שתף קטע נבחר

לא רק קרינה: הנזקים הגופניים שגורמים לנו הסמארטפונים

מ"צוואר טקסט" ועד "מרפק סלפי": מומחים מדברים על תופעות גופניות שליליות שהשימוש הנרחב בטלפונים החכמים גורם. וגם - איך אפשר להימנע מהנזקים? כתבה ראשונה בסדרה

 

 

 

אפשר לראות את זה בכל מקום. בתור לקופת החולים, בתחנת האוטובוס, במשרד, במסעדה, ואפילו בזמן הליכה ברחוב. גברים ונשים, צעירות וצעירים וגם מבוגרים, עם הראש מורכן מטה, הצוואר מכופף כמו גבעול של פרח שימיו הטובים כבר מאחוריו והעיניים נעוצות במסך קטן. אין ספק שהטלפון החכם הוא מכשיר יעיל, אפשר להיעזר בו כדי להעביר שעות המתנה ריקות, להתעדכן בחדשות האחרונות בארץ ובעולם, לרכוש נעליים או משחת שיניים או סתם כדי לבדוק את הודעות הדואר האלקטרוני שלנו, אבל מה קורה כשההרגל להביט בטלפון כל כמה דקות ולבהות בו במשך שעות ארוכות מתחיל לגבות מחיר? כאבי גב וצוואר, עייפות, נוקשות וחולשת שרירים בגב, בכתפיים ובידיים, גידים פגועים ומפרקים כואבים - כל אלו מתוארים כנזקים אפשריים משימוש ממושך ולא מושכל במכשירי הטלפון.

 

יעיל ונחמד, אבל עלול להזיק לבריאות. סמארטפון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יעיל ונחמד, אבל עלול להזיק לבריאות. סמארטפון(צילום: shutterstock)
 

על פי מחקר שערכה חברת Dscout האמריקנית ומסקנותיו פורסמו במגזין "ביזנס אינסיידר" ביולי 2016, משתמש ממוצע בטלפון חכם בודק את המכשיר שלו 2,617 פעמים ביום. מחקר נוסף, שערכה חברת comScore, גילה שאמריקני ממוצע בן 18 ומעלה מבלה שעתיים וחמישים ואחת דקות בכל יום בשימוש בטלפון החכם. מדובר בשעות רבות שבהן הגוף נמצא במנח סטטי, לרוב עם הראש מורכן מטה, היד אוחזת את המכשיר והאצבעות מקלידות או גוללות מטה את התוכן שעל המסך. "בשנים האחרונות ניכרת עלייה מהירה וניכרת בתלונות של מטופלים על כאבי שורש כף יד ומרפק ועל כאבי צוואר, שברור כי נגרמו מהשימוש הנרחב והלקוי בטלפונים חכמים", אומר האוסטיאופת איתי רוזנבוים. "המכנה המשותף הוא כיפוף הראש כלפי מטה ואחיזה שגויה ומזיקה של המכשיר, תוך עיקום שורש כף היד לכיוון הזרת".

 

"הגוף לא אוהב תנוחות קבועות וחוזרניות", מוסיפה הפיזיותרפיסטית עירית סמילנסקי. "אמנם יש לו את היכולת והידע להסתגל גם לתנוחות לא טובות, אבל כדי להימנע מכאבים ונזקים, חשוב להיות מודעים, לחשוב על המנח שאנחנו שוהים בו ולשנות אותו מפעם לפעם".

 

אלעד גורפינקל, מאמן כושר באתר Guf1, מעסה ספורט וסטודנט במסלול האוסטאופתיה של מכללת וינגייט, מעיד שהוא נתקל לא מעט בפגיעות וכאבים באיזורי הצוואר, הכתפיים והגב, בעיקר אצל צעירים. "אמנם קשה להצביע על השימוש בטלפונים כגורם יחיד לנזקים", הוא מסייג, "הרי החיים הטכנלוגיים גם כך כרוכים בישיבה ממושכת והיעדר תנועה. מדובר גם על נשיאה לקויה, שינה לא מספקת, הנקה חד צדדית ועוד, אבל אם מוסיפים על כל זה גם שעתיים, שלוש או ארבע שעות שימוש בטלפון בכל יום - המתח שנוצר על הרצועה שבין הגולגולת לעצם הזנב הוא אדיר".

 

התופעה: "צוואר טקסט" (Text neck)

דמיינו שהראש שלכם הוא כדור באולינג גדול וכבד. ככל שהכדור כבד יותר, כך הוא יוצר מתיחה חזקה יותר של חוליות הצוואר והגב, ומיתר מתוח מדי - סופו להיקרע. סמילנסקי מסבירה שמשקלה של גולגולת אדם, ששוקלת בממוצע כחמישה קילוגרם, הופכת "כבדה" יותר ככל שמרכינים את הראש למטה. "בהטיית הראש קדימה ולמטה בזווית של 15 מעלות, השפעת המשיכה של הגולגולת גדלה והמשקל שלה עולה ל-12 ק"ג. ככל שאנחנו מכופפים את הראש בזווית רחבה יותר, המשקל גדל, ובהתאם גדל גם הלחץ על השרירים והמפרקים". "הנזקים מתבטא בעיקר בכאבים ובחולשה", מוסיף גורפינקל, "אבל מדובר בפציעות שעלולות להגיע לרמה כרונית אם לא מטפלים בהן בזמן".

  

הגורמים העיקריים לנזק:

1 - כיפוף של הראש לפנים בעת שימוש בטלפון - ההטיה יוצרת עומס על שרירי הצוואר והגב.

2 - אחיזה של המכשיר בין האוזן לכתף בזמן שיחה יוצרת עומס על שרירי הצוואר והמפרקים.

ההמלצות של עירית סמילנסקי:

1 - להימנע מהתנוחה של החזקת הנייד בין האוזן לצוואר - מצב שגורם לעומס רב על שרירי הצוואר והמפרקים. אם בכל זאת קורה שאתם משתמשים כך בטלפון - כדאי להחליף בין הצדדים מדי פעם.

2 - מומלץ להשתמש באוזניות כדי לשמור על תנוחה נייטרלית של הצוואר.

3 - להרפות כתפיים.

4 - להרים את הטלפון לגובה העיניים ובכל מקרה לא להניח אותו באיזור הברכיים - מיקום שמאלץ אתכם להטות את הראש בזווית רחבה קדימה ולמטה.

5 - בכל מקרה - כדאי להימנע משהייה ממושכת באותה תנוחה.

6 - ולבסוף, מומלץ להקפיד להניע את הראש, הצוואר והכתפיים באופן באופן יזום כל פרק זמן קבוע כדי לחזק את השרירים ולמנוע כאבים ונזקים.

 

שימוש מזיק בטלפונים חכמים (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

שימוש מזיק בטלפונים חכמים (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

שימוש מזיק בטלפונים חכמים (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

שימוש מזיק בטלפונים חכמים (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

התופעה: "אצבעות טקסט" (Text fingers)

ב-2015, צעיר בן 29 מקליפורניה הגיע למרפאה עם גיד קרוע באגודלו. הסיבה - שישה שבועות של משחק "קנדי-קראש" אינטנסיבי בטלפון החכם. ד"ר אנדרו דואן, הרופא שטיפל בו, הביע תדהמה בעיקר לנוכח העובדה שעל אף שמדובר בפציעה כואבת במיוחד, הצעיר אפילו לא הבחין שהיא התרחשה, עד כדי כך הוא היה שקוע במשחק הממכר. אמנם מדובר במקרה קיצוני, אבל הוא גם מסמל עד כמה השימוש הנרחב בטלפונים החכמים יכול להזיק לבריאות של כולנו, גם בחיי היומיום.

 

מחקר מ-2012, שנערך במחלקה לפיזיותרפיה באוניברסיטת Kangwon National University

בדרום קוריאה, בדק את הנזק לתעלה הקרפלית (התעלה ממוקמת בשורש כף היד ובה עוברים עצבים וגידים, כמו גם העצב המדיאני - שאחראי על התחושות בכף היד) עקב שימוש מוגבר בטלפונים חכמים. הנבדקים היו קבוצה של 20 צעירים שהתבקשו להקליד על הטלפון החכם במשך 30 דקות ללא הפסקה. התוצאות היו קיצור משמעותי של העצב המדיאני לאחר הניסוי. המסקנות של המחקר היו ששימוש ממושך בסמארטפון עלול לגרום לנזקים למפרק כף היד ולחולשת שרירים.

 

"השימוש בהקלדה או משחק בסמארטפון ביד אחת או בשתי הידיים הפך לתופעה שכיחה באולכוסייה, במיוחד בקרב הצעירים", אומר ד"ר ארז אבישר, מומחה כף יד וניתוחי מרפק במרכז הרפואי אסף הרופא. "לשימוש בסמארטפונים ישנן השפעות ייחודיות על תפקוד הגידים בשורש היד והאמה. מחקר שבדק שימוש מוגבר בסמארטפון בקרב סטודנטים, מצא שהשימוש גרם לעיבוי העצב המדיאני בשורש היד, שגרם לנחקרים חולשה של היד באחיזה וכאבים בכרית האגודל".

 

מומלץ להגביל את זמן ההקלדה ולהשתמש בשתי הידיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מומלץ להגביל את זמן ההקלדה ולהשתמש בשתי הידיים(צילום: shutterstock)
 

הגורמים העיקריים לנזק:

 

1 - החזקה ממושכת של הטלפון ביד אחת שימוש באותה יד כדי להקליד.

 

2 - הקלדה, משחק או גלילה מטה לזמן ממושך.

 

3 - שימוש ממושך בגלילת המסך תוך כדי כפיפה ויישור של האגודל מעלה סיכוי להופעת כאבים בכרית האגודל.

 

 דרכי מניעה: ההמלצות של ד"ר אבישר

 

1 - להגביל את זמן ההקלדה / משחק בסמארטפון, לבצע הפסקות והרפיות שרירים.

 

2 - הקלדה תוך שימוש ביד אחת הוכחה כגורמת לעומס גדול יותר על שרירי האגודל ושריר הטרפז בכתפיים בהשוואה להקלדה עם שתי ידיים. לכן, מומלץ לבצע הקלדה בשתי ידיים בצורה סימטרית ולא בעזרת יד אחת.

 

3 - יש להפחית שימוש במסכי מגע עם כפתורי הפעלה גדולים ותנועות כפיפה ויישור חוזרות של האצבעות בכדי למנוע כאבים בכף היד ובחגורת הכתפיים.

 

התופעה: "מרפק סלפי" (Selfie elbow)

העיתונאית האמריקנית זוכת הפרסים הודה קוטב אוהבת לצלם תמונות סלפי. עמוד האינסטגרם שלה מוצף בתמונות סלפי עם בני משפחה ושלל מפורסמים שהיא מראיינת, שבהן היא מקפידה על חיוך גדול מלא שיניים לבנות. בריאיון למגזין ELLE סיפרה קוטב כיצד החלה לסבול מכאבים חוזרים במרפק, ששלחו אותה אל הרופא. "האורתפוד שאל אותי אם אני משחקת טניס או פינג פונג", סיפרה בריאיון למגזין. "וכמובן שאני לא. אז סיפרתי לו שאני מצלמת הרבה סלפי. כשאת מצלמת סלפי, את פושטת את היד קדימה ולמעלה ומכופפת את הצווואר בתנוחה מוזרה. אחר כך את לוחצת על כפתור הצילום, לפעמים גם פעמים רבות כדי להבטיח שהתמונה תצא מוצלחת". הרופא של קוטב המליץ לה להשרות את המרפק הכואב בקרח ולהקפיד על ביצוע תרגילים שיקלו על הכאב.

סלפי (צילום: מתוך אינסטגרם)
פשיטת יד וכיפוף מוזר של הצוואר. סלפי של הודה קוטב(צילום: מתוך אינסטגרם)
 

"יותר ויותר פיזיותרפיסטים מדווחים על מטופלים הסובלים מפגיעות במפרק המרפק", מסביר מואמן כתאני, סגן מנהלת מכון הפיזיותרפיה במרכז רפואי שהם. "התנוחה הלא טבעית שבה אנחנו מנסים לתפוס את עצמנו בפריים המצלמה כשהנוף משמש לנו רקע, עלולה לגרום למתיחת שרירי הזרוע בצורה קיצונית, המלווה לעיתים בכאבים ודקירות. בנוסף, עלולה להיגרם דלקת כתוצאה ממהארכת גידי הזרוע, כאשר בו זמנית מאומצים גם שרירי כף היד, כדי לשמור על אחיזה הדוקה של הטלפון הנייד או המצלמה, כדי שלא יפלו".

 

עם זאת, מסייג כתאני, התופעה עוד לא נחקרה לעומק ועל כן זו איננה אבחנה רפואית מובהקת. "אנחנו כן רואים מקרים רבים כאלה במרפאה, אבל התופעה עודנה חדשה יחסית", הוא מוסיף. גם ד"ר אבישר לא בטוח שהתופעה אכן קיימת כאבחנה רפואית, ומסביר שמדובר בעיקר בגימיק. עם זאת, הוא מציע פתרונות למכורים לסלפי שנתקלים בכאבי מרפק: "בהחלט ניתן להציע מקל סלפי (כמו קביים לפגיעות מרפק) להוריד עמוס מהמפרקים ולמנוע מתיחת יתר של שרירים וגידים סביב המרפק והכתף".

   

ההמלצות למניעה:

1. כדי למנוע את הפגיעה, עלינו להיות מודעים לסיבוך העלול להיגרם כתוצאה מצילומי הסלפי.

 

2. לאחר כל פעולת צילום, יש לפשוט את היד קדימה, לאגרף את כף היד בעדינות ולהרפות, להניע את מפרק שורש כף היד למעלה ולמטה, בכדי למתוח את הגידים ולהפיג את המתח שנוצר בעת כיווץ השריר בזמן פעולת הצילום.

 

3. פתרון קצת יותר יצירתי ויקר הוא להצטייד במוט סלפי המתחבר למצלמה או לטלפון הנייד.

 

4. אם כבר הסתבכתם עם דלקת, תזדקקו לטיפול תרופתי, פיזיותרפי-חשמלי או אחר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
נזקים לשלד ולשרירים. שימוש בסמארטפוו
צילום: ירון ברנר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים