שתף קטע נבחר

"שבוע פראי של חקיקה": הכנסת בכותרות בעולם

בציוץ בטוויטר עם תמונת הסלפי מאישור חוק הלאום, תיאר ה"ניו יורק טיימס" איך הוא רואה את השבוע האחרון של כנסת ישראל. בין החוקים שזכו לביקורת: חוק הפונדקאות, חוק "שוברים שתיקה" והחוק שמעביר עתירות פלסטינים בעניין קרקעות מבג"ץ למחוזי. הסלפי כיכב באתרים רבים נוספים

בנימין נתניהו, אורן חזן, דוד ביטן, דודי אמסלם ואבי דיכטר (צילום: עמית שאבי)
סלפי במליאת הכנסת לאחר אישור חוק הלאום(צילום: עמית שאבי)

תמונת הסלפי שארגן חבר הכנסת אורן חזן עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ויתר חברי הליכוד לאחר אישור חוק הלאום, הפכה בימים האחרונים לתמונה שמובילה את הסיקור העולמי לחוקים השנויים במחלוקת שעברו השבוע בכנסת. "ביום שני הפרלמנט הישראלי אסר על ארגונים ביקורתיים לשוחח עם תלמידים בבתי בספר. ביום שלישי הוא החליט שעתירות פלסטינים בעניין קרקעות יועברו מבג"ץ לבית המשפט המחוזי. ברביעי הוא מנע פונדקאות מזוגות הומוסקסואליים", נכתב בציוץ שפורסם הבוקר (שבת) בעמוד הטוויטר של ה"ניו יורק טיימס", בצירוף התמונה.

 

התמונה אמנם צולמה, כאמור, לאחר אישור חוק הלאום - אך ה"ניו יורק טיימס" התמקדו בדבריהם דווקא בחוק "שוברים שתיקה", חוק הפונדקאות וחוק מנהלי יו"ש שאותו יזמה שרת המשפטים איילת שקד. בכותרת הידיעה, הם כינו את השבוע האחרון בכנסת "שבוע פראי של חקיקה".

 ניו יורק טיימס ()
"חקיקה פראית". השבוע של הכנסת על פי הניו יורק טיימס

"סוגרת את הפינות לפני פגרת קיץ ארוכה, הקואליציה הימנית והדתית ששולטת בפרלמנט הישראלי פעלה באגרסיביות השבוע כדי לדחוף את סדר היום המפלג שלה ולהרוויח נקודות על חשבון יריבה הכבר מוחלשים ממילא", נכתב בידיעה.

 

כלי תקשורת רבים אחרים השתמשו גם הם בתמונת הסלפי לצורך הסיקור. סוכנות הידיעות AP, סוכנות הידיעות הגדולה בעולם, בחרה בתמונה הזו כתמונה הראשית של הידיעה שהיא פרסמה. ידיעות של AP מתפרסמות כלשונן באלפי כלי תקשורת ברחבי העולם. התמונה הובילה את הסיקור גם באתרים הבריטיים "גרדיאן" וה"אינדיפנדנט".

 

בכתבה ב"גרדיאן" הובאו תגובות של ערבים תושבי ישראל לחוק הלאום. "זה עוד חוק אחד, עוד חוק גזעני אחד", אמר אחד מהם, תושב נצרת.

AP ()
הסיקור לחוק הלאום ב-AP

the guardian ()
"עוד חוק גזעני". הכותרת בגרדיאן

חוק הלאום אושר ביום חמישי בלילה, ובקואליציה חגגו את המהלך גם עם תערובת של חיבוקים בין חברי הכנסת מהקואליציה ומחיאות כפיים. מנגד, נשמעו קריאות זעם מספסלי האופוזיציה וחברי כנסת מהרשימה המשותפת הוצאו מהמליאה לאחר שקרעו את נוסח החוק וצעקו "אפרטהייד". 62 ח"כים הצביעו בעד חוק היסוד מול 55 שהצביעו נגד. שניים נמנעו - חברי הכנסת בני בגין מהליכוד ואורלי לוי.

 

חוק היסוד מעגן את מעמדה של מדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי ואת זכותו של העם היהודי להגדרה עצמית במולדתו כזכות ייחודית לעם היהודי, את סמלי המדינה, את ירושלים כבירת ישראל, את השפה העברית כשפת המדינה, את עקרון קיבוץ הגלויות ומעמד השבת ומועדי ישראל. כמו כן, החוק מעגן את פיתוח ההתיישבות היהודית כערך לאומי וקובע כי המדינה תשקוד על הבטחת שלומם של בני העם היהודי ואזרחיה המצויים בצרה בשל יהדותם או אזרחותם. עוד הוגדר במסגרת החוק כי השפה הערבית, שהיא שפה רשמית בישראל, לא תקבל מעמד מיוחד ותונגש במוסדות ציבוריים - אלא תוסדר בחוק נפרד.

 

 

אולם החוק שיצר את הסערה הגדולה, לפחות בישראל, היה חוק הפונדקאות - שבמתכונתו הנוכחית מיועד לאמהות יחידניות ומפלה זוגות להט"בים. זאת חרף הצהרתו מוקדם יותר השבוע של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שלפיה הוא תומך בפונדקאות גם לאבות יחידנים. לאחר שנתניהו הצביע נגד הסתייגות של ח"כ אמיר אוחנה מהליכוד - פרצה במליאה מהומה.

 

מיד לאחר ההצבעה של נתניהו, הכריזו גורמים בקהילה הלהט"בית בישראל על שביתה כללית ובמסגרתה קראו לחברות וחברי הקהילה להיעדר מחר ממקומות העבודה, לסגור את בתי העסק ולקחת חלק בפעילויות מחאה במרחב הציבורי. בהודעת האגודה למען הלהט"ב נמסר: "השביתה תתקיים ביום ראשון, שבו מציינות ומציינים את ט' באב, כמחאה על שנאת החינם של הפוליטיקאים החרדים והשמרנים כלפי הקהילה הלהט"בית בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים