שתף קטע נבחר

אוקראינה: שוחזר בית הכנסת מהציור המפורסם

הוא נבנה באמצע המאה ה-19, נודע כגדול שבבתי הכנסת במזרח אירופה - אך נחרב עם חורבנה של הקהילה היהודית בדרוהוביץ'. עכשיו שופץ ושוחזר המבנה המפואר שהונצח בציורו של מאוריצי גוטליב, "יום כיפור", בעלות של כמיליון דולרים

  ()
סיפור של קהילה שנחרבה. בית הכנסת המשופץ בדרוהוביץ'

 

הוא ידוע כבית הכנסת הגדול ביותר במזרח-אירופה, הכוכב של אחד הציורים המפורסמים בעולם ששרד שתי מלחמות עולם – אף כי במצב רעוע. לאחר שכמעט ונחרב, שופץ ושוחזר לאחרונה בית הכנסת הכוראלי בעיר דרוהוביץ' שבאוקראינה (פעם עיירה בפולין) בעלות של כמיליון דולרים – תרומה של אוליגרך רוסי ממוצא יהודי.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

בית הכנסת הגדול בדרוהוביץ'  ()
הכי גדול במזרח-אירופה

 

חמש שנים של עבודות שחזור ושיפוץ דקדקניות הסתיימו לפני כשבועיים, עם חנוכתו של המבנה. במסגרת השיפוץ המורחב, שוחזרה המעטפת החיצונית של בית הכנסת, לצד קירות הפנים המקוריים. השחזור לא פסח על ציורי הקיר ואלמנטים דקורטיביים-היסטוריים של המקום.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

בית הכנסת הענק נבנה באמצע המאה ה-19 עבור אחת הקהילות הגדולות והמשגשגות בגליציה, שמנתה לדברי חבריה כיום לא פחות מ 17 אלף יהודים לפני השואה - כמחצית מאוכלוסיית העיר כולה. לפי מקורות שונים, בין השנים 1942-1943 נרצחו על ידי הגרמנים בין 11 אלף ל-14 אלף מיהודי העיר. מאות משפחות יהודיות נטבחו על ידי הנאצים במחנה ההשמדה בלז'ץ וביער ברוניצה הסמוך לדרוהוביץ'.

 

בית הכנסת הגדול בדרוהוביץ'  ()
בפולניה לפני המלחמה. בית הכנסת הגדול בדרוהוביץ'

 

"בגין התחתן כאן"

בית הכנסת בעיר הופיע בציורו המפורסם של מאוריצי (משה) גוטליב, "יהודים מתפללים בבית הכנסת ביום הכיפורים" (או, כפי שהוא מכונה בפי העם, "כל נדרי"), ומוצג כיום במוזיאון תל אביב לאמנות.

 

"בית כנסת הזה הוא העדות לטרגדיה שעברה על היהודים במקום". המקום לפני השיפוץ
"בית כנסת הזה הוא העדות לטרגדיה שעברה על היהודים במקום". המקום לפני השיפוץ

 

לדברי חיים גיוזלי, מנהל מחלקת המאגרים של מוזיאון "בית התפוצות", "זה אכן בית כנסת מהעיירה דרוהוביץ', כפיש צייר מאוריצי גוטליב על סמך זיכרונות הילדות שלו". גיוזלי מוסיף כי "בדרוהוביץ' היו קרוב ל-20 בתי כנסת ובתי תפילה יהודיים אחרים. מאוריצי (משה) גוטליב נולד בשנת 1856 בעיירה הזו שבמזרח גליציה, שהייתה אז חלק מהאימפריה האוסטרית, לימים בפולין והיום במערב אוקראינה. בציורו המפורסם ניתן לראות ברקע חלק ממבנה בית הכנסת עצמו".

 

"יום כיפור"
"יום כיפור"

 

לדברי חברי הקהילה, בבית כנסת הזה ממש נישאו ראש הממשלה השישי של מדינת ישראל, מנחם בגין, ורעייתו עליזה בשנת 1936, ערב מלחמת העולם השנייה, כשבין האורחים בטקס נכח גם זאב ז'בוטינסקי.

 

"עדות לטרגדיה היהודית במקום"

את השיפוץ יזם האוליגך ואייל נפט ויקטור וקסלברג, לבקשת אביו, פליקס, יליד דרוהוביץ'. וקסלברג, אף הוא יליד העיר, משמש כראש חבר הנאמנים של המוזיאון היהודי במוסקבה והמרכז לסובלנות בבירה הרוסית. השיפוץ כלל גם אנדרטה לזכר הנספים השואה, המצטרפת ליד זיכרון שהקים ביער שבו נרצחו יהודי העיירה.

 

בית הכנסת הגדול בדרוהוביץ' כיום
בית הכנסת הגדול בדרוהוביץ' כיום

 

כ-150 יהודים חיים כיום בעיר, ובראש הקהילה עומד הרב יוסף קרפין, שאמר במהלך הטקס כי "שיקום בית הכנסת הגדול בדרוהוביץ' חשוב כדי להנציח ולהוקיר את החשיבות ההיסטורית של הקהילה הגדולה והמרכזית שחיה במקום לפני השואה. בית כנסת הזה הוא העדות לטרגדיה שעברה על היהודים במקום".

 

מבט מבפנים
מבט מבפנים

 

דניאלה מבור, יו"ר ארגון יוצאי דרוהוביץ' והסביבה, ציינה כי לצד השמחה על שיקום המקום הם מתמודדים עם השאלה כיצד לשמר אותו עבור הדורות הבאים: "זיקני הקהילה הולכים לעולמם, הצעירים בחלקם מתבוללים, ולכן אנחנו רוצים להפוך את המקום שהיה כל כך חשוב להורים שלנו, למרכז חינוך לסובלנות ואנטי-גזענות באוקראינה, במטרה לתת לאתר משמעות שמשקפת את הסבל שעבר על המשפחות שלנו שנרצחו בדרכים כל כך קשות - ולעשות משהו משמעותי לזיכרם".

 

מהקהילה המקומית נמסר כי הם מאפשרים לקיים סיורים במקום בתיאום מראש.

 

ויקטור וקסלברג  ()
ויקטור וקסלברג

 

בית הכנסת הגדול בדרוהוביץ'  ()
הקפדה על הפרטים בשחזור

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים