שתף קטע נבחר

צילום: AP

טראמפ ויתר לקים - והימם את דרום קוריאה

בסיאול עשו מאמצים אדירים כדי שהפגישה ההיסטורית תתקיים - ונדהמו לשמוע את טראמפ מודיע על הפסקת התרגילים הצבאיים המשותפים. "נחזיר את החיילים שלנו הביתה ונחסוך המון כסף", אמר. דרום קוריאה מאוכזבת מהאמירה שלו שהתרגילים שמכעיסים את קים ג'ונג און הם "פרובוקציה" - וחוששים מסכסוך עם בעלת הברית ששומרת עליה עם 28,500 חיילים

דונלד טראמפ שוב הצליח להפתיע את כולם, כשהודיע שהוא מפסיק את התרגילים הצבאיים השנתיים של ארה"ב ודרום קוריאה – ורוצה לפנות מדרום קוריאה את 28,500 החיילים האמריקניים.

 

 

תרגיל משותף בדרום קוריאה, ארכיון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תרגיל משותף בדרום קוריאה, ארכיון(צילום: EPA)

ההודעה המפתיעה של טראמפ במסיבת העיתונאים אחרי הפגישה עם קים ג'ונג און מנוגדת לחלוטין למדיניות האמריקנית עד כה. במשך עשרות שנים נמצאים חיילים אמריקנים בחצי האי קוריאה במטרה להגן על הדרום – ולהרתיע את הצפון. ההודעה גם סותרת הצהרות קודמות של גורמים בממשל ובצבא האמריקני, שטענו שהתרגילים הם שגרתיים, הכרחיים ונועדו למטרות הגנה.


נראה שטראמפ מאמץ את העמדה הצפון קוריאנית, שהתרגילים הצבאיים הם "פרובוקציה". פיונגיאנג חוששת שהתרגילים הם למעשה הכנה לפלישה, ומתעקשת שהנוכחות האמריקנית בדרום קוריאה, וה"מטרייה הגרעינית" של ארה"ב שמגנה על דרום קוריאה ויפן, הן חלק מ"העוינות" האמריקנית לצפון קוריאה.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 


 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

טראמפ אמר אתמול בסינגפור: "נפסיק את משחקי המלחמה ונחסוך סכום אדיר של כסף, אלא אם נראה שהמו"מ העתידי לא מתקדם כפי שהוא צריך להתקדם. זה יחסוך לנו המון כסף. חוץ מזה, אני חושב שזה פרובוקטיבי מאוד". הוא הוסיף שהוא "רוצה להחזיר את החיילים שלנו הביתה", אך "כרגע זה לא חלק מהמשוואה".

 

מתנגדיו של הנשיא אמרו שמדובר בוויתור גדול, וללא תמורה, למדינה שרק בשנה שעברה איימה על וושינגטון וסיאול במלחמה גרעינית. בדרום קוריאה הגיבו בהפתעה מוחלטת להודעה. הנוכחות האמריקנית בדרום קוריאה נחשבת לחיונית במשימה לשמור על השקט בחצי האי קוריאה.

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)
 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

ההודעה הפתיעה את הממשלה של מון ג'אה אין - שהשקיע מאמצים אדירים כדי שהפגישה ההיסטורית בסינגפור תתקיים. בלשכת הנשיאות אמרו שדרום קוריאה צריכה לברר מה הייתה המשמעות המדויקת של דבריו, ושהיא מוכנה לבחון צעדים רבים שיאפשרו לשיחות להתקדם בצורה "חלקה יותר". מון שוחח עם טראמפ אחרי הפסגה בסינגפור.

 

במשרד ההגנה בסיאול אמרו דברים דומים. "כרגע צריך לברר מה המשמעות המדויקת והכוונה של טראמפ", אמרו במשרד ההגנה, והוסיפו שטרם התקיימו שיחות עם וושינגטון על התרגיל הצבאי שנקבע לאוגוסט. בדרום קוריאה יש שטוענים שהמחווה של טראמפ לצפון קוריאה "תוקעת טריז" בין וושינגטון לסיאול.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

הכוחות האמריקניים בדרום קוריאה אמרו כי הם "לא קיבלו הנחיות מעודכנות על ביצוע האימונים או הפסקתם", ושהם ימשיכו לשתף פעולה עם השותפים הדרום קוריאנים עד לעדכון ממחלקת הגנה או מהפיקוד האמריקני באזור.

 

הברית של וושינגטון עם סיאול נוצרה ב-1950, כשצפון קוריאה פתחה במלחמת קוריאה שנמשכה שלוש שנים. טראמפ עשוי לשנות באופן דרמטי את הפעילות של ארה"ב בדרום קוריאה ואת יחסי המדינות.

מלחמת קוריאה (צילום: AP)
ספינה אמריקנית יורה לעבר מטרות קומוניסטיות במלחמת קוריאה(צילום: AP)

מלחמת קוריאה (צילום: AP)
חיילים צפון קוריאנים במלחמת קוריאה(צילום: AP)

לפי פול האנל, שהיה יועץ במחלקה לביטחון לאומי בתקופת ברק אובמה וג'ורג' בוש, האמירות שהתרגילים הם "התגרות" ושהחיילים האמריקנים צריכים לשוב לארה"ב הן "ויתורים בתמורה להבטחות מעורפלות של הצפון קוריאנים".

 

התרגילים הצבאיים השנתיים בין וושינגטון לסיאול הן סיבה מרכזית לאיבה בין שתי הקוריאות במשך השנים. הפרשנים תוהים אם המשך התרגילים יפגע בהפגת המתיחות בחצי האי, אחרי שקים הושיט יד לשלום בתחילת השנה.

דונלד טראמפ נפגש עם נשיא דרום קוריאה מון ג'אה אין הבית הלבן וושינגטון ארה
טראמפ ומון ג'אה אין בבית הלבן(צילום: AP)
  

בחודש שעבר פוצצה צפון קוריאה פגישה של בכירים משתי המדינות בגלל השתתפותה של דרום קוריאה בתרגילים הצבאיים יחד עם ארה"ב. התקשורת הממלכתית קוריאה קראה לאחרונה לוושינגטון "להפסיק לאיים באמצעות כוח על הדיאלוג של בעלת הברית שלה".

 

משנות השבעים ארה"ב ודרום קוריאה עורכות מדי קיץ תרגילים גדולים בשיתוף צוללות, שנקראים "אולצ'י מגן החירות". בתרגילים משתתפים רבבות חיילים. בנוסף מתקיימים תרגילים צבאיים באביב. תרגילים שכונו "רוח הצוות", והיו מהגדולים בעולם, נערכו בין 1976 ו-1993. הם בוטלו אחרי שצפון קוריאה הסכימה לעצור את תוכנית הגרעין שלה.

עיתונאים מקומיים מנסים לתפוס את שני המנהיגים במקביל (צילום: רויטרס)
הפגישה ההיסטורית בסינגפור(צילום: רויטרס)
  

הצהרת סינגפור ()
הצהרת סינגפור

מון סאונג מוק, איש צבא דרום קוריאני בעברו, אמר שדבריו של טראמפ מאששים את החשש הגדול של דרום קוריאה – שצפון קוריאה תנסה לסכסך בין סיאול לוושינגטון, ותזכה בוויתורים משמעותיים מנשיא אמריקני לא שגרתי שלא חושב על בעלות הברית שלו, בניגוד לקודמיו.

 

"בלב הברית של ארה"ב ודרום קוריאה נמצאת הצבתם של הכוחות האמריקניים בדרום קוריאה, והתרגילים הצבאיים המשותפים, אבל הנוכחות הצבאית של ארה"ב בדרום קוריאה לא תשנה הרבה אם התרגילים המשותפים לא יתקיימו", אמר מון. "אני חושש שהפסגה בין טראמפ תתברר לא רק כמכה למאמץ העולמי לפרק את צפון קוריאה מנשק גרעיני, אלא גם תבשר על חוסר היציבות בין סיאול לוושינגטון".


פורסם לראשונה 12/06/2018 23:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
טראמפ במסיבת העיתונאים אחרי הפגישה
צילום: AP
מומלצים