שתף קטע נבחר

חשש לדמוקרטיה בפולין: עשרות שופטים הודחו

ורשה והאיחוד האירופי על מסלול התנגשות: מאז עלייתה לשלטון הלכה והעמיקה מפלגת "החוק והצדק" את שליטתה בתקשורת ובמערכת המשפט. הלילה נכנס לתוקף חוק המדיח עשרות שופטים. נשיאת העליון, שגם היא במודחים, קוראת עליו תיגר והגיעה לעבודה כרגיל: "נגן על שלטון החוק"

הקרב בין הרשויות בפולין, שיש המתארים אותו כקרב על הדמוקרטיה הנשחקת במדינה הקומוניסטית לשעבר, הגיע הבוקר (יום ד') לנקודת שיא חדשה: נשיאת בית המשפט העליון מלגוז'טה גרסדורף הגיעה כמדי יום לעבודתה במשכן בית המשפט – למרות החוק החדש המחייב אותה לפרוש מתפקידה כנשיאה. מחוץ לבית המשפט הפגינו תומכיה, שרו את ההמנון הלאומי של פולין וקראו שוב ושוב "חוקה, חוקה".

פולין עימות ממשלה נשיאת בית המשפט העליון מלגוז'טה גרסדורף (צילום: AP)
נשיאת העליון מלג'וזטה גרסדורף. תומכיה שרו את המנון פולין(צילום: AP)
"העובדה שהגעתי לכאן היום אינה קשורה לפוליטיקה – היא קשורה להגנה על שלטון החוק", אמרה גרסדורף בבואה לבית המשפט. גרסדורף ניצבת במרכזו של עימות הולך וגובר בין מפלגת החוק והצדק, שהיא מפלגת השלטון של פולין, לבין האיחוד האירופי. האיחוד מאשים את ממשלת פולין בניסיון להשיג שליטה פוליטית על מערכת המשפט ובפגיעה בערכיה הבסיסיים של הדמוקרטיה.

פולין עימות ממשלה נשיאת בית המשפט העליון מלגוז'טה גרסדורף (צילום: AP)
האיחוד האירופי עשוי לשלול את זכות ההצבעה של ורשה. מתנגדי החוקים החדשים(צילום: AP)

לפי החוקים החדשים שנכנסו לתוקף הלילה בחצות, כשליש מהשופטים בבית המשפט העליון, בהם נשיאת בית המשפט בת ה-65, ייאלצו לפרוש מתפקידם – אלא אם הנשיא אנדז'יי דודה, בעל בריתה של מפלגת השלטון, יחליט להאריך את כהונתם. גרסדורף מכהנת כנשיאת בית המשפט העליון מאז שנת 2014, והיא סבורה שהחוקים החדשים מנוגדים לחוקה וכי אין ליישמם.

 

מתנגדי הרפורמה במערכת המשפט של פולין מתכוונים להפגין היום, ואחד מהם הוא לך ולסה, מנהיג תנועת "סולידריות" שנחשב למי שהפיל את הקומוניזם בפולין. אחר כך היה לנשיא פולין ולחתן פרס נובל לשלום.

פולין עימות ממשלה נשיאת בית המשפט העליון מלגוז'טה גרסדורף (צילום: רויטרס)
הפגנה נגד הרפורמה בבתי המשפט, אתמול בוורשה(צילום: רויטרס)

מפלגת החוק והצדק כבר נטלה לעצמה למעשה שליטה על מערכת המשפט בשלל חוקים שאישרה ומינויים שערכה מאז עלייתה לשלטון בשנת 2015. בין השאר היא השתלטה על בית המשפט החוקתי ועל התביעה הכללית, וכעת הם כפופים ישירות לשר המשפטים. המפלגה טוענת כי צעדים אלה נחוצים כדי לשפר את יעילותה של מערכת המשפט, ואומרת כי התפיסה שבה דוגלת מערכת המשפט והמבנה שלה שייכים לעידן הקומוניסטי.

 

מבקרי המהלך של הממשלה בעולם ובפולין עצמה מאשימים את מפלגת החוק והצדק כי היא רוצה להשתלט על בתי המשפט למטרות פוליטיות, ולדבריהם מדיניות המפלגה, הכוללת גם שליטה הדוקה יותר בכלי התקשורת הממלכתיים, מצעידה את פולין לעבר שלטון אוטוריטרי. פולין היא המדינה הגדולה ביותר באיחוד האירופי מבין המדינות הקומוניסטיות לשעבר.

פולין עימות ממשלה נשיאת בית המשפט העליון מלגוז'טה גרסדורף (צילום: AP)
נשיאת העליון בכניסה לבית המשפט. 40% מהציבור עדיין תומכים במפלגת השלטון(צילום: AP)

העימות בין הממשלה למערכת המשפט גרם לבידודה של פולין באיחוד האירופי, שרוב הממשלות בו מבקרות את פעולותיה. העימות הזה גם חשף את חוסר יכולתן של מדינות האיחוד לרסן ממשלות שמעשיהן סותרים לכאורה את ערכי האיחוד האירופי. שלשום החלה הנציבות האירופית לקדם צעדים משפטיים חדשים נגד פולין בעקבות השינויים בבית המשפט העליון, ולדברי הנציבות השינויים פוגעים בעצמאות מערכת המשפט. על רקע העימות בינה לבין האיחוד האירופי עלולה ורשה להפסיד את זכות ההצבעה שלה באיחוד.

 

מפלגת החוק והצדק של פולין, שהיא מפלגה אירו-סקפטית, דוחה את הביקורת המוטחת בה וטוענת כי אמנוֹת האיחוד האירופי אינן נותנות למוסדות האיחוד את הסמכות להשפיע על עניינים פנימיים של מדינות כגון ניהול מערכת המשפט שלהן. על אף העימות, המפלגה שומרת על יציבות בסקרים. היא זוכה ל-40% תמיכה בציבור הפולני – הרבה יותר מכל מפלגה אחרת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
תומכיה של נשיאת העליון, הבוקר בוורשה
צילום: AP
מומלצים