שתף קטע נבחר

סוף לעינוי דין נגד קצין ולוחם שהואשמו במות פלסטיני

לפני יותר מ-5 שנים נורה פלסטיני שניסה לחבל בגדר ליד רמאללה. קצין ולוחם מחיל השריון, שכבר הספיקו מאז להשתחרר מהצבא, הועמדו לדין רק לפני שנה. הם טענו לעינוי דין ומחר צפויה הפרקליטות להודיע שהיא חוזרת בה מכתב האישום. סנגוריהם: "החלטה מוצדקת"

פרקליטות המדינה צפויה להודיע מחר (ג') כי היא חוזרת בה מכתב האישום שהוגש נגד קצין ולוחם לשעבר מגדוד 71 של השריון בגין מעורבות בגרימת מותו של פלסטיני.

 

האירוע התרחש כשהפלסטיני ניסה לחבל ולפרוץ את גדר ההפרדה באזור הכפר בודרוס ליד רמאללה בינואר 2013. על אף שהמשפט של השניים היה בשיאו ועדויות מצד קצינים בכירים בצה"ל נשמעו ואף נחשפו לפני כמה חודשים ב-ynet, טענו מפקד המחלקה והלוחם שנגרם להם סבל רב.

הקצין והלוחם בבית המשפט לפני שלושה חודשים (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
הקצין והלוחם בבית המשפט לפני שלושה חודשים(צילום: אבי מועלם)

השניים טענו כי סבלו מהגבלות בחייהם כאזרחים ועינוי דין מתמשך בשל הזמן הרב שעבר בין התקרית לבין ההחלטה להגיש נגדם כתב אישום לאחר שכבר השתחררו מהצבא והחלו את חייהם כאזרחים.

 

הרקע להחלטה של הפרקליטות, שמשמעותה היא תיקון כתב האישום ועצירת ההליכים המשפטיים נגד השניים, הוא דרישה של הסנגורים, עורכי הדין שלמה רכבי ועידן פסח מהסנגוריה הצבאית, להציג את כל חוות הדעת המשפטיות שגובשו בעשור האחרון בפרקליטות הצבאית ושהובילו לסגירת תיקים ללא הגשת כתבי אישום במקרים דומים שהסתיימו בהרג של פלסטינים על-ידי לוחמי צה"ל.

עורכי הדין פסח ורכבי (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
עורכי הדין פסח ורכבי(צילום: אבי מועלם)

בימים אלה היה אמור בית המשפט להכריע בדרישה זו, אך בסופו של דבר כאמור הוחלט בפרקליטות לחזור בה מכתב האישום. בהתחלה התכוונו בפרקליטות להאשים את הלוחמים בעבירות חמורות יותר, אך בסופו של דבר סעיף האישום היה מעשה "פזיזות ורשלנות".

 

הסנגורים טענו לאורך התנהלות התיק בבית המשפט כי עצם הגשת כתב האישום מהווה אפליה מצד הפרקליטות שכן בתיקים אחרים בנסיבות דומות הוחלט שלא להעמיד לדין את החיילים שפעלו כמו במקרה הזה, לפי הוראות פתיחה באש.

 

התיק נחשב בפרקליטות הצבאית לתיק בעייתי מתחילת דרכו בשל העובדה כי מידע על הנתיחה שנערכה ברמאללה בגופת הפלסטיני התקבל בשלב מאוחר וכי העדויות של הקצינים שפיקדו על הגזרה היו שונות לאורך המשפט ביחס לגרסאותיהם בחקירה של מצ"ח. עדויות אלה במשפט שפכו אור חדש על המבנה של זירת האירוע ועל כך שכן הייתה התאמה בין תגובת הכוח לנהלי הפתיחה באש. בנוסף, כבר מתחילת החקירה, התקשו בצה"ל לזהות מי מבין השניים ביצע את הירי הקטלני שהוביל למותו של הפלסטיני, שכן שניהם ירו באותו הזמן.

 

עורכי הדין רכבי ופסח מסרו בתגובה: "יש להצטער על כך שקצין וחייל מצטיינים, ששירותם הצבאי היה ללא דופי, נאלצו שנים ארוכות לאחר שחרורם, להתייצב פעם אחר פעם בבית המשפט כשהם נאשמים בהליך פלילי. כל הטענות שהעלנו הוכחו במהלך המשפט כנכונות וצודקות והובילו להחלטה המוצדקת של התביעה לחזור בה מכתב האישום".

 

הסנגור הצבאי הראשי, אלוף משנה רן כהן רוכברגר, הוסיף: "זה כשלוש שנים אנו מנהלים מאבק לזיכוי הקצין והחייל, שנקלעו לסיטואציה מלחמתית ופעלו כפי שציפו מהם מפקדיהם ובהתאם להנחיות שהועברו להם קודם שיצאו למארב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
הקצין והלוחם בבית המשפט
צילום: אבי מועלם
מומלצים