שתף קטע נבחר

נתניהו התגאה בקהילה הגאה, אבל הקואליציה טרפדה חוק חשוב: "הח"כים ברחו"

בהצעת חוק ברית הזוגיות לבני ובנות אותו המין תמכו 38 ח"כים מול 41 מתנגדים - יומיים לפני שמצעד הגאווה בתל אביב שבר שיא. יוזמת ההצעה, סתיו שפיר: "חברי כנסת שהתחייבו בפומבי שהם הולכים להצביע בעד פתאום נעלמים"

 

 

שלושה קולות בלבד היו חסרים ביום רביעי האחרון במליאת הכנסת בכדי להעביר את חוק ברית הזוגיות לבני ובנות אותו המין של חברת הכנסת סתיו שפיר (המחנה הציוני). ההצבעה התקיימה יומיים לפני שמצעד הגאווה בתל אביב שבר שיא כשהגיעו אליו כרבע מיליון משתתפים מהארץ ומהעולם, ולמרות שהביעו בו תמיכה גם חברי כנסת מהליכוד ומהסיעות האחרות בקואליציה, הם התיישרו עם המשמעת הקואליציונית על חשבון הצבעה בעד זכויות הקהילה הגאה.

חוק ברית זוגיות, בעד נגד ()

מצעד הגאווה 2018 (צילום: מוטי קמחי)
"נישואים גאים כבר אמורים להיות דבר מובן מאליו". מצעד הגאווה בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

מצעד הגאווה 2018 (צילום: יאיר שגיא)
(צילום: יאיר שגיא)

ראש הממשלה בנימין נתניהו התגאה בנאומו בפתח כנס הוועד היהודי-אמריקני (AJC) כי "יש רק מדינה אחת במזרח התיכון שמקבלת את הקהילה הגאה, ואני גאה באופן אישי שיש לנו כוכב עולה משלנו במסיבה הזו - חבר הכנסת אמיר אוחנה. זה המקום היחיד במזרח התיכון שבו גייז הולכים בחופשיות במרכז תל אביב ומקבלים ייצוג כאן בכנסת". אולם ראש הממשלה בחר בדבריו לא לציין שהקואליציה הפילה בשבוע שעבר בקריאה טרומית את הצעת חוק ברית הזוגיות. בהצעה תמכו 38 חברי כנסת, והתנגדו לה 41.

 

 

חברת הכנסת ויו"ר הוועדה לזכויות הילד יפעת שאשא ביטון (כולנו) שהצביעה נגד ההצעה אמרה ל-ynet: "הצבעתי כך בשל משמעת קואליציונית. אני בעד שכל אדם יחיה על פי אמונתו ועל פי נטיותיו. אבל אני מאמינה בפרקטיקה ומשתדלת להיות ריאלית ולבחור את המאבקים שלי. כולי תקווה שבעתיד יהיה לכך רוב בעם ובבית המחוקקים".

 

חבר הכנסת אמיר אוחנה (הליכוד), המשתייך בעצמו לקהילה הגאה, לא נכח בהצבעה מפני שהיה בחו"ל, אך העלה פוסט בפייסבוק שדחה את השמועות ולפיהן הצביע נגד. "לא כל כך יודע איך להתמודד עם שקרים, אבל אני רואה שמסתובבים להם כמה, אז הנה", כתב ח"כ אוחנה, "אני נמצא בפריז בכנס בנושא המאבק בטרור. על כן זה שקר (שמסתובב לו) כאילו הצבעתי נגד הצעת חוק לברית הזוגיות שעלתה בכנסת. מעולם לא הצבעתי נגד אף הצעת חוק להט"בית מיומי הראשון בכנסת, גם כשזו הייתה עמדת הקואליציה המחייבת.

 

"כבר כשנה, מאז המרד הקואליציוני שלי בסוגיית האימוץ, שאני מצביע בעד הצעות להט"ביות, ונגד עמדת הקואליציה". ח"כ אוחנה סיכם וכתב: "אפשר לבקר אותי, אפשר לחשוב ולהגיד שאני צריך לעסוק יותר בנושאים להט"ביים (גם אם מדובר במלחמה בטחנות רוח בהרכב הקואליציוני הזה), אפשר לדרוש ממני להיות הומו יותר טוב – רק תפסיקו לשקר".

"מעולם לא הצבעתי נגד הצעת חוק להט"בית". אמיר אוחנה עם בן זוגו והילדים (צילום: טל שחר) (צילום: טל שחר)
"מעולם לא הצבעתי נגד הצעת חוק להט"בית". אמיר אוחנה עם בן זוגו והילדים(צילום: טל שחר)

פנינו לכמה חברי כנסת נוספים מהקואליציה שהביעו בהזדמנויות שונות תמיכה בקהילה הגאה והצביעו נגד ההצבעה, אולם הם בחרו שלא להגיב.

 

יוזמת החוק, חברת הכנסת שפיר, אמרה אתמול בריאיון באולפן ynet: "מדובר בקרב הכי צמוד שהיה בהצעת חוק כזאת, שבעצם הייתה יכולה לאפשר נישואים גאים בישראל - דבר שהוא כבר אמור להיות מובן מאליו, כמעט כל מדינות העולם המערבי הצטרפו בשנים האחרונות לרשימת המדינות שמאשרות נישואים גאים. ישראל באופן רשמי כלפי העולם משדרת משהו אחר לגמרי, משרד התיירות רצה להוציא בשנה שעברה 12 מיליון שקלים כדי לקדם תיירות גאה לישראל, אבל כשזה מגיע להצבעה פתאום הדברים אחרים לגמרי, וגם חברי הכנסת שהתחייבו בפומבי שהם הולכים להצביע בעד נישואים גאים פתאום נעלמים מהמליאה".

"אין משמעת קואליציונית בעשרת הדיברות". סתיו שפיר (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
"אין משמעת קואליציונית בעשרת הדיברות". סתיו שפיר(צילום: אלכס קולומויסקי)

לדברי שפיר, "אני לא זוכרת שבעשרת הדיברות היה כתוב גם משמעת קואליציונית. מה זה, זה חוק שירד עלינו מהשמיים? חברי כנסת מגיעים לכנסת כדי לקדם את המדיניות שלהם. המתנגדים הכי גדולים לחוק הזה יושבים במפלגת הבית היהודי, לא מפלגה חרדית, ואחד הדברים המרגיזים ביותר הוא שבזמן ההצבעה יכולת לראות חברי כנסת ממפלגת 'כולנו' שהבטיחה לנו שהיא תגן על הדמוקרטיה והשוויון".

 

היא הוסיפה: "הציבור קיבל מ'כולנו' הבטחות. יש שם ח"כים שאמרו בצורה המפורשת, בטלוויזיה, על המסך: 'אנחנו נתמוך בנישואים גאים'. יש גם ח"כים מהליכוד שהבטיחו שהם בכל הצבעה על עניינים שקשורים בקהילה הגאה יצביעו בעד. קיבלנו את ההבטחות האלה, הבטחות פומביות, אבל בסופו של דבר ברגע האמת אותם חברי הכנסת שמציגים החוצה חזות ליברלית וחופשית, פשוט ברחו".

"בטוחה שזה עניין של זמן והחוק יעבור". מירב בן ארי ()
"בטוחה שזה עניין של זמן והחוק יעבור". מירב בן ארי

עוד אמרה ח"כ שפיר כי "מירב בן ארי התחייבה להצביע בעד, רועי פולקמן הבטיח שיצביע בעד וחברי כנסת כמו אורלי לוי, שהייתי מצפה שיבואו ויצביעו בעד, או שרן השכל שהייתה אמורה להצביע בעד".

 

כנשאלה אם חברי הכנסת האלה צבועים, ענתה: "חד משמעית. אני חושבת שאנשים צריכים להבין כשהם נכנסים לפוליטיקה שהם נכנסים כדי באמת לעשות את מה שהבטיחו. שמי שהם עובדים בשבילו זה הציבור. הם לא עובדים בשביל סמוטריץ', הם לא עובדים בשביל ליצמן".

 

ח"כ מירב בן ארי (כולנו) אמרה בתגובה: "לא הצבעתי אך גם לא התקזזתי, לכן הפער בהצבעה היה כל כך נמוך. אני בטוחה שזהו עניין של זמן והחוק יעבור. בזמן שחברי הכנסת האחרים עסוקים בחקיקה שלא מתקדמת, אני עוסקת ללא הרף בהעברת תקציבים לקהילה הגאה בנושאים של חינוך, רווחה, בריאות ועוד".


פורסם לראשונה 10/06/2018 23:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
סתיו שפיר
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים