שתף קטע נבחר

ח"כ זוהיר בהלול מתפטר מהכנסת על רקע סערת חוק הלאום

בעיצומה של הדרמה הפוליטית והציבורית סביב חוק הלאום הודיע הערב ח"כ זוהיר בהלול שיתפטר מהכנסת ולא יתמודד על מקום ברשימת העבודה: "החקיקה מסוכנת לדמוקרטיה"

 

ח"כ זוהיר בהלול  (צילום: דוברות הכנסת) (צילום: דוברות הכנסת)
ח"כ זוהיר בהלול (צילום: דוברות הכנסת)

 

ח"כ זוהיר בהלול (המחנה הציוני) הודיע הערב (שבת) כי יתפטר מהכנסת באופן מיידי ולא יתמודד על מקום ברשימת המפלגה לכנסת הבאה במחאה על חוק הלאום. בהלול הודיע על התפטרותו בריאיון לתוכנית "פגוש את העיתונות" ונימק את פרישתו בכך שהכנסת הנוכחית היא כנסת מסוכנת וכי בכוונתו להמשיך ולהשפיע מבחוץ. "זה רגע כואב ואם אני מרים ידיים זה אומר שכלו כל הקיצין. הכנסת הפכה להיות אחוזה פרטית של נתניהו וחבר מרעיו", אמר.

 

ח"כ בהלול אמר כי החוק "לא רק הגדיש את הסאה אלא גורם לכך שאני מתפטר מהכנסת. בתום הפגרה תקבל ההתפטרות תוקף. אני לכנסת ישראל, מבטיחך נאמנה, לא חוזר. חוק הלאום הופך את האוכלוסייה הערבית באופן רשמי, באמצעות חוק יסוד קונסטיטוציוני, מחוק לתוואי השוויון במדינת ישראל. האם אשב על הגדר? האם אתן יותר לגיטימציה לכנסת הדרתית, התרסתית, גזענית, קיצונית, שרודפת אותנו פעם אחר פעם, בכנסת ישראל ה-20 שהפכה להיות כנסת נגד המיעוט הערבי ונגד תוואי הדמוקרטיה במדינת ישראל. אני לא יכול לשבת על הגדר ולצפות במתרחש, אני אצטרך לתת תשובות נוקבות לנכד שלי בעוד הרבה שנים כאשר ישאל אותי 'האם כאשר חוקק החוק הזה סבא, האם היית בכנסת?' אגיד לו 'לא, התפטרתי'. לפחות ארגיש בנוח לנוכח אחד מהחוקים הקשים ביותר שהיו צריכים להוציא על בריקדות את כל הציבור הישראלי ותמהני מדוע לא".

 

עוד אמר: "בעוד כמה שנים, לצערי הרב אני מדבר איתך בלשון 'אתם', אתם תקבלו בעוד כמה שנים מדינה אחרת לגמרי ממה שהייתה. האבות המייסדים של המדינה הזאת נתנו מגילת עצמאות מאוד ערכית, שבוודאי באה על חורבות העם הפלסטיני כאן, אבל קמה מדינת ישראל - מצליחנית, משגשגת, מדהימה - ובסופו של דבר היא עדיין מתעסקת עם המיעוט הערבי כאילו שמדובר כאן לא רק במיעוט מוקצה מחמת מיאוס אלא מצורע. לא יכול להיות שאני אקבל בהכנעה את התנאים החדשים של הגדרת המדינה מחדש. הגדרת המדינה מחדש הופכת אתכם למדינה אתנוקרטית, נקודה. היא יכולה להיות בעלת תסמינים של אפרטהייד, מדינה שלא משווה בין אזרחיה, שעושה מדרג מוקצה מחמת מיאוס עד כדי כך שהבריות לא יכולים להבין את העניין הזה".

 

"כל הסדרה החקיקתית המדירה שכל כך מסוכנת לתוואי הדמוקרטי במדינה מתקבלת באופן חרדתי במדינת ישראל בכנסת הזו שבאתי אליה", אמר בהלול. "אני נכוויתי, אינני יכול לשתוק יותר ועדיף לי לברוח כל עוד הספינה הזו טובעת. יכול להיות שהיא תישאר מעל לפני המים, אבל אני לא אסכים להיות עליה. אני כבר חמקתי ממנה, נכנסנתי לגלים הסוערים ואני אחיה את חיי השלווים מאחור. אגב, אני לא נוטש את כל החיים הפוליטיים. אני אהיה אחד מיוזמי התנועה העממית שאמורה לקום במדינה הזו. זו תהיה תנועה עממית של ערבים ויהודים שיוכיחו בסופו של דבר על אפם וחמתם של נתניהו ושל חבריו. אפשר לחיות כאן ביחד ואפשר לנתב את הספינה למקומות אחרים". 

 

 

ממפלגת העבודה נמסר בתגובה: "מצטערים לשמוע על בחירתו של ח"כ זוהיר בהלול. חוק הלאום הוא בעיטה בראש של למעלה מחמישית מאוכלוסיית ישראל, שהיא מדינה יהודית איתו או בלעדיו. כשנחזור לשלטון נתקן גם את החוק הזה, ונוסיף את מה שאמור להיות ברור מאליו, את המילה 'שוויון'". יו"ר האופוזיציה המיועדת, ציפי לבני, הגיבה על הודעתו של בהלול ואמרה כי היא "מצרה על הודעתו, במיוחד בימים שבהם עריצות הרוב ולאומנות קיצונית פוגעות בקהלים ומיעוטים בחברה. זה הזמן לשלב כוחות של כל המאמינים במדינת ישראל שהיא גם יהודית וגם דמוקרטית עם שוויון לכל". 

 

יו"ר המחנה הציוני אבי גבאי אמר: "אני מכבד את החלטתו של ח"כ בהלול. נקפיד גם בבחירות הבאות על ייצוג לאוכלוסיה הערבית. מברך את ניצב בדימוס משה מזרחי שייכנס במקומו. תוספת משמעותית מאוד למלחמה בשחיתות ובמושחתים".

הודעה מבשרת רעות. ח"כ שלי יחימוביץ' הביעה צער (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הודעה מבשרת רעות. ח"כ שלי יחימוביץ' הביעה צער(צילום: מוטי קמחי)
יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ שלי יחימוביץ', הגיבה בצער: "אף שמי שייכנס לכנסת במקום בהלול הוא משה מזרחי, איש ראוי ביותר וידיד אישי, הודעת התפטרות של זוהיר, אדם איכותי, מתון ומעורה בחברה הישראלית כולה - מצערת ביותר ומבשרת רעות. העובדה שערבי-ישראלי המעורה עמוקות בחברה הישראלית הכללית אינו מסוגל עוד להישאר בכנסת היא אחד מפירות הביאושים הרבים של חוק הלאום הגזעני, שהוא הרסני לחברה הישראלית".

 

שר החינוך נפתלי בנט אמר כי "ישנו עליהום בלתי מוצדק על חוק הלאום, שכולל כעת את ההתפטרות של זוהיר בהלול שאמר שהזהות הפלסטינית שלו יותר חזקה מהישראלית. כנסת ישראל לא תבכה על כך. שיתפטר". לדברי בנט, חוק הלאום הוא חוק חיוני לנוכח כרסום מתמשך בפסיקות בג"ץ ביסוד הלאומי של מדינת ישראל. לדברי בנט, הכיוון הנכון לאיחוי עם הציבור הדרוזי הוא חוק מיוחד המכיר בחשיבות הברית עם העדה הדרוזית, הצ׳רקסית וכל מיעוט שקושר גורלו למדינת ישראל, ולא בשינוי חוק הלאום. ביום רביעי האחרון העברתי לראש הממשלה הצעה ברוח זו ואפעל למימושה".

 

אין כוונה לשנות את חוק הלאום

אתמול נפגש ראש הממשלה בנימין נתניהו עם השייח' מוואפק טריף בלשכתו בירושלים כדי לנסות לפתור את המשבר שנוצר סביב חוק הלאום והביקורת שהתעוררה גם בקרב העדה הדרוזית. בפגישה השתתפו גם תא"ל במיל' אמל אסעד, ח"כ לשעבר שכיב שנאן והשר איוב קרא.

 

בסביבת ראש הממשלה אמרו כי גם אחרי הפגישה, אין לנתניהו כוונה לשנות את חוק הלאום אלא למצוא פתרונות בחקיקה נוספת לטובת בני העדה הדרוזית. בלשכתו אמרו כי הפגישה התנהלה באווירה טובה ונתניהו הקשיב לדברי נציגי העדה, שמצידם אמרו כי הם סומכים על מנהיגותו של נתניהו. טריף ושאר הנציגים העלו בפני נתניהו את בקשתם לשינוי החוק.

 

ראש הממשלה לא התחייב ואמר שהוא ימשיך בהתייעצויות. הוא ייפגש בתחילת השבוע הבא עם ראשי הרשויות כדי להשלים אותן. המטרה היא להגיע לפתרון מהיר ומקובל שיבטא את ההערכה הרבה של מדינת ישראל לשותפות הגורל הייחודית עם העדה הדרוזית.

 

ח"כ סאלח סעד (המחנה הציוני) אמר בתגובה להודעת לשכת ראש הממשלה כי "שוב נתניהו מוכר לוקשים לציבור. זאת דרכו - לחבק מחאה חיבוק דב וכך לקבור אותה. הפסקתי להאמין לספינים מבית לשכת ראש הממשלה. אני ממשיך במאבק בחוק הלאום בכל הכוח ואיתי המשפחות השכולות והציבור הדרוזי כולו".

 

עתירה ראשונה לבג"ץ נגד חוק הלאום הוגשה לפני כשבוע וחצי על ידי ראשי העדה הדרוזית, ולאחר מכן הצהירו על הצטרפותם לעתירה שלושת חברי הכנסת הדרוזים: אכרם חסון (כולנו), חמאד עמאר (ישראל ביתנו) וסאלח סעד (המחנה הציוני).

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג, ארכיון ידיעות אחרונות
זוהיר בהלול
צילום: אוהד צויגנברג, ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים