שתף קטע נבחר

יד ושם נגד מודעת נתניהו ור"מ פולין: "פגיעה באמת ההיסטורית"

הבוקר פורסמה בעיתונים מודעה בשמם של נתניהו וראש ממשלת פולין שבוע וחצי לאחר שהפרלמנט בוורשה אישר את ריכוך חוק השואה. יד ושם פרסם תגובה חריגה בחריפותה: "אמירות בעייתיות ביותר". בנט: "חרפה רוויית שקרים". נציגי ראש הממשלה: "ההיסטוריונית הראשית של יד ושם אישרה את האמירות"


בנימין נתניהו (צילום: AP, מארק ישראל סלם)
(צילום: AP, מארק ישראל סלם)

יד ושם פרסם בצהריים (יום ה') תגובה חריגה בחריפותה למודעה שפורסמה בעיתונים הבוקר בשמם של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושל ראש ממשלת פולין מטאוש מורבייצקי: "הניסיון להאדיר את הסיוע שהוגש ליהודים ולהציג אותו כתופעה רווחת, הוא לא רק פגיעה באמת ההיסטורית, אלא גם בזיכרון גבורתם של חסידי אומות העולם". הצוות מטעם ראש הממשלה, בהובלת יוסף צ'חנובר ויעקב נגל, שניהל את המגעים עם ממשלת פולין נאמר כי "ההיסטוריונית הראשית של יד ושם פרופ' דינה פורת ליוותה את התהליך מראשיתו, ואמירות היסטוריות המופיעות בהצהרה אושרו על ידה".

 

עוד אמרו נציגיו של ראש הממשלה כי "ההצהרה המשותפת שנחתמה על-ידי ממשלת פולין, כוללת התייחסות מפורשת לכך שהיכולת לבצע מחקרים באופן חופשי נשמרה, וששום חוק לא מונע ולא ימנע זאת בעתיד".

 

ב-27 ביוני אישר הבית התחתון בפרלמנט הפולני את הצעתו של ראש הממשלה מטאוש מורבייצקי לתקן את החוק שעורר סערה וגרם לקרע ביחסים בין ישראל לפולין. לפי ההצעה המקורית, מי שהיה מאשים את הפולנים באחריות לשואה, היה יכול להישלח לעונש של עד שלוש שנות מאסר. במסגרת התיקון לחוק, המרכיב הפלילי בוטל. נתניהו בירך על המהלך ואמר: "עמדנו על משמר האמת".

 

בין השאר נכתב בהצהרה שפורסמה היום: "פולין תמיד הפגינה הבנה מלאה לחשיבות השואה אשר נחשבת לאירוע הטרגי ביותר בהיסטוריה של העם היהודי... תמיד הסכמנו שהמונחים 'מחנות ריכוז פולניים/מחנות מוות פולניים' מוטעים לחלוטין ומפחיתים את אחריות הגרמנים על הקמת המחנות הללו... אנו נזכרים בגאווה במעשיהם ההירואיים של פולנים רבים, במיוחד בחסידי אומות העולם שסיכנו את חייהם כדי אנו נזכרים בגאווה במעשיהם ההירואיים של פולנים רבים, במיוחד בחסידי אומות העולם אשר סיכנו את חייהם כדי להציל יהודים... אנחנו לא מסכימים למעשים המייחסים לפולין או לכל העם הפולני אשמה בגין מעשי הזוועה שבוצעו על ידי הנאצים ומשתפי הפעולה שלהם ממדינות שונות".

 

גם שר החינוך נפתלי בנט הצטרף לביקורת הקשה, ואמר כי "ההצהרה המשותפת של ישראל עם ממשלת פולין היא חרפה רוויית שקרים ופוגעת בזכר נספי השואה. כשר החינוך, האמון על הנחלת מורשת השואה, אני דוחה אותה לחלוטין - היא נטולת תוקף עובדתי והיסטורי ולא תילמד במערכת החינוך. אני דורש מראש הממשלה לבטל את ההצהרה או להביאה לאישור הממשלה". 

 

 

מודעה הצהרה משותפת של ראשי ממשלות ישראל ופולין ()
ההצהרה שפורסמה הבוקר בעיתון

 

 

זו ההצהרה המשותפת שעוררה סערה:

1 . בשלושים השנים האחרונות, היחסים בין המדינות והחברות שלנו מתבססים על אמון והבנה עמוקים. פולין וישראל הן מדינות מסורות, חברות ושותפות ותיקות המשתפות פעולה באופן הדוק בזירה הבינלאומית, כמו גם בנושאים הקשורים לשימור זיכרון השואה ולימוד השואה. שיתוף פעולה זה מתבצע ברוח של כבוד הדדי לזהות ולרגישות ההיסטורית, גם ביחס לתקופות הטרגיות ביותר בהיסטוריה שלנו.

2 . לאחר השיחה בין ראשי הממשלה, בנימין נתניהו ומטאוש מורבייצקי, ישראל מברכת על החלטת ממשלת פולין להקים צוות פולני רשמי בעניין דיאלוג עם שותפים ישראלים בנוגע לנושאים היסטוריים הקשורים לשואה. אין עוררין שהשואה הייתה פשע חסר תקדים של גרמניה הנאצית נגד העם היהודי וכל הפולנים ממוצא יהודי. פולין תמיד הפגינה הבנה מלאה לחשיבות השואה אשר נחשבת לאירוע הטרגי ביותר בהיסטוריה של העם היהודי.

3 . אנחנו מאמינים כי קיימת אחריות משותפת לאפשר ניהול מחקרים באופן חופשי, לקדם את ההבנה ולשמר את זיכרון תולדות השואה. תמיד הסכמנו שהמונחים "מחנות ריכוז פולניים/מחנות מוות פולניים" מוטעים לחלוטין ומפחיתים את אחריות הגרמנים על הקמת המחנות הללו.

הממשלה הפולנית הגולה בזמן המלחמה ניסתה לעצור את המעשים האלה של הנאצים, תוך ניסיון לספק מידע לבעלות הברית המערביות על הרצח השיטתי שבוצע ביהודי פולין. אנו מכירים ומגנים כל מקרה של אכזריות נגד יהודים שבוצע על ידי פולנים במהלך מלחמת העולם השנייה.

אנו נזכרים בגאווה במעשיהם ההירואיים של פולנים רבים, במיוחד בחסידי אומות העולם שסיכנו את חייהם כדי אנו נזכרים בגאווה במעשיהם ההירואיים של פולנים רבים, במיוחד בחסידי אומות העולם אשר סיכנו את חייהם כדי להציל יהודים.

4 . אנחנו לא מסכימים למעשים המייחסים לפולין או לכל העם הפולני אשמה בגין מעשי הזוועה שבוצעו על ידי הנאצים ומשתפי הפעולה שלהם ממדינות שונות. לרוע המזל, האמת העצובה היא שבאותו זמן אנשים מסוימים בלי קשר - למוצא, לדת או לאמונה חשפו את הפרצוף האפל ביותר שלהם. אנו מעריכים את העובדה שמבני הארגון של מדינת המחתרת הפולנית, בפיקוחה של הממשלה הפולנית הגולה, יצרו מנגנון של עזרה וסיוע מערכתי לאנשים ממוצא יהודי ובתי המשפט המחתרתיים הוציאו פסקי דין נגד פולנים בגין שיתוף פעולה עם שלטונות הכיבוש הגרמנים, וכמו כן בגין הלשנה על יהודים.

5 . אנחנו תומכים בחופש הביטוי בעניין ההיסטוריה ובעניין חופש המחקר בכל תחומי השואה, כך שמחקרים יוכלו להתבצע ללא כל חשש ממכשולים משפטיים על ידי סטודנטים, מורים, חוקרים, עיתונאים וכמו כן על ידי הניצולים ובני משפחותיהם. לא תוטל עליהם אחריות חוקית בגין מימוש הזכות לחופש הביטוי ולחופש האקדמי ביחס לשנאה. שום חוק לא יכול לשנות את זה ולא ישנה את זה.

6 . שתי הממשלות מגנות בחריפות כל סוג של אנטישמיות ומבטאות את מחויבותן להילחם בכל גילוי של אנטישמיות. שתי הממשלות גם דוחות את האנטי פולוניזם ואת הסטריאוטיפים הלאומיים השליליים האחרים. ממשלות פולין וישראל קוראות לחזור לדיאלוג רגוע המבוסס על כבוד הדדי בשיח הציבורי. 

 

 

הודעת יד ושם

וזו הודעת יד ושם שבה התייחסו ההיסטוריונים של המוסד להנצחת זכר השואה להצהרה המשותפת של ממשלות פולין וישראל  בנוגע לתיקון התוספת מ-26 בינואר 2018 לחוק "המכון לזיכרון לאומי" של פולין:

 

"הפרסום ב-27 ביוני 2018 על כוונת ממשלת פולין לתקן את התוספת לחוק 'המכון הלאומי לזיכרון" השנוי במחלוקת שאושר ב-26 בינואר שנה זו בסיים הפולני, עורר תקוות כי מדובר בהתפתחות חיובית וצעד בכיוון הנכון. בהמשך לכך פורסמה הצהרה משותפת לראשי ממשלות פולין וישראל, שבה הוכרז על מחיקת אותם סעיפים מהתיקון לחוק (55a ו-55b), שהגדירו כעבירה פלילית שדינה מאסר עד שלוש שנים על כל התייחסות פומבית - 'בניגוד לעובדות ההיסטוריות' - כי המדינה הפולנית או האומה הפולנית היו אחראים ו/או שותפים באחריות 'לפשעים הנאציים שבוצעו על ידי הרייך השלישי'. בדיקה מעמיקה על ידינו מעלה כי בקביעות ההיסטוריות, שהוצגו כעובדות שאין עליהן עוררין, יש טעויות חמורות והטעיות, וכי גם לאחר ביטול הסעיפים המדוברים מהותו של החוק נשארה על כנה, ובכלל זה האפשרות לפגיעה ממשית בחוקרים, במחקר החופשי ובזיכרון ההיסטורי של השואה".

 

הקביעות ההיסטוריות בהצהרה

"בנוסח ההצהרה יש שורה של אמירות בעייתיות ביותר אשר חוטאות לידע ההיסטורי הקיים והמקובל בתחום", קובע יד ושם. "נוסח ההצהרה מגבה בפועל נרטיב שכבר הופרך במחקר שעיקרו: ממשלת פולין בגולה וזרועותיה המחתרתיות פעלו באופן מתמיד – בפולין הכבושה כמו גם מחוצה לה – בניסיון למנוע את השמדת יהודי פולין. במסגרת זו, הם יצרו 'מנגנון של עזרה וסיוע שיטתיים לעם היהודי', ואף פעלו באופן תקיף כנגד פולנים שהסגירו יהודים. על פי ההצהרה, היו אמנם מקרים בהם פולנים התאכזרו כלפי יהודים, ברם 'פולנים רבים' סיכנו את חייהם למען הצלת יהודים".

 

"התיעוד הקיים, כמו גם המחקר ההיסטורי בן עשרות השנים מצייר תמונה שונה לחלוטין: ממשלת פולין בגולה, שמושבה היה בלונדון, כמו גם ה"דלגטורה" (Delegatura - מיופה הכוח של ממשלה זו בפולין הכבושה) לא פעלו באופן נחרץ לאורך ימי המלחמה למען אזרחיה היהודיים של פולין. חלקים ניכרים של המחתרות הפולניות לא רק שלא סייעו ליהודים, אלא אף היו מעורבים לא פעם באופן פעיל ברדיפתם".

חוק השואה בדיום בפרלמנט בפולין (צילום: רויטרס)
מורבייצקי בדיון בבית התחתון בפרלמנט(צילום: רויטרס)

ביד ושם אומרים כי "גם בשאלת יחסי הכוחות שבין סיוע לרדיפה מציג המחקר ההיסטורי של שלושת העשורים האחרונים תמונה שונה לחלוטין: סיוע של פולנים ליהודים בתקופת השואה היה תופעה נדירה באופן יחסי; ופגיעה בהם ואף רציחתם הייתה תופעה רווחת. על אף קיומו של ארגון ההצלה המרשים ז'גוטה ('המועצה לעזרת יהודים') שנתמך על ידי ממשלת פולין בגולה, אין להשליך מפעילותו על כלל החברה הפולנית ואין לייחס את מעשיו אלו לכלל מוסדות המחתרת הפולנית. זאת ועוד, עיון בתיעוד ובמחקר מעלה כי אפילו פולנים שניסו לעזור ליהודים הנרדפים פחדו משכניהם הפולנים לא פחות מאשר חששו מהכובש הגרמני. הניסיון להאדיר את הסיוע שהוגש ליהודים ולהציג אותו כתופעה רווחת כמו גם הניסיון למזער את חלקם של הפולנים ברדיפת היהודים, הוא לא רק פגיעה באמת ההיסטורית, אלא אף בזיכרון גבורתם של חסידי אומות העולם".

 

"ההצהרה אף מנתקת, באופן פסול, את אסונם של היהודים מההקשר ההיסטורי הקונקרטי ומהמציאות שהתקיימה בפולין הכבושה בימי המלחמה בטענה כי בתקופת המלחמה 'אנשים מסוימים, ללא קשר למוצאם, דתם או השקפת עולמם, חשפו את הצד האפל ביותר שלהם'. מעבר לרמיזה המקוממת כי גם יהודים ביטאו 'את הצד האפל ביותר שלהם בתקופה זו' הרי אלה ש'חשפו את הצד האפל ביותר שלהם בתקופה זו' – בהקשר של החוק הספציפי שעומד על הפרק, חוק המבקש להיאבק במאשימי 'האומה הפולנית' – לא היו אנשים חסרי זהות. היו אלו פולנים אתניים קתולים, ששיתפו פעולה עם הכובש הגרמני השנוא עליהם ברדיפת אזרחיה היהודים של פולין".

 

"באופן דומה", אומרים ביד ושם, "אנו דוחים בתוקף את הניסיון להעמיד את תופעת האנטישמיות לצד האנטי-פולניות. חובה לשרש את המושג המטעה והמוטעה של 'מחנות השמדה פולניים'. אך כינוי תופעה זו כ'אנטי-פולניות' הוא אנכרוניסטי מהיסוד, ואין לו דבר במשותף עם האנטישמיות".

 

התיקון לחוק בנוסח שנשאר על כנו

"ביטול הסעיפים בעלי הסנקציות הפליליות הוא ללא ספק חשוב. עם זאת, ביטול זה גם השמיט את ההחרגה המפורשת של המחקר האקדמי ושל היצירה האמנותית מלשון התיקון לחוק. על כנם נשארו סעיפים אחרים, המאפשרים תביעה על פי הדין האזרחי על פגיעה בשמה הטוב של הרפובליקה של פולין ושל האומה הפולנית. על פי ההצהרה המשותפת חופש הביטוי והמחקר ההיסטורי ביחס לשואה יוכלו להתקיים ללא כל חשש מהליכים משפטיים. בה בעת, דבר זה אינו עולה בבירור מתיקון החוק. עמדתנו העקרונית היא כי כל ניסיון לקבוע את גבולות השיח האקדמי והציבורי של דיון בסוגיות היסטוריות ואת כיווניו על ידי חקיקה וענישה הוא פסול ומהווה פגיעה ממשית במחקר".

 

לפיכך, יד ושם, האמון על חקר השואה, הנצחתה וזכרה, מסר כי הוא "מחויב להצביע על אי-דיוקים היסטוריים ולהתריע על סיכונים לפגיעה ממשית בחופש הדיון על אודות השואה. פולין משמשת כחברה ב'ברית הבינלאומית לזיכרון השואה' (IHRA) ומחויבת גם משום כך לפעול למען שימור זיכרון השואה ומניעת עיוות עובדות השואה. הדרך הנכונה לתקן עיוותים היסטוריים ותפיסות היסטוריות שגויות היא באמצעות מחקר היסטורי אמין, שיח ציבורי פתוח ונטול לחצים ופעילות חינוכית שקולה ופתוחה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ראש הממשלה באתר יד ושם
צילום: גיל יוחנן
מומלצים