שתף קטע נבחר

בריאות המוח: להתחיל במניעת דמנציה כבר בגיל צעיר

עיקר הנכות בגיל המבוגר נגרמת כתוצאה ממחלות המוח. אחד מכל שלושה אנשים ילקה במהלך חייו בשבץ המוח או בדמנציה. מה ניתן לעשות כדי למנוע את ההידרדרות הקוגניטיבית?

חיפוש המונח "בריאות המוח" בגוגל עולות פחות מעשירית התוצאות מאשר "בריאות הלב". אחת הסיבות העיקריות הינה תפיסה שגויה, ולפיה תחלואת המוח היא תוצאה בלתי נמנעת של גיל מבוגר וגנטיקה. כלומר: גזירת גורל. אך לא כך הוא: כיום ידוע שניתן למנוע, או לפחות לדחות באופן ניכר את הופעתן של מחלות מוח של הגיל המבוגר. חקר המוח נמצא בתנופה אדירה, והמוח כבר אינו "קופסה שחורה".

  

עיקר הנכות בגיל המבוגר נגרמת כתוצאה ממחלות המוח. אחד מכל שלושה אנשים ילקה במהלך חייו בשבץ המוח או בדמנציה. בשנים האחרונות גברה ההכרה כי רב המשותף בין אירועים מוחיים ודמנציה, וכי ניתן למנוע הידרדרות קוגניטיבית מואצת.

 

למנוע הידרדרות מוחית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
למנוע הידרדרות מוחית(צילום: shutterstock)

 

מחקר שעקב אחר בריאות תושבים מהעיר פרמינגהם שבמסצ'וסטס, גילה שלאורך שלושה עשורים נצפתה הפחתה של למעלה מ־40 אחוז בשיעורי הדמנציה בזכות שיפור תנאי החיים והגברת המודעות לאורח חיים בריא (פעילות גופנית, דיאטה ים־תיכונית, משקל גוף תקין והימנעות מעישון).

 

במחקר שערכנו בישראל מצאנו שאיזון ערכי הסוכר, לחץ הדם והכולסטרול ואימוץ אורח חיים בריא קשורים להידרדרות מתונה יותר בתפקוד השכלי. לעומת זאת, תנגודת להורמון האינסולין, אשר מקדימה התפתחות סוכרת, ונגרמת בין השאר בשל אורח חיים לא בריא, קשורה בהידרדרות מואצת בתפקוד השכלי.

  

קיים קשר הדוק בין שמירת בריאות כלי הדם לבריאות המוח. לאירועים מוחיים תרומה מהותית להאצת ההידרדרות הקוגניטיבית ולהתפתחות דמנציה. התקשחות כלי הדם המוחיים והיווצרות טרשת עורקים מאיצה אף היא התפתחות דמנציה. מחלת אלצהיימר, הסוג הנפוץ של דמנציה, מאופיינת בהתנוונות של תאי עצב והצטברות של חלבון בשם עמילואיד, אשר גורם למוות של תאים. התקשחות והזדקנות מואצת של כלי הדם המוחיים מגבירה גם את הצטברות העמילואיד הפתולוגי במוח — כלומר תורמת ישירות לתהליך הניווני במוח.

  

 יש הבדל בין מוח גברי לנשי: צפו:

 

 

להתחיל לשמור על המוח כבר בגיל צעיר

השמירה על המוח צריכה להתחיל כבר בינקות ולהימשך עד גיל הזִקנה. בעשור האחרון גברה ההבנה כי מחלות מוח רבות שמופיעות בגיל מבוגר הן תוצר של תנאים שהמוח נחשף אליהם בינקות ובילדות המוקדמת. תנאים סוציו־אקונומיים משופרים בשלבי חיים אלו קשורים בשכיחות נמוכה יותר של דמנציה בגיל המבוגר.

  

השכלה ופעילות מנטלית מאתגרת מגינה מפני הידרדרות שכלית מואצת. מחקרים מראים שלמרות השינויים האנטומיים והניווניים הטבעיים במוח המזדקן, אנשים בעלי השכלה רחבה וקשרים חברתיים ענפים עמידים יותר בפני דמנציה. לכן, חשוב למקסם ולשמר את החוסן הקוגניטיבי, ולהגיע לגיל מבוגר עם מוח בריא ככל הניתן. זוהי "תוכנית החיסכון" החשובה ביותר לטווח ארוך.

  

העלות הכלכלית של נכות הנגרמת מתחלואת המוח גבוהה במיוחד. בתקופה שבה אנו מתמודדים עם קשיים הולכים וגוברים במימון ביטוח סיעודי לכל וקצבאות נכות, הדרך הזולה והיעילה ביותר לצמצם נכות כזו היא באמצעות הגברת המודעות והנגישות, ויצירת תמריצים לשמירת בריאות המוח. גם דחייה של חמש שנים בהידרדרות הקוגניטיבית היא בעלת השלכות מרחיקות לכת ברמה האישית והלאומית, בחיסכון הכלכלי העצום לחברה.

  

ביום ראשון הקרוב יחול יום המוח העולמי. הגיע הזמן לשים את שמירת בריאות המוח במקום הרבה יותר בולט בשיח הציבורי, החברתי והרפואי, ולפעול בקרב כלל מגזרי החברה. המשמעות היא לא רק אישית, בהחלטות שנקבל לגבי עצמנו, ילדינו ונכדינו, אלא גם בהיערכות מערכות החינוך, הבריאות והרווחה, ובפעילות של הרגולטור, המחוקק והמגזר השלישי.

  

הכותב הוא פרופ' לנוירולוגיה באוניברסיטת תל־אביב ויו"ר האיגוד הנוירולוגי

 

הכתבה מתפרסמת ב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים