שתף קטע נבחר

2 מתכונים לסלטי קיץ תאילנדיים

הגעגועים לתאילנד - בחסות מזג האוויר השרבי - שלחו את מיכל וקסמן למטבח, שם היא עפה על שני סלטים תאילנדיים מרעננים

 

חם. חם מאוד. אין די מילים לתאר כמה חם, הביל ומיוזע הקיץ הזה. כמו בכל שנה, מתקיים הדיון ההשוואתי לשנים קודמות עם המסקנה המתבקשת שכזה קיץ חם עוד לא היה פה. חמסינים, אוויר רוויי לחות, רוחות חמות, עננים שצובעים את השמיים בצבעי סוף העולם, אפילו טיפות כבדות ומאובקות של גשם פה ושם.

 

האם ייתכן שעברנו לגור בתאילנד? ואם כן, מדוע לא מחכה לי עגלת אוכל משובח בפינת הרחוב? כזו שנחות עליה חבילות של ירקות וירוקים, פירות ים או בשרים, אטריות ורטבים.

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

(צילום: מיכל וקסמן)  (  )
(צילום: מיכל וקסמן)

יד זריזה ומיומנת תלקט מה שצריך מפה ומשם, תקלף ותקצוץ, תתבל ותערבב, תשפוך בדיוק מיומן אל תוך שקית ותשלח אותי לדרכי לכרסם בנחת, לשמח חך ונפש בטעמי חמוץ-מתוק-חריף-מלוח, לבלבל את הזעות החום עם הזעות הצ'ילי ולהאמין לרגע שכל זה בעצם לא כל כך נורא, שהחיים יכולים להיות טובים גם כשהגוף נמס לתוך עצמו ומפלי זיעה ניגרים מכל נקב אפשרי.

(צילום: מיכל וקסמן)  (  )
(צילום: מיכל וקסמן)

(צילום: מיכל וקסמן)  (  )
(צילום: מיכל וקסמן)

אבל תאילנד זה לא כאן, ובפינת הרחוב מחכים לי רק פחי האשפה המלאים עד קצה ששוב לא פונו כי מישהו חנה במקום אסור, ומשאית הזבל לא צלחה את הפנייה לרחוב. אפילו הסלוקית מסרבת להמשיך לצעוד, מטילה מימיה בחטף, ובורחת חזרה למקום מבטחים על הספה שמתחת למזגן.

 

אני מחרפת נפשי ומטפסת לגג. מלקטת מפרי הגינה שעועית ארוכת תרמילים, פלפלי צ'ילי בוערים, עגבניות שרי זהובות, מלפפונים צעירים ומוצקים והמון ליים מהעץ שכורע תחת עומס הפרי. קצת עלי בזיל תאילנדי מכמה סוגים, אולי פפאיה ירוקה שאינה נכנעת לחום.

(צילום: מיכל וקסמן)  (  )
(צילום: מיכל וקסמן)

(צילום: מיכל וקסמן)  (  )
(צילום: מיכל וקסמן)

(צילום: מיכל וקסמן)   (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

(צילום: מיכל וקסמן)  (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)
 

שטופת זיעה אך מלאת גאווה אני חוזרת למטבח, מציצה במקרר ומתקינה לעצמי יאם או שניים. סלטים תאילנדים פשוטים ובסיסיים, מורכבים מכל מיני, על פי המצאי והחשקים - ירקות, עם או בלי תוספות בשריות או דגיות, אולי גם כיסנים או אטריות, אבל תמיד תמיד מתובלים ברוטב עז טעמים וריחות שמאחד בתוכו שום, צ'ילי, מיץ ליים, פיש סוס ומעט סוכר דקלים.

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

 

סלט מלפפונים ואבטיח

הסלט הזה הוא פרשנות שלי, קלילה ומהירה, על סלטי היאם התאילנדיים. הוא עשוי משניים מן המרעננים הרישמיים של הקיץ הישראלי - מלפפון ואבטיח - ומתובל ברוטב יאם קלאסי. אפשר להשתמש במלפפונים רגילים או לגוון עם מלפפוני בייבי, בלדי או פאקוס - מה שתמצאו בשוק, בארגז האורגני או בגינה.

 

המצרכים: 

לרוטב - 

3-2 פלפלי צ'ילי תאילנדים (או פלפל צ'ילי ארוך וגדול), פרוסים דק (או יותר או פחות, לפי מידת החריפות הרצויה)

1 שן שום, פרוסה דק (או יותר לחובבי שומיות חזקה)

1/2 כף סוכר דקלים מפורר (או יותר, לפי מידת המתיקות הרצויה)

קורט מלח

3 כפות מיץ ליים סחוט טרי

3 כפות פיש סוס תאילנדי

 

לסלט - 

7-6 מלפפוני בייבי טריים מאוד, פרוסים באלכסון לפרוסות דקות

או

1 פאקוס מקולף, חצוי לאורכו ומרוקן מגרעינים, פרוס באלכסון לפרוסות דקות

4 מלפפוני בייבי, פרוסים באלכסון לפרוסות דקות

או

3 מלפפונים רגילים, טריים ומוצקים מאוד, חצויים לאורכם ופרוסים באלכסון לפרוסות דקות

כ-250 גר' אבטיח ללא קליפה (פרוסה עבה ונדיבה. המשקל המדויק איננו קריטי), חתוך למלבנים בעובי של כ-1 ס"מ, וכל מלבן חתוך למלבנים קטנים שרוחבם כ-1 ס"מ (או איך שמתחשק)

2 בצלי שאלוט מקולפים, חצויים לאורכם ופרוסים דק

או

1 בצל סגול לא גדול חצוי לאורכו, כל חצי פרוס לפלחים דקים

חופן נדיב של עלי נענע שלמים, מופרדים מן הגבעולים

2 כפות שרימפס מיובשים, קלויים במחבת וטחונים לאבקה במטחנת תבלינים (לא חובה)

חופן בוטנים מקולפים, קצוצים גס

    (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

אופן ההכנה: 

  1. מכינים את הרוטב - בעלי ומכתש שמים צ'ילי פרוס, שום פרוס ומלח. כותשים קלות עד לקבלת משחה גסה. מוסיפים סוכר דקלים, וכותשים עד שגם הוא נטמע במשחה. מוסיפים מיץ ליים ופיש סוס, ומערבבים היטב.

     (צילום: מיכל וקסמן)
    (צילום: מיכל וקסמן)

     (צילום: מיכל וקסמן)
    (צילום: מיכל וקסמן)
     

  2. מכינים את הסלט - בקערה מערבבים מלפפונים, אבטיח, בצלי שאלוט, נענע ובוטנים (אם משתמשים). מוסיפים את הרוטב ומערבבים היטב.
  3. עורמים את הסלט בצלחת, מפזרים אבקת שרימפס יבשים וטחונים, ואוכלים עם או בלי אורז לבן ליד.

סלט תירס מתוק

הסלט הזה הוא וריאציה על מתכון תאילנדי קלאסי, שכמו רבים אחרים, לקוח מתוך האתר תאי פוד מאסטר של הנומן אספלר - רופא ישראלי שחי בתאילנד כבר שלושה עשורים, ומתמחה בחקר המטבח התאילנדי המסורתי ושחזור מתכוניו, אותם הוא מלמד בימים אלה בקורסי בישול פרטיים בחוות שלושת העצים שלו ושל בן זוגו טון, באיזור צ'אנג מאי בצפון תאילנד.

 

במקור, זהו סלט שמשתייך לקבוצת סלטי הטאם (יחד עם הסום טאם - סלט הפפאיה הירוקה המפורסם) אותם מכינים בתהליך של כתישה-דפיקה עדינה בעלי ומכתש יעודיים. לקחתי לעצמי את החירות לשחק מעט בכמויות המרכיבים, ולהפוך את הסלט ליאם פשוט ומהיר, מעורבב בקערה.

 

המצרכים: 

לרוטב - 

3-2 פלפלי צ'ילי תאילנדים (או פלפל צ'ילי ארוך גדול) פרוסים דק (או יותר או פחות, לפי מידת החריפות הרצויה)

1 שן שום, פרוסה דק (או יותר לחובבי שומיות חזקה)

1/2 כף סוכר דקלים מפורר (או יותר, לפי מידת המתיקות הרצויה)

קורט מלח

3 כפות מיץ ליים סחוט טרי

3 כפות פיש סוס תאילנדי

 

לסלט - 

3 קלחים של תירס מתוק, צהוב או לבן, טריים מאוד

6 עגבניות שרי לא גדולות, פרוסות לרוחב

4 תרמילי שעועית תאילנדית ארוכה, חתוכים למקטעים של 3-2 ס"מ

1/4 כוס מקלות גזר

3-2 כפות שרימפס מיובשים, קלויים במחבת וקצוצים גס

או

6-5 שרימפס טריים ומקולפים, חלוטים קלות במים רותחים וחצויים לאורכם

חופן בוטנים מקולפים, קצוצים גס

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

אופן ההכנה: 

  1. מכינים את הרוטב - בעלי ומכתש שמים צ'ילי פרוס, שום פרוס ומלח, וכותשים קלות עד לקבלת משחה גסה. מוסיפים סוכר דקלים, וכותשים עד שגם הוא נטמע במשחה. מוסיפים מיץ ליים ופיש סוס, ומערבבים היטב.
  2. מכינים את הסלט - אם קלחי התירס טריים וצעירים מאוד, אפשר להוסיף את גרגיריהם לסלט מבלי שעברו בישול. אם בוחרים לבשל את התירסים: מביאים מים לרתיחה בסיר רחב דיו להכיל את הקלחים השלמים. כשהמים רותחים, מוסיפים את קלחי התירסים ומבשלים אותם בין 3-2 דקות ולא יותר.
  3. מוציאים את הקלחים מהמים הרותחים, ושוטפים תחת מי ברז זורמים עד שהם מצטננים.
  4. מחזיקים כל קלח תירס כשהוא עומד על גבי קרש חיתוך, ומסירים מעליו את גרגיריו בעזרת סכין חדה.
  5. בקערה מערבבים גרגירי תירס, שעועית, עגבניות, גזר, בוטנים ושרימפס מיובשים או טריים, אם משתמשים.
     (צילום: מיכל וקסמן)
    (צילום: מיכל וקסמן)
  6. מוסיפים את הרוטב המוכן ומערבבים היטב.
  7. עורמים את הסלט בצלחת, ואוכלים עם או בלי אורז לבן ליד.

 

לבלוג האוכל של מיכל וקסמן, מחברת רבי המכר "ארוחת ילדים", "טעמים ראשונים" ו"בלדי"
לכל הטורים של מיכל וקסמן  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכל וקסמן
בחסות מזג האוויר: סלט תירס מתוק בסגנון תאילנדי
צילום: מיכל וקסמן
מומלצים