שתף קטע נבחר

נפילת האבן מהכותל: רטיבות או כשל הנדסי, רחבת "עזרת ישראל" נסגרה

הרחבה נסגרה לכניסת מתפללים עקב נפילת האבן בתחומה. מומחי רשות העתיקות החלו לבחון מה הסיבות לאירוע - צמחיה, רטיבות או כשל הנדסי. ל-ynet נודע: לא נערכו בדיקות ליציבות האבנים כפי שמחייב התקן ברחבה המרכזית

   

 

מומחי רשות העתיקות – ארכיאולוגים, מהנדסים ומשמרים, החלו בבדיקת הנסיבות שהביאו לנפילת אבן מהכותל באזור קשת רובינסון הבוקר (יום ב'). רחבת התפילה "עזרת ישראל" נסגרה עד להודעה חדשה.

 

דניאלה גולדברג התפללה ברחבה בעת שהאבן ניתקה מהקיר: "בשעה 05:46 אבן ענקית נפלה. לא הבנתי מאיפה וממה. הייתה דממה, כמו תמיד. רק ציפורים". לדבריה, לאחר שהאבן נפלה לידה, "הסתכלתי למעלה, לכיוון האבנים, נופלים שם פרחי יסמין, יש שם אפילו להבים שנופלים בסוף הקיץ, לא הבנתי מה קרה. ראיתי שחסרה אבן אחת אבל חשבתי שאולי לא התבוננתי בתשומת לב בימים הקודמים".

 

קיימות כמה אפשרויות לנסיבות שהביאו לנפילת האבן, כגון צמחייה או רטיבות שהובילה לבליית האבן, או כשל הנדסי אחר שאינו ידוע בשלב זה. על פי מידע שהגיע לידי ynet, לא נערכו ברחבת "עזרת ישראל" בדיקות ליציבות האבנים כפי שנקבע בתקן שמתקיים ברחבת התפילה המרכזית.

אבן נופלת מהקיר התומך של הכותל המערבי (באדיבות ולרי סטסין)
(באדיבות ולרי סטסין)

הקרן למורשת הכותל מבצעת פעמיים בשנה בדיקות ליציבותן של האבנים בכותל המערבי על ידי מהנדסים כדי לשמור על ביטחונם של המתפללים. אלא שמתברר שהבדיקות לא נעשות ברחבה הדרומית. גורם המעורה בנושא אמר: "בכותל עצמו מתבצעת פעמיים בשנה בדיקת לתקינות האבנים על ידי מנוף שבודק אבן אבן. אבל החלק הדרומי לעולם לא נבדק. כנראה שזה לא משתלם כלכלית לרשות העתיקות לעשות את ההשקעה הזו".

 

מהקרן למורשת הכותל נמסר כי הבדיקות האלו לא מתבצעות ברחבה הדרומית על ידה, משום שהאחראי על האזור היא החברה לפיתוח הרובע.

 

הרצל בן-ארי, מנכ"ל החברה לשיקום ופיתוח הרובע היהודי, אמר לynet: "אנחנו מנהלים את הרחבה הדרומית בארבע השנים האחרונות, אף פעם לא ביצענו את הבדיקה המדוברת מכיוון שיש נפולת של אבנים מתקופת בית המקדש השני מלפני 2,000 שנה, ולכן אי אפשר להגיע לשם עם מנופים ופיגומים כדי לבצע את הבדיקה. לאור האירוע שקרה מיד סגרנו את האתר ואנחנו נעשה בדיקה חדשנית באמצעות לייזר".

 

אבן נופלת מהקיר התומך של הכותל המערבי (צילום: הלל מאיר, TPS)
(צילום: הלל מאיר, TPS)

אבן נופלת מהקיר התומך של הכותל המערבי (צילום: הלל מאיר, TPS)
"נדרשת בדיקה". הכותל המערבי(צילום: הלל מאיר, TPS)
 

מומחי רשות העתיקות יחלו בניטור מדוקדק של אזור הנפילה בשיטות טכנולוגיות מתקדמות, כחלק מעריכת סקר באזור כולו וגיבוש המלצות להסרת הסכנה. באזור הכותל המרכזי מתקיימות כבר שנים פעולות שוטפות של שימור ותחזוקת האבנים, כדי להבטיח את שלום המבקרים באתר. מרשות העתיקות נמסר כי אנשיה מודעים לרגישות המתבקשת בטיפול במקרה זה, ויפעלו בשיתוף פעולה עם כל הגורמים הרלוונטיים לנושא.

 

אבן ענקית מהכותל המערבי בירושלים ניתקה ממקומה לפנות בוקר והתנפצה על רחבת "עזרת ישראל" - מטרים ספורים מאחת המתפללות ששהו במקום. האישה המבוהלת לא נפגעה. בעקבות האירוע החריג נחסמה הגישה לחלק מהמתחם, המיועד לתפילה שוויונית באתר הקדוש. אנשי רשות העתיקות מקיימים הערכת מצב במקום.

 

לאחר נפילת האבן ברחבת עזרת ישראל בכותל, הגיע למקום ראש העיר ירושלים ניר ברקת, מהנדס העיר שלמה אשכול ואנשי המחלקה למבנים מסוכנים. לאחר התייעצויות וכדי למנוע סכנה, הוציא מהנדס העיר צו מבנים מסוכנים לאזור והוא גודר ושולט על מנת למנוע כל כניסה אליו עד לטיפול רשות העתיקות במקום. בימים הקרובים תערוך רשות העתיקות מיפוי של האבנים במטרה לשמר אותן ולהסיר כל סכנה.

 

ראש העיר ירושלים ניר ברקת ציין כי "נס גדול קרה הבוקר כאשר האבן במשקל של כ-100 ק"ג נפלה בסמוך למתפללת בעזרת ישראל ולא פגעה בה. בכוונתי לבקש ממשרד ראש הממשלה האחראי על המקום, להרחיב את הבדיקות התקופתיות שנעשות באמצעות רשות העתיקות בכותל המערבי גם לעזרת ישראל ולכל אורך הכותל המערבי וכן גם לכותל הדרומי, בכדי למנוע תהליך התפוררות ולוודא שניתן להתקרב לכותל ללא סיכון. לאחר השלמת הטיפול התחזוקתי של רשות העתיקות יוסר הצו והרחבה תוחזר לשגרה הנהוגה בה עד כה".

 

"עזרת ישראל" הוא מתחם הנמצא מדרום לרחבת התפילה המרכזית והמוכרת בכותל - על אותו קיר תמך עתיק של הר הבית, מעברו של מעלה המוגרבים. היא הוקמה כמענה לנשות הכותל ולאנשי תנועות המסורתיים (קונסרבטיבים) והרפורמים, שביקשו להתפלל כמנהגם ובלא הפרדה בין גברים לנשים. בשנים האחרונות עומדת "עזרת ישראל" במרכז המחלוקת סביב "מתווה הכותל", ורק לפני כמה שבועות התפטרו בזה אחר זה כל חברי ועדת השרים שהתבקשה לאשר את שיפוצה.

 

הסלע הענק התנפץ על הרחבה שעות ספורות לאחר סיום תפילת ערבית שנעלה את צום ט' באב - אחד הזמנים העמוסים ביותר בשנה ברחבת הכותל המערבי. בתיעוד ממצלמות האבטחה נראית, כאמור, אישה שהייתה באותה שעת לילה מאוחרת באתר הקדוש, כשהאבן מהכותל מתרסקת מטרים ספורים ממנה והיא נמלטת מבוהלת מהמקום.  

 

מנכ"ל התנועה המסורתית, עו"ד ד"ר יזהר הס, אמר: "אסון כבד נמנע הבוקר. הכותל הזכיר לנו שגם הוא, העומד לימין ישראל כבר דורות, מחייב בדיקות מהנדס שגרתיות. אנשי המקצוע כבר שם. מרפסת התפילה הצמודה לכותל עצמו, תיסגר עד להודעה חדשה (עזרת ישראל תפעל כרגיל)". הס קרא "לבדוק את הכותל כולו, על שני חלקיו, על מנת למנוע חלילה אסון כבד בעתיד".

 

הוא סיפר כי ראש העיר ומפקד המחוז של המשטרה הגיעו לזירה יחד עם הארכיאולוג של המחוז.  לדבריו, זהו גם קיר תמך בן אלפיים שנים, ו"ראוי לבחון אותו מבחינה הנדסית. אני יותר חרד לחלק המוכר יותר של הכותל, משום ששם התפילה בצמוד לקיר היא ארוכה יותר ולכן חס וחלילה תינתק שם אבן האסון יכול להיות גדול פי כמה".

 

מרשות העתיקות נמסר כי "רשות העתיקות היא הגוף המקצועי שמבצע לאורך שנים עבודות שימור ותחזוק מקצועיות ברחבת הכותל המרכזית ובחומות ירושלים, במימון הקרן למורשת הכותל והממשלה. נפילת האבן היום בקשת רובינסון – אזור שטרם נבדק שימורית- מדגיש את חשיבות הקצאת המשאבים לטובת טיפול בכל חלקי חומות הר הבית, על מנת לוודא שמקרה כזה לא יישנה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הלל מאיר, TPS
האבן שצנחה מהכותל המערבי
צילום: הלל מאיר, TPS
מומלצים