שתף קטע נבחר

ראשי האוניברסיטאות עתרו נגד אקוניס שדחה מינוי פרופסורית

בוועד ראשי האוניברסיטאות הסבירו בעתירה לבג"ץ כי החלטתו של אקוניס לדחות מינוי של פרופסורית למועצת הנגידים של קרן גרמניה-ישראל כיוון שחתמה על עצומה, מחלישה את המאבק בתנועות החרם. הם הדגישו: "המינוי אינו לתפקיד בעל היבט ציבורי אלא לתפקיד מדעי מובהק"

ועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) הגיש היום (ד') עתירה לבג"ץ נגד החלטת שר המדע, אופיר אקוניס, לדחות את מינויה של פרופ' יעל אמיתי למועצת הנגידים של קרן גרמניה-ישראל (GIF). זאת, כיוון שהיא חתמה לפני כ-13 שנה על עצומה התומכת בסרבנות. לטענת ור"ה, העתירה הוגשה לאחר ש"השר התעלם באופן מוחלט מהמלצת היועץ המשפטי לממשלה לחזור בו מהחלטתו".

 

את העתירה הגישה היועצת המשפטים של ור"ה, עו"ד רחל בן ארי. בעתירה נטען כי "שר המדע קיבל לידיו סמכות מינוי נגידים ל-GIF כדי לפעול לפיתוחו של המדע הישראלי, ובוחר לעשות שימוש ציני בסמכות זו על מנת לקדם אג'נדה פוליטית".

אופיר אקוניס ואביחי מנדלבליט (צילום: אוהד צויגנברג, מוטי קמחי)
אופיר אקוניס, אביחי מנדלבליט(צילום: אוהד צויגנברג, מוטי קמחי)
 

בנוסף, טוענים בור"ה כי "החלטת השר מסכנת את שיתוף הפעולה המדעי עם גרמניה המתקיים באמצעות הקרן. ההחלטה מעיבה על פעולתה התקינה של הקרן ומסכנת מיליוני יורו שמיועדים לתמיכה במחקר המדעי בישראל". לדברי העותרים, "מעשהו של השר שומט את הטיעון המרכזי של נציגי האקדמיה בבואם להילחם בחרמות שמקדמות תנועות כגון BDS, והוא הטיעון שהעשייה המדעית הישראלית נקייה משיקולים פוליטיים". לבסוף טענו בור"ה כי "עירוב שיקולים פוליטיים צרים המאפילים על השיקולים האקדמיים, מסבה נזק עצום למוניטין ולמעמד של האקדמיה הישראלית בפרט ולדימויה של מדינת ישראל בכלל".

 

החלטתו של אקוניס גררה תגובות רבות. בשבוע עבר הודיע היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, כי יתקשה להגן בבג"ץ על החלטתו.

 

בנוסף פנה יו"ר ור"ה ונשיא אוניברסיטת תל אביב, פרופ' יוסף קלפטר, לראש הממשלה בנימין נתניהו בדרישה להתערב בנושא ולבטל את החלטתו של אקוניס. "הבעתי בפניו את מחאתי האישית על החלטה פוליטית בסוגיה אקדמית מקצועית מובהקת", כתב פרופ' קלפטר. "מדובר בסיטואציה מביכה ביותר עבור מדינת ישראל, שבה השר המופקד על המדע, לא בוחל בשום אמצעי להאדיר את שמו בקרב תומכיו הפוליטיים, ומקריב על המזבח הפוליטי את האינטרסים של מדינת ישראל, את מעמדה של האקדמיה הישראלית כולה, ומסכן מיליוני יורו שאמורים להגיע לחוקרים ולמדענים הישראלים".

 

"סמכותו של השר נגזרת אפוא מתפקידו כשר המדע", נכתב בעתירה. "שיקול דעתו צריך להיות מונחה על ידי מטרות תפקידו הממלכתי. בנסיבות העניין, היה על השר לשקול בין היתר את החשיבות שבהפרדה. הפסול בשקילת השיקול הפוליטי לבדו מקבל משנה תוקף נוכח העובדה כי המינוי המדובר אינו לתפקיד בעל היבט ציבורי, כי אם לתפקיד מדעי מובהק ולא תפקיד הכרוך בעיצוב מדיניות או היבטים חברתיים אחרים".

 

השר אקוניס מסר בתגובה: "בניגוד לשקרים המופצים על ידי ועד ראשי האוניברסיטאות, מינויה של פרופ' יעל אמיתי לא אושר בשל עמדותיה, אלא בשל תמיכתה בסרבנות לשירות בצה"ל, דבר שמהווה עבירה על החוק. לא ראוי שמי שקראה לסרבנות והודיעה בשבועות האחרונים שאינה חוזרת בה מתמיכתה בסרבנות, תייצג את מדינת ישראל בפורומים בינלאומיים. בעצם חתימתם על העצומה התומכת בסרבנות, ראשי האקדמיה הם שהכניסו היבטים פוליטיים לפעילותם המדעית, בעוד אני אומר פעם אחר פעם: סרבנות לשירות בצה"ל מכל צד של המפה הפוליטית ראויה לגינוי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הדס פרוש/פלאש90
שר המדע אופיר אקוניס
צילום: הדס פרוש/פלאש90
מומלצים