שתף קטע נבחר

פיתוח ישראלי: חיישן שמזהה גידולים סרטניים ומאפשר לכרות אותם בשלמותם

קבוצת מדענים באוניברסיטת תל אביב פיתחה חיישן חכם שמאיר תאים סרטניים ומאפשר למנתחים לזהות אותם במהירות ולכרות אותם בשלמות ובאופן מדויק, מבלי לפגוע ברקמות הבריאות שלידם. המשמעות: עלייה באחוזי ההישרדות ובסיכויי ההחלמה של המנותחים

פריצת דרך בטיפול בחולי סרטן: מדענים מאוניברסיטת תל אביב פיתחו חיישן חכם המאיר תאים סרטניים, מאפשר למנתח לזהות אותם בקלות ולהסירם מהגוף מבלי לפגוע בתאים הבריאים. השימוש עשוי להוביל לעלייה באחוזי ההישרדות של חולי סרטן ובסיכויי ההחלמה שלהם. המחקר התפרסם בכתב העת המדעי Theranostics.

 

את המחקר, שמומן על ידי האגודה למלחמה בסרטן, הובילו רחל בלאו, יאנה אפשטיין ויבגני פיסרבסקי, סטודנטים לדוקטורט ממעבדתה של פרופ' רונית סצ'י-פאינרו באוניברסיטת תל אביב.

 

"במחקר החדש התבססנו על מחקרים קודמים, בהם גילינו מאפיין ייחודי של מגוון גידולים סרטניים: ביטוי מוגבר של אנזימים המכונים קטפסינים", מסבירה פרופ' סצ'י-פאינרו, "תפקידם של אנזימים אלה, המצויים בכמות פחותה בהרבה גם בתאים בריאים, הוא לזהות ולחתוך רצף מסוים של חומצות אמינו, אבני הבניין של החלבונים. אנחנו ניצלנו את התכונה הזאת כדי לבנות חיישן חכם, שיזהה ויתייג תאים סרטניים".

 

כך זה עובד

לחיישן החכם ישנה רגישות גבוהה ההופכת את התאים הסרטניים למוארים. כך מגלה החיישן את התאים הסרטניים, ואינו מאתר תאים בריאים. בדרך זו הוא מדווח למנתח על מיקומם של התאים הסרטניים בזמן אמת, כלומר במהלך הניתוח עצמו - מתחת לסף הגילוי של אמצעי הדימות הקיימים כיום.

 

סרטן (אוניברסיטת ת
ניתוח הסרת הגידול. תאי הסרטן מוארים על ידי החיישן
 

 

בשלב הראשון הוכח כי האנזים המפעיל את החיישנים אכן קיים ומבוטא בכמות גדולה יותר ברקמות שנכרתו מחולים בחדר הניתוח והועברו למעבדה. בהמשך נעזרו החוקרים במודלים של עכברים לסרטן השד ולסרטן העור מסוג מלנומה, שנוטים לשלוח גרורות למוח ולריאות.

 

העכברים חולקו לשתי קבוצות עיקריות: חלקם נותחו להסרת הגידול תחת אור לבן רגיל, ללא עזרים נוספים, ואילו לקבוצה השנייה הוזרק החיישן החדש לפני הניתוח.

 

התוצאות הראו כי בעכברים שנותחו ללא החיישן אובחנו תוך זמן קצר גרורות או חזרה של הגידולים עצמם, ותוחלת החיים שלהם הייתה קצרה - רק 40% מהעכברים בקבוצה זו שרדו 120 יום לאחר הניתוח.

 

לעומת זאת, כשהניתוח בוצע בעזרת החיישן החדש, שרידות העכברים הייתה כפולה: 80% מהם נותרו בריאים כעבור 120 יום. במילים אחרות: 60% מהעכברים שנותחו בניתוח 'הרגיל' מתו בסופו של דבר מהמחלה, בהשוואה ל-20% בלבד מאלה שנותחו באמצעות החיישן החכם.

 

סקר גנטי (גנטיקה)

 

בנוסף, הושווה החיישן החדש גם לשני חיישנים שנמצאים היום בניסויים קליניים בחדרי ניתוח. נמצא כי רמות הרגישות והסלקטיביות שלו גבוהות יותר, והוא אף נדלק במהירות רבה. ברמה הטיפולית, המשמעות היא כי אין צורך לאשפז את המטופל יום קודם, ואפשר להזריק לו את החיישן רק כ-4 שעות לפני הניתוח.

 

החוקרים כבר רשמו מספר פטנטים על הפיתוח, ומנהלים משא ומתן מול מספר חברות תרופות כדי להתרחב לניסויים הקליניים לאחריהם יתחיל שיווק החיישן.

 

"אנחנו מאמינים שהחיישן החכם שלנו יכול להביא לשיפור של ממש בתוצאות של ניתוחים להסרת גידולים סרטניים, ולהעלות משמעותית את סיכויי החולים לשרוד את המחלה" אמרו החוקרים.

 

צפו: כך נוצרים גידולים סרטניים בגוף

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ניתוח. החיישן מסמן את התאים הממאירים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים