שתף קטע נבחר

ביטול המשחק: "חשש מכדור שלג, זה נותן ל-BDS רוח גבית"

ארגונים ישראלים שנאבקים ב-BDS חוששים כי ביטול המשחק של נבחרת ארגנטינה בארץ ישפיע גם על אירועים נוספים, כמו האירוויזיון. "מסתבר שב-BDS יותר חזקים בהסברה מאיתנו. זה מאבק של דוד מול גוליית ואנחנו תמיד נצטייר כגוליית אל מול החלשים"

 

 

 

 

"אני חוששת מכדור השלג שאולי ייוצר, כי זה נותן ל-BDS רוח גבית להפעיל לחץ על קיום האירווויזיון בירושלים", אומרת מירי שלם מהמכון לאסטרטגיה ציונית. יום אחרי ביטול משחק הכדורגל בין נבחרות ישראל וארגנטינה, והצגתו כניצחון של תנועת החרם על ישראל, היום (ד') יצאנו לברר אצל שלוש נשים שמובילות את המאבק ב-BDS, עד כמה לפי דעתן לביטול המשחק תהיה השפעה על המשך החרם נגד ישראל.

 

"כמי שנשואה לארגנטיני שניסה להשיג כרטיסים למשחק וחיכה לו כל כך, אני מבינה קודם כל את אכזבת אוהדי הכדורגל", אומרת שלם. "אין ספק שלביטול הזה יש תהודה ענקית, אפילו יותר ממופע מוזיקלי שמתבטל. הטיימינג, רגע לפני המונדיאל, הכוכבות של מסי ונבחרתו, כל אלה פועלים לרעתנו וזו אכן מכה להסברה הישראלית. זה ניצחון גדול שלהם, אנחנו יכולים עכשיו לדבר כחוכמה שלאחר מעשה ולדון בשאלה מה היה קורה לו המשחק היה נערך בחיפה ולא בירושלים, אבל זה לא משנה, כי גם אז הם היו מפגינים נגד".  

 


הפגנה פרו-פלסטינים מחוץ לאימון של נבחרת ארגנטינה בכדורגל בברצלונה (צילום: רויטרס)
הפגנה פרו-פלסטינית בברצלונה נגד קיום המשחק בארץ(צילום: רויטרס)

הפגנה פרו-פלסטינים מחוץ לאימון של נבחרת ארגנטינה בכדורגל בברצלונה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
שלם מציעה לקברניטי המדינה לשוב ולבדוק היכן ההסברה הישראלית נכשלת בעולם. "עד כמה ששמחנו מהעברת שגרירות ארה"ב לירושלים, מסתבר שב-BDS יותר חזקים בהסברה מאיתנו. זה מאבק של דוד מול גוליית ואנחנו תמיד נצטייר כגוליית אל מול החלשים, שיכולים לנצח במאבק ההסברתי. אנחנו צריכים לשאול את עצמנו האם אנחנו עושים מספיק בתחום ההסברה, והאם אפשר לנצח את התנועה הזו שהיא תנועת מחאה עממית שתופסת יותר מהסברה של מדינה? נדמה לי שגם אם נצא מכל השטחים זה לא ייגמר, כי זו לא תנועה נגד הכיבוש, אלא תנועה אנטי ישראלית ששום דבר לא יספק את חבריה".

 

אופיר דיין, בתו של דני דיין קונסול ישראל בניו יורק, וסגנית נשיאת ארגון "סטודנטים תומכי ישראל" באוניברסיטת קולומביה, נאבקת בפעילי ה-BDS מידי יום ולדעתה לביטול המשחק יש משמעות. "במדרג החשיבות שלי, ירושלים יותר חשובה ממסי. זה ניצחון ל-BDS, אבל זה רק משחק כדורגל. אם אחרי 70 שנה שהקמנו כאן אומת סטארטאפ, עם איכות חיים של מדינה מערבית וכלכלה חזקה הם שמחים מביטול משחק אחד, אני חיה עם זה בשלום. כן יש חשש, במיוחד אחרי שקוראים שמסי היה זה שלחץ על ביטול המשחק, ובכך הפך את החרמת ישראל לנורמה, שזו בעיה, אבל זה רק אומר שנצטרך לעבוד קשה יותר כדי שלא יתבטלו פה דברים נוספים".

 

מסי, אגוארו ודי מריה (צילום: EPA)
מסי, אגוארו ודי מריה באימון נבחרת ארגנטינה(צילום: EPA)

דיבאלה והיגוואין (צילום: EPA)
דיבאלה והיגוואין באימון הנבחרת(צילום: EPA)

לדברי דיין, האמת נמצאת בצד הישראלי ועכשיו רק צריך לדעת איך להראות אותה לעולם. "זו פגיעה בריבונות של ישראל כשמדינות לא מכירות בירושלים כבירתה, וזה שנבחרת ארגנטינה אינה מכירה בה כך - אינה שונה", היא אומרת. "ספורט ופוליטיקה קשורים זה בזה לטוב ולרע, לכן קשה לבקש להפריד ביניהם, זה אפילו מגוחך. אנחנו המדינה היחידה בעולם שאסור לה לבחור בעיר הבירה שלה וזה עצוב. אם הם מתארחים בארץ, לישראל יש את כל הזכות לבחור היכן ייערך המשחק. זה כמו שאנחנו לא היינו בוחרים אם המשחק ייערך בבואנס איירס או קורדובה, לו הוא היה משוחק אצלם".

 

דיין אומרת כי המסר שהמדינה שידרה, לפיו המשחק צריך להיערך בבירתה, הוא חשוב מאין כמוהו. לשם המחשה, היא עוברת לעולם המוזיקה. "יש מסר שאנחנו כמדינה חייבים להעביר, והוא שירושלים היא הבירה שלנו, כך לדוגמה, בדיון על היכן יתקיים האירוויזיון, ברור לכולם שתל אביב באופייה מתאימה יותר, אבל כמו שבפורטוגל הוא נערך בליסבון הבירה ובכל מדינה אחרת הוא נערך בבירה, כך גם הוא צריך להתקיים בבירת ישראל".

 

ד"ר שרונה אהרוני גולדנברג, מרצה למשפטים במכללת נתניה ומייסדת מרכז Ifor לחופש אקדמי, שנלחם לאורך שנים בהחרמות אקדמיות של מרצים ישראלים, טוענת שהמהלך פוגעני מאוד. "זה דבר חמור, ל-BDS יש מטרה פוליטית אחת, הגעתם של חמישה מיליון מוסלמים לארץ והפיכת היהודים למעמד של מתנחלים, אזרחים מדרגה שנייה. כדי להשיג את המטרה הזו הם מדברים במילים לכאורה גבוהות אבל מאיימים, הפעם הם איימו על שחקני כדורגל. צריך להפסיק את הפעילות של הארגון המרושע הזה, אם מגיעים למצב שמאיימים על חיי שחקנים זה ממש טרור. אני חושבת שברגע שגוף פוליטי כמו ה-BDS חודר לגופים לא לו, כמו באקדמיה, בספורט או במוזיקה, זה מצב עצוב מאוד. הגיע הזמן לומר להם צאו לנו מהורידים ותנו לנו לפעול בתחומי האקדמיה, הספורט והמוזיקה".

 

חגית בק מארגון "נשות מחסום ווטש" אמרה ל-ynet: "אני מאוד שמחה על ביטול המשחק. הגענו למבוי סתום וחוסר רגישות פוליטית של שרת התרבות. אם לא נמצא את המקום להראות את הפנים הליברליות שנותנות זכויות אדם לכל אדם באשר הוא אדם, אנחנו נסבול מחרם בינלאומי. אנחנו צריכים עזרה מהעולם. הייתי רוצה שנדאג לזכויות אדם לפני שחוגגים כדורגל בלאומניות".

 

פרופ' עמנואל פרג'ון, המלמד באוניברסיטה העברית, הצטרף לדבריה: "יש הרבה אנשים בארץ ששמחים על כך שיש סנקציות רציניות נגד ישראל, ובייחוד כאלו הנוגעות למצב הנורא בירושלים, בעיר זו יש אנשים חסרי זכויות. כל עוד המצב הוא כזה כשישראל מתייחסת לפלסטינים כפי שמתייחסים במדינות אפרטהייד, אנחנו תומכים בהפעלת סנקציות. ההחלטה של מירי רגב להעביר את המשחק לירושלים היא פוליטית ולא קשורה לכדורגל. היא מנסה ליצור תעמולה כחלק מהפרויקט שלה לדחוף את הפלסטינים לפינה. אם היא מתעקשת על אפליה כזו, כשקבוצות פלסטיניות לא יכולות לשחק בירושלים ואמנות פלסטינית לא יכולה להתקיים בעיר, ראוי שגם קבוצה בינלאומית לא תוכל להתארח בה".

 

התשובות חלוקות בנוגע לשאלה מה היו המניעים שהכריעו את הכף עבור נבחרת ארגנטינה לבטל את המשחק. סגן נשיא מכון ירושלים למחקר אסטרטגי, ד"ר (אל"מ במיל') ערן לרמן, הסביר: "נבחרת ארגנטינה מורכבת משחקנים אינדבידואלים, שלכל אחד מהם ערך עסקי גבוה מאוד. אני מאמין שהיה אפשר למנוע את זה אם המשחק היה מתקיים בחיפה. ייתכן שזה היה מפחית מהאינטנסיביות של ההתנגדות. מאחורי ההחלטה עומדים אינטרסים אישיים ועסקיים של השחקנים, כשבחשבון די קר הם עושים חשבון של אילו סיכונים לקחת".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילומים: getty images, רויטרס
מסי, והפגנה נגד המשחק בארץ
צילומים: getty images, רויטרס
מומלצים