שתף קטע נבחר

בקרוב: אלף חדרניות הודיות במלונות בישראל?

בעקבות המסקנה כי הישראלים לא רוצים לעבוד כחדרנים בבתי מלון, הממשלה תאשר להביא לארץ אלף עובדים זרים למקצוע החדרנות. המדינה הראשונה שמתקיימים מגעים להסכם איתה היא הודו

היום (א') הממשלה דנה בנושא הבאת עובדים זרים למקצוע החדרנות בישיבתה השבועית. הממשלה צפוייה לאשר את הצעתו של שר התיירות יריב לוין לקבוע מכסה של עד אלף עובדים זרים מנוסים שיועסקו בענף המלונאות במקצוע החדרנות וזאת עקב העלייה במספר התיירים שמגיעים לישראל והמחסור בעובדים בתחום.

חדרניות במלון (צילום: shutterstock)
האם אלף עובדים הודיים בתחום החדרנות בדרך לכאן?(צילום: shutterstock)
 

ההחלטה תלויה במספר תנאים: הבאת העובדים תיעשה אך ורק ממדינה אשר התקשרה עם מדינת ישראל בהסכם או בהסדר בילטראלי להבאת עובדים זרים. הסכם שיכלול מנגנונים בדבר גיוס והשמה של העובדים שיצמצמו את האפשרות לגביית דמי תיווך שלא כחוק, וכן הסדרים בדבר יידוע העובדים לגבי זכויותיהם וחובותיהם בישראל.


להטיל על צוות בין-משרדי לגבש את מכלול הקריטריונים והתנאים לשם הקצאתם והעסקתם של העובדים הזרים ובכלל זה להמליץ על מדינות מוצאם של העובדים, תנאי הסף הנדרשים מהם, תנאי השכר וכדומה.

 

להטיל על שר החוץ להוביל מגעים לקידום הסכם או הסדר בילטראלי מול מדינות המוצא של העובדים הזרים ולקדם חתימה עליהם. להטיל על רשות האוכלוסין וההגירה לקבוע נוהל, בתיאום עם משרד התיירות, בנושא מתן היתרים להעסקת העובדים הזרים.

 

בנוהל ייקבע בין היתר כי משרד התיירות יעביר לרשות האוכלוסין וההגירה המלצות לחלוקת ההיתרים להעסקת העובדים הזרים בין בתי המלון שיגישו בקשות.

מלון בהודו ()
מלון בהודו
  

לא ברור עדיין מאילו מדינות יגיעו העובדים הזרים אך כרגע נראה שהסיכוי הגדול ביותר הוא להגיע להסכם עם הודו. אם ההסכם ייחתם נראה בבתי המלון בארץ מאות חדרנים וחדרניות מהודו.

 

מקצועות החדרנות והמלונאות? הישראלים לא בעניין

בדברי ההסבר להצעה נכתב, כי כוח האדם בבתי המלון מהווה כ-40 אחוזים מהוצאות התפעול המלונאי והוא אחד האתגרים הקשים ביותר בניהול בית מלון. היעדר כוח אדם בתפקידי החדרנות הוא אחד הבעיות החמורות והמכבידות ביותר לתפעול המלונות, כאשר היעדר כוח אדם מקצועי לתפקידים אלה ואחרים במלון מהווה רקע מכביד עוד יותר להתנהלות בתי המלון.

חדרניות במלון (צילום: shutterstock)
בקרוב נראה עלייה הודית לכיוון המלונות בישראל?(צילום: shutterstock)
 

בשנים האחרונות נעשו מאמצים רבים על ידי הממשלה והתאחדות בתי המלון לתת פתרונות לעידוד העסקת ישראלים במלונות במקצוע החדרנות. המאמצים נפרשו על פני למעלה מעשור ועל אף נכונות לשלם שכר גבוה משכר המינימום, להעניק הטבות למתמידים והטבות נוספות – עדיין מצוקת כוח האדם נמשכת.

 

ביוני 2006 במסגרת מבצע עובדה נעשה נסיון לגייס ישראלים למקצועות הניקיון והחדרנות לבתי המלון באילת באמצעות תוכנית עידוד, אשר נותנת מענקים גבוהים למצטרפים. לתכנית הוקצו עשרות מליוני שקלים אך היא נכשלה. גם ההכרה במקצוע החדרנות, מלצרות, טבחות וניקיון - כמקצוע מועדף לחיילים משוחררים לא עזרה ורק כמה עשרות בודדות של חיילים משוחררים נרשמו למקצועות אלה.

חדרניות במלון (צילום: shutterstock)
מקצוע החדרנות: הישראלים לא בעניין(צילום: shutterstock)
  

משרד התיירות גם פעל לעודד תעסוקת עובדים מהמגזר הבדואי במלונות ים המלח עם מענק התמדה של 5,000 שקלים, אך גם כאן הנשירה מהתוכנית הייתה גבוהה והשתתפו עובדים בודדים בלבד.

 

הנושא נדון בממשלה אבל האישור נדחה לשבוע הבא מאחר שראש הממשלה התעצבן שההצעה לא מהודקת מספיק בגלל שאין תקנות שיאפשרו את היישום של זה. נתניהו הורה לכץ ולשקד (שינויים כאלה טעונים אישור משרד המשפטים) לטפל בזה עד שבוע הבא.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם תואשר התוכנית להביא לכאן עובדים זרים לתחום המלונאות?
צילום: shutterstock
מומלצים