שתף קטע נבחר

איך לא לריב עם הילדים בחופש

המתבגרים התחילו היום את החופש, והאחים הקטנים שלהם מצטרפים בקרוב. כדי למנוע ויכוחים על זמן מסכים שלא נגמר, עזרה בבית ובילויים לתוך הלילה, עדיף לתאם ציפיות מראש. כך תעשו זאת נכון

המתבגרים יצאו לחופש הגדול, האחים הקטנים שלהם מסיימים בקרוב את שנת הלימודים, והורים רבים חוששים מה יהיה במהלך החודשיים האלה.

 

רוב ההורים עובדים כרגיל ואילו הילדים בבית. הקטנים בקייטנות, וילדים מעל גיל 11 בדרך כלל כבר לא מוכנים להירשם לקייטנה, ומעדיפים להישאר בבית.

 

הורים חוששים שהילדים ישבו בבית בחוסר מעש, ישנו כל היום או יבלו מול המסכים הרבה שעות וזה מטריד אותם מאוד.

 

אולי תעשי משהו? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אולי תעשי משהו?(צילום: shutterstock)

אז מה עושים ואיך נערכים לחופש הגדול, כך שלא נשתגע? טיפים שיעזרו לכם להעביר את החופש, תוך שמירה על תקשורת טובה עם הילדים ובלי יותר מדי כאוס ובלאגן בבית.

 

1. תכנון

זה לא משהו שמפתיע אותנו, לכן אפשר להערך לקראת החופש ולחשוב עם עצמנו קודם כל מה חשוב לנו, מה מטריד אותנו, מה היה בשנה שעברה שעבד או לא עבד, מה היינו רוצים למנוע, ואיך היינו רוצים להתנהל בחופש הגדול. אחרי שתבררו עם עצמכם ותעשו לכם רשימה של ראשי פרקים, תוכלו לזמן את הילדים לשיחה.

 

קראו עוד:

"הבת שלי חזרה מהגן, וביקשה שיער חלק"

הורה גרוש - הכן עצמך לקיץ

מצלמים במסיבות סיום? כדאי שתפסיקו

 

2. שיחה

קבעו לשוחח עם כל ילד בנפרד או ביחד. אפשר לקחת את הילד או הילדה לפארק או לבית קפה ולהגיד שאתם רוצים לשוחח בנוגע לחופש הגדול. תשאלו אותם איך הם רואים את החופש? מה הם היו רוצים לעשות? מה התוכניות שלהם? מה המטרות שלהם? מה היו רוצים להספיק לעשות?

 

3. עבודה

שאלו אותם האם הם רוצים לעבוד, וחשבו ביחד על רעיונות אפשריים, כמו התנדבות. האם הם רוצים ללמוד משהו או לשפר תחביב כלשהו? הקשיבו להם ותנו להם להעלות רעיונות והצעות וגם הציעו רעיונות משלכם.

 

בוא נחשוב איך לנצל את הזמן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בוא נחשוב איך לנצל את הזמן(צילום: shutterstock)

4. רשימה

הביאו דף ועט והתחילו להעלות על הכתב את כל הדברים שעלו בשיחה וכן את הדברים שחשובים לכם לגבי החופשה והייתם רוצים שהם יעשו.

 

5. עזרה בבית

הסבירו שאתם עובדים כרגיל, ולכן מאוד חשוב שהם יקחו חלק ויעזרו לכם במטלות הבית. שאלו אותם על מה היו רוצים לקחת אחריות ואיך הם יכולים לעזור ולסייע. לדוגמה: טיפול והורדת הכלב, להביא או להחזיר אחים קטנים מהקייטנה, סיוע בכביסה, כלים, סידור הבית או כל רעיון אחר שיאפשר להם לתרום את חלקם בבית ולהרגיש משמעותיים ותורמים. חשוב לשתף אותם ולא להנחית עליהם, כי אז הם ירצו לשתף פעולה ולעזור.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

6. תקציב

חשוב לדבר על תקציב לחופש, ולחשוב ביחד אילו בילויים הם היו רוצים לעשות. כדאי לעשות רשימה ולבדוק עלויות של כל בילוי. להסביר שצריך לשמור על תקציב מסוים ולעשות חישוב מה אפשרי ובאיזה מינונים. אפשר לתת לילדים משימה לברר עלויות ולעשות חישובים ולחזור אליכם אחר כך עם הנתונים. הדבר ימנע הרבה חיכוכים כי ההחלטות מתקבלות מראש וההסבר לגבי סכום מקובל להוצאה הכספית יעזור להם להבין וללמוד להתנהל נכון מבחינה כלכלית.

 

7. בילוי

לילדים גדולים יותר שיוצאים לבילויים בשעות מאוחרות, חשוב להסביר להם את הכללים לבילוי. עליהם לדווח לכם לאן הבילוי, עם מי הם יוצאים ולתת לכם טלפונים. הסבירו שאתם מחכים להם וקבעו שעת חזרה שמקובלת עליכם. חשוב להסביר לילדים כמה יציאות בשבוע מקובלות עליכם. ההגבלה חשובה גם מבחינה תקציבית וגם מבחינת התחשבות בכם שאתם עובדים למחרת ולא יכולים להיות ערים כל ערב עד השעות הקטנות כדי להמתין להם.

 

עם מי יוצאים ומתי חוזרים? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עם מי יוצאים ומתי חוזרים?(צילום: shutterstock)

8. לו"ז

קבעו כמה כללים חשובים לגבי שעות שינה, למשל לקבוע שעת מקסימום ללכת לישון בלילה או כניסה לחדר בשעה מסוימת, כדי לא להפריע לשאר בני הבית. קבעו שעת מקסימום של קימה בבוקר, למשל לקום עד 11:00 או 12:00, ולא לישון עד 15:00. קבעו שעות מסוימות לשימוש במסכים, דברו על נושא האוכל וגם על פגישות עם חברים, פעילות גופנית ועיסוק בפעילויות שבהם מוציאים אנרגיה.

 

9. יחסים

חישבו ביחד על כללים להתנהלות בבית בחופש שעשויים למנוע חיכוכים או מריבות. למשל בנוגע ליחסים עם האחים, לשימוש במסכים, לויתור ושיתוף פעולה. חשוב לנסח באופן חיובי את הבקשות והציפיות מהילדים, כך שיבינו מה מצופה מהם ולא רק מה אסור לעשות.

 

10. תאום ציפיות

את כל מה שסיכמתם רישמו על דף ושימו במקום שניתן יהיה לראות מדי פעם. כך תצליחו להגיע לחופש עם כללים והבנות ולמנוע הרבה מתח וחיכוכים. חשוב במהלך החופש להיפגש מדי פעם ולהמשיך את השיח בנושאים. לפעמים יש צורך להתאים או לשנות משהו שסוכם או לשוחח על קשיים שהתעוררו, ולחשוב ביחד על פתרונות אפשריים.

 

11. זמן לבילויים

הורים יקרים, חשוב שתפנו זמן לבלות עם הילדים. אני יודעת שאתם עובדים אבל כדאי לפנות זמן לבילוי איכותי אחד על אחד עם כל ילד וגם לארגן מראש כמה פעילויות משפחתיות משותפות.

 

כשמתכננים מראש מספיקים הרבה יותר וגם נמנעים מרגשות אשם שלא הצלחנו להתפנות לילדים. זו לא חייבת להיות פעילות שעולה הרבה כסף. אפשר ליהנות מדברים פשוטים העיקר להיות ביחד באמת בלי ניידים והסחות דעת וליהנות מהרגע.

 

12. גבולות

דבר אחרון: זיכרו שבקיץ ילדים נוטים ליותר להתנהגויות סיכון, ולכן חשוב לשמור על איזשהי מסגרת בתוך החופש. ניתן להגמיש את הגבולות אך לא לוותר עליהם לגמרי ולא לאפשר כאוס מוחלט.

 

המשיכו להקפיד על הדברים החשובים ואל תפסיקו להיות אלו שמנהיגים את המשפחה שלכם, גם בחופש.

 

הכותבת היא מנחת הורים פרטנית בקליניקה בחולון ומנחת קבוצות הורים מהמרכז להורות ומשפחה בסמינר הקיבוצים

 

משפטים שילדים אומרים בחופש הגדול:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חשוב שתפנו זמן לבילוי עם הילדים
צילום: shutterstock
מומלצים