שתף קטע נבחר

סרטן העור בישראל: 15 מתים מדי חודש

מדו"ח של משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן עולה כי בכל חודש מתים מסרטן העור 15 ישראלים בממוצע ומתגלים כ-140 מקרים חדשים של המחלה - 91% מהם בשלב מוקדם מספיק כדי להביא לריפוים. בשבוע הבא ייפתחו ברחבי הארץ תחנות בדיקה ללא תשלום

 

 

לרגל שבוע המודעות למניעת סרטן העור ולגילויו המוקדם, שיחול בשבוע הבא, מפרסמת האגודה למלחמה בסרטן נתונים על תחלואה ותמותה מהמחלה. על פי הנתונים, בכל חודש מתים כ-15 ישראלים מסרטן העור הממאיר (מלנומה), ומתגלים כ-140 חולים חדשים. 91% מהחולים התגלו בשלב מוקדם וחל שיפור בשיעורי הריפוי, שמגיעים כיום ל-88% בגברים ול-91% בנשים.

 

על פי דו"ח שמפרסמים היום (ד') משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן, בשנת 2015 אובחנו בישראל 1,674 חולים חדשים עם מלנומה של העור. רוב החולים היו יהודים, שיעורי התחלואה בערבים הם נמוכים ביותר.

 

חשיבות הגילוי המוקדם היא עצומה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חשיבות הגילוי המוקדם היא עצומה(צילום: shutterstock)
 

לכשני שליש (1,115) מהחולים החדשים היה גידול חודרני, כשליש (559) אובחנו עם גידול ממוקד. הן במלנומה חודרנית והן במלנומה ממוקדת של העור, שיעורי התחלואה הגבוהים ביותר נצפים בגיל המבוגר. ביהודים ילידי ישראל וכן בילידי אירופה-אמריקה, נצפו שיעורי התחלואה הגבוהים ביותר.

 

נכון לסוף שנת 2015 חיו בישראל כ-6,992 אזרחים שאובחנו עם מלנומה של העור בשנים 2015-2011: 4,675 מהם אובחנו עם מלנומה חודרנית ממאירה ו-2,317 מהם אובחנו עם מלנומה ממוקדת של העור.

 

בשנת 2015 נפטרו בישראל 185 אנשים בישראל ממלנומה חודרנית ממאירה של העור. עיקר התמותה נצפה בגיל מבוגר. בקרב ערבים בישראל שיעורי התמותה ממלנומה של העור נמוכים מאוד.

 

המגמות בשיעור התמותה ממלנומה חודרנית ממאירה של העור ביהודים בישראל בשנים 2015-1980 מצביעות על יציבות בגברים ובנשים, לכל אורך התקופה.

 

היעד: מניעה ואבחון מוקדם

בשנים האחרונות חלה התקדמות רבה ביעילות הטיפול במלנומה, אך יחד עם זאת, המניעה והאבחון המוקדם הם היעד הראשוני במלחמה בסרטן העור. שיעור ההישרדות היחסית לחמש שנים ממלנומה ממאירה של העור גבוה (91%-88%). ההישרדות גבוהה יותר במי שאובחנו בשנים 2011-2007 בהשוואה למי שאובחנו בשנים 2001-1997.

 

נתוני סרטן העור בישראל ()
 

בהשוואה בינלאומית, גברים מישראל הם במקום ה-13 בהיארעות המחלה, ובמקום ה-8בתמותה. נשים מישראל הן במקום ה-20 בהיארעות ובמקום ה-10 (עם בריטניה) בתמותה.

 

עבור 79% מכלל מי שאובחנו ב-2015 עם מלנומה, קיימים נתונים לגבי שלב המחלה בעת האבחנה. בקרב אלה, 91% אובחנו עם מחלה בשלב מוקדם מאוד המשפר את סיכויי הריפוי.

 

בשבוע הבא: בדיקות בחינם לכלל הציבור

בין ה-18 ל-24 ביוני יתקיים שבוע המודעות למניעת סרטן העור ולגילויו המוקדם, במסגרתו ייפתחו מאות תחנות לבדיקה ללא תשלום בסניפי קופות החולים בכל רחבי הארץ. זוהי השנה ה-26 לקיום המבצע, שיזמה האגודה למלחמה בסרטן.

 

הבדיקות נערכות בשיתוף שירותי בריאות כללית, מכבי שירותי בריאות, מאוחדת ולאומית שירותי בריאות, במסגרתן מוזמן הציבור הרחב לבדיקה חינם לגילוי מוקדם של סרטן העור.

 

מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן: "בכל חודש מתגלים בישראל כ-140 חולי מלנומה חדשים וכ -15 איש נפטרים מהמחלה. אני קוראת לציבור, זה פיקוח נפש, היו חכמים בשמש באופן קבוע למשך כל החיים וכל השנה. הזמינו תור והיבדקו במסגרת המבצע. אנשים בעלי שומות מרובות או בעלי סיפור אישי או משפחתי של סרטן העור צריכים לשים לב במיוחד לשינויים ולהיות במעקב.

 

"בכל מקרה מומלץ לכל אדם בכל גיל לשים לב לשינויים על העור ואם זיהיתם נקודות חדשות, או שינוי בנקודות קיימות, חשוב לפנות ללא דיחוי לבדיקה אצל הרופא".

 

בסרטון חדש שעלה השבוע לרגל שבוע המודעות למניעת סרטן העור ולגילויו המוקדם, המאפרת וגורו הביוטי אשלי וקסמן בקשי מאפרת את עצמה למראה המדגים את נזקי השמש בעקבות שיזוף וחשיפה לא בטוחה, במטרה להדגיש את חשיבות ההגנה מפני השמש. במהלך הסרטון מסבירה אשלי לצופים ובמיוחד לצופות כי חשוב להיות חכמים בשמש.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לכו להיבדק. זה מציל חיים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים