שתף קטע נבחר

נתניהו הבטיח תוכנית, אך הדרוזים עומדים על שינוי בחוק הלאום

לקראת פגישתו מחר עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, מבהיר ראש העדה הדרוזית, שייח מוואפק טריף, כי איננו מעוניין לדבר על תקציב או על בעיות אחרות: "אנחנו רוצים לדעת מה מעמדנו בחוק הלאום". ח"כ סאלח סעד: "נתניהו שוב מוכר לוקשים לציבור"

 

 

 

ראש העדה הדרוזית שייח מוואפק טריף הבהיר אחר הצהריים (יום ה') לקראת פגישתו מחר עם ראש הממשלה בנימין נתניהו כי הוא שמח להיענות להזמנת ראש הממשלה לפגישה מחר בבוקר - ובלבד שהדיון יתמקד סביב התיקון שיש לעשות בחוק הלאום, ולא יעסוק בשום תוכנית כזו או אחרת לדרוזים. בצהריים קיים נתניהו דיון במה שהוגדר "צורכי הדרוזים" ואמר שתגובש תוכנית למען העדה. עם זאת הבהיר כי חוק הלאום לא ישונה, כפי שדורשים הדרוזים.

 

בנימין נתניהו פגישה ראשי הקהילה הדרוזית חוק הלאום (צילום: חיים צח, לע
נתניהו כינס דיון על צורכי הדרוזים(צילום: חיים צח, לע"מ)

 

בפגישה עם נתניהו נכחו שר הביטחון אביגדור ליברמן, שר האוצר משה כחלון שר התיירות יריב לוין, שר התקשורת איוב קרא וחברי הכנסת חמד עמאר מישראל ביתנו ואכרם חסון מכולנו. השייח טריף אמר לקראת הפגישה מחר עם נתניהו: "אנחנו לא מדברים כעת על תקציב או בעיות אחרות. אנחנו רוצים לדעת מה מעמדנו בחוק הלאום וכיצד באה לידי ביטוי הגדרת מעמד העדה הדרוזית וזכויותיה במדינה ישראלית, הא ותו לא". השייח טריף נועד בצהריים עם יו"ר האופוזיציה הנכנסת ח"כ ציפי לבני (המחנה הציוני) שהזכירה באוזניו את המשפט ממגילת העצמאות ולפיה "מדינת ישראל תשקוד על פיתוח הארץ לטובת כל תושביה, תהיה מושתתת על יסודות החירות... תקיים שוויון זכויות חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדל דת, גזע ומין. תבטיח חופש דת, מצפון, לשון חינוך ותרבות".

 

 

פגישתה של ציפי לבני עם שייח מואפק טריף (צילום: עידו ארז)
פגישתה של ציפי לבני עם שייח מוואפק טריף(צילום: עידו ארז)

 

בתום הפגישה שכינס נתניהו - כך לפי לשכת ראש הממשלה - הוחלט שחוק הלאום לא ישונה. נתניהו והשר יריב לוין שהוביל את החוק חושבים שלא נכון לפתוח אותו ולעשות בו שינויים. לפיכך יתקיים סבב של שיחות גם עם קצינים דרוזים וגם עם ההנהגה הדתית. ביום ראשון ידונו בישיבת ראשי מפלגות כדי לגבש גם תוכנית שתיתן מענה לבעיות האמיתיות של הדרוזים. בנוסף הוחלט שתישקל חקיקה שתיתן העדפה למשרתים בצבא. בדיון עלה רעיון לעבות את החוק של העדה הדרוזית שחוקק בחודש מאי האחרון (החוק שקובע יום ציון לאומי לבני העדה ותרומתם) או לחוקק חוק אחר שייקבע את המעמד שלהם יותר. על פי סביבת ראש הממשלה, בתום ההתייעצויות הללו תגובש תוכנית ש"תיתן ביטוי למחויבות העמוקה של מדינת ישראל לציבור הדרוזי".

 

ח"כ אכרם חסון הבהיר בעקבות הפגישה עם ראש הממשלה בעניין חוק הלאום כי אינו מתכוון למשוך את עתירתו לבג"ץ כל עוד מעמדה של העדה הדרוזית לא יעוגן בחוק: "כל עוד החוק לא ישונה, אני עם בג"ץ עד הסוף. לא יורד מהבג"ץ".

 

עוד אמר כי "חובת ההוכחה על ראש הממשלה". בסיום הפגישה עם ראש הממשלה, שר האוצר משה כחלון והשר יריב לוין אמר ח"כ אכרם חסון כי הישיבה הייתה חיובית וכללה הבטחות מצד ראש הממשלה לבדוק משפטית שינויים בחוק הלאום, ולצורך כך הסמיך ראש הממשלה את השר לוין. יצוין כי לשכת ראש הממשלה טענה בתום הדיון כי לא יהיו שינויים בחוק הלאום, "הצגתי בפני ראש הממשלה את בעיות הדרוזים ובעיות המגזר הערבי והובטח להכין תוכנית כוללת לטיפול בבעיות האקוטיות", הוסיף חסון.

 

ח"כ סאלח סעד מהמחנה ציוני אמר בעקבות הדיון שכינס ראש הממשלה כי "שוב נתניהו מוכר לוקשים לציבור. זאת דרכו - לחבק מחאה חיבוק דב וכך לקבור אותה. הפסקתי להאמין לספינים מבית לשכת ראש הממשלה. אני ממשיך במאבק בחוק הלאום בכל הכוח ואיתי המשפחות השכולות והציבור הדרוזי כולו".

 

השבוע הצטרפו כ-100 קציני צה"ל דרוזים במילואים - רבים מהם השתתפו במלחמות ישראל השונות - לפורום מיוחד שהוקם למאבק נגד החוק שעבר בשבוע שעבר בכנסת. משיחות עם כמה מהם עולה כעס על כך שכמי ששירתו ומשרתים את המדינה, הם הודרו מהמחנה הישראלי. "התחושה היא שהחליטו לקבור אותנו מחוץ לבית הקברות", אמר ל-ynet תת-אלוף (מיל') עימאד פארס. "ההרגשה שאנחנו לא שווים תמיד הייתה קיימת קצת ברחוב. זה עצוב, כי תמיד האמנו שמתישהו נהיה שווים, אבל עכשיו כשזה מקובע בחוק זה נראה רחוק מתמיד. אני לא מבין למה צריך את החוק הזה. מישהו מערער על היותה של המדינה יהודית? החוק הזה רק יוצר אזרחי סוג ב'".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח, לע"מ
נתניהו ערך דיון ב"צורכי הדרוזים"
צילום: חיים צח, לע"מ
מומלצים