שתף קטע נבחר

בעקבות טרור העפיפונים: עלייה בתחלואת אסתמה בעוטף עזה

מנתונים שנאספו על ידי קופת חולים כללית בדרום עולה כי בשלושת החודשים האחרונים חלה עלייה ניכרת במספר המאובחנים במחלת האסתמה ביחס לתקופות המקבילות בשנים האחרונות. ההערכה היא כי לשריפות באיזור יש קשר ישיר לכך

מנתונים שהגיעו לידי ynet עולה כי בחודשים האחרונים חל זינוק של פי חמישה בתחלואה באסתמה בהשוואה לשנים האחרונות ביישובי עוטף עזה. על פי הערכות, לטרור העפיפונים, הגורם לשריפות באיזור, יש קשר לעליה בתחלואה. מנגד, לא נרשמה עלייה בשיעור האנשים שסובלים מחרדה, ובמספר המטופלים עם אבחון של זיהום בדרכי הנשימה העליונות אף נרשמה ירידה.

 

מהנתונים של מחוז דרום בכללית, המבטח למעלה מ-90% מהתושבים בעוטף עזה, ניכרת עלייה משמעותית בשלושת החודשים האחרונים (אפריל, מאי ויוני) באבחוני אסתמה בהשוואה לחודשים המקבילים בשנתיים האחרונות. על פי הנתונים, בשנת 2016 נרשמו 9 מטופלים חדשים שאובחנו כסובלים מאסתמה בחודשים אלו, בשנת 2017 היו 6 מטופלים חדשים ובשנת 2018 נרשמו 29 מטופלים עם אבחנה של אסתמה - עלייה של כמעט פי חמישה. רוב התחלואה נרשמה ביישובים ארז, אור הנר, מפלסים וניר עם – ישובים שבסמוך אליהם התרחשו שריפות כתוצאה מ"טרור העפיפונים".

 

עלייה של פי 5 בהשוואה לשנים קודמות. אסתמה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עלייה של פי 5 בהשוואה לשנים קודמות. אסתמה(צילום: shutterstock)
 

"בשלושת החודשים האחרונים אנו רואים עלייה בפניות של מטופלים עם תלונות על בעיות על קשיי נשימה, גם בקרב מבוגרים וגם בקרב ילדים ותינוקות", אומרת ד"ר נטלי שווידל, מומחית ברפואת משפחה בכללית, רופאה במרפאות קיבוצי עוטף עזה ותושבת מפלסים, "יש מטופלים אסתמטיים שחזרו לקבל טיפול אינטנסיבי על אף שזאת לא עונה שהחרפה במחלה אופיינית לה".

 

אינפו אסתמה עוטף עזה ()

ד"ר אורי שניאום, מומחה ברפואת משפחה ומנהל מרכז הבריאות של הכללית בצוחר, מוסיף: "אצל חולי אסתמה, לחומרת ההתקפים ולתדירות שלהם יש מרכיב נפשי. ככל שהמצב שברירי יותר, כך יש יותר נטייה לחלות בלי קשר לעשן, אלא גם לסטרס. באופן כללי יש עלייה במחלות בעלות קשר רגשי - יש גם מי שמגיעים עם בעיות כמו דלקת בעין ויש יותר דיווחים על חרדה וקושי בשינה. אין ספק שהאיזור יותר חרד ועצבני".

 

"רצים למרחב המוגן - ונפצעים"

יחד עם זאת, הנתונים אינם מצביעים על עלייה משמעותית בפניות בעקבות לחץ או חרדה, הן בעוטף עזה והן במרפאות הכללית בשדרות. מספר הפונים בשנת 2017 למרפאות בשדרות בחודשים אפריל-יוני עמד על 83 בני אדם, השנה פנו למרפאות בחודשים האלו 89 מטופלים.

 

"בשבועיים האחרונים יש עלייה בפניות למרפאה בעקבות חרדה ונדודי שינה", אומרת ד"ר נורי פלכנר, מומחית ברפואת משפחה של הכללית בקיבוצי עוטף עזה. "הפונים הם בעיקר מטופלים שסבלו מחרדה בעבר. בנוסף, אנחנו רואים כאן פציעות של אנשים שנפלו ונפגעו בריצה למרחבים המוגנים - לפני שבועיים הגיעה מטופלת שסבלה מחבלה קשה בראש, מטופלת אחרת שנמצאת בהיריון מתקדם ונפלה על בטנה, לבד ממקרים חריגים אלה ההתמודדות ביחס למצב היא יפה מאוד בעיקר כי רובם רגילים לצערנו למצב".

 

הנתונים מתבססים על 18 מרפאות של הכללית בעוטף עזה, המעניקות שירות לכ-7,800 מתושבי עוטף עזה ביישובים אבשלום, בארי, נירים, מגן, ניר יצחק, ניר עוז, גבר-עם, רעים, זיקים, יד מרדכי, כרמיה, נתיב העשרה, ניר עם, נחל עוז, עלומים, אור הנר, ארז, גבים, יכיני, כפר עזה, מפלסים וצוחר.

 

הפסקת אש

בסוף השבוע נרשמה הפסקת אש בין ישראל לחמאס, אבל בעוטף עזה חוגגים גם הפסקת אש מסוג אחר: בסדנת גמילה מעישון שהסתיימה בשבוע שעבר נרשמו מאה אחוזי הצלחה. בקבוצה השתתפו 13 מתושבי ותושבות עוטף עזה, ובשבוע שעבר התקיים המפגש האחרון.

 

באופן מפתיע, דווקא עכשיו, בתקופה הלחוצה של המתיחות הביטחונית, כולם בלי יוצא מן הכלל זנחו את הסיגריות. "סופי השבוע האחרונים באיזור היו בהחלט מבחן, לשמחתי כולם עברו אותו ולא נשברו למרות שהיה מאוד קשה", סיפרה יערה ניג'רי, אחות במרפאת כללית בקיבוץ נירים שבעוטף עזה שהנחתה את הסדנה. "בשבוע שעבר קיימנו את המפגש האחרון ובעצם כל מי שהגיע למפגש הראשון נשאר עד סוף הסדנה. בדרך כלל בסיום סדנא יש 70 אחוזי הצלחה, הפעם מדובר במאה אחוזי הצלחה של גמילה מעישון תחת מציאות לא פשוטה בכלל".

 

שוברים הרגלים - נגמלים מעישון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שוברים הרגלים - נגמלים מעישון(צילום: shutterstock)
 

אחת המשתתפות בסדנה היא סמדר בוקר, מנהלת הסיעוד במרפאת כללית יד מרדכי, שעישנה במשך 27 שנים מאז שירותה הצבאי והחליטה להשתתף בסדנה שארגנה עבור החברים: "האמת, אני מודה שלא ממש רציתי להפסיק לעשן", היא צוחקת. "כשפנו אליי מקידום בריאות בכללית להקים את הסדנא אמרתי להם שאני בעצמי מעשנת ולפנות לאנשים בהצעה להיפרד מהסיגריות נראה בעיני לא אמין, לבסוף החלטתי לנסות. אני מודה שהגעתי סקפטית לגמרי אבל היום אני כבר חמישה שבועות בלי סיגריה ומרגישה נהדר".

 

לדברי מנהלות סדנאות הגמילה, נקודות השבירה למי שמפסיק לעשן הן בדרך כללי אחרי פרקי זמן של שלושה חודשים, חצי שנה ושנה, ואחת הסיבות הידועות לכך היא היעדר סביבה תומכת. "במקרה של הקבוצה מעוטף עזה, אנחנו רואות תמיכה מאוד משמעותית גם בגלל שותפות גורל כתוצאה מהמצב הביטחוני וגם כי כולם מתגוררים באותה הסביבה וכולם מכירים את כולם", הסבירה יערה המדריכה.

 

אתי זילברברג, מקדמת הבריאות של כללית במחוז דרום: "זאת הפעם הראשונה שמתקיימת באיזור קבוצה לגמילה מעישון. אחד מהכלים שאנחנו מעבירים בסדנאות הפסקת עישון הוא כלי לשינוי הרגלים. ברור לכולנו שהמצב הביטחוני שמתמודדים איתו כאן לא עוזר, בטח לא למי שמצא בעישון סוג של אמצעי הרגעה למתח".

 

לדבריה, כשמעשנים נוצרות התניות שהעישון קשור אליהן, כאשר אנו חוזרים על פעולה שוב ושוב באותה הדרך המוח שלנו משתמש באותם תאי עצב ובאותם מסלולים עצביים ומתקבעת התניה. "כשאני עצבני אני מעשן, כלומר ההתניה אומרת שכשיש מתח הסיגריה עוזרת להפיגו. כאשר משנים הרגל ומאמצים הרגל חדש הדבר מצריך מהמוח לייצר חיווט מחדש של קשרים, זהו תהליך שלוקח זמן ודורש חזרתיות".  

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רשות הטבע והגנים ברק שחם
שריפה בעוטף עזה, בשבוע שעבר
צילום: רשות הטבע והגנים ברק שחם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים