שתף קטע נבחר

הפתרון של חיל הים להעברת סחורות לרצועת עזה

בחיל הים גיבשו חוות דעת מקצועיות לדרג המדיני כיצד יהיה ניתן להפעיל לפלסטינים ברצועה נמל ימי, מקומי, דרך קפריסין או מאשדוד. התנאי: כל מטען ייבדק ע"י כוח ישראלי. בינתיים: בחיל בוחנים בחיוב הקלה נוספת לדייגי הרצועה - כלובי דיג גדולים שיגדילו את נפח הדגה

 

במערכת הביטחון מנהלים בשבועות אלה, לרוב מתחת לרדאר ולא רק בפורום הקבינט, דיונים הנוגעים לדרכי שיפור המצב ההומניטארי הקשה ברצועת עזה, מתוך הנחת יסוד שהמשך ההידרדרות עלולה להוביל להסלמה ביטחונית שממנה הדרך למלחמה עלולה להיות קצרה. בשל כך, בחיל הים גיבשו חוות דעת מקצועיות בנושא.

 

דוח מבקר המדינה שבחן את התנהלות הדרג המדיני והצבאי בצוק איתן, מתח ביקורת על כך שלא נבחנו כראוי החלופות המדיניות בקיץ 2014 בטרם פרוץ המלחמה - נקודה שלא עוברת ליד הקבינט והעומד בראשו בימים מתוחים אלה - מול הצהרות שיוצאות מצה"ל על השלכות המצב ברצועה ללא יוזמה ישראלית.

 

אחת האפשרויות שעולה מזה למעלה משנה היא הקמת נמל ימי לעזתים שדרכו יועברו סחורות, חומרי בנייה וציוד אזרחי שיסייע לכלכלה המקומית להתאושש בחלוף ארבע שנים של קיפאון מדיני וצבאי מאז סוף מבצע צוק איתן.

 

אחת האפשרויות: אי מלאכותי מול עזה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
אחת האפשרויות: אי מלאכותי מול עזה(צילום: MCT)
 

בחיל הים הכינו חוות דעת לדרג מקבלי ההחלטות ששורתן התחתונה היא שהמהלך אפשרי, בכל אחת מהתצורות שהוצעו: נמל מקומי (כיום המזחים ברצועה ממוקמים במים רדודים ובקושי מתאימים לסירות דיג), אי מלאכותי שיכיל נמל מול הרצועה, הקמת שלוחה עבור העזתים בנמל אשדוד והקמת נמל או שלוחה בקפריסין שדרכו יועברו המשלוחים לרצועת עזה.

 

העברת חבילות סיוע הומניטארי לרצועת עזה דרך מעבר כרם שלום (צילום: דובר צה
העברת סחורות בכרם שלום. ארכיון(צילום: דובר צה"ל)

מפגין בעזה. ארכיון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגין בעזה. ארכיון(צילום: AFP)

ארכיון (צילום: AP) (צילום: AP)
ארכיון(צילום: AP)

בעוד ששתי האפשרויות הראשונות נחשבות ליקרות ומורכבות מבחינה הנדסית - ולכן גם יותר רחוקות טווח - שתי האופציות האחרונות יותר בנות מימוש בטווח הנראה לעין. התנאי שקבע חיל הים בהמלצתו: כל משלוח שיגיע לעזה דרך הים, מרמת המכולה ועד למטען הקטן בארגז, ייבדק על-ידי כוח ישראלי באופן קבוע ולא רנדומלי. לפי חוות הדעת, ניתן יהיה לבצע שיקוף לכל מטען שיועבר דרך הים לעזה, או להעביר את המשלוחים ב"גב אל גב", בדומה לסחורות הנכנסות לרצועה במעבר כרם שלום.

 

יש להניח כי המהלך (שלו אמורים לערוב - בעיקר תקציבית - גם גורמי חוץ כמו מצרים או קטאר) נחשב כ"הסדרה הגדולה", עליה דיבר לפני כשבועיים קצין בכיר בפיקוד הדרום, שהזהיר מ"מדרון שאליו אפשר ליפול במידה ולא תהיה יוזמה בצד שלנו. חמאס במצב הגרוע ביותר בו היה אי פעם ולכן כעת ניתן להגיע מולו להסדרה קטנה, שתביא כשנה של שקט, או להסדרה גדולה לשקט של שנים".

 

מאז אותה הצהרה הרבה שר הביטחון אביגדור ליברמן להתבטא באופן פומבי נגד כל הסדרה שהיא עם חמאס, ובתנאי שראשית יוחזרו שני חללי צה"ל, הדר גולדין ואורון שאול ז"ל, ושני האזרחים הישראלים המוחזקים בשבי חמאס. ליברמן, בניגוד לאמירות שיצאו מצה"ל בחודשים האחרונים, גורס כי אין לכרוך כלל בין המצב הבטחוני בדרום מול הרצועה לבין המצב הכלכלי החמור ממנו סובלים תושבי הרצועה.

 

מחאה ברצועת עזה. ארכיון (צילום: AP) (צילום: AP)
מחאה ברצועת עזה. ארכיון(צילום: AP)

ארכיון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ארכיון(צילום: רויטרס)

 

קצין בכיר: "הפתרון לא צבאי. לא נשחק ברולטה"

יחד עם זאת, מאחורי הקלעים נבחנים צעדים נוספים להקל על הפלסטינים בזירה הימית, שנבחנים בחיוב בחיל הים. כך למשל, עשויה בקרוב ישראל לאפשר לעזתים להפעיל לראשונה כלובי דגים גדולים מול חופי הרצועה כדי להגדיל באופן ניכר את נפח הדגה. כיום הדיג הפך למקור פרנסה משמעותי עבור תושבי עזה, ולכן ישראל השנה הגדילה את זמן הרחבת השטח בחודשיים נוספים ומשישה לתשעה מיילים, מעבר למרחק שהונהג בשנה שעברה.

 

המהלך הגדיל ב-120 קמ"ר נוספים את השטח המותר לדיג ובאופן יחסי גם את כמות התוצרת מהים. למרות ההסלמה האחרונה והמתיחות הביחונית סביב אירועי גדר הגבול, לצד חריגות מעת לעת מהשטח המותר לדיג, בצה"ל ובדרג המדיני המשיכו את ההקלה.

 

"הפתרון לסוגיית רצועת עזה הוא לא צבאי", אמר קצין בכיר בחיל הים, "החזרנו סירות דיג שהחרמנו בגלל חריגות נשנות. לגבי סחר ימי לרצועת עזה, אין שאלה בכלל שהבידוק עם שיקוף יהיה חייב להיות ישראלי. לא נשחק רולטה כי קיים פוטנציאל הרסני בתעבורה ימית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
אי מלאכותי. ארכיון
צילום: MCT
מומלצים