו ניצב המרכז הרפואי איכילוב עם כ-84 מיליון שקל, ובמקום השלישי המרכז הרפואי בילינסון עם כ-71.5 מיליון שקל. במקום הרביעי ניצב המרכז הרפואי שיבא שקיבל כ-70 מיליון שקלים לטובת מחקר.

 

ב-7 מתוך 10 המקומות הראשונים למימון מחקרים ניצבות רופאות חוקרות, כשאת הרשימה ממשיכה להוביל ד"ר אביבית פאר, אונקולוגית בכירה המתמחה בגידולים בדרכי השתן ומנהלת המחקרים הקליניים באונקולוגיה במרכז הרפואי רמב"ם. במקום השני ניצבת ד"ר מירה וולנר, מרכזת תחום גידולי חזה וריאה במכון האונקולוגי ברמב"ם, ובמקום השלישי ד"ר רווית גבע מנהלת המרכז לגידולי מערכת העיכול ומנהלת יחידת מחקרים קליניים במערך האונקולוגי באיכילוב.

 

רוב ההשקעות: בינלאומיות

על פי הדו"ח, את מרבית ההשקעות במחקרים קליניים מבצעות חברות הפארמה הבינלאומיות מבוססות מחקר ופיתוח הפועלות בישראל. בראש הרשימה ניצבת חברת MSD עם השקעות של כ- 89 מיליון שקל, אחריה ניצבת חברת ROCHE עם כ-40 מיליון שקל ובמקום השלישי חברתNOVARTIS, עם כ-34 מיליון שקל. טבע הישראלית מסתפקת בסכום צנוע של 5.5 מיליון שקל בלבד.

 

הכי הרבה מימון. רמב"ם (צילום: דורון גולן) (צילום: דורון גולן)
הכי הרבה מימון. רמב"ם(צילום: דורון גולן)
 

מעבר לתרומה של המחקרים הקליניים להכנסות המדינה ובתי החולים, מאפשרים המחקרים הקליניים הנגשת תרופות וטכנולוגיות רפואיות חדשניות ופורצות דרך עבור מטופלים הזקוקים להן ללא עלות, ולעיתים שנים לפני שהן נרשמות בישראל. השתתפותם של חוקרים ישראלים במחקרים בינלאומיים מאפשרת להם להיות בחזית המקצועית יחד עם עמיתיהם במדינות המערב, לצד ייצור של אלפי מקומות עבודה של כל העוסקים במחקר הקליני.

 

"פארמה ישראל פועלת כל העת ליצירת סביבה תחרותית שתאפשר לישראל להתמודד על מחקרים קליניים מול מדינות מערביות", אומרת אפרת כהן, מנכ"לית פארמה ישראל – ארגון חברות תרופות הרב-לאומיות המבוססות מחקר ופיתוח. "זאת במטרה להגדיל את ההשקעות במחקרים קליניים, להנגיש תרופות וטכנולוגיות רפואיות חדשניות לאלפי מטופלים ישראלים ולהפוך את ישראל למוקד בינלאומי אטרקטיבי בקדמת המחקר והפיתוח בתחומי הרפואה ומדעי החיים".

 

לדבריה, ממשלת ישראל הציבה את תחום המחקר הרפואי בראש סדר העדיפויות והכריזה על תחום הבריאות הדיגיטלית כעל מנוע צמיחה אסטרטגי של מדינת ישראל ולכן ניתן למנף את הבריאות הדיגיטלית ופתיחתם של מאגרי המידע הרפואיים לצורכי מחקר על מנת להגדיל עוד יותר את ההשקעות של חברות התרופות הרב לאומיות במחקר ופיתוח של תרופות בישראל.

 

 "לשם כך נדרש שיתוף פעולה בין משרד הבריאות, בתי החולים, קופות החולים וחברות הפארמה במטרה לשפר את האטרקטיביות של ישראל ברמה הבינלאומית כיעד מוביל לקיום מחקרים קליניים ולהתאים את הרגולציה לזו הנהוגה במדינות המערב", סיכמה כהן.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עלייה של 31% בהשקעות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים