שתף קטע נבחר

צילום: AP

"מאמצים אדירים לשלום". טראמפ יזכה בנובל?

פוליטיקאים בכירים קוראים להעניק לנשיא ארה"ב את הפרס היוקרתי בזכות הפגישה ההיסטורית. האם גם לרודן האכזר יש סיכוי? בוועדת הנובל לא רוצים לחזור על מקרה אובמה: "עדיף לחכות לתוצאות משמעותיות"

דונלד טראמפ וקים ג'ונג און מכתירים את הפגישה ההיסטורית הלילה כפריצת דרך ביחסים של המדינות היריבות, למרות שההסכם שעליו חתמו מספק מעט פרטים על המטרה המרכזית של ארה"ב – פירוק צפון קוריאה מנשק גרעיני.

 

בפסגה חסרת התקדים בסינגפור לחץ מנהיג הדמוקרטיה החזקה בעולם את ידו של הרודן שמנהיג את המדינה המסוגרת מכולן. במסמך ההבנות אישר קים שהוא מחויב לפעול ל"פירוק מלא של חצי האי קוריאה מנשק גרעיני" – ללא פירוט על צעדים קונקרטיים שיבוצעו, לנוכח הדרישה האמריקנית שצפון קוריאה תוותר על כל הארסנל הגרעיני בצורה "בלתי הפיכה" שניתן יהיה לאמת אותה.

עיתונאים מקומיים מנסים לתפוס את שני המנהיגים במקביל (צילום: AP)
טראמפ וקים בסינגפור(צילום: AP)

אחרי הפגישה ההיסטורית, תוהים הפוליטיקאים והפרשנים אם טראמפ וקים יזכו בפרס נובל לשלום על פריצת הדרך ביחסים. חלק מאמינים שלשניים מגיע לזכות בפרס היוקרתי על המאמצים שהשקיעו, אחרים חושבים שהסיכויים שלהם קלושים בהתחשב בעבר שלהם.

 

טראמפ הכעיס מדינות רבות כשבחר לצאת מהסכם הגרעין עם איראן, ומהסכם האקלים שנחתם בפריז. קים, להבדיל, מואשם בהפרת זכויות אדם ובדיכוי שיטתי של מתנגדיו – כולל הוצאות להורג.

עיתונאים מקומיים מנסים לתפוס את שני המנהיגים במקביל (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
  

 

 

עדיין לא ברור אם המאמצים של טראמפ וקים יישאו פרי. מו"מ לפירוק מדינה מנשק גרעיני הוא מסוכן, מסובך ומפרך. "מוקדם מדי לומר", אמר אסלה סוון, היסטוריון שמומחה לפרסי נובל על הסיכויים של השניים לקבל את הפרס.

 

"אם ההסכם יוביל לפירוק אמיתי של חצי האי קוריאה מגרעין יהיה קשה מאוד שלא להעניק להם את הפרס", מוסיף סוון. "זה אמנם יהיה ביזארי, אבל כבר קרה בעבר שאנשים עם עבר אלים מאוד קיבלו את פרס נובל לשלום".

עיתונאים מקומיים מנסים לתפוס את שני המנהיגים במקביל (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

כבר לפני הפסגה בסינגפור קראו פוליטיקאים בכירים להעניק לטראמפ את פרס נובל לשלום. בין האישים היו נשיא דרום קוריאה מון ג'אה אין, שר החוץ הבריטי בוריס ג'ונסון ונשיא ארה"ב לשעבר ג'ימי קרטר.

 

18 רפובליקנים בבית הנבחרים קראו לוועדת הנובל להעניק לטראמפ את הפרס ב-2019 על מאמצים אדירים שהשקיע הנשיא בנושא הצפון קוריאני. "מאז שנכנס לתפקיד עבד הנשיא טראמפ ללא הרף כדי להפעיל לחץ מקסימאלי על צפון קוריאה, במטרה לעצור את תוכנית הנשק האסורה שלה ולהביא שלום לאזור", נאמר במכתב של הרפובליקנים לוועדת הנובל.

 

בהחלטה תמוהה העניקה ועדת הנובל לפני עשור לברק אובמה, שרק נבחר לנשיא ארה"ב, את פרס נובל לשלום. עוד החלטה שנויה במחלוקת הייתה בשנת 2000, אז הוענק פרס נובל לשלום לנשיא דרום קוריאה דאז, קים דה ג'ונג, על מאמציו להשכין שלום בחצי האי קוריאה.

דונלד טראמפ עם קים ג'ונג און (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

הנריק אורדאל, ראש מכון המחקר לשלום באוסלו, אמר כי ההחלטה ב-2000 הייתה לא יותר מ"מסע יחסי ציבור". בוועדת הנובל לא רוצים לחזור על טעויות העבר, ולפי אורדאל החברים יחכו לראות אם יש "תוצאות משמעותיות" לפני שיחליטו למי יוענק הפרס.

 

דן סמית, ראש מכון המחקר לשלום בשטוקהולם, חושב שהענקת פרס לשני המנהיגים תהיה מעשה נמהר. "ההסכם היום הוא צעד טוב ראשון, אך המסע ארוך ומסובך. טראמפ עשה דברים אחרים – בראשם הפרישה מהסכם האקלים שקריטי לביטחון העולם, והפרישה מהסכם הגרעין עם איראן – שקריטי ליציבות במזרח התיכון – חיוביים הרבה פחות לשלום".

ברק אובמה מקבל ב 2009 את פרס נובל לשלום ()
אובמה מקבל נובל לשלום ב-2009

אם הפסגה בסינגפור אכן תוביל להתקדמות אמיתית בחצי האי קוריאה ועדת הנובל תמצא את עצמה בדילמה קשה, בהתחשב בעברם של שני המנהיגים. "לזוכים רבים בפרס נובל לשלום היה דם על הידיים", אמר אורדאל. "השאלה היא האם הם עשו מספיק דברים טובים לשטוף את הדם מהידיים. עד כה קים וטראמפ לא עשו השנה מספיק כדי לזכות בפרס".

 

גיר לונדסטאד, שהיה מזכיר ועדת הנובל בין 1990 ל-2014, נהג לומר שלא מדובר בפרס "לצדיקים". אחרי הפסגה בסינגפור הוא אומר שאין סיבה לקחת את ההגיון הזה לכיוון ההפוך. לונדסטאד בירך את הפגישה בין טראמפ לקים, אך סקפטי לגבי הסיכוי שלהם לזכות בנובל בשלב הזה.

ברק אובמה מקבל ב 2009 את פרס נובל לשלום ()
  

"לשניים האלה יש מטען כבד: קים הוא אחד הדיקטטורים האכזריים בעולם, ודונלד טראמפ נמצא בתהליך של פירוק המבנים הפוליטיים והכלכליים שייסדה ארה"ב אחרי 1945 והועילו לכולם", הוסיף לונדסטאד.

 

אורדאל מצביע על הפדרוקס בדיפלומטיה של טראמפ: "הדבר שפוגע בסיכויים של טראמפ יותר מכל הוא היציאה של ארה"ב מהסכם הגרעין". לדבריו, "במקביל לבחירה בדרך השלום בחצי האי קוריאה הוא מלבה את הסכסוך במזרח התיכון ומכניס את האזור כולו לסכנה".

 

פיטר וולנסטין, פרופסור שבדי שמתמחה ביחסים בינלאומיים, אמר שאם יושג הסכם שלום בקוריאה הנובל מגיע לנשיא דרום קוריאה מון. "למעשה מון עשוי להיות אחד האנשים שהכי מגיע להם לזכות, אבל זו תהיה סטירה בפרצופו של טראמפ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הפגישה ההיסטורית בסינגפור
צילום: רויטרס
מומלצים