שתף קטע נבחר

"אולי נקים אוהל בחצר": המשפחה שתקועה בגלל שביתת מפקחי הבנייה

יש אנשים שיש להם בית אבל הם לא יכולים להיכנס אליו: מאחורי שביתת מפקחי הבנייה ברשויות המקומיות, ישנן אלפי משפחות התקועות בלי אפשרות לקבל מפתח לדירותיהן החדשות. שלו חורב, חולה סרטן, מספר על האבסורד שלפיו הוא נאלץ לגור עם אשתו ושני ילדיו הקטנים בשכירות על אדי הכסף האחרונים. נציגת המפקחים: "השביתה לא נועדה לפגוע בציבור"

  

מעגל המשפחות שאינן יכולות להיכנס לדירותיהן החדשות ממשיך להתרחב גם היום (א'), בעקבות שביתת מפקחי הבנייה ברשויות המקומיות, שבמסגרתה לא מונפקים טופסי 4 המאפשרים לאכלס דירות שבנייתן הסתיימה. עם הסובלים מהשביתה נמנה שלו חורב, נשוי ואב לשניים, שממתין לטופס אכלוס לבית שרכש ושבנייתו הסתיימה.

 

בגלל עיצומי המפקחים: כ-1,500 משפחות לא יכולות להכנס לדירותיהן החדשות

מפקחי הבנייה בעיצומים: חוששים מהתנכלות ומאלימות  

 

את הבית הם רכשו לפני כשלוש שנים, בפרויקט של שיכון ובינוי בצור הדסה. בינתיים נולד לבני הזוג תינוק, חמישה ימים לאחר שחורב גילה כי הוא חולה במחלת הסרטן. בעקבות זאת נקבעה לו נכות בשיעור של 100%, והוא אינו עובד בימים אלו. גם אישתו עדיין לא חזרה לעבודה מחופשת הלידה.

 

"אין יותר אדים בחשבון הבנק. נגמר"

לפני כחצי שנה התבשרו בני הזוג כי אכלוס הדירה יוקדם לחודש ינואר, אולם בריאיון לאולפן ynet סיפר חורב כי אחרי ששילמו את יתרת הכסף נמסר להם כי חלו עיכובים. לאחרונה חשבו שהנה הם עומדים סוף סוף להיכנס לדירה, עם הגעתו של מועד האכלוס הרשמי, אבל אז נמסר להם שוב כי האכלוס מתעכב, בשל שביתת פקחי הבנייה.

 

בינתיים, המשפחה ממשיכה להמתין לאכלוס בעודה משלמת שכירות על דירה בירושלים, במקביל לתשלום המשכנתא. "הבית מוכן", אמר חורב, "בסוף החודש אני אמור לעזוב את הדירה בשכירות, ואין לי מושג מה אני הולך לעשות".

 

כמה זה סוחט אתכם כלכלית, המצב הזה? את הטיפות האחרונות של מה שנשאר?

"זהו, מה שנשאר זה רק כדי לקנות דברים לבית, הריהוט. אז אתה מוותר על דברים מסוימים. על מוצרי חשמל אתה מוותר. זה כל חודש בסביבות 10,000 שקל. אין לי כבר מאיפה להביא את זה. אין. אני עברתי את האדים כבר, אין יותר אדים בחשבון הבנק. נגמר".

 

אז מה תעשה עכשיו? תגור באוהל?

"אולי נגור באוהל, זה נראה לי באמת פתרון טוב. לגינה שלי אני יכול להיכנס, אז נראה לי שאני אשים אוהל בגינה. אני לא מוצא פתרון. פנינו למשרד האוצר, פנינו למשרד העבודה, כל בן אדם שאנחנו פונים אליו, כל גוף שאנחנו פונים אליו, מעבירים את האחריות. ביום חמישי האחרון אמרו לנו שמוציאים צווי מניעה על השביתה, בדקנו יום חמישי בבוקר, בדקנו בצהריים, לא החזירו לנו תשובה. בדקנו היום בבוקר, מפנים אותנו לתקשורת".

 

  ( )
הפרויקט בצור הדסה. הדירה מוכנה - הרוכשים לא יכולים להיכנס( )

"השביתה לא נועדה לפגוע בציבור"

נציגת ועד פקחי הבנייה ברשויות המקומיות, כלנית רפאל, הסבירה בראיון באולפן ynet את הרקע לעיצומים ואמרה כי "השביתה לא נועדה לפגוע בציבור. השביתה היא כלי ולא מטרה, ונעשו המון ניסיונות להגיע להסכמות לפני שהחלטנו לפתוח בשביתה. הצעדים הארגוניים שנוקטים מפקחי הבנייה ברשויות המקומיות והמרחביות, הם תוצר של גרירת רגליים מתמשכת של כמעט שנה מצד פקידי המדינה שסירבו להסדיר את המחלוקת איתנו באמצעות מו"מ".

 

מה קורה עם בני משפחת חורב, שכבר גמרו את הכסף, גמרו את החסכונות, ועכשיו הם שוקלים לעבור לגור באוהל?

"שורש המחלוקת שלנו נעוץ בכך שהתיקון הזה בחוק התכנון והבנייה מונע מהמפקחים לערוך ביקורות סמויות ומטיל עלינו סמכויות חדשות שהיו עד עכשיו בידי בתי המשפט, והסמכויות האלה יכולות לחשוף אותנו למקרי התנכלות ואלימות קשים. מפקחי הבנייה גם ככה נחשפים ביומיום להמון מקרי אלימות והתנכלות קשים.

 

"תאר לך שמפקח בנייה צריך להגיע לשטח עם מדים ותג מזהה כדי לתת קנסות, ובנוסף לרוב מפקחי הבנייה באים לשטח עם כלי הרכב הפרטיים שלהם, כך שיכולים לפי לוחית זיהוי לגלות איפה הם גרים. הקנסות אמנם מגיעים בדואר רשום, אך יהיו בגובה של מאות אלפי שקלים".

 

שוטרים לובשים מדים, וגם פקחי עירייה שנותנים דוחות.

"אתה מדבר איתי על דוח של 200 שקל, אני מדברת איתך על קנס בגובה 30, 40 ו-200 אלף שקל. מפקח בנייה הולך בשטח לבדו, בלי שום ליווי, בלי נשק, הוא הולך לבן אדם לבית כשהוא אפילו לא מכיר את מי שפותח לו את הדלת".

 

יש מקרים שבהם פקחי בנייה חוטפים מכות כשהם באים לעשות את העבודה שלהם?

"בוודאי. שרפו מכוניות לפקחים, ניפצו להם שמשות. הגיעו אליהם לבתים. אלי באופן אישי הגיע תושב לבדוק אם יש לי חריגות בנייה בבית. תושב איים עלי שאם אני מוסרת לו עכשיו צו, אז כנראה שמחר אני לא אחיה. יש אנשים שמאיימים על הילדים שלהם".

 

מתי תוכל משפחת חורב להיכנס לבית שלה? 

"ברגע שפקידי משרד האוצר והמדינה יסדירו את המחלוקת בינינו, אז זה ייגמר. אבל נכון לעכשיו זה לא נראה בכלל שהם רוצים לסיים את המשבר הזה".

 

עד כה: 1,500 משפחות תקועות

כ-600 מפקחי הבנייה, המועסקים ברשויות המקומיות ברחבי הארץ ובוועדות המרחביות לתכנון ולבנייה, החלו לנקוט לפני כשבועיים עיצומים, שבמסגרתם הם לא מבצעים את מטלות הפיקוח באתרי בנייה, פעולות אכיפה, הנפקה של תעודות גמר וטופסי 4 (אישור אכלוס) ומענה טלפוני.

 

המפקחים השובתים אחראים במסגרת תפקידם לבצע ביקורות רשמיות וביקורות פתע באתרי בנייה ברשויות המקומיות, גם במהלך הבנייה וגם בסיומה, על מנת לאשר שהפרויקט עומד בכל התנאים ואפשר לאכלסו. בסמכותם בחינת עבירות בנייה ונושאי רישוי.

 

בהתאחדות בוני הארץ (התאחדות הקבלנים לשעבר) טוענים כי אי מתן טופסי אכלוס לבניינים, הנדרשים כדי למסור דירות מוכנות לרוכשים, הביא כבר לדחייה במסירת למעלה מ-1,500 דירות לרוכשים, וכי כל יום נוסף של עיצומים מוסיף לרשימה זו כ-130 דירות נוספות שלא יימסרו.

  

מההסתדרות נמסר כי הרקע לעיצומים הוא מבוי סתום במשא ומתן מול משרד האוצר ומרכז השלטון המקומי להסדרת תנאי העסקתם של המפקחים, לאור התיקון שנעשה בחוק התכנון והבנייה. התיקון הרחיב את סמכויות המפקחים וקבע כי עליהם לחלק באופן אישי דוחות וקנסות כספיים בגובה של עד 400 אלף שקל לחשודים בעבירות תכנון ובנייה. עד כה, הסמכות לחלוקת הצווים ולמתן הקנסות הייתה מצויה אך ורק בידי רשויות השיפוט.

 

כמו כן, התיקון מחייב את המפקחים ללבוש מדים ייחודיים שגורמים לזיהוים באתרי הבנייה, ולא מאפשר להם לערוך ביקורות סמויות כפי שביצעו עד עתה.

 

עוד ציינו בהסתדרות, כי החשש המרכזי הוא כי הדרישות החדשות בעבודתם חושפות את המפקחים לסיכונים מקצועיים, התנכלות ומקרי אלימות קשים. כחלק מהמשא ומתן דורשת נציגות העובדים לתת מענה מיידי לסוגיית ביטחונם של העובדים, בין אם על ידי תגבור אבטחתי ובין אם באמצעים אחרים.

 

ממשרד האוצר נמסר: "ניסיונות ההידברות עם פקחי הבנייה לא נשאו פרי. מרכז השלטון המקומי בסיוע המדינה יפנה לבית הדין לעבודה לקבלת צווי מניעה כנגד השביתה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים