שתף קטע נבחר

ישראל, חמאס והמלחמה הבאה: פוטנציאל ההסלמה של טרור האש

אם יפרוץ סבב לחימה נוסף בעזה, ייתכן שישראל תיאלץ לא רק לכבוש את הרצועה - אלא גם להישאר בה אחרי ששלטון חמאס ימוטט. בצה"ל מעריכים כי "ייתכן שלא תהיה ברירה אלא לפגוע במפריחי בלוני ועפיפוני התבערה" - אך מוכנים להטבות הומניטריות מידיות אם חמאס - שמעוניין להמשיך להציג עצמו כקורבן - יחדול מפעולות הטרור הללו. פרשנות

הן בחמאס והן בצה"ל לא מעוניינים בהסלמה שתביא למערכה גדולה נוספת בעזה. לשני הצדדים יש אינטרס מובהק שלא להיכנס לסבב אבידות והרג נוסף ברצועה: חמאס יודע שהוא יוכה צבאית ואולי אפילו עלול לאבד את השלטון ברצועה כתוצאה מסבב נוסף; ישראל יודעת שמערכה נוספת ברצועה – למרות שצה"ל מוכן אליה היום יותר טוב מאי פעם בעבר – תהיה ניצחון פירוס. כלומר, מלחמה שגם מי שמנצח בה - מפסיד.

 

מדינת ישראל אולי תצטרך - כתוצאה מסבב לחימה נוסף בעזה - לא רק לכבוש את הרצועה, אלא גם להישאר בה אחרי ששלטון חמאס ימוטט ולשאת בנטל הביטחוני והכלכלי הכרוך בכך. מתבקשת, לכן, תשובה לשאלה: אם חמאס ומדינת ישראל רוצים כל כך למנוע מלחמה - למה הערכת המודיעין הלאומית של ישראל גורסת שהסיכוי שתפרוץ מלחמה בדרום גבר מאוד לאחרונה?

 

 

הסיבה לכך עשויה להיות טרור בלוני התבערה; ליתר דיוק, המסקנה שאליה הגיע חמאס, כי טרור עפיפוני ובלוני התבערה נוחל הצלחה תודעתית כבירה עד כדי כך שהוא עשוי לגרום לנגב המערבי להתרוקן מרוב תושביו. לא פחות. כל ישראלי, בין אם הוא תושב הדרום ובין אם לאו, יודע שזו שטות מוחלטת; שאף אזרח של מדינת ישראל לא יעזוב את ביתו בעוטף עזה או בנגב בכלל בגלל השריפות שמציתים בלוני התבערה.

 

אבל מידע בדוק על כוונות ותכנוני חמאס שנמצא בידי גורמי מודיעין ישראלים מצביע על כך שהארגון, על סמך דבריו בתקשורת, השיח הציבורי והשיח הפוליטי בישראל - הגיע למסקנה שטרור בלוני התבערה עשוי להשיג את מה שלא השיגו פיגועי התופת והירי, הרקטות ופצצות המרגמה. בעזה מאמינים האיסלמיסטים שבלוני ועפיפוני התבערה הם "כדור הכסף" (Silver Bullet) שיכניע את תושבי הדרום.

 

עד כמה שזה נשמע אבסורדי, זה הלך החשיבה בעזה - ולכן חמאס לא רק משקיע כספים במימון חוליות הפרחת בלוני התבערה ומעמיד בראש כמה מהן את אנשיו - אלא שהוא גם מבצע את זה על פי תוכנית. 

: פרויקט הצילום
(צילום: משה פילברג)

כיבוי שריפה בכיסופים  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

האבסורד גובר במיוחד לנוכח העובדה שהנזק שגורם טרור העפיפונים והבלונים פוחת והולך, ובשבועות האחרונים יורד בהתמדה גודל השטח שנשרף. זאת הודות לאמצעים שצה"ל מפעיל שבאמצעותם הצליחו להוריד כמעט לאפס את מספר עפיפוני התבערה שחוצים את הגבול, בהם הרחפנים שחותכים את החבל ומיירטים את העפיפונים וכן הפלוגות הרבות שצה"ל מעסיק בעוטף עזה כעת כדי לזהות עפיפונים ולכבות את התבערות מיד בתחילתן.

 

חמש פלוגות כאלו גרמו לכך שהשטח שנשרף הוא הרבה יותר קטן מכפי שחשבו תחילה; "רק" 20 אלף דונמים. שני שלישים פחות ממה שהעריכו עד עכשיו. כאמור, השטח הנשרף מצטמצם וכרגע הבעיה העיקרית הם בלוני התבערה שאותם מפריחים מעומק הרצועה: הם עולים לגובה של יותר מקילומטר - ואז קשה להבחין בהם בעין בלתי-מזוינת לפני שהם נופלים ומציתים את האש. לצה"ל יש כבר בתהליך פיתוח מתקדם גם אמצעים שבסופו של דבר יתגברו על הבעיה הזו - כמו שהצליחו להתגבר על עפיפוני התבערה.

 

אבל מה שמעודד את חמאס היא ההצלחה התודעתית: הוא מצליח להציג לעולם מצג שווא שבו תושבי עזה הנדכאים, הנמצאים במצוקה, מנסים לשבור את המצור הישראלי באמצעות צעד סמלי של שריפת שדות בעוטף עזה. "שועלי שמשון" בגרסת חמאס - רק הפוך.

 

אבל מה שבאמת גורם לחמאס להמשיך עם בלוני התבערה בצורה מאורגנת ומכוונת היא מסקנתו שהוא עלול באמצעות מלחמת תודעה להשיג את מה שלא השיג עד עכשיו בלחימה ובטרור. אפשר לומר שזה שדה הקרב הראשון שבו צה"ל נתקל בלחימת תודעה מובהקת שאין לה שום היבט צבאי. היסטוריונים צבאיים בוודאי יכתבו על זה תלי תלים של מחקרים ופרשנויות, אבל צה"ל חייב למצוא לטרור הבלונים, אם תרצו – "הבלון הטרוריסטי" – פתרון של ממש.

 

 

בצה"ל מעריכים: "ייתכן שלא תהיה ברירה אלא לפגוע במפריחים"

הדילמה הצה"לית ברורה: התגובות על מטרד בלוני התבערה חייבות להיות פרופורציונליות, שכן התקשורת ודעת הקהל העולמית לא יקבלו בהבנה ולא יראו כהגנה עצמית חיסול ילדים מפריחי עפיפונים ובלונים בגלל כמה שריפות בשדות בעוטף עזה. זה גם לא מוסרי. אגב, גם חמאס הפסיק לשלוח ילדים אל הגדר ולחוליות מפריחי העפיפונים והבלונים בגלל ביקורת ציבורית בקרב תושבי הרצועה על מעשה כזה; אבל מאחר שבחוליות משגרי בלוני התבערה יש לא מעט נערים בני 15-16 - פעילי חמאס - בצה"ל מעריכים שלא ירחק היום שבו מדינת ישראל תצטרך לאשר פגיעה בנערים אלה - פגיעה פיזית שאולי אפילו תביא למותם. "אנחנו עוד לא שם", אומרים לי גורמים יודעי דבר, "אבל אם ימשיכו השדות ונכסי הטבע לעלות באש אולי לא תהיה ברירה".

 

סנקציה נוספת שמדינת ישראל וצה"ל מטילים במטרה להפסיק את טרור התבערות, הוא הגבלות על משלוחי חומרי בנייה וסחורות אחרות לרצועה חוץ ממזון ותרופות. יש גם הגבלות על שטחי הדיג בים מול חופי עזה ולצה"ל יש רשימה די ארוכה של סנקציות כלכליות נוספות שיגרמו לכעס גובר והולך בציבור העזתי על שלטון חמאס. זאת כמובן בנוסף לפגיעה בנכסים הצבאיים שחמאס הולך ומאבד כתוצאה מהתקיפות הישראליות.

 

אבל בצד האמצעים ההתקפיים, ישראל מציעה לחמאס, באמצעות מתווכים מצרים ושליח האו"ם ניקולאי מלאדנוב, חבילת פיתויים לא קטנה. הטבות כלכליות מידיות כמו למשל שיפור איכות המים ברצועה והגדלה דרמטית של כמות החשמל שהרצועה מקבלת, דבר שלדברי גורמים ישראלים אפשר לעשות תוך ימים ספורים והם עשויים לשפר דרמטית את חיי התושבים.

 

 

הפגנות הפגנה מהומות פלסטינים ב עזה אלימות גבול גדר ה מערכת ישראל צה
(צילום: AFP)

ישראל מוכנה להטבות הומניטריות מידיות

את ההקלות ההומניטריות המידיות מוכנה ישראל לתת לחמאס ללא תנאים בתמורה להפסקה מוחלטת של טרור עפיפוני ובלוני התבערה. לישראל, כך אומרים בצה"ל, יש עניין ברור לשפר את המצב ההומניטרי של תושבי הרצועה ולהקל על מצוקתם, אבל כל עוד נמשך טרור התבערה - הדרג המדיני לא רוצה ולא יכול לאשר את ביצוע ההקלות האלו.

 

בטווח הארוך יותר, ישראל מוכנה לקחת חלק בשיקום ופיתוח הרצועה במטרה להיטיב דרמטית את תנאי החיים של תושביה; אבל הדבר הזה מותנה לא רק בהפסקת הטרור היוצא מהרצועה לעבר ישראל - אלא גם בפיתרון סוגיית השבויים והנעדרים ברצועת עזה. עד שלא תוסדר סוגיה זו, ישראל הודיעה כבר לכל הגורמים הפועלים בעניין שהיא לא תסכים לשום פעולה ארוכת טווח שתחלץ את העזתים ממצוקתם.

 

בישראל אומרים שאם חמאס יפגין סוף סוף רצון טוב ויפסיק את טרור בלוני התבערה ויגיע להסכם על סוגיית השבויים והנעדרים, ישראל עשויה לבקש מנשיא ארה"ב טראמפ לכונן הסדר שבאמצעותו יזרים מחדש את לפרויקטים כלכליים ברצועה את הסכומים שקיצץ מאונר"א - סוכנות הסעד והסיוע לפליטים. אבל בינתיים נותרה הבעיה בעינה.

 

"כל עוד השיח הציבורי בישראל מעצים את השריפות ואת ההישג שלהן, חמאס לא יהיה מוכן לוותר על האמצעי הזה שבאמצעותו הוא חושב לנצח במערכה התודעתית", אומר גורם ביטחוני בכיר ומוסיף: "ברגע שהם יתחילו להבין שאנחנו לא באמת מתגרשים מהטרור הזה וכי הנזק שהוא גורם אינו כה גדול כפי שהם טועים לחשוב, אז הם פשוט יזנחו את האמצעי הזה, כשם שהם התחילו לזנוח לאחרונה גם את הרעיון לחדור לנגב המערבי באמצעות מנהרות מתחת לקרקע. הם הבינו לאחרונה שהם מאבדים את האמצעי הזה וכשהם יבינו שהציבור הישראלי חסין בפני מלחמת תודעה מהסוג שהם מנהלים הם יפסיקו עם זה".

 

אלא שבבמערכת הביטחון מקנן החשש שהשיח הציבורי בישראל ימשיך להעצים ולהאדיר את השריפות ויעודד את חמאס להמשיך ולשגר את בלוני התבערה, עד שבסופו של דבר תפרוץ מלחמה שאיש לא רוצה בה. היא תקרה בגלל שבעזה פירשו לא נכון את מה שאנחנו אומרים בינינו לבין עצמנו בעניין טרור השריפות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משה פילברג
שריפה בעוטף עזה. ארכיון
צילום: משה פילברג
מומלצים