שתף קטע נבחר

יותר מ-60 חוקים בשלושה ימים: הכנסת סוגרת את הקיץ

היום תצא הכנסת ה-20 לפגרה עד לאחר החגים. את שלושת הימים האחרונים בילו הח"כים במשכן ולא זזו ממנו כדי להעביר שלל חוקים, בהם אלה שעוררו סערה גדולה - חוק הלאום וחוק הפונדקאות. אבל אלה לא החוקים היחידים שאושרו בבליץ החקיקה

 

סיכום מושב הקיץ  ()
סיכום מושב הקיץ

 

זה היה אחד הכנסים העמוסים של הכנסת עם יותר מ-60 הצעות חוק שעלו להצבעות במליאה בשלושה ימים, עשרות שעות של נאומים, דיונים אל תוך הלילה ופיליבסטר של האופוזיציה בניסיון לבלום חקיקה שנויה במחלוקת. כעת מסיימת הכנסת ה-20 את מושב הקיץ והיא תצא לפגרה היום (ה') שתימשך עד לאחר החגים.

 

כשברקע הקרבה לתאריך הבחירות המקורי (נובמבר 2019) ושלל אירועים מאתגרים שעומדים בדרכה של הקואליציה, אופיינו הימים האחרונים בעיקר בלחץ גדול מצד חברי הכנסת שניסו להספיק לנקות שולחן מהחשש שמא יהיה זה הכנס האחרון לפני הבחירות. מה שלא יאושר עכשיו, אמרו הח"כים, אולי לא יאושר בכלל.

 

רוב חברי הכנסת נשארו במשכן במשך שלושה ימים ברציפות ולא נטשו גם בשעות הלילה בהוראת מנהלי הסיעות. חלק מחברי הכנסת ישנו על הספה בלשכתם, אחרים יצאו באמצע דיונים ארוכים לחטוף שינה למשך כמה שעות במלון סמוך ובמרחק של דקת קריאה.

 

על סדר היום עמדו חוקים שהשתלטו על סדר היום הציבורי כמו חוק הפונדקאות וחוק הלאום, שעוררו סערה ציבורית, אולם לצידם היו חוקים נוספים שאושרו, חלקם סופית, חלקם בקריאה ראשונה.

 

נפתלי בנט (צילום: עמית שאבי )
בנט מצא זמן לצפות באייפד בימי ההצבעה המתישים(צילום: עמית שאבי )

בנימין נתניהו, ישראל כץ, יריב לוין גלעד ארדן (צילום: עמית שאבי)
ישראל כץ לא הצליח להסתיר את העייפות(צילום: עמית שאבי)

החוקים שאושרו בקריאה שנייה ושלישית

לאחר שנדחו עשרות הסתייגויות, אישרה המליאה סופית תיקון לפקודת מס הכנסה שהגיש ח"כ מיקי זוהר (הליכוד) הקובע כי תשלומים, שירותים וטובות הנאה הניתנים לראש הממשלה או לראש ממשלה לשעבר או לשאיריו בקשר למילוי תפקידו כראש ממשלה, למעט משכורת וקצבה, יהיו פטורים ממס. החוק יחול על ראש ממשלה מכהן וראש ממשלה לשעבר החל מה-1 בינואר 2018, דבר שאומר כי כרגע הוא חל על בנימין נתניהו בלבד. התיקון אושר ברוב של 50 תומכים מול 44 מתנגדים.

 

חוק נוסף שעורר תרעומת הוא העברת הסמכות לדון על החלטות מנהליות של רשויות ישראליות ביהודה ושומרון מבג"ץ לבית משפט לעניינים מנהליים בירושלים. החוק קודם על-ידי שרת המשפטים איילת שקד, שהסבירה כי מטרתו היא בין היתר להוריד את העומס מבג"ץ ולאפשר למגישי עתירות דיון בערכאה נוספת (במקום פנייה יחידה ללא זכות ערעור ישירות לבג"ץ).

בנימין נתניהו (צילום: עמית שאבי)
ייהנה מפטור ממס. נתניהו(צילום: עמית שאבי)

באופוזיציה פירשו אותה אחרת וטענו שהיא נועדה כדי להמשיך ולהחיל את החוק הישראלי על יו"ש והיא חלק בלתי נפרד מניסיון הסיפוח המוסווה שמובילה הממשלה. בין ההחלטות המנהליות: שורה של החלטות של רשויות ישראליות הפועלות ביו"ש ובהן ענייני תכנון ובנייה וצווי הגבלה ופיקוח.

 

עוד אישרה המליאה את התיקון לחוק-יסוד: הממשלה, שביטל סמכות שניתנה בחוק לראש הממשלה ולשר הביטחון להכריז לבדם על יציאה למלחמה או נקיטת פעולה צבאית משמעותית העלולה להוביל למלחמה. בחודש אפריל אישרה המליאה חוק שעורר זעם גדול בקבינט והעניק לראש ממשלה ושר הביטחון את הסמכות באופן בלעדי. כעת, רגע לפני היציאה לפגרה, אישרה המליאה את ביטול התיקון שאושר והחזירה את הסמכות לקבינט.

 

ספיח לחוק ההמלצות אושר גם הוא השבוע ובמסגרתו תיקון חדש לחוק העונשין שקובע כי המשטרה לא תציין בהודעה על סגירת תיק את עילת הסגירה הן לחשוד והן למתלונן, וזאת מלבד בעבירות מין או אלימות. החוק עורר ביקורת שכן הוא מחריג עבירות אלימות ומין, אך לא עבירות שוחד. האופוזיציה טענה כי מטרת החוק היא להגן על נבחרי הציבור, פוגע בשקיפות ובזכות הציבור לדעת.

 

גם הרפורמה במשק החשמל, שאמורה לפתוח את התחרות ולאפשר התייעלות בחברת החשמל, אושרה בבליץ ההצבעות בימים האחרונים. על פי הרפורמה ימכרו כמחצית מאתרי הייצור של החברה ויחידת ניהול מערכת החשמל תהפוך לחברה ממשלתית נפרדת שתפעל לתחרות בתחום האספקה ותבצע שינוי מבני שיבטיח האצה בחיבור אנרגיות בכלל וייצור פרטי בכלל.

 

המליאה אישרה גם את הצעת החוק הממשלתית, שלפיה החזקה ושימוש בקנאביס לצריכה עצמית לא ייחשבו כעבירה פלילית, אם ייאכף במשך שלוש פעמים. לפי החוק, המשטרה תאכוף את עבירת השימוש באמצעות הטלת קנסות של 1,000 שקלים בפעם הראשונה, 2,000 שקלים בפעם השנייה (אם נתפס בתוך 5 שנים ממועד ביצוע העבירה הראשונה), ו"הסדר מותנה" בפעם השלישית (הודאה וענישה כמו תשלום קנס או עבודות לשירות הציבור, בתמורה לאי הגשת כתב אישום).

מעשן מריחאונה בסיאטל. בישראל אושרה סופית מדיניות אי-הפללה (צילום: AP) (צילום: AP)
מעשן מריחאונה בסיאטל. בישראל אושרה סופית מדיניות אי-הפללה(צילום: AP)

לנקנס תהיה אפשרות לשלם את הקנס, או לבקש להישפט. אם יישפט ויורשע, ישלם קנס שלא יפחת מפי שלושה מגובה הקנס המקורי. הצעת החוק לא תחול על קטינים, חיילים ואסירים, וכן על מי שביצע פשע נוסף, והיא מוצעת כהוראת שעה לשלוש שנים, על מנת לבחון את יישומה והשלכותיה. ההצעה אושרה ברוב של 41 חברי כנסת מול מתנגד אחד ונמנע אחד.

 

גם הזיגזג סביב סוגיית תאגיד השידור הציבורי בא לידי ביטוי בשבוע האחרון של מושב הקיץ. אחרי הזכייה של ישראל באירוויזיון, מיהר לבטל את חוק ביטול פיצול התאגיד כדי למנוע אפשרות שישראל לא תוכל לארח את האירוע במאי 2019. הכנסת אישרה סופית את החוק לביטול פיצול התאגיד ברוב של 47 חברי כנסת וללא מתנגדים.

 

במהלך הדיון התקבלה הסתייגות של ח"כ מיקי זוהר המבקשת למנוע את פיטורי 40 עובדי הטלוויזיה החינוכית וקליטתם בתאגיד למשך שנה. עם זאת, ההסתייגות לא אושרה והחינוכית תיסגר כבר בחודש הבא. הצעת החוק לפיצול התאגיד קבעה במקורה להקים תאגיד חדשות נפרד.

 

שתי הצעות חוק נוספות אושרו סופית במליאה. החוק הקובע כי זמן המתנה למענה אנושי במוקדי השירות לא יעלה על 6 דקות ויחול על כל החברות ללא יוצא מן הכלל. החוק יכנס לתוקף בעוד 9 חודשים ויטיל קנסות בסך 20,000 שקלים לחברה שתפר אותו ו-7,000 שקל קנס לעוסק שאינו תאגיד. החוק השני הוא שאישה בהיריון לא תחכה בתור. לפי החוק, במקום שבו ניתן שירות ציבורי לפי תור, נותן השירות יספק אותו לאישה בהיריון ללא המתנה והוא יהיה רשאי לדרוש הצגת מסמך רפואי להוכחת ההיריון.

 

חוקים שעברו בקריאה ראשונה

שני חוקים אחרים היו בסכנה אמש בגלל העיכוב הרב שנוצר לאור הדיונים המרתוניים בחוק הלאום. האחד היה החוק האוסר על פרסום מוצרי טבק, שהגישו ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) ויהודה גליק (הליכוד). החוק קובע כי יוטל איסור גורף לפרסם כל מוצרי טבק למיניהם בהם גם סיגריות אלקטרוניות, מוצרי אידוי טבק ועוד. 

 

ההחרגה לחוק היא כי ניתן לפרסם את המוצרים בעיתונות הכתובה בלבד. חברה שתפר את הוראות החוק צפויה לקנס של עד 450 אלף שקלים. לבסוף עלה החוק להצבעה ואושר בקריאה ראשונה.

 

עוד אישרה המליאה בקריאה ראשונה את החוק שהוביל שר העבודה והרווחה חיים כץ (הליכוד) בשיתוף ח"כ יפעת שאשא ביטון (כולנו) להסדרה ופיקוח על מערך המסגרות לגיל הרך שיקבע חובת רישוי למעונות ותנאי הפעלה שיבטיחו את שלומם של הפעוטות. זאת לצד יצירת כלי אכיפה מנהליים והוראות עונשין במקרה של הפרה. הצעת החוק נועדה להילחם בפעוטונים שנפתחים בבתים פרטיים ללא כל השגחה ופיקוח.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
סוגרים מושב. הכנסת
צילום: עמית שאבי
מומלצים