שתף קטע נבחר

ארדואן: רוחו של היטלר קמה לתחייה בישראל

נשיא טורקיה השתלח בנאום חריף. לדבריו, חוק הלאום הראה כי ישראל היא "המדינה הפשיסטית והגזענית ביותר". הוא הוסיף כי "תקיפת פלסטינים בטנקים מראה שישראל היא מדינת טרור". נתניהו אמר בתגובה: "ביקורת מהדמוקרטור הגדול זאת המחמאה הכי גדולה לחוק הלאום"

 

רג'פ טאיפ ארדואן (צילום: רויטרס)
רג'פ טאיפ ארדואן(צילום: רויטרס)

מתקפה חריפה במיוחד של נשיא טורקיה נגד ישראל: רג'פ טאיפ ארדואן התייחס היום (ג') לחוק הלאום שאושר בשבוע בכנסת שעבר ואמר כי "רוחו של היטלר קמה לתחייה" אצל כמה מהבכירים בישראל. לדבריו, החוק מראה כי ישראל היא "המדינה הפשיסטית והגזענית ביותר".

 

בנאומו בפני מחוקקים ממפלגתו טען ארדואן כי החוק שאושר בקריאה שנייה ושלישית בכנסת בשבוע שעבר מעניק לגיטימיות לדיכוי ולפעולות לא חוקיות. ארדואן הוסיף כי ישראל הראתה שהיא "מדינת טרור" בכך שתקפה פלסטינים באמצעות טנקים וארטילריה.

 

בתגובה אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו: "ארדואן טובח בסורים ובכורדים וכולא רבבות מאזרחיו בכלא. העובדה שה'דמוקרטור' הגדול תוקף את חוק הלאום זו המחמאה הגדולה ביותר לחוק זה. טורקיה תחת שלטונו של ארדואן הופכת לדיקטטורה חשוכה, ואילו ישראל שומרת בקפדנות על שוויון זכויות לכל אזרחיה, גם לפני החוק וגם אחריו".

 

 

את חוק היסוד אישרה הכנסת בשבוע שעבר ובמסגרתו עיגנה את מעמדה של מדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי ואת זכותו של העם היהודי להגדרה עצמית במולדתו כזכות ייחודית לעם היהודי, את סמלי המדינה, את ירושלים כבירת ישראל, את השפה העברית כשפת המדינה, את עקרון קיבוץ הגלויות ומעמד השבת ומועדי ישראל. המחלוקת העיקרית נסובה על סעיף 7, שבגרסתו המקורית אפשר בתחילה להקים יישובים ליהודים בלבד.

 

היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, הזהיר מפני השלכות בינלאומיות והמליץ שלא לאשר את החוק: "אנו מציעים לשקול אימוץ נוסחים חלופיים המתירים הקמת התיישבות קהילתית נפרדת בעלת ייחוד חברתי-תרבותי, אך כזו שלא ניתן יהיה להדיר ממנה בצורה גורפת אזרחים על בסיס לאומיותם, דתיותם, נטייתם המינית או מאפיין אחר, ככל שאין בקבלתם כדי לפגוע במרקם החברתי-תרבותי של היישוב".

 

לבסוף הוסכם כי הסעיף יגדיר את ההתיישבות היהודית כערך לאומי שהמדינה תפעל על מנת לעודד אותו. הנוסח החדש קובע כי "המדינה רואה בפיתוח התיישבות יהודית ערך לאומי, ותפעל על מנת לעודד ולקדם הקמה וביסוס שלה".

 

עוד הוגדר במסגרת החוק כי השפה הערבית, שהיא שפה רשמית בישראל, לא תקבל מעמד מיוחד ותונגש במוסדות ציבוריים - אלא תוסדר בחוק נפרד.

 

העברת החוק גררה ביקורת קשה בישראל לא רק באופוזיציה ובמגזר הערבי אלא גם בקרב חרדים רבים. במקביל, גם האיחוד האירופי הצהיר כי הוא "מודאג" מחוק הלאום, "שקובע כי רק ליהודים יש את הזכות להגדרה עצמית". באיחוד הוסיפו כי החוק, "יקשה על יישום יישום תוכנית שתי המדינות כחלק מפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני".

 

שרת החוץ של האיחוד, פדריקה מוגריני, אמרה: "הבענו את דאגתנו בפני ישראל ונמשיך לעשות כן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים