שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות

    מה אוכלים בנורמנדי?

    הטעמים של נורמנדי: אחרי ששבענו מפריז על שלל מסעדותיה, הגיע הזמן לטעום גם קצת מנורמנדי, מחוז עם חופים מדהימים, כפרים מקסימים ומסעדות חוף פשוטות לצד מסעדות מישלן והרבה גבינות וסיידר תפוחים

    פאי תפוחים בסגנון נורמנדי (צילום: דבורה אורבך) (צילום: דבורה אורבך)
    פאי תפוחים בסגנון נורמנדי(צילום: דבורה אורבך)

    אחרי ששבענו מפריז הרומנטית, חרשנו את פרובנס המקסימה ונשבינו בנפלאותיו של חבל הלואר וארמונותיו, נראה שהמחוז הבא שהולך ונכבש על ידי התייר הישראלי הוא נורמנדי, מחוז המשתרע - בקווים כלליים - ממערב לפאריז ונושק לאוקיאנוס האטלנטי ולחופי התעלה. גם אם אחת האטרקציות המושכות ביותר שם הם חופי הפלישה המפורסמים ממלחמת העולם השנייה, נראה כי לא חסרות סיבות טובות להסתער על האיזור.

    צילום: אלי סגל

    צילום: אלי סגל

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

    על פני למעלה מ-30,000 קמ"ר, שטח הגדול בכשליש משטחה של מדינת ישראל, תמצאו נופים עוצרי נשימה ומרחבי טבע מרתקים, חופים מדהימים ונהרות שוצפים, עיירות יפהפיות וכפרים מלאי קסם, וכמובן - מטבח ייחודי המתאפיין בפשטות הכנה ובעושר בלתי נדלה של מרכיבים, מהים ומהיבשה.

     (צילום: רותי קינן)
    (צילום: רותי קינן)
     

    בכל מסעדת חוף פשוטה, אי אפשר לטעות כשמזמינים מגש של פירות ים, דג בשמנת או סיר של מולים מהבילים. הפרות הנורמנדיות מנפקות בשר משובח, ומחלבן מיוצרות הגבינות המפורסמות של נורמנדי; קממבר, ליבארו, פון ל'אבק, נפשאטל וגם שמנת נהדרת וסמיכה וחמאה צהובה ודשנה. בחוות, שחלקן פתוחות למבקרים, מגדלים ברווזים ועופות אחרים, ואפשר לאכול בהן מאכלים מביצים שהוטלו הבוקר.

     

    הפרי החשוב ביותר בנורמנדי הוא התפוח, שממנו מכינים סיידר וקלבדוס - שני המשקאות האלכוהוליים המיוחדים לנורמנדי - וטארטים פשוטים ונהדרים, שאפשר לטעום בכל פינה. במנזרים הרבים הפזורים על פני חבל הארץ אפשר לרכוש מרקחות, ממתקים, דבש וליקרים שמכינים הנזירים.

     (צילום: רותי קינן)
    (צילום: רותי קינן)
     

    לנו, באופן אישי, יש קשר חם ומיוחד לנורמנדי בכלל ולחברים יקרים בפרט, שלהם בית קטן עתיק מוקף בגן גדול, בכפר זערורי, לא רחוק מהעיר רואן. בעשרות הפעמים שביקרנו כאן, יצא לנו לחרוש את האזור לאורכו ולרוחבו, לגלות פינות חמד ולהתחבר להווי החיים המקומי ותמיד תמיד להתוודע לעוד פלא גסטרונומי, מאלה שהיו כאן תמיד וכאלה שצצו לא מכבר. למי שמייעד את הטיול הבא לחבל הארץ המרתק הזה, הנה כמה המלצות קולינריות שהבאנו זה עתה.

     

    אוכל וצוקים

    לעיירה אטרטה (Etretat) השוכנת לחוף האוקיאנוס האטלנטי, הגענו הפעם לא בגלל הצוקים הלבנים היוצרים תופעות טבע ייחודיות שהונצחו בציורי האימפרסיוניסטים (ובראשם מונה), אלא בשל מסעדה שזכתה לאזכור במדריך מישלן הידוע. משך אותנו גם ההקשר האומנותי, אחד מיני רבים, שנורמנדי מתהדרת בהם: לפני כחצי שנה נחנך בה חדר אוכל שעוצב וקושט מחדש על ידי המעצב ז'אן שארל דה קסטלבז'אק.

    נורמנדי (צילום: רותי קינן)
    (צילום: רותי קינן)

    המסעדה ממוקמת במלון, le Domaine Saint Clair, במבנה אקלקטי של וילה, אחד מהארמונות המסוגננים הרבים שנבנו בתור הזהב של עיירת הקיט במאה ה-19, כגחמתם של העשירים. המסעדה עצמה נמצאת בבניין מעוגל הבנוי כמגדל שמירה (donjon), וגם נקראת כך. הבעלים הצעיר והנמרץ, עומר אבודיב, בן לאם נורמנדית ואב לבנוני, קיבל לידיו את הווילה המצועצעת שרכש אביו ב-2002, צירף לה ווילה סמוכה והסב את שתיהן למלון קסום, שכל אחד מחדריו מעוצב סביב נושא או אישיות ייחודיים, ברוח עיירת הנופש הוותיקה.

     

    שיתוף הפעולה עם איש האופנה והמעצב קסטלבז'אק נולד בשלהי 2016, אחרי שבילה כאן חופשה, התאהב במקום הצופה אל המפרץ והצוקים וקיבל את הצעתו של עומר לעצב כרצונו את חדר האוכל העגול של המסעדה. התוצאה היא חדר מקורי ועליז, שכל קירותיו מכוסים בציורים של המעצב, המעטרים גם את הכיסאות, השטיח והאבזרים.

     (צילום: רותי קינן)
    (צילום: רותי קינן)

    כל אלה הם רקע אמנותי מרהיב למאכלים שמציע השף של המסעדה, גבאן בוגה (Gabin Bouguet), שמאחוריו קריירה עשירה במטבחים של מסעדות מכוכבות. כיליד העיירה הסמוכה פקאן (Fécamp) וכמי שמכיר היטב את העושר הבלתי נדלה של התוצרת המקומית - מהים ומהיבשה, הוא מבסס את מטבחו על המצרכים הטובים ביותר של מיטב הספקים באזור, והופך אותם בעצמם ליצירות אמנות.

    נורמנדי (צילום: רותי קינן)
    (צילום: רותי קינן)

    בין המאכלים שטעמנו בלטו שקדי עגל ברוטב בצל קטיפתי עם גלדי בצל מקורמל; נתח טורבו (דג ים) מלווה בשום שחור ותרד עם סומק; ומנה של יונה צלויה בשומן ברווז ומעושנת בתוספת אספרגוס בר. מומלץ להשאיר מקום גם לקינוחים המרהיבים והמורכבים, שביניהם בלט מעדן התותים על מצע גלידת אפונה(!) טרייה.

     

    מחיר: תפריט צהריים - 29 אירו, תפריט ערב בין 120-35 אירו

    חדרים: בין 330-120 אירו.

    נורמנדי (צילום: רותי קינן)
    (צילום: רותי קינן)

    נורמנדי (צילום: רותי קינן)
    (צילום: רותי קינן)

    ואם אתם כבר באטרטה, אל תפסחו על אטרקציה נוספת שנחנכה לא מכבר בעיירה המתעוררת. על הגבעה הסמוכה, ממש מול המלון והמסעדה, הוקם גן מעוצב קסום, הצופה אף הוא על הנוף המופלא של הצוקים והאוקיאנוס. הליכה בן שביליו מזמנת הפתעה בכל עיקול: החל מעצים מזמרים, פסלי ראש ענקיים, שיחים מפוסלים ויער פעמוני רוח מדנדנים.

    Domaine Saint-Clair-Le Donjon

    Chemin de Saint Clair

    76790 ETRETAT

    טלפון: +33235270823

    Email : info@hoteletretat.com

    https://www.hoteletretat.com/en/

     

    הגבינה מהגשר

    אם תשאלו כל ילד צרפתי על גבינות צרפתיות, אין ספק שקממבר תהיה אחת מהראשונות שימנה בפניכם. הגבינה הבשלה עם העובש הלבנה, היא רק אחת מהגבינות המפורסמות שהחלב הדשן של הפרות של נורמנדי העניק לפנתיאון הצרפתי. אפשר להוסיף להן, בין היתר, גם את הליבארו, הנפשאטל (שצורתה לב) ואת גולת הכותרת - הפון ל'אבק (Pont-l'évêque), הגבינה הרבועה המתהדרת בוותק נכבד עוד יותר מהקממבר (יש עדויות שיוצרה כבר במאה ה-12 בכפר שעל שמו היא נקראת).

     

    לפני הקינוח, כדרך הצרפתים, הוגש לנו במסעדה שבאטרטה מגש גבינות, שמתוכו בחרנו לנו את המלצת המלצרית - את הפון ל'אבק המהוללת, המיוצרת לא הרחק מכאן על ידי יצרן ששמו נישא לאחרונה על כל שפה; מדובר בז'רום ספרואיט (Jérôme Spruytte), דור שלישי של יצרני פון ל'אבק, שהגבינה המסורתית שלו זכתה לשבחי מבקרי הגסטרונומיה הצרפתיים, ובראשם ז'אן פייר קוף. הייחוד שלה נובע, טוענים המומחים, מכך שז'רום הוא היחיד מבין היצרנים של הפון ל'אבק שמייצר את הגבינה אחרי כל חליבה, פעמיים ביום, ללא קירור וללא חימום מחדש של החלב.

     (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    (צילום: shutterstock)

    הפרות ניזונות אך ורק מדשא ומחציר כל השנה ואשתו של ז'רום, פרנסואז, דואגת לפנק אותן בעיסוי מפעם לפעם. מחצית מכמות הגבינות המיוצרות במחלבה שלהם נמכרות בשווקים מקומיים, בעיירה הציורית פון ל'אבק, בליזייה ובעיירות אחרות בסביבה. היתר, מגיעות למשווקים נבחרים ולמסעדות הטובות ביותר בכל רחבי צרפת.

     

    מומלץ לעצור באחד השווקים האלה, ואם אתם מצטיידים בגבינות לקחת איתכם הביתה, כדאי להתעקש על זו של ספרואיט, בעלת הטעם האגוזי האופייני, המרקם הרך והנימוח והציפוי הכתמתם. בלשכת התיירות של פון ל'אבק יפנו אתכם בשמחה לסיור באחת המחלבות המייצרות את הגבינה באזור.

     

    Jérôme Spruytte

    Le Bourg

    Saint-Philbert-des-Champs,

    טלפון: +33 2 31 64 71 99

    http://www.gillespudlowski.com/92640/produits/st-philibert-des-champs-le-pont-leveque-selon-spruytte

     

    היוגורט של בקהאם

    החלב המשובח של נורמנדי מניב לא רק גבינות מפורסמות, שמנת דשנה וחמאה זהובה אלא גם, כך מתברר, יוגורט מצוין. המאכל הבלקני אמנם לא נחשב לאחד מיסודותיו של המטבח המקומי, אבל כמה עשרות שנים של ייצור ודייוויד בקהאם אחד, הצליחו להעלות אותו על מפת הגורמה העולמית כמעדן עם זכויות של אזרח מקומי לכל דבר.

     

    la Ferme des Peupliers הייתה חווה משפחתית ומפעל מצליח למדי לייצור יוגורטים אורגניים, עד שבינואר השנה העלה הכדורגלן לשעבר ואושיית המדיה, "סטורי" נפעם בעמוד האינסטגרם שלו, ובו הכריז על אהבתו ליוגורט הנורמנדי המסוים הזה. אנשי החווה שבכפר Flipou בלב נורמנדי, לא הבינו מהיכן נפל להם כדור הזהב.

    דיוויד בקהאם. העלה את נורמנדי על המפה (מתוך אינסטגרם) (מתוך אינסטגרם)
    דיוויד בקהאם. העלה את נורמנדי על המפה(מתוך אינסטגרם)

    הם כבר מיצבו את המוצרים המוערכים שלהם במעדניות ובמחלקות גורמה של חנויות מובחרות ברחבי המדינה וגם קצת מחוצה לה, וידעו שהם מוגשים גם בכמה מלונות פאר. אבל לאהדה שכזאת לא פיללו. ואכן, מאז שבקהאם נשמע מכריז "Soooo Good" כשהוא אוחז בצנצנת הקטנה והמסוגננת בידו, הכפילו המכירות את עצמן ומחלקת השיווק של החווה הצנועה כמעט שקרסה.

     

    גם אנחנו לא עמדנו בפני הפיתוי, ורכשנו מגוון של המעדנים והיוגורטים של החווה (הנמכרים אפילו בחלק מהרשתות הגדולות בצרפת). אכן טעים. אנשי המפעל מדווחים כי לתדהמתם, העלייה בדרישה ליוגורטים שלהם לא רק שלא דעכה בזמן שחלף מה"סטורי" של בקהאם, אלא אפילו עולה בהתמדה. עתה הם ממתינים שיענה להזמנתם ויבוא לביקור בחווה הנורמנדית. בינתיים, גם אתם יכולים לבקר כאן ולהתרשם מהמקום ומהייצור בסיור מודרך.

     

    la Ferme des Peupliers

    31 Route d'Orgeville, 27380 Flipou

    טלפון: +33 2 32 49 72 32

    http://www.fermedespeupliers.fr/

     

    שווקים שוקקים

    כמו בכל רחבי צרפת, גם בכפרים ובעיירות של נורמנדי תוכלו למצוא שוקי אוכל מרהיבים, שבהם אפשר למצוא בעיקר תוצרת של חקלאים מהסביבה. ימי השוק בכפרים הקטנים משתנים ממקום למקום, אבל שבתות וימי ראשון הם בדרך כלל ימי שוק בטוחים. בכל עיירה או כפר אפשר לפנות ללשכת התיירות המקומית (הממוקמת בדרך כלל בכיכר המרכזית), ולהתעניין מתי מתקיים יום השוק כאן או באחד המקומות הסמוכים.

    נורמנדי (צילום: רותי קינן)
    (צילום: רותי קינן)

    נורמנדי (צילום: רותי קינן)
    (צילום: רותי קינן)

    בערים הגדולות יותר יש שווקים פתוחים קבועים, ואחד מהיפים ביניהם נמצא בכיכר השוק העתיקה של העיר רואן. בכיכר ההיסטורית, המוקפת במבנים עתיקים, התקיים שוק עוד מימי הביניים, אך היא התפרסמה במיוחד בשל האירוע שהתרחש בה ב-1431: ב-30 במאי באותה שנה, בעיצומה של מלחמת מאה השנים בין צרפת לאנגליה, הועלתה על המוקד במרכז הכיכר ז'אן ד'ארק ונשרפה חיים. הכיכר הייתה אז קטנה יותר, מוקפת בשתי כנסיות ושוק מקורה, ומקום שבו נערכו הוצאות להורג כדבר שבשגרה.

    נורמנדי (צילום: רותי קינן)
    (צילום: רותי קינן)

    היום, עומד במקום צלב ענק לזכר הגיבורה הלאומית, ובמרכז הכיכר אפשר לראות את שרידי אחת הכנסיות שניצבו שם ולצידה - כנסייה עתיקה שעדיין עומדת על תלה. בכיכר עצמה יש שוק קטן מקורה בגג צפחה ומעוצב בצורת גל. השוק פתוח מדי יום, ומציע את מיטב התוצרת המקומית הטרייה. מסביב לכיכר יש בתי קפה, מסעדות וברים רבים, ובקרבתה אפשר למצוא מעדניות רבות וחנויות אוכל ייחודיות.

     (צילום: רותי קינן)
    (צילום: רותי קינן)
     

    Place du Vieux Marché, 76000 Rouen

    שעות פתיחה: מדי יום עד 18:00

    טלפון: +33 2 32 08 32 40

    https://www.rouen.fr/marche-place-du-vieux-marche

      

    האומלט של מון סן מישל

    בקצה הדרומי של נורמנדי מתנוססת תופעת הטבע הייחודית, שעליה מנזר רב רושם מעשה ידי אדם – מונט סן מישל. את המראה המופלא של המנזר הצומח מהים בשעת הגאות, אסור להחמיץ ושווה להקדיש יום שלם לשיטוט וטיפוס בסמטאות הצרות, גם אם הן מלאות במלכודות תיירים.

     

    אחת מהן היא אטרקציה קולינרית, שעל אף היותה מתוירת עד אימה, ממש שווה לטעום ממנה. אלה האומלטים של "אימא פולארד" (La Mère Poulard) מוסד בן למעלה מ-125 שנה, שמפורסם לא רק בזכות המתכון המיוחד של האם המייסדת, אלא גם הודות למופע שמפגינות העושות במלאכה לנגד עיניי האורחים במקום. כשהן לבושות בבגדם מסורתיים, הן טורפות בקצב מוזיקלי ביצים ושמנת בקערות מנחושת מבהיקה, ומבשלות את הביצים על אש פתוחה.

     (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    (צילום: shutterstock)

    המקום נוסד ב-1888 על ידי אנט וויקטור פולארד, כפונדק צנוע שנועד לספק ארוחה משביעה לצליינים שהגיעו למנזר אחרי מסע מפרך. באש האח שבערה יום ולילה, הכינה אנט את האומלטים הדשנים והתפוחים שלה, ששמם יצא למרחוק עם השנים. היום מגישים שם לצד האומלטים גם מאכלים צרפתיים מסורתיים אחרים, ובמקום פועל גם מלון קטן ובו 27 חדרים.

     

    אחרי שמתחמשים בקלוריות מהספצייאליטה של האי, אפשר להמשיך לטפס הלאה. העלייה מתגמלת בנופי הים המדהימים הנשקפים מראש הצוק, ובמבנים העתיקים המרתקים שלאורך הדרך.

     

    e abbey, the historic village and gardens. La Mère Poulard

    Grande Rue, 50170 Le Mont-Saint-Michel, France

    טלפון: +33 2 33 89 68 68

    http://en.merepoulard.com/

     

    דבש ובירה מן המנזר

    ברחבי נורמנדי פזורים עשרות כנסיות ומנזרים, שאחד העתיקים, המעניינים והיפים שבהם הוא Abbaye Saint-Wandrille, מנזר בנדיקטיני שהוקם בשנת 649 בלב הטבע המלבלב. המקום שופע היסטוריה, ואפשר להעביר בו כמה שעות מרתקות בסיור מודרך בין שרידי המבנים העתיקים ואלה שהוקמו בשנים מאוחרות יותר.

     

    במהלך 13 המאות שעברו עליו, המנזר נהרס וקם לתחייה פעמיים לפחות, אבל עדת הנזירים שחיה בו ממשיכה לפעול בו גם היום. כמו ברבים מהמנזרים באירופה בכלל ובצרפת בפרט, הנזירים עסקו מאז ומתמיד במלאכות שונות לפרנסתם, וחלק ניכר מאלה קשור במאכלים: ממתקים, עוגות, מרקחות, ליקרים ומשקאות, נולדו במנזרים עוד בימי הביניים ונושאים עד היום את שם המנזר.

     (צילום: רותי קינן)
    (צילום: רותי קינן)

    אבל הנזירים של "סנט ונדרי" הגדילו לעשות, והקימו לפני כשנתיים בתחומי המנזר מבשלת בירה איכותית. את הבירה ומוצרים רבים אחרים מלמעלה מ-30 מנזרים ברחבי צרפת ובעיקר באזור הקרוב, אפשר לרכוש בחנות המנזר המרווחת. תוכלו לרכוש כאן מוצרי מכוורת (מגוון סוגי דבש, דונג, נרות, שעווה להברקת עץ), עוגיות, ריבות, סוכריות מיוחדות במינן, משקאות חריפים, חליטות צמחים, ממרחים וכן גם תמרוקים, מוצרים לבית, ספרים ותקליטים. בהחלט שווה ביקור.

     

    Abbaye Saint-Wandrille

    2, rue saint Jacques

    76490 ST WANDRILLE-RANCON

    טלפון: +33 235962311

     

     

     

    תפוחים, סיידר וקלבדוס

    מבין שפע הפירות שמניבים הבוסתנים ומטעי הפירות של נורמנדי החשוב ביותר הוא התפוח, שממנו מכינים סיידר וקלבדוס, שני המשקאות האלכוהוליים שהם כמעט סמלו של האזור. עצי התפוח גדלים בכל מקום, גם בחצרות הבתים, ולא כל זן מניב פירות הראויים למאכל. במיוחד לאלה מיועד שירות הפועל בעונת ההבשלה של התפוחים, אוסף את הפירות מהעצים ומוביל אותם הישר למפעל לייצור סיידר. הבעלים של העצים מקבלים בתמורה לפירות שלהם כמה בקבוקי משקה אלכוהולי תוסס.

     

    ברחבי האזור נטועים גם אלפי דונמים של בוסתנים, שפריים מיועד במיוחד לייצור המשקאות המקומיים. הקלבדוס - ברנדי אציל המבוסס על שיכר תפוחים - מיוצר אך ורק בחבל הארץ שעל שמו הוא קרוי, והוא חלק מנורמנדי. אחיו הצנוע יותר (גם ברמת האלכוהול) הוא הפומו (Pommeau), שילוב של ברנדי קלבדוס עם מיץ תפוחים היוצר משקה עדין, מתקתק וחזק.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

    באזור קלבדוס תוכלו למצוא מספר רב של אחוזות הפתוחות למבקרים, שבהן אפשר ולהתרשם לא רק מהמשקאות אלא גם מדרך הכנתם. בכל אחת מלשכות התיירות באזור ישמחו לספק לכם רשימות מסודרות של מפעלים כאלה, שחלקם משלבים סיפור משפחתי עתיק יומין עם תעשייה מודרנית ומתוחכמת, כמו האחוזה של דופון: כאם תוכלו לראות את בית המשפחה שמתועדת באזור כבר לפני למעלה מ-300 שנה, ולצאת לסיור מודרך במפעלי הסיידר והקלבדוס. בסיום, תוכלו לבקר בחנות המוכרת מבחר רב של משקאות ומאכלים המבוססים על תפוחים.

     

    Domaine Dupont

    La Vigannerie

    14430 Victot-Pontfol

    טלפון: +33 231632424

    שעות פתיחה (של החנות): שני-שבת, 18:00-10:00

    (ביולי ואוגוסט החנות פתוחה מדי יום)

    www.calvados-dupont.com

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים