שתף קטע נבחר

איראן לפני הפלסטינים: כך עיצבו טראמפ, נתניהו והמפרציות את סדר היום במזה"ת

תחקיר בארה"ב חושף כיצד גיבש הנשיא את מדיניותו באזור: ראשיתה בקשר נסתר בין ישראל, סעודיה ואיחוד האמירויות - שהחל מאחורי גבו של אובמה - והגיע עד ניסיון משותף "להשתמש בנשק סייבר שהוטמן באיראן". אבו מאזן קיבל הבטחה ל"ויתורים אמיתיים של ישראל", אבל לא ניצל אותה. וגם: מדוע הואשם השגריר הישראלי רון דרמר בחתרנות וספג קללות מג'ארד קושנר?

 

בנימין נתניהו דונלד טראמפ מוחמד בן סלמאן (צילום: יואב דודקביץ, רויטרס)
נתניהו, טראמפ ובן סלמאן(צילום: יואב דודקביץ, רויטרס)

דווקא בעת שבה עיני כל העולם נשואות למפגש הפסגה הדרמטי בסינגפור בין דונלד טראמפ למנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און, פרסם אתמול (ב') אתר המגזין האמריקני "ניו יורקר" סקירה מעמיקה של מדיניות החוץ של הנשיא האמריקאי בכל הנוגע למזרח התיכון. הכתבה, מאת אדם אנטוס, מופיעה תחת הכותרת Donald Trump's New World Order (הסדר העולמי החדש של דונלד טראמפ) ועוסקת באסטרטגיה העדכנית של הבית הלבן בכל הנוגע לישראל, הפלסטינים ומדינות המפרץ. בתוך הכתבה הארוכה והמפורטת משולבים ציטוטים מפתיעים בנוגע למדיניות וליחסים האישיים והרשמיים בין הממשל בוושינגטון לממשלה בירושלים, ובין טראמפ ויועציו לבין בנימין נתניהו ואנשיו.

 

הכתבה סוקרת גם את היחסים המורכבים לאורך השנים - הגלויים והסמויים - בין ישראל לבין איחוד האמירויות בהנהגת מוחמד בין זאיד מאז הסכמי אוסלו ועד היום. בחסות אמריקנית נוצרו בין שתי המדינות קשרים כלכליים ודיפלומטיים בלתי רשמיים שלא הבשילו לכדי יחסים מלאים. עם זאת, קיומה של איראן כאויב משותף לשתי המדינות הביאה ליצירת חזית אחידה בהתנגדות לה.

 

לחזית הזו הצטרפה סעודיה, שבעבר הרחיקה את עצמה מישראל אך עתה משתפת איתה פעולה מאחורי הקלעים בהובלת יורש העצר מוחמד בן סלמן במאבק מול משטר האייתולות. על פי אנטוס, אף שעם בחירתו טראמפ לא ממש הביע עניין בנעשה במזרח התיכון, הוא נתפס על ידי נתניהו, בין זאיד ובין סלמן כמושיע אחרי היציאה מהסכם הגרעין שהוביל קודמו ברק אובמה. "לא היה לו שום עניין להתעסק עם המזרח התיכון באופן כללי", מצטט אנטוס מקורב לנשיא. "כל זה היה בגדר מטרד עבורו".

יוסי כהן (צילום: מוטי קמחי)
ראש המוסד יוסי כהן. פגישה מאחורי הגב של אובמה(צילום: מוטי קמחי)

עם זאת, האיום האיראני מחד והידפקותם של מנהיגי האזור על דלתות הבית הלבן מאידך, הניעו את הנשיא לפתח מדיניות בנוגע לאזור. על פי הכתבה השקיע נתניהו מאמצים רבים בקשר עם טראמפ עוד לפני השבעתו, ואף שלח את ראש המוסד יוסי כהן להיפגש עם מי שהיה אז המועמד ליועץ לביטחון לאומי, מייקל פלין, ולתאם איתו עמדות בנוגע לאיראן – כל זאת בעוד אובמה עדיין מכהן.

 

"יוצאי שירותי הביון אומרים שביקורו של כהן היה חריגה מהפרוטוקל", מציין הכתב ומבהיר שמדובר בצעד נוסף שנועד להידוק היחסים עם ישראל שנפגעו על רקע הקרע החריף בין אובמה ונתניהו. ואכן, לימים הבהירו המינויים של ג'ארד קושנר ליועץ לטראמפ, דיוויד פרידמן כשגריר בישראל וג'ייסון גרינבלט כמתווך למזרח התיכון לצד מי עומד הממשל בסכסוך הישראלי-פלסטיני.

 

מדינות המפרץ לוחצות: קודם לטפל באיראן

לפי הכתבה, החשש מהתגרענותה של איראן גרמה לחידוש היחסים בין ישראל ואיחוד האמירויות מתחת לאפם של האמריקנים: "שירותי המודיעין האמריקנים למדו על שיחות בין בכירים מאיחוד האמירויות וישראל, כולל שיחה בין מנהיג בכיר מהאמירויות לבין נתניהו. ואז שירותי המודיעין האמריקנים גילו על פגישה סודית בין מנהיגים מאיחוד האמירויות למנהיגים ישראלים בקפריסין. בכירים אמריקנים חושדים שנתניהו נכח בפגישה שהתמקדה בפעולת נגד עסקת הגרעין של אובמה".

 

אנטוס מצטט גורם במחלקת המדינה שקבע: "הם לא סיפרו את האמת. זה דבר אחד להסתיר סודות מהציבור, זה דבר אחר להסתיר סודות מארה"ב שאמורה להיות בת הברית הקרובה ביותר של שתי המדינות".

 

אחרי בחירתו של טראמפ פעל בין זאיד בזריזות כדי לפנות לנשיא המיועד ולשכנע אותו בחשיבות הסוגייה האיראנית. בפגישה שנערכה בניו יורק ב-15 בדצמבר 2016 – עוד לפני ההשבעה של טראמפ – הציג בין זאיד בפני קושנר, סטיב באנון ופלין את עמדתו. "אנשים שנכחו בפגישה אמרו שהמסר שלו היה שאיראן היא הבעיה", כותב אנטוס ומצטט אחד מהם: "זו הייתה אחת הפגישות הכי מאירות עיניים שאי פעם הייתה לי".

בן זאיד. "איראן היא הבעיה" (צילום: AP) (צילום: AP)
בן זאיד. "איראן היא הבעיה"(צילום: AP)

עמדת בין זאיד הייתה מתואמת עם מוחמד בין סלמן הסעודי, שהסכים להשהות את פתרון הסוגייה הפלסטינית הבוערת שלה היה מחויב אביו המלך עבדאללה, שקידם את יוזמת השלום הערבית. במקומה היו לשני המנהיגים מהמפרץ תוכנית חלופית.

 

"הם הבהירו ליועצים של טראמפ שאיראן היא הסוגיה הכי דחופה. הם אמרו שהתקדמות לקראת סיום הקונפליקט הפלסטיני הוא בגדר חובה על מנת שתהייה להם מערכת יחסים יותר פתוחה עם ישראל", נטען בכתבה, "קושנר ומוחמד בין סלמן הסכימו על עקרונות של מה שהם כינו 'ברית אסטרטגית במזרח התיכון'. ישראל תישאר בשלב זה 'שותפה שקטה'. ארה"ב תתחייב לנקוט גישה נוקשה יותר כלפי איראן, וערביי המפרץ הבטיחו להניע את הפלסטינים להסכים לתוכנית החדשה. 'אנחנו הולכים להשלים עסקה', אמר בין סלמן, אני הולך להביא את הפלסטינים, והוא (טראמפ) יביא את הישראלים".

 

הזווית הרוסית

השותפים הסמויים נערכו גם בחזית הרוסית שחיזקה את אחיזתה במזרח התיכון כבת בריתן של סוריה ואיראן. "בשנים האחרונות האמירויות והסעודים ניסו למשוך את ולדימיר פוטין הרחק מהמסלול של איראן באמצעות השקעה של מיליארדי דולרים בכלכלה הרוסית", נכתב. "סיבה קריטית יותר עבור נתניהו להתחנף לפוטין הייתה כדי לאפשר לחיל האוויר הישראלי לטוס במרחב האווירי של סוריה שנשלט על ידי רוסיה. נתניהו ידע שפוטין הוא המפתח לאלץ להרחיק את הכוחות האיראנים מסוריה, וזו מטרה שחלקו גם טראמפ וצוותו".

 

אנטוס מספר שטראמפ ניסה להרגיע את המתח עם פוטין אבל הצפת החשדות על שיתוף פעולה ביניהם במהלך בחירות 2016 בארה"ב אילצו אותו להיות תקיף יותר ביחסו אליו. למעשה, אחד מערוצי החקירה הנוכחית של התובע מיוחד רוברט מולר וצוותו בנוגע ליחסי טראמפ וצוותו לאנשי פוטין מכוונים לפגישה שנערכה בין נציגי הנשיא הנבחר לבין מקורב לפוטין.

ולדימיר פוטין (צילום: רויטרס)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין(צילום: רויטרס)

בינתיים התהדק שיתוף הפעולה הסמוי בין האמירויות, סעודיה והישראלים, ועל פי בכיר אמריקני לשעבר הוצגה הצעה משותפת "להשתמש בנשק סייבר שהוטמן בתוך תשתיות קריטיות באיראן". למרות כל זאת, מפגש רשמי עם בין זאיד ובין סלמן לא עמד על הפרק, ונתניהו קיבל זאת בהבנה. "מנהיגי המפרץ ייצגו את התקווה הטובה ביותר של ישראל לקבלה בתוך האזור", כתב אנטוס. "הדבר האחרון שראש הממשלה רצה הוא שצילום משותף יעורר מרד עממי נגדם".

 

אבו מאזן עוד היה אופטימי

הברית האסטרטגית החדשה שהתגבשה באזור בצל האיום האיראני הותירה את הפלסטינים בצל. על פי הכתבה, הגישה כלפיהם בבית הלבן הייתה לקוחה מוול סטריט. "זה כמו בחיים – או, הלוואי שהייתי רוכש את גוגל לפני 20 שנה. עכשיו אני כבר לא מסוגל. אני חייב לשלם סכום מסוים של כסף", מצוטט בכיר בממשל טראמפ. "זה לא שאני נענש, פשוט פספסתי הזדמנות".

 

המטאפורה הזו חוזרת על עצמה גם בדברים שאמר השגריר פרידמן, ולפיהם התוכנית המוצעת לפלסטינים היא "עסקת פשיטת רגל". גם בכיר אש"ף שהיה האחראי על המו"מ סאיב עריקאת דיווח על גישת הביזנס של ממשל טראמפ, כפי שבאה לידי ביטוי בעימות בינו לבין קושנר, ובו הודיע האחרון כי הם מתנגדים לאפשרות לשיחות שלום ישירות בין ישראל לפלסטינים. "גישת אנשי טראמפ כלפיו הייתה שאם הוא לא יסכים עכשיו ל-30 סנט על דולר, בשנה הבאה הוא יקבל 15 סנט".

 

בכתבה מתוארת השיחה הראשונה של מחמוד עבאס וטראמפ אחרי בחירתו. חודשיים עברו בין השבעתו לנשיא ועד שנוצר הקשר הראשון עם יו"ר הרשות הפלסטינית, והאינטראקציה ביניהם הייתה קצרה, חדה ומנותקת מהמציאות. "אנחנו מדברים על עסקת שלום היסטורית", אמר טראמפ בתחילת השיחה ב-10 במרס 2017. כשאבו-מאזן אמר "אנחנו מאמינים שדרך משא ומתן נוכל להגיע לשלום עם הישראלים", וציין כי הוא מוכן לדבר עם נתניהו כדי להתחיל במגעים, וטראמפ השיב: "או, זה טוב מאוד".

 

דרמר וקושנר: "לא תגיד לי איך לנהל את העניינים"

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

ג'ארד קושנר טקס פתיחת שגרירות ארה
(צילום: EPA)

אנטוס מציין שבשלב זה חלה תפנית בשיחה כשהנשיא תהה אם לדעתו נתניהו רוצה בשלום. "הוא ראש ממשלת ישראל אז אין לנו ברירה אחרת", אמר אבו-מאזן. טראמפ קבע שעומדת על הפרק הזדמנות להסכם שלום הנובעת בגלל נוכחותו. "הוא תיאר את עצמו כמתווך ניטרלי, הבטיח לעשות 100 אחוז מאמץ והבטיח שזה עומד לקרות". אבו מאזן הגיב: "אנחנו בונים עליך, הנשיא. אנחנו מאמינים שאתה יכול לעשות את זה".

 

מאז עברה כמעט שנה וטראמפ ואבו מאזן לא מדברים יותר. השיחה האחרונה שלהם התקיימה רגע לפני ההכרזה על העברת השגרירות האמריקאית לירושלים. "טראמפ אמר לעבאס שהוא מחויב להשיג לפלסטינים את העסקה הטובה ושישראל תעשה ויתורים אמיתיים שימצאו חן בעיניו אם הוא יישאר פתוח למגעים. הוא הוסיף שעבאס יקבל עסקה טובה יותר בתיווך הממשל שלו מאשר זו שהיה מקבל מממשל אובמה – שורה שהוא חזר עליה יותר מפעם אחת. טראמפ סיים את המונולוג שלו אחרי כ-15 דקות ואז שתק כדי לאפשר לעבאס להגיב. כל מה שהוא שמע זה שקט". בדיעבד התברר כי השיחה נותקה. מאז היא לא חודשה.

 

אף שהמזרח התיכון החדש על פי חזון טראמפ ואנשיו, כפי שמתואר בכתבה, נוטה באופן ברור לצד ישראל ומדינות המפרץ, אנטוס מתאר גם כמה תרחישים לא נעימים עבור ישראל, כפי שחווה השגריר בוושינגטון רון דרמר.

 

"בכירים בבית הלבן התנגדו למה שהם ראו כטקטיקה חתרנית מצד דרמר", נכתב. "'זה הבית המזוין שלנו', אמר אחד מהם. ההרגשה בבית הלבן, כפי שאמר יועץ לשעבר הייתה: 'יש המון רצון טוב, אבל אל תנצלו את זה'. בשלב מסוים, בפנים עדים, קילל קושנר את דרמר במשרדו באגף המערבי, ואמר שהוא לא מתכוון להיענות לו רק בגלל הרקע היהודי שלו. 'אתה לא תגיד לנו איך לנהל את העניינים הללו', אמר לדרמר, 'אל תנסה לדחוק אותנו. אל תנסה לתקוע אותנו'".

 

בתגובה לתקרית, אמר דרמר לאנטוס: "יש לי מערכת יחסים טובה עם ג'ארד אבל אנחנו לא מסכימים על הכול".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב דודקביץ, רויטרס
נתניהו, טראמפ ובן סלמאן
צילום: יואב דודקביץ, רויטרס
מומלצים