שתף קטע נבחר

לטייל ולבלות בחבל לכיש

לבצור ענבים בכרמים, לבקר במפעל מיחזור או לצפות בהופעה בפסטיבל בית גוברין - אלה הן רק חלק מהפעילויות והאטרקציות המהנות שמחכות לכם בחבל לכיש

  

 

כרמים על גבי כרמים מתחלפים בזה אחר זה כשאני נוסעת בכבישי חבל לכיש. גפנים רעננות שעליהן ירוקים נראות כמתרברבות בפני שדות החיטה והכותנה שיבשו בקיץ הלוהט. הן ממשיכות להעז ומתהדרות בזמורותיהן, עמוסות ענבי מאכל עסיסיים שצבעם ארגמן.


 

חבל לכיש הוא מקום מקסים לטייל בו גם במזג האוויר החם של הקיץ. הוא קרוב למרכז, ירוק במידה הנכונה בשל הכרמים ושדות התירס בצידי הדרכים, ובנוסף מתקיים בו פסטיבל בית גוברין שנפתח אתמול ויימשך שבוע וחצי. יצאתי לטייל ולבקר בחלק מהמקומות שמשתתפים בפסטיבל כדי להביא לכם את המראות, הטעמים והניחוחות.

 

לא יודעת מה איתכם, אבל בשבילי אין קיץ טוב ללא ענבים עסיסיים ומתוקים - וחבל לכיש ידוע בענבי המאכל המתוקים שלו. אמיר שאול ממושב לכיש הוא חקלאי המגדל כרמים לענבי מאכל עבור ענבי טלי, ובנוסף מפעיל מיזם תיירותי לבציר עצמי בלקט ענבים. כלומר, הוא מזמין אתכם להגיע ולבצור את הענבים שנשכחו בכרמים שכבר נבצרו. אמיר מבטיח שאותם ענבים הם "המתוקים ביותר".

כרם לכיש (צילום: מיכאל יעקובסון מתוך ויקיפדיה)
כרם לכיש(צילום: מיכאל יעקובסון מתוך ויקיפדיה)
 

תוך כדי הבציר וטעימת ענבי המאכל המתוקים והעסיסיים, ורק אם תרצו, תוכלו לשמוע הסברים מעניינים על הענבים והגפן. לאחר מכן תוזמנו לגת משוחזרת למרגלות תל לכיש, שבה תוכלו להתנסות בדריכת ענבים ובהכנת יין תירוש כמו בימי קדם, וכמובן לצאת עם סלסילה מלאה בענבים מתוקים. לאחר הביקור בכרם תוכלו לערוך פיקניק ביער שחריה, הלא הוא יער המלאכים, והרי לכם בילוי נהדר ליום קיצי. להרשמה לסיורים באתר – הקליקו.

 

מסע לבטן האדמה

ד"ר אריה איתמר הוא גיאולוג בכיר שחקר במשך יותר מ-40 שנה נושא מרתק במיוחד: אבנים ומינרלים. באותן שנים הוא טייל ונסע בארץ ובעולם ואסף מינרלים ואבנים המסבירות תופעות גיאולוגיות מרתקות. הסלעים והמינרלים המרוכזים לאורך מסלול סיור קצר בגן ביתו מרכזים בקנה מידה קטן את התופעות הבולטות ביותר בעולמנו: החל מבריאת העולם, עבור להופעת הצמחייה ובעלי החיים וכלה בהופעת האדם.

מסע משפחתי לבטן האדמה (צילום באדיבות ד
(צילום באדיבות ד"ר אריה איתמר)

מסע משפחתי לבטן האדמה (צילום באדיבות ד
(צילום באדיבות ד"ר אריה איתמר)
 

"מסע משפחתי לבטן האדמה" הוא סיור מרתק שעורך איתמר בחצר ביתו בקיבוץ בית ניר. במהלך הסיור לא תפסיקו לשאול שאלות: "אבל למה? ואיך זה נוצר?" ועוד ועוד. כך תשמעו את סיפורה המופלא של קליפת כדור הארץ, תוכלו להבין איך נוצרים סלעים גדולים ואיך עץ הופך לאבן. הדבר המקסים כאן הוא שאיתמר, שיצא לפנסיה, מנחה את הסיורים בהתנדבות. הסיור ללא תשלום, אך יש להירשם אצלו מראש בטלפון 072-3944356.

 

הפסלים של משה 

כשהאמן משה (ג'וקי) שק היה חולה, הבטיחה לו שולה רעייתו שכשייפרד מהעולם היא תקים מוזיאון על שמו ולזכרו, כדי שהאמנות שלו תישאר נוכחת במקום שבו יצר ואהב. ואכן, לאחר מותו ב-2011 היא הקימה מוזיאון יפהפה שכולו אהבה לאיש וליצירתו. משה שק היה ממייסדי קיבוץ בית ניר, ובעבודותיו ובפסליו ניתן לראות את אהבת האדמה והמקום שבו יצר.

 

בעבודות הפיסול הידועות שלו ובציוריו ניתן לראות אלמנטים רבים, בעלי חיים ואנשים שהכיר משיטוטיו במטעים ובשדות, מעבודתו בפלחה ומהמערות שבהן אהב להסתתר ולהתבונן פנימה. כשתגיעו למוזיאון לא תוכלו שלא להתפעל מגן הפסלים שבחוץ, המשקיף לנוף השדות, ואז כשתיכנסו פנימה מיד ימשוך את עינכם אוסף הצלחות המצוירות המרשים התלוי על הקיר.

מוזיאון משה שק (צילום באדיבות מוזיאון משה שק)
(צילום באדיבות מוזיאון משה שק)

מוזיאון משה שק (צילום באדיבות מוזיאון משה שק)
(צילום באדיבות מוזיאון משה שק)
 

שולה מספרת ששק יצר וצייר על כ-1,000 צלחות במשך כשלוש שנים. בהמשך תוזמנו ל"מאחורי הקלעים" של המוזיאון, הזדמנות נדירה לחזות במקום שבו נשמרות כל היצירות, כולל יצירות נפלאות שעליהן הזמין את ילדי הקיבוץ לצייר, כי ציוריהם הפיחו חיים ביצירה. לקינוח תוכלו לעלות על הגג המעוטר בפסליו ולהביט על הנוף שהעניק לו השראה. סיור במוזיאון יש לתאם מראש מול שולה שק בטל' 072-3944359 (בימי הפסטיבל הסיורים במוזיאון יעלו 10 שקלים בלבד).

 

תיירות תעשייתית 

באזור תעשייה אפרורי למדי בקריית גת ניצב לו בניין בן שלוש קומות העשוי ממכולות צבעוניות. הכירו את מפעל המיחזור "ע.ל.ה שירותי אקולוגיה", שכולל מרכז מבקרים שבו תוכלו לחוות תיירות תעשייתית - תחום עולה ופורח בעולם.

 

מרכז מבקרים מכולות (צילום באדיבות ע.ל.ה שירותי אקולוגיה)
מרכז מבקרים מכולות(צילום באדיבות ע.ל.ה שירותי אקולוגיה)
 

במהלך הביקור במרכז תוכלו לשמוע על מיחזור פסולת תעשייתית, ועל שרשרת המיחזור שבה הופכת פסולת מזהמת לנכס ירוק שאפשר להשתמש בו שוב. המפעל, שקיים זה 25 שנה, מטפל בפסולת תעשייתית ובחומרים מסוכנים בעזרת טכנולוגיות מתקדמות כדי לשמר את הסביבה, לצמצם את נפח הפסולת ולהפחית את ההטמנה.

 

לפרטים נוספים ולרישום התקשרו לאורנה מנגולד, מנהלת מרכז המבקרים, בטלפון 072-3944360 או היכנסו לאתר.

 

המערות של בית גוברין

ברוכים הבאים לגן הלאומי של בית גוברין. המקום נקי להפליא, מלא בפינות פיקניק מזמינות ובמתקנים חקלאיים משוחזרים. גולת הכותרת כאן, ובמיוחד בימי הקיץ הרותחים, היא מערכת מערות מסועפת, שמציגה תמונה מרתקת של התמודדות עם חיים במקום חם מאוד בקיץ באמצעות חיים שלמים מתחת לאדמה.

 

יש כאן בסביבות 800 (!) מערות, שאחדות מהן פתוחות לקהל הרחב. לא תאמינו שבני אדם במו ידיהם חפרו את המערות הללו, וניהלו בהן חיים שלמים של מסחר, ייצור, פולחן ועוד. אחת המערות האהובות עליי ועל ילדיי היא מערת הפעמון, שהיא למעשה מחצבה עצומה שבה כרו קירטון.

גן לאומי בית גוברין (צילום: מנו גרינשפן)
גן לאומי בית גוברין(צילום: מנו גרינשפן)
 

מערת הפעמון (צילום: רשות הטבע והגנים) (צילום: רשות הטבע והגנים)
מערת הפעמון(צילום: רשות הטבע והגנים)
 

בימי הפסטיבל יתקיימו באמפיתיאטרון במקום הופעות של אמנים נפלאים כאהוד בנאי, מרינה מקסימיליאן בלומין, גידי גוב, יהודה פוליקר ועוד. לפרטים נוספים ולהזמנות – הקליקו.

  

ועכשיו לאכול

כבר בכניסה לביסטרו של מייק ושרון  בקיבוץ גלאון, תתחילו לחייך. הצבעוניות, ההומור, החצר היפהפייה והמושקעת, ציורי הגרפיטי הנהדרים בפנים והמוזיקה - רגאיי ואפריקנס במיטבם - יכניסו אתכם מיד למצב רוח טוב.

הביסטרו של מייק ושרון ()
הביסטרו של מייק ושרון
 

התפריט כולל מיני מטעמים דרום-אפריקניים, כגון נקניקיות בורווס ברוטב צ'אטני על מצע פאפ, הגרסה הדרום-אפריקאית לפולנטה, וכמובן בילטונג, חטיף בשר מיובש - לא מבושל ולא מעושן - מומלח ומתובל.

 

עוד על הפרק: אנטריקוט, צלעות בקר ומנות בשריות נוספות. המסעדה פתוחה כל ערב בין 17:00 ל-22:00. מומלץ להזמין מקום מראש בטל' 072-3944362. אורחי הפסטיבל יזכו להנחה של 10% על כל התפריט.

 

למידע נוסף על הפסטיבל ועל תיירות באזור - הקליקו .

 

להמלצות נוספות ועדכונים שוטפים הצטרפו לקבוצת הפייסבוק "רגעים קטנים - מטיילים עם יעל לרנר ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל יעקובסון מתוך ויקיפדיה
כרם לכיש
צילום: מיכאל יעקובסון מתוך ויקיפדיה
מומלצים