שתף קטע נבחר

הבטיחו לכם ש"תעשו מכה"? זהירות

אין קיצורי דרך לכסף הגדול: משקיעים רבים מאבדים את כל חסכונותיהם כתוצאה מהונאות השקעה בחברות מסחר מפוקפקות המבטיחות רווחים חלומיים. מה חשוב לדעת וממה כדאי להיזהר? מדריך

 

 

אייל ורונית הם זוג צעיר, בשנות ה-30 לחייהם, שהתחתן לפני כשלוש שנים. שניהם לא נולדו למשפחות עשירות ולא הגיעו עם "נדוניה" כבדה. אחרי הצבא הם החלו לעבוד בעבודות מזדמנות, ורק בשנים האחרונות התקבלו למקום עבודה קבוע. השניים הצליחו לחסוך סכום של יותר מ-100 אלף שקל, אותו ייעדו לרכישת דירה בעתיד, כחלק עיקרי מההון העצמי שיעמוד לרשותם בעת בקשה למשכנתא.

 

המשטרה פתחה בחקירה פלילית של קריסת שורט טרייד

מונה מפרק לג'נרל טרייד; הלקוחות טוענים לחובות של מיליונים

נפתחה חקירה פלילית על קריסת ג'נרל טרייד

 

שרה היא אלמנה שאך לפני מספר שנים פרשה מעבודתה ויצאה לפנסיה. קצבת הפנסיה שלה מסתכמת בכ-4,000 שקל בלבד. בתוספת קצבת הביטוח הלאומי וקצבת שאירים סך הכנסתה נע סביב 7,000 שקל בחודש המספיקים בקושי לכיסוי הוצאותיה. במרוצת השנים, טרם פרישתה לפנסיה, הצליחה שרה גם לחסוך סכום נוסף שהצטבר ל-230 אלף שקל.

 

לזוג הצעיר ולפנסיונרית אין שום קשר משפחתי. הם אינם מכירים בכלל, אבל שניהם נקלעו למציאות זהה וכואבת. ביום בהיר אחד הם איבדו את כל החסכונות שאגרו בעמל רב במשך שנים, לאחר שהתפתו להצעה "אטרקטיבית" תוך הבטחה להכפיל ולשלש את ההון שלהם בזמן קצר. "המומחים" שייעצו להם להשקיע את כספם היו מיומנים באמנות השכנוע, ומצויידים בשלל הבטחות ומקסמי שווא.

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)
 

למרות שלל המניפולציות שהופעלו עליהם, שרה, אייל ורונית וכמוהם גם אחרים, לא באמת שאלו שאלות, לא עשו בדיקות בסיסיות, ומעל לכל לא זכרו את כלל הברזל: ברוב מכריע של המקרים אין קיצורי דרך לכסף הגדול. גם אם חלק מהנוכלים נתפסו, כספם של הנפגעים הקטנים כבר לא יחזור.

 

בניגוד למקובל לחשוב, הסיכונים הללו לא קיימים רק ב"מיזמים" המציעים שירותי ניהול כספים לאנשים תמימים שאינם מבינים דבר בהשקעות. כפי שראינו בחודשים האחרונים, נחשפו לא מעט מקרים בהם ההונאות התרחשו ב"זירות מסחר" המיועדות למשקיעים מנוסים יותר, ומאפשרות להם לנהל את כספם ולבחור את השקעותיהם באופן שקול.

 

מה שמדהים במקרים אלו הוא שבניגוד לשרה הפנסיונרית או הזוג הצעיר שתכנן לקנות דירה, הניזוקים היו דווקא "משקיעים מנוסים" שנפלו בפח. כך למשל בשיחה שקיימנו בזמנו ב-ynet עם אחד האנשים שנפגעו בפרשת "ג'נרל טרייד", הוא סיפר כי "הרגיש שמשהו לא בסדר", "שמע מחברים אחרים שניסו למשוך את הכסף שלהם ולא הצליחו", ולמרות זאת לא טרח לבדוק מה קורה עם כספו עד שכל הפרשה התפוצצה, יחד עם חסכונותיו.

 

מבטיחים לכם תשואה גבוהה ומהירה? תתרחקו כמו מאש

"ההצעות המגונות" הללו אינן מגיעות מחלל ריק. הריבית הנמוכה הן בארץ והן בעולם, גורמת לרבים לחפש אפיקי השקעה "אטרקטיביים", כאלו שיניבו להם תשואה נאה. כך, בשנים האחרונות חל גידול במספר המיזמים הפונים לציבור ומציעים השקעות שונות. חלק מההצעות הללו נעשות באמצעות האינטרנט וחלקן באמצעים שיווקיים אחרים.

 

חשוב לדעת שרבים מהמיזמים הללו אינם מפוקחים. במדינת ישראל קיימים מספר גופים רגולטורים שמפקחים על פעילות פיננסית, בעיקר – רשות שוק ההון, רשות ניירות ערך והפיקוח על הבנקים.

 

רשות ניירות ערך - חיפוש גופים מפוקחים (צילום מסך מאתר הרשות לניירות ערך)
ממשק לחיפוש גופים מפוקחים באתר רשות ניירות ערך

סיכון של הפסד ההשקעה קיים כמובן גם בהשקעות מפוקחות, אולם בהשקעות כאלה היכולת להעריך סיכונים ולקבל החלטות מושכלות גדלה משמעותית. הסיבה לכך היא שעל השקעות כאלו חלות חובות שונות שנועדו בין היתר לצמצם סיכונים בפעילותן ולהציג מידע מהימן ושקוף.

 

בנוסף, גורמים מפוקחים רבים מחוייבים בדרישות שנועדו להגן על יציבותם הפיננסית (לדוגמא, דרישות להון עצמי מינימלי). לעומתם, גופים שפעילותם אינה מפוקחת עלולים להיות בלתי יציבים, מבלי שתהא כל התראה על כך למשקיעים ובאופן שיגרור אי עמידה בהתחייבויותיהם.

 

הבטחות לתשואה מובטחת כלשהיא אמורות לעורר אצל משקיעים נורת אזהרה, ואל כדאי להתפתות להן. אין ארוחות חינם. יש להיזהר מהשקעה תחת לחץ ומהצעות להשקעות היוצרות תחושת דחיפות עם סיסמאות כמו "רק היום" ו"הזדמנות חד פעמית שלא תחזור".

 

מעבר להונאות הקיימות, צריך לזכור בכלל בהשקעה בשוק ההון, שניסיון להשיג תשואה גבוהה כרוך בסיכון גבוה. זה נכון גם בהשקעות מפוקחות ולגיטימיות.

סדנאות של רשות ניירות ערך ()
 

משקיע שאין לו אפילו הבנה בסיסית בתחום, כדאי שיתייעץ עם מישהו בעל הבנה וידע, לפני שהוא עושה צעד ומעביר את הכסף שלו להשקעה כזו או אחרת ובמיוחד כשמדובר בכל ההון שצבר. כדאי למצוא גורם מוכר שסומכים עליו או כזה שיש לו רישיון לעסוק בייעוץ השקעות והוא אינו מייצג אינטרס זר, אלא את האינטרס שלכם.

 

החלטתם להשקיע? הנה כמה טיפים חשובים שריכזנו, בשיתוף הרשות לניירות ערך, להתנהלות מול מנהל התיקים/יועץ ההשקעות שלכם:

 

  • שימו לב! לא כל אדם שמציג את עצמו כיועץ השקעות/מנהל תיקים הוא אכן בעל רישיון. לכן, כאשר אתם פונים ליועץ/מנהל תיקים מותר ואף מומלץ לבקש לראות את רישיונו. את עדכניות תוקף הרישיון תוכלו לבדוק באתר הרשות.

 

  • גם כאשר בוחרים בבעל רישיון יש להקפיד על הסכם כתוב עמו ושהשירות שמקבלים מתאים למוסכם.

 

  • אל תסכימו לקבל שירות מאדם שאינו מתעניין במצבכם הכספי, בצרכים שלכם ובמטרות ההשקעה.

 

  • אל תיתנו את כספכם לביצוע עסקה שאינכם מקבלים הסברים מפורטים מהי.

 

  • היו חשדנים לגבי ייעוץ שניתן לכם על בסיס מידע, שנאמר לכם כי הוא "בלעדי".

 

  • הפקידו את כספכם בבנק או אצל חבר בורסה, בחשבון שישמש את מנהל התיקים לביצוע עסקאות בניירות ערך. הקפידו להגביל את ייפוי הכוח שנתתם למנהל תיקים אך ורק לביצוע פעולות באפיקי ההשקעה השונים, ללא זכות למשוך כספים מהחשבון.

 

  • בדקו האם כמות הפעולות שנעשתה בתיק ניירות הערך שלכם סבירה ביחס להיקף ההשקעות והמגוון שלהן.

פורסם לראשונה 03/08/2018 07:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים