שתף קטע נבחר

המהלומה של טראמפ לאמריקה הליברלית

ביום שני – בפעם השנייה בפחות מחצי קדנציה – יכריז טראמפ על מינוי שופט לעליון. פרישת השופט קנדי זימנה לו אפשרות למנות שופט אולטרה-שמרני ולשנות את דמותה של אמריקה לעשרות שנים. זו גם הזדמנות מצוינת להסיח את הדעת מהפרדת הילדים ומצפון קוריאה

בחלומותיו הוורודים ביותר לא ראה דונלד טראמפ מצב שבו כבר במחצית הקדנציה הראשונה שלו יספיק למנות שני שופטים לבית המשפט העליון. ההזדמנות הראשונה שנפלה לידיו הייתה לאחר מותו של שופט העליון השמרן אנטונין סקליה, ועתה, אחרי ששופט העליון אנתוני קנדי הודיע על פרישתו, עוסק טראמפ בבחירת מועמד למחליפו – ומחוזר כמלך על-ידי כל הימין השמרני.

הנשיא האמריקני דונלד טראמפ (צילום: AP)
טראמפ. הדרישה: רק בוגרי הרווארד וייל(צילום: AP)

שופט בית המשפט העליון בארה
שופט העליון הפורש קנדי. רפובליקני, אבל הצביע גם עם המחנה הליברלי(צילום: AFP)

ארגונים נגד הפלות, נגד הומוסקסואלים, נגד זרים ונגד כל מה שלדעתם פוגע בהגמוניה של אמריקה הלבנה והגברית עושים שעות נוספות של לובינג מול חגורת היועצים של טראמפ בבית הלבן במטרה להשפיע ולהוביל את טראמפ בכיוון הרצוי מבחינתם. תהיה הבחירה של טראמפ אשר תהיה, היא תהפוך את בית המשפט העליון של ארה"ב לשמרני יותר, כיוון שקנדי הפורש היה אומנם מינוי של נשיא רפובליקני – אבל לא פעם הצביע עם האגף הליברלי של העליון והטה את הכף כך שהתקבלו החלטות נאורות, למשל כאלה שהיטיבו עם זכויות הנשים והקהילה הלהט"בית.

 

העידן הזה בחייה של האומה האמריקנית חלף: טראמפ רוצה מועמד שיהיה אטרקטיבי מספיק ל"בייס" שלו, כלומר כזה שמתנגד להפלות, מתנגד למתן זכויות להומואים ומחמיר בחוקי ההגירה.

דונלד טראמפ נשיא ארה
רוצה למנות אישה, לא בטוח שיצליח. נשיא ארה"ב(צילום: AFP)

טראמפ הרחיק לכת ובמהלך הקמפיין שלו לנשיאות, ברצותו לקרוץ לאוונגליסטים ולאולטרה-שמרנים במפלגה הרפובליקנית, אמר בריאיון טלוויזיה כי צריך להעניש נשים שהולכות לבצע הפלה. אחר כך חזר בו באופן חלקי, אבל זה מה שרץ לו בראש כשרצה להכשיר את עצמו בעיני האוונגליסטים. אלה ראו בו תחילה איש מוזר, כזה שאיננו בשר מבשרם, שהרי מעלליו עם נשים בניו יורק בעודו נשוי היו פרושים על העמודים הראשונים של העיתונים. הוא הבין אז שכדי להתחבב על האוונגליסטים עליו להקצין, לשבור ימינה, והם אכן תגמלו אותו כהלכה בבחירות. זה מה שהוא מנסה לעשות גם עתה, לקראת בחירות אמצע הכהונה בנובמבר ולקראת הקמפיין הבא לנשיאות: לשמור אותם בצד שלו, נאמנים והולכים להצביע.

 

טראמפ הוא נשיא נטול השקפת עולם, ובנסיבות אחרות הוא יכול היה בקלות להצטרף למפלגה הדמוקרטית, אולם בפוליטיקה הוא יודע להדהים וגם לנצח, ועתה לא רק שכל העיניים של השמרנים נשואות אליו ולמוצא פיו בקשר למינוי שופט לעליון, אלא גם כל המפלגה הרפובליקנית כמעט מתאחדת סביבו. כשהם ירוצו לקושש קולות בבחירות האמצע בנובמבר הם רוצים להיות מסוגלים לנופף במינוי לעליון כהישג קולקטיבי, ועל כן, אפילו כשאמריקה חגגה השבוע את עצמאותה במסיבות שנמשכו ללא הפסקה המשיכו רפובליקנים לבחוש ולנסות להשפיע על טראמפ ועל יועציו כדי להתקרב למוקד קבלת ההחלטה ולקחת בה חלק.

המטרה: לספק את ה"בייס". הרפובליקנים רוצים קלף חזק לקראת בחירות האמצע (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המטרה: לספק את ה"בייס". הרפובליקנים רוצים קלף חזק לקראת בחירות האמצע(צילום: EPA)

לא תהיה זו הגזמה פרועה לומר שטראמפ נמצא בנקודת זמן ובמקום שמאפשרים לו לשנות את דמותה של החברה האמריקנית לעשרות השנים הבאות: מינוי של שופט עליון הוא לכל החיים, ואם חמישה מתוך תשעת השופטים הם שמרנים ייתכן מצב שבו ההישגים בתחומים כמו הפלות ונישואים חד מיניים יבוטלו או יצומצמו. אמריקה הליברלית הולכת בעתיד הקרוב לספוג מהלומה, ויש לזכור כי בארה"ב יש שתי אמריקות – אחת האדומה כצבע הרפובליקנים, אחת כחולה כצבע הדמוקרטים. אלה שני חצאים כמעט שווים: טראמפ אמנם ניצח בבחירות בזכות שיטת האלקטורים, אבל יריבתו הילרי קלינטון קיבלה 2.5 מיליון קולות יותר ממנו, וזה אומר שאחרי שטראמפ יכריז על מינוי השופט הבא – חצי מאמריקה תהיה מנודה, בלתי מיוצגת או זועמת.

 

צבע חדש למבצר הדמוקרטיה

טראמפ יודיע על בחירתו ביום שני. השבוע נפגש טראמפ עם מועמדת ועם שלושה מועמדים, וכל הארבעה שמרנים למדי. איימי קוני בארט למשל, המכהנת כשופטת בבית משפט לערעורים, היא קתולית בת 46 ואם לשבעה ילדים. טראמפ אמר למקורביו כי היה רוצה מאוד למנות שופטת, אבל הדגיש באותה נשימה כי הוא לא סגור על זה ויועצים שלו טוענים שהוא רוצה "כימיה" עם זה שיבחר ושהוא יתחשב לא רק ברקע המשפטי של המועמד, אלא גם באישיות שלו. חשוב לו מאוד שהמועמד יהיה בוגר הרווארד או ייל.

דונלד טראמפ עם קים ג'ונג און (צילום: רויטרס)
האיום הגרעיני הוסר? בואו נדבר על משהו אחר. טראמפ עם קים(צילום: רויטרס)

בנוסף לקוני בארט נפגש השבוע טראמפ עם השופט בארט קבאנו ועם השופט ריימונד קאתלג', שבסביבת טראמפ ציינו באכזבה כי הוא בוגר אוניברסיטת מישיגן – עובדה העלולה לגרום לטראמפ לפסול אותו. הנשיא נפגש גם עם השופט אמול צפאר, בן למהגרים מהודו, שאת מינויו לשופט עליון שקל טראמפ כבר לאחר מותו של סקליה. "כולם אנשים נפלאים, כל אחד בדרכו", אמר טראמפ על המועמדים, ולא רמז מי המועדף עליו.

 

טראמפ היה צפוי לפגוש עוד מועמדים לפני שיקבל החלטה סופית בנושא. כמובן שהבחירה בכל מועמד צריכה לקבל את אישור הסנאט, והדמוקרטים שם לא יעשו חיים קלים לטראמפ. ככל הנראה תהיה לו בעיה גם עם שתי סנטוריות רפובליקניות שלא נמצאות בכיס שלו ושלא ימהרו להצביע בעד שופט שלדעתן עלול להחזיר את החוקים נגד הפלות.

הפרדת הילדים בארה

טראמפ מתכוון להפוך את הכרזתו על השופט המיועד או השופטת המיועדת למעמד חגיגי ומסוגנן, דבר שיעזור לו להסיט את תשומת הלב התקשורתית והפוליטית מילדי הכלובים, ילדי המהגרים הלא חוקיים שעדיין מוחזקים במחנות אף שהוא עצמו הורה לאחר לחץ רב לאחד אותם עם הוריהם. ההכרזה תסייע לו גם לשנות את השיח על צפון קוריאה: לאחר הפסגה עם קים ג'ונג און בסינגפור הבטיח טראמפ לאומה האמריקנית כי האיום הגרעיני מצפון קוריאה הוסר וכי אפשר לישון בשקט, אבל למרבה הפלא מצאו גופי המודיעין האמריקני הוכחות שפיוניאנג מהתלת בארה"ב כפי שעשתה בעבר וממשיכה לפתח את הנשק הגרעיני שלה.

 

טראמפ זקוק גם לחיזוק ואהדה גדולה בקרב חברי מפלגתו לקראת הפסגה מעוררת התהיות שלו עם נשיא רוסיה פוטין באמצע החודש. גם במפלגתו של טראמפ לא ממש מבינים מדוע הוא נוסע לפגוש את פוטין ומה הוא מתכוון לתת לו. כשיציג את המועמד שלו לעליון הוא יראה לכולם איך הפך את המבצר של הדמוקרטיה האמריקנית לכזה שצבוע בצבעים עזים של שמרנות ימנית. כמו שתומכיו אוהבים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים