שתף קטע נבחר

חוק שקד: לפחות 1,500 שקלים קנס לצרכני זנות או טיפול

לאחר מאבק ארוך הציגה שרת המשפטים איילת שקד את תזכיר החוק שהיא מקדמת להטלת קנסות על צרכני זנות: הקנס יעמוד על 1,500 שקל, ובגין עבירה חוזרת הוא יוכפל. שקד הבהירה כי מדובר רק בצעד ראשון מתוכנית רחבה שתובא בחודשים הקרובים

 

 

 

אחרי חודשים של דיונים הציגה היום (ד') שרת המשפטים איילת שקד את תזכיר החוק שהיא מקדמת להטלת קנסות מנהליים על צרכני הזנות. התזכיר, שהוצג בדיון בוועדת המשנה למאבק בסחר בנשים ובזנות של הכנסת, קובע כי הקנס שיוטל על צריכת זנות יהיה בגובה של 1,500 שקלים. שקד עדכנה כי החוק יעלה בקריאה ראשונה בסוף המושב והנוכחים מחאו כפיים.

 

בנוסף, עבירה חוזרת שנעברה בתוך שלוש שנים מהעבירה הראשונה תוביל לקנס בסכום של 3,000 שקלים. מי שקיבל את הקנס יוכל לשלם, להגיש בקשת ביטול או להגיש בקשה להישפט. ככל שבית המשפט יחליט שהעבירה אכן נעברה, הוא יהא רשאי להגדיל את גובה הקנס עד לסכום של 14,400 שקלים.

 

 

תזכיר החוק יחול על צריכת זנות מבגירים. צריכת זנות מקטינים כבר מוגדרת כעבירה פלילית בספר החוקים של מדינת ישראל. שרת המשפטים, בהסכמת שר הרווחה חיים כץ, תוכל לקבוע אמצעי חלופי במקום קנס, כמו שילוב בסדנה טיפולית-חינוכית למניעת צריכת זנות. התזכיר יחול כהוראת שעה למשך חמש שנים, וילווה במחקר אשר יבחן את השפעתו, את האופן בו נאכפת העבירה וצעדים נוספים.

  

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
שקד הבהירה כי תזכיר החוק מבחינתה אינו הדבר העיקרי בטיפול בזנות והוא יהווה חלק מהחלטת ממשלה רחבה שבכוונתה להביא לאישור בחודשים הקרובים. מדובר בתוכנית משותפת למשרדי המשפטים, הרווחה, החינוך והבריאות.

 

התוכנית תטפל בשני נושאים עיקריים: הרחבת המענים הטיפוליים והבריאותיים הניתנים הן לעוסקים בזנות והן לצרכני הזנות: בניית תוכניות שיקום לנשים בזנות שכוללות מסלול טיפולי, תעסוקתי, וכלכלי, תוכניות לאיתור ומניעה, הקמת דירות חירום, מרכזי גמילה ומרפאות מין המיועדים לאוכלוסיות מסוימות "מועדות", תכלול הפעילות הממשלתית לצמצום היקפי הזנות וגיבוש תוכנית טיפול לצרכני זנות.

 

הנושא השני יהיה העלאת המודעות הציבורית למאפיינים, לגורמי הסיכון ולנזקים הכרוכים בתעשיית הזנות: קביעת תכנים לתלמידים במערכת החינוך בתחום המיניות הבריאה ומניעת פגיעה כתכני חובה, עיבוי תכני ההכשרה של הצוותים החינוכיים לאיתור וזיהוי של קטינים בסיכון לניצול ופגיעה בזנות, קיום הדרכות לחיילים ולסטודנטים בדבר הנזקים שבצריכת שירותי מין ובעיסוק בזנות, קמפיינים בדבר הנזקים הכרוכים בתעשיית הזנות, הדרכות חובה לעוסקים במקצועות עם נגיעה פוטנציאלית לתחום הזנות ופרסום תכנים של סיוע, ליווי ושיקום בתחום הזנות המיועדים לאוכלוסייה המצויה בזנות.

איילת שקד (צילום: יואב דודקביץ')
שרת המשפטים איילת שקד(צילום: יואב דודקביץ')

 

יו"ר ועדת המשנה למאבק בסחר בנשים ובזנות, ח"כ עליזה לביא (יש עתיד) אמרה כי "זהו יום חג. אנחנו ניצבים בפני הזדמנות לעשות צעד היסטורי למען אלפי נשים, נערות ונערים הלכודים במעגל ולמען החברה כולה. זוהי נקודת זמן קריטית, שכן קידום החוק משמעותי גם בבחינת השלכותיו המיידיות בשטח, וגם בבחינת המשך קידומו תחת דין רציפות במידה והכנסת תתפזר".

 

יו"ר סיעת הבית היהודי, ח"כ שולי מועלם, אמרה כי "תזכיר החוק הוא אמירה יהודית, ערכית, מוסרית וחברתית ברורה של מדינת ישראל וכולל בתוכו את הפללת צרכני הזנות ואת שיקום הנשים והגברים שנקלעו לזנות. העבודה לא נגמרה, יש עוד הרבה עבודה ובראשה גיוס משרד החינוך למאבק בתופעה, כי הכול מתחיל בחינוך".

 

עו"ד ניצן כהנא, מנהלת שותפה במטה למאבק בסחר בנשים ובזנות, בירכה אף היא על הצעד: "מדינת ישראל עושה היום עוד צעד משמעותי בדרך להפסקת הניצול העתיק בעולם. פרסום תזכיר החוק הוא בשורה של ממש לכ-14 אלף נשים בזנות. לאחר עשור של מאבק, נראה כי יש מחויבות אמיתית של המדינה לנושא". לדבריה, לצד החקיקה ראוי להשקיע במענה שיקומי לאלפי נשים בזנות, "שיהיה רציני ואפקטיבי ולא מבוסס על תקציבים מגוחכים או עמותות".

 

היא אף הציעה ש"מי שפוגש צעירות ברגעי המצוקה הכי קשים בחייהן, לא יהיו עוד סרסורים, אלא הרווחה. הגיע הזמן שהמדינה תיקח את האחריות על חינוך הציבור בנושא כה חשוב ותאמר - שמים סוף לניצול נשים".

 

המסר: "צריכת זנות - מחוץ לתחום"

בתשובה לשאילתה שהוגשה בכנסת לפני כשבועיים התחייבה שקד כי החוק יעבור בקריאה ראשונה עוד במושב הנוכחי. "היום אנחנו מעבירים מסר - סחר בנשים וצריכת זנות הם מחוץ לתחום", אמרה היום שרת המשפטים. "צריכת זנות היא דבר פסול מוסרית ופוגעני שמחפיץ את גופן של הנשים בישראל. אין כל סיבה שחיי הנשים בחברה יהיו הפקר. הטיפול בזנות צריך להיות רחב הרבה יותר, ובכך נטפל בחודשים הקרובים. אני מודה לחברות הכנסת שולי מועלם ועליזה לביא על הובלת הנושא בשנים האחרונות".

 

לפני כחמישה חודשים הגיש הצוות הבין-משרדי בראשות מנכ"לית משרד המשפטים, אמי פלמור, לבחינת הכלים לצמצום צריכת הזנות בישראל את הדו"ח המסכם שלו, שבו הסתייג מהפללת הלקוחות. הצוות קבע כי "השימוש בכלי הפלילי צריך להיעשות כמוצא אחרון". בדו"ח נכתב כי לפני אכיפה פלילית יש לעשות שימוש באמצעים חינוכיים כדי לשנות את תודעת הציבור.

 

הצוות ציין כי מסקנתו בקשר לסוגיית ההפללה היא שהנזקים הקשים שנגרמים לנשים במעגל הזנות והגורמים שבגינן הן נקלעות לזנות מעידים על עמידה בתנאי בסיסי שמצדיק שימוש במשפט הפלילי, אך עם זאת, הדגש בהמלצות ניתן בעיקר למישור התודעה והחינוך ולמישור השיקום והטיפול.

 

כזכור, בחודש יולי האחרון אושרה בקריאה טרומית הצעת חוק המאבק הלאומי בצריכת זנות ומתן סיוע לשורדות זנות, שאותה כתב המטה למאבק בסחר בנשים ובזנות וקידמו ח"כ שולי מועלם (הבית היהודי) וח"כ לשעבר זהבה גלאון (מרצ). הצעת חוק מקבילה של יו"ר הוועדה, ח"כ עליזה לביא (יש עתיד), אושרה גם היא פה אחד, עם יותר מ-70 תומכים ובלא מתנגדים או נמנעים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים