שתף קטע נבחר

"כיבוש קוניטרה יהיה קשה יותר". אסד חזר לגבול ירדן

חיילים סורים ורוסים חגגו עם תמונות אסד את הניצחון במחוז דרעא, ואת כיבוש מעבר נסיב בגבול ירדן. 320 אלף סורים הפכו לפליטים במתקפה על המורדים, רבבות חזרו הביתה ומפחדים מקריסת הפסקת האש. היעד הבא של אסד שמדאיג את ישראל: כיבוש המחוז בגולן

הכוחות הסוריים חגגו אתמול (שבת) את ההישג במחוז דרעא, והניפו את דגלי סוריה ותמונות של בשאר אסד במעבר נסיב בגבול ירדן. החיילים הסורים, וכוחות רוסיים, סיירו לאורך נתיב סחר חשוב בגבול ירדן שבו החזיקו המורדים במשך שלוש שנים. "הממשלה השתלטה על מוקד כלכלי חשוב שמחבר את סוריה למדינות אחרות, בראשן ירדן וארצות המפרץ", אמר גורם בצבא הסורי.  

 

 
חיילים סורים במעבר הגבול נסיב מחוז דרעא דרום סוריה (צילום: EPA    )
חוגגים בגבול ירדן עם תמונת אסד(צילום: EPA )

חיילים סורים במעבר הגבול נסיב מחוז דרעא דרום סוריה (צילום: EPA    )
(צילום: EPA )

חיילים סורים במעבר הגבול נסיב מחוז דרעא דרום סוריה (צילום: EPA    )
(צילום: EPA )
 

חיילים סורים חוגגים ב מחוז דרעא מעבר הגבול נסיב גבול סוריה ירדן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

חיילים סורים חוגגים ב מחוז דרעא מעבר הגבול נסיב גבול סוריה ירדן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
מעבר הגבול נסיב נכבש שלשום במתקפה המוחצת שבה הכניע בשאר אסד - בסיוע הפצצות רוסיות - את המורדים במחוז דרעא בדרום מערב סוריה. בסוף השבוע הסכימו המורדים להניח את נשקם, בהפסקת אש שהושגה בתיווך רוסי.

 

המערכה לכיבוש דרעא נפתחה ב-19 ביוני. בראשיתה עוד החזיקו המורדים ברוב השטח במחוז בדרום מערב המדינה. לפי מרכז המעקב הסורי אחר זכויות אדם אסד שחרר יותר מ-60% מהשטח שכבשו המורדים. כניעת המורדים בדרעא היא ניצחון נוסף לאסד ולשותפות שלו במלחמה: רוסיה, איראן וחיזבאללה. השליטה במחוז היא לא רק ניצחון טריטוריאלי לאסד, אלא גם ניצחון סמלי. בדרעא החלה ההתקוממות נגדו ב-2011.

חיילים סורים חוגגים ב מחוז דרעא מעבר הגבול נסיב גבול סוריה ירדן (צילום: AFP)
שורפים דגל של האופוזיציה במעבר הגבול נסיב(צילום: AFP)

חיילים רוסים במעבר הגבול נסיב מחוז דרעא דרום סוריה (צילום: AFP)
חיילים רוסים בגבול ירדן(צילום: AFP)
 

חוסיין עבזיד, דובר המורדים במחוז דרעא, אמר שהסכם הפסקת האש ייכנס לתוקף בשלושה שלבים: ראשית במזרח דרעא, אחר כך בבירת המחוז ואז במערב דרעא. "אסד קיבל בהסכם את מה שרצה", אמר הפרשן ניק הראס ל-AFP.

 

לפי הראס נשיא סוריה השיג "שליטה באזורי הגבול של סוריה וירדן בדרעא, פירוק הדרגתי של הנשק הכבד של המורדים והזדמנות לבסס מחדש את השפעת הממשלה בדרום סוריה". השליטה המחודשת במעבר הגבול חיונית לשיקום הכלכלה ההרוסה של סוריה.

מחוז דרעא חיילים סורים מעבר הגבול נסיב דרום סוריה ירדן (צילום: AP)
כוחות סוריים במעבר הגבול נסיב(צילום: AP)

כוחות ירדניים במעבר הגבול נסיב בדרום סוריה (צילום: AP)
חיילים ירדנים בצד השני של הגבול(צילום: AP)
 

מחוז דרעא מעבר הגבול נסיב גבול סוריה ירדן (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

אחרי ההישג של הכוחות הסוריים בדרעא היעד הבא של צבא אסד יהיה לכבוש מהמורדים את המחוז הסמוך, קוניטרה ברמת הגולן. לפי סם הלר, פרשן בארגון ICG למשברים בינלאומיים, כיבוש קונייטרה יהיה משימה קשה יותר.

 

"הממשל יהיה חייב לגלות איך להתקדם בלי להכעיס את הישראלים ולגרום לתגובה צבאית הרסנית של ישראל", אמר הלר. בדו"ח של הארגון אמרו שישראל תומכת במורדים בדרום סוריה משנת 2013 או 2014, כנראה במטרה לשמור על אזור החיץ בגבול.

נסיגת מורדים  (צילום: AFP)
320 אלף פליטים בשבועיים של הפצצות(צילום: AFP)
 

נסיגת מורדים  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

במקביל לחגיגות במעבר נסיב שיירה ארוכה של טנקים ורכבים משוריינים עשתה את דרכה למערב דרעא, שם המורדים עדיין מחזיקים בשליטה על חלק מהשטח. הצבא הסורי מצפה מכל היישובים שטרם נכבשו להצהיר שיהיו כפופים לשלטון אסד.

 

מפקד סורי סיפר לרויטרס שבצד השני של המחוז, בדרום מזרח דרעא, רק כחמישה יישובים עדיין בידי המורדים. "אני מאמין שהם יחליטו לחזור לשלטון המדינה. אם הם יאחרו לעשות זאת אנחנו מוכנים לעשות זאת באופן צבאי".

מחנה פליטים שהוקם בסמוך לגבול ישראל סוריה (צילום: EPA)
רבבות ברחו לרמת הגולן(צילום: EPA)

פליטים מחוז דרעא מגיעים ל מחוז קונייטרה גבול ישראל סוריה רמת הגולן תקיפות צבא אסד (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

במהלך השבועיים האחרונים הפכו יותר מ-320 אלף תושבי דרעא לפליטים – בבריחה הגדולה ביותר מתחילת המלחמה בסוריה. קרוב ל-60 אלף מהם ברחו לגבול ירדן, אלפים נמלטו לרמת הגולן, בקרבת הגבול עם ישראל. לפי מרכז המעקב הסורי אחר זכויות אדם לפחות 28 אלף תושבים חזרו ביממה החולפת לבתיהם במזרח דרעא במסגרת הפסקת האש.

 

יותר מ-150 אזרחים נהרגו בהפצצות של סוריה ורוסיה בדרעא מ-19 ביוני. אחרי הפסקת אש התושבים חוששים שהוא לא מספק להם הגנה. אוסמה בן ה-26, שגר בכפר ג'יזה, אמר: "בוודאי שאני תומך בהסכם להפסקת הלחימה ושפיכות הדמים. אבל מפחיד שזה קורה בלי ערבויות של האו"ם. רוסיה וסוריה לא מציעות לנו ביטחון".


פורסם לראשונה 07/07/2018 23:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
חייל סורי עם תמונה של אסד בדרעא
צילום: EPA
מומלצים