שתף קטע נבחר

פעוטות בסכנה: יותר מ-4,000 מעונות לא מפוקחים

מותה של הפעוטה יסמין וינטה בפתח תקווה חושף מציאות עגומה באלפי פעוטונים לא מפוקחים. "הילדים שלנו נכנסים למסגרות שמסכנות אותם", אומרת אסנת ואתורי, שמארגנת הפגנת הורים כדי להעלות את המודעות למחדל. הצעות חוק שנועדו להסדיר את הנושא תקועות בכנסת

 

 

פעוטון מאשה והדב פתח תקווה  (צילום: שאול גולן)
הפעוטון בפתח תקווה שבו נהרגה הפעוטה (צילום: שאול גולן)

 

הסחבת שעולה בחיי פעוטות. כ-6,600 מעונות יום ומשפחתונים לפעוטות עד גיל שלוש פועלים בישראל, ורק שליש מהם מפוקחים על ידי המדינה. באלה שאין פיקוח, ומכיוון שלא תמיד הילדים יכולים לספר מה שעובר עליהם, להורים נשאר רק לקוות שהצוות מקצועי, שהמקום בטיחותי, שהמזון והתברואה ברמה מספקת, והעיקר – שלא פוגעים ביקר להם מכל. הצעות חוק פרטיות וממשלתיות שנועדו להסדיר את הפיקוח על הפעוטונים, עדיין מחכות להחלטה בכנסת.

 

באחד מ-4,400 הפעוטונים הללו, יסמין וינטה בת השנה וחודשיים, שעל פי החשד נמחצה למוות על ידי הסייעת שטיפלה בה, נפלה קורבן להתמהמהות שנמשכת כעשור. שוב ושוב עולות הצעות להטיל פיקוח על כל המעונות ולהציב בהם מצלמות, אך דבר לא משתנה, ובינתיים, כחצי מהפעוטות בישראל מטופלים במקומות שאינם מפוקחים כלל והצבת מצלמות היא רשות ולא חובה. שלל הגורמים האחראים למחדל - משרד העבודה והרווחה, משרד האוצר והעמותות המפעילות - מטילים את האחריות זה על זה, והפעוטות נותרים מופקרים לגורלם.

 

"הילדים שלנו נכנסים למסגרות שמסכנות אותם", אומרת אסנת ואתורי, שהחליטה לארגן הפגנת הורים מול קריית הממשלה בתל אביב ביום ראשון הקרוב. "החוק מתמהמה, אם הוא היה עובר היינו יכולים להציל את יסמין ולמנוע את האירוע המתועב הזה. אף אחד לא מחויב לבדוק מי האנשים שמתקבלים לעבודה עם הילדים שלנו. זה יכול להיות פדופיל, עבריין מורשע או סתם פסיכופט. חל איסור לבקש דבר בסיסי כמו תעודת יושר. המטפלות בילדים שלנו לא נדרשות לשום תעודה, לא עוברות שום הכשרה כמעט ומקבלות שכר מבזה. והדבר הכי עצוב הוא שיכולה להגיע למערכת אישה אכזרית ולחרב את שמן הטוב של הרוב המכריע של המטפלות, שמוכנות לעבוד בתנאים מחפירים ועושות את תפקידן באהבה".

 

לפי שעה יש שתי הצעות רלוונטיות לנושא הסדרת הפיקוח על הפעוטונים, האחת פרטית, של יו"ר הוועדה לזכויות הילד, ח"כ יפעת שאשא-ביטון (כולנו) ויו"ר ועדת החינוך, ח"כ יעקב מרגי (ש"ס). ההצעה עברה בקריאה טרומית במליאה כבר לפני כחמישה חודשים, וצפויה להתמזג לתוך ההצעה הממשלתית שמקדם שר העבודה והרווחה חיים כץ (הליכוד).

 

על פי הצעת החוק, כל הפעוטונים יידרשו לעמוד בקריטריונים של מקצועיות, הכשרה ובדיקות רקע של הצוות, בטיחות, מזון, תברואה ועוד, כדי לקבל רישיון לפעילותם והם יפוקחו באופן קבוע על ידי המדינה. שאשא-ביטון וכץ חלוקים על כמה סעיפים בהצעה, אך הדבר העיקרי שמעכב את ההתקדמות הוא 700 מיליון השקלים שדרושים לתקצובה.

 

ורד וינדמן, מנכ"לית המועצה לשלום הילד. "הפקרות וזלזול" ()
ורד וינדמן, מנכ"לית המועצה לשלום הילד. "הפקרות וזלזול"

"בעוד שכל דוכן לממכר פלאפל או קיוסק צריך רישיון להפעלת עסק, מסגרות לתינוקות ולפעוטות לא צריכות רישיון ולא צריכות לעמוד אפילו בסטנדרטים מינימליים", אומרת מנכ"לית המועצה לשלום הילד, עו"ד ורד וינדמן. "המצב הזה הוא לא פחות מאשר הפקרות וזלזול בחייהם של הפעוטות ובשלומם. לא ייתכן שילדים ימשיכו להיות הפקר. אי אפשר לחכות יותר".

 

העמותות נגד מצלמות

הצעת חוק נוספת שתקועה בגלגוליה השונים כבר כמה שנים נוגעת להצבת מצלמות בפעוטונים. כיום אין חובה להתקין מצלמות במעונות, גם באלה שמפוקחים ומנוהלים על ידי כ-450 עמותות שונות, שהגדולה בהן היא נעמת, וכך קשה לגלות בזמן אמת מקרי התעללות מתמשכים ולפעול נגד מטפלות מזניחות ואלימות. בשנים האחרונות נפתחו במשטרה מאות תיקים בגין אלימות מצד אנשי צוות כלפי קטינים בגני ילדים ובמעונות יום וב-90% מהמקרים הם נסגרו בגלל חוסר ראיות. "אנחנו לא יודעים כמה מקרים שסווגו כמוות בעריסה הם למעשה רשלנות או אפילו רצח", אומרת ואתורי.

 

בסוגיה זו, מלבד העניין התקציבי, ישנה גם מחלוקת מהותית הנוגעת לנושא השמירה על הפרטיות של צוות המעון והפעוטות עצמם. למרות שההצעה מדברת על מצלמות מאובטחות במעגל סגור שייפתחו רק בצו של בית משפט בעת חשד לביצוע עבירה, העמותות הביעו בעבר הסתייגות מהצבתן, וללא הסכמתן הדבר לא יתאפשר. לכן משרד העבודה והרווחה פנה לפני כשלושה שבועות במכתב לכלל העמותות המפעילות בבקשה לקבל את עמדתן, לאחר שהשר חיים כץ הנחה לבחון את הדבר בחיוב. ביום ראשון הקרוב תעלה להצבעה הצעת החוק של ח"כ שאשא-ביטון לוועדת השרים לענייני חקיקה.

 

ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני), שיזם לפני כן הצעת חוק להצבת מצלמות בפעוטונים, אומר כי "זעמם של ההורים מוצדק ב-100%. במקום להבטיח סביבה בטוחה לילדים, הממשלה ממשיכה בהפקרות שלה ובתקיעת הצעת החוק. הגנת הפרטיות חשובה אבל שלומם וביטחונם של פעוטות חסרי ישע חשובים הרבה יותר".

 

ח"כ שאשא-ביטון הוסיפה: "כל זמן שאנחנו מתמהמהים בקידום הצעות החוק, אנו חוטאים במילוי תפקידנו להגן על ילדי ישראל. רק התקנת מצלמות, לצד ענישה מקסימלית, ייצרו הרתעה יעילה. זאת במקביל להליכי סינון קפדניים בעת קבלה לעבודה ולמתן הכשרה מתאימה לאנשי צוות".

 

ח"כ שאשא-ביטון הודיעה כי תגבש חלופה, בשיתוף משרד האוצר, אם הגורמים המקצועיים במשרד המשפטים ימשיכו להתנגד מטעמים משפטיים להצעת החוק להצבת מצלמות. מדובר בתוכנית מקצועית לעידוד ותמרוץ מעונות יום שיתקינו מצלמות במסגרותיהן, שתוסדר בחקיקה נפרדת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יסמין וינטה, הפעוטה שנהרגה
מומלצים