שתף קטע נבחר

מחאה: 20 אלף פריטי לבוש חינם בת"א

150 יצרני בגדים ישראלים יצרו הר בגדים באמצע הרחוב, במחאה על מדיניות הממשלה. "כל יצרן תרם שק אחד או שניים, כולל בדים, כי הציבור לא מאמין שיש ייצור בגדים בישראל, וגם כחלון לא מבין את זה". בענף טוענים כי הם מעניקים פרנסה ל-20 אלף פלסטינים: "יוקר המחיה זה גם לחסוך 400 חיילי מג"ב על הגבול"

 

 

 

"הר הבגדים של ישראל": יצרני אופנה ישראלים קיימו היום (ה') פעילות מחאה בתל אביב, במסגרתה חולקו בחינם לציבור 20 אלף פרטי לבוש מתוך ערימה ענקית של בגדים.

 

מאחורי המחאה עומדים אנשי "התנועה לעידוד האופנה בישראל", המייצגת כ-150 יצרני טקסטיל ואופנה מקומיים. אנשי הענף יוצאים כנגד מדיניות המיסוי הממשלתית, וטוענים כי היא הורסת את תעשיית האופנה בארץ. היצרנים מפנים אצבע מאשימה לשר האוצר, משה כחלון, תחת הסיסמא "כחלון חיסל לכולנו את העסקים".

מחאת אנשי ענף האופנה והטקסטיל ()
הר הבגדים בתל אביב כבר מוכן
 

חברי התנועה מעלים שתי דרישות עיקריות:

1. הטלת מכסי הגנה על יבוא של פרטי לבוש מסין, שיתנו ליצרן המקומי אפשרות לתחרות הוגנת, או לחילופין יגרמו להורדת מכס הדדית. כלומר, מדינות שישראל לא גובה מכס על סחורה המיוצרת בהן, ינקטו במהלך מקביל ולא יגבו מכס על סחורה שמיוצאת אליהן מישראל. לטענת היצרנים, במצב כזה הם יוכלו להיות תחרותיים מול סין ולייצא לשם סחורה, בזכות השכר הנמוך ברשות הפלסטינית.

 

בתנועה מציגים נתונים לפיהם במדינות אירופה קיים מכס הגנה בשיעור של 12%, בקנדה ובאוסטרליה בשיעור של 18% ובארצות הברית מכס הגנה הנע בין 17% ל-33%.

 

2. מתן פטור ממע"מ, בדומה לפטור שניתן על רכישת ביגוד אונליין באתרים בינלאומיים, עד סכום של 75 דולר.

 

"50-40 יצרנים סגרו בחצי שנה – תן לנו תקווה"

דניאל אלחרר, בעלים של רשת אופנה ומיוזמי המחאה, אמר בראיון באולפן ynet שהתקיים הבוקר: "מבחינתנו המצב חמור. ליבואנים יש את הבעיה של המע"מ, אותו כחלון יכול גם להוריד. דרך אגב, זה לא רק 75 דולר, כולם יודעים שמפצלים חבילות, ואכיפה אין בכלל.

 

"בכל מדינות העולם המערבי יש גם מכס הגנה. פה, בגלל נושא המע"מ הורידו מכס הגנה, אז אני בתור יצרן ישראלי צריך להתחרות מול סחורה סינית, סחורה מסובסדת – אחת, ויצרן שלא משלם מע"מ – שתיים. כלומר, אנחנו מופלים פעמיים. השר כחלון פשוט הוריד את מכס ההגנה כדי לרצות את היבואנים.

 

"אנחנו תעשייה של 5,000 איש", המשיך אלחרר. "אנחנו עובדים ברשות הפלסטינית, תופרים שם, יש שם קרוב ל-20 אלף איש שעובדים עבורנו. אז יוקר המחייה זה גם לחסוך 400 חיילי מג"ב על הגבול.

 

"השר לא מדבר איתנו, אנחנו צועקים וזועקים ושי באב"ד, מנכ"ל האוצר, מודה בפה מלא מולנו שיש פה אפליה והם פשוט לא יודעים איך לתקן את זה, כי זה פוליטי".

 

אלחרר הזהיר בראיון כי הענף נמצא לפני קריסה: "כל שבוע יצרן אחר סוגר, היינו 200 לפני חצי שנה וכרגע אנחנו 150. סגרו משהו כמו 40-50 יצרנים בחצי השנה האחרונה. הציבור לא מבין שיש יצרנים, הוא לא מאמין שיש יצרנים. גם כחלון לא מאמין שיש יצרנים - שזה הכי גרוע".

 

העולם גלובלי, כולם מייצרים היום בסין. יש בכלל מקום לייצור ישראלי של טקסטיל, של אופנה?

אלחרר: "יש מקום ענק. שכר מינימום ברשות הפלסטינית זה 1,200 שקל, הליבה יושבת פה בישראל. המעצבת, שאנחנו היחידים שעוד קצת נותנים לה עבודה, יושבת בישראל. העיצוב והשיווק נמצאים בישראל. אבל התפירה, הפעולה עצמה, מתבצעת בשטחים.

 

"כחלון החליט להמציא את הגלגל, הוא גם לא מסתכל לנו בעיניים. אנחנו מבינים שיש בחירות מתישהו, ואחרי הבחירות זה יקרה. תן לנו אופק, תן לנו תקווה. לא רק שאני יודע לייצר בישראל, אני היום תחרותי בשוק האמריקאי, אבל ההתחלה שלי זה השוק הישראלי, תן לי לעלות לאונליין".

 

מטעמו של שר האוצר משה כחלון סירבו להגיב לדברים.

פורסם לראשונה 07/06/2018 12:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
הר הבגדים - מתכוננים לתחילת המחאה
מומלצים