שתף קטע נבחר

מועדון ארוחת העשר

קבלו את משפחת אזולאי מבאר-שבע: שבעה ילדים, שכל אחד מהם מקבל שני כריכים לבית-הספר וכל אחד אוהב משהו שונה - מה שמסתכם ב-28 פרוסות לחם, שלל ממרחים, מילויים וירקות, ואמא מתוסכלת אחת שמנסה להספיק הכל. המומחים של פרויקט "בוקר טוב יותר" בשיתוף תלמה, "ידיעות אחרונות" ו-ynet נותנים להורים עצות ייעול – ומחמאות

בשיתוף תלמה

 

תחקיר והפקה: שני שדמה ומור שמש, הפקת שטח: אולגה רזניק, עריכת וידאו: יובל קאסנר ושחר ברקת, צילום: מתן טורקיה, אורי דוידוביץ' ורועי עידן 

 

כמה זמן לוקח למשפחה ממוצעת להתכונן בבוקר? האמת היא שלא משנה את מי תשאלו, בין אם מדובר בזוג, משפחה עם ילד אחד, או עם ארבעה, כמעט כולם יגידו שהם לא מספיקים לעשות כלום בבוקר ותמיד יוצאים "על הדקה". אז מה תגידו על משפחה עם שבעה ילדים, שכל אחד מהם מזמין סנדוויץ' שונה לארוחת עשר וכל אחד גם צריך קצת יחס בבוקר?

 

הכירו את משפחת אזולאי. דורון (43) עוסק בתחום הבניין. אנה (39), אדריכלית ומעצבת פנים בהכשרתה, עוזרת לדורון בעסק. הילדים: אביגיל (16), יוגב (10 וחצי), יובל (9 וחצי), שי (8 וחצי), גאיה (7 וחצי), גל (בת 5 וחצי) ויואב (4 וחצי).

משפחת אזולאי (צילום: חיים הורנשטיין)
משפחת אזולאי(צילום: חיים הורנשטיין)

המשפחה משתתפת בפעילות "בוקר טוב יותר" בשיתוף חברת תלמה, "ידיעות אחרונות" ו-ynet במטרה לקבל עצות (שכולנו נוכל ללמוד מהן) מצוות מומחים המורכב משלי מילר, מדריכת הורים, מטפלת משפחתית ומרצה; גיא שלמון, דיאטן קליני, פיזיולוג ואיש חינוך גופני; ואילנה ויימן, מומחית בניהול זמן ופרויקטים.

 

ההורים מספרים כי הילדים, בשל הפרשי הגיל המזעריים, מאוד קרובים אחד לשני. למרות שהם רבים הרבה, הם גם אוהבים לבלות יחד, לטייל בחגים ובחופשים, וגם לבצע פעילות גופנית משותפת, בעיקר ריצה. למעשה, אנה, דורון, אביגיל ויוגב יוצאים לריצות של חמישה קילומטרים על בסיס קבוע. רק שלפני כל זה, הם צריכים להתעורר בבוקר.

 

חשבון לארוחת עשר: כמה כריכים ל-7 ילדים

אנה מתעוררת בשש וחצי בבוקר כדי להכין כריכים לפני שהילדים מתעוררים. דורון משתדל לקום יחד עם אנה, להתארגן ולעזור לה במידת הצורך. אבל בזמן האחרון, היא מספרת, הוא יוצא מוקדם לעבודה, "אז הוא מתארגן ויוצא מהבית ואני נשארת". במקביל, אנה מודה שהיא אוהבת לטפל בכל הדברים בעצמה, ולכן, אין לדורון משימות קבועות מלבד לקחת את הילדים למסגרות ומדי פעם לסדר לבנותיו את השיער. "בגלל שזה שבעה ילדים אז אנחנו קצת לחוצים, כי זה מאוד מורכב", היא מסבירה.

 

כל ערב, הילדים אומרים לאנה מה הם היו רוצים לאכול למחרת והיא מכינה רשימה. בדרך כלל מדובר בשני כריכים ופרי או ירק לכל ילד. בחישוב מהיר מדובר בכ-28 פרוסות לחם בכל בוקר. "נשואה למאפייה", בגרסת הפחמימות.

 

היא משתדלת להכין את הכריכים עוד לפני שהיא מעירה את הילדים כדי להימנע מבקשות לשינויים. זה עוזר לעמוד בלוחות הזמנים, אך זו עדיין מטלה שלוקחת הרבה זמן ומהווה קושי מרכזי בהתנהלות הבוקר. "אני תמיד בלחץ מכיוון שהבוקר תמיד מורכב", היא מודה.

 

לעיתים, כדי לזרז עניינים, היא מבקשת מהגדולים להעיר את הקטנים יותר. זה אומנם מבורך כשזה מצליח, אבל גם גורם למריבות ביניהם. בכלל, כמו בכל משפחה, המריבות הן חלק מהשגרה היומיומית, "האינטראקציה ביניהם אומנם טובה והם יכולים לשחק יחד, אבל בשלב מסוים מתחילות המריבות ואז עם כל מריבה יש עוד עוד ועיכובים", אומרת אנה. הפתרון שלה, אגב, הוא לתת משימות לכל ילד. "ככה הם לא מספיקים לריב כי יש להם דברים שהם צריכים לבצע – זה גם מאוד מועיל ללוחות הזמנים בבוקר, כשהם עושים דברים בעצמם וצריכים להספיק לבצע אותם".

 

 (צילום: חיים הורנשטיין)
(צילום: חיים הורנשטיין)

דבר נוסף שעוזר לרוח השיתוף ולחיזוק הקשר בין האחים היא הפעילות הגופנית, "אביגיל (הבכורה) עושה אימון בוקר והילדים הקטנים לפעמים מצטרפים, אם הם מספיקים", מספרת אנה, "זה מעסיק אותם וגם נותן תחושה של התחלה בריאה יותר ליום".

 

אחרי אימון הבוקר ולפני שיוצאים לבית הספר שותים הילדים הקטנים שוקו ולעיתים מנשנשים קורנפלקס או אוכלים ופלים. "משהו קטן, לא ארוחת בוקר מפוצצת", אומרת אנה. אביגיל, לעומתם, מקפידה על תזונה נכונה ומכינה לעצמה ארוחת בוקר מסודרת. בעשרה לשמונה יוצאת החבורה השמחה עם דורון או אנה לבתי הספר.

 

אם תשאלו את אנה ודורון, בוקר אידיאלי יהיה כזה שבו הילדים עושים את הכל לבד. מתעוררים, דואגים אחד לשני, מתלבשים, מכינים כריכים וארוחות בוקר ללא עיכובים. אנה מסיעה את שבעת ילדיה ללימודים כמעט כל בוקר והכי הייתה רוצה שכולם יהיו מוכנים בזמן להגיע לרכב. בנוסף, היא הייתה שמחה "לקבל כלים להתמודדות עם הלחץ במידה שהם כן מתחילים לאחר למסגרות, ולא יזיק גם ללמוד כיצד להכין ארוחת בוקר מהירה ומזינה ולמנוע אווירה של לחץ בבית".

 

ומה אומרים המומחים?

"אנה אומרת שילדים אוהבים לשחק יחד, מה שנגמר במריבות", מציינת אילנה ויימן, מומחית בניהול זמן ופרויקטים. "העצה שלי היא לחלק את המשימות בין הילדים ואז כל האנרגיה שמושקעת כיום במשחק תהיה למעשה מכוונת פעולה. המטרה היא להיות פרקטיים ככל האפשר למען משימות הבוקר".

 

"אנה מאוד מוטרדת מאווירת הלחץ שיש בבית בבוקר ומכך שהיא לא מספיקה הכל", אומרת שלי מילר, מדריכת הורים, מטפלת משפחתית ומרצה, "אבל במבחן הבוקר היומיומי, בהחלט אפשר לראות שהיא למעשה כבר למדה להיות יעילה וממוקדת".

גיא שלמון, דיאטן קליני, פיזיולוג ואיש חינוך גופני, מאוד אוהב את הנוהל של אנה לבקש מהילדים לומר לה מה הם ירצו לאכול ערב לפני. "אנה טוענת שהיא בלחץ של זמן, אבל היא עושה דבר יפה ויעיל. אהבתי שהיא גם מוסיפה ירק לכריך, אך שמתי לב שהכריכים מוכנים מלחם לבן. כאן, אפשר לשדרג ללחם מקמח מלא". לגבי ארוחת הבוקר הוא מוסיף, "הייתי מציע להסיר את הוופלים ולתת חלופה. דגני בוקר זה בסדר גמור, אך גם אותם ניתן לשדרג לדגנים מלאים".

 

מילר מוסיפה ששמה לב שבזמן שאביגיל עורכת אימון בוקר, הילדים מצטרפים אליה כשחלקם עוד לבושים בפיג'מות. "הייתי ממליצה להקפיד על סדר מאורגן וקבוע של סדר הפעולות בכל בוקר: קמים, מצחצחים שיניים, שוטפים את הפנים, מתלבשים - ורק אז ניתן להגיע לסלון להצטרף לאימון ולאחריו לאכול ארוחת בוקר", היא מסבירה.

 

טיפ אחרון וחשוב שלה: "אנה דיברה על אווירת הלחץ בבוקר. אני חושבת שכל הורה צריך להבין עד כמה הילד מרגיש אותו. הורה לחוץ משדר זאת לילדים ואז הילדים הופכים לחוצים. ככל שההורה יהיה רגוע יותר, הילד יהיה רגוע יותר וכך גם האווירה בבית. וזה נכון לגבי כל בית".

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף תלמה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
מוכנים? יוצאים ליום חדש. בוקר טוב
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים