שתף קטע נבחר

קמפינג ומסעות: המלצות ל"טיולי כוכב" בדרום

לישון באוהל בחניון לילה בתל ערד ובבוקר לצאת לטייל בהר סדום, מצדה או עין בוקק – הכירו את קונספט "טיולי הכוכב" שיחבר אתכם לטבע הכי קרוב שרק אפשר. ריכזנו עבורכם המלצות שוות

  

לא יודעת מה איתכם, אבל לינה בשטח תמיד עושה לנו טוב. משהו בהתמזגות הזו בתוך הנוף, עם כמה חברים טובים, אוכל טוב ומרחבים של שקט, גורם למין קסם ושיח שבו באמת אפשר לבלות זמן איכות אינטימי עם המשפחה, ופשוט להירגע.


 

בשנים האחרונות יש פריחה מבורכת של חניוני לילה המציעים לינה זולה במלון מיליון הכוכבים ומספקים אפשרויות לטיולי כוכב ואטרקציות סביב מקומות הלינה ובקרבתם. רשות הטבע והגנים, המפעילה רבים מחניוני הלילה המסודרים בארץ, יזמה פרויקט קונספט חדש של מסלולי טיול כוכב. הרעיון פשוט מאוד: לנים בחניון לילה בחיק הטבע, ובמהלך האירוח מקבלים הצעות לטיולים קצרים, קלילים ומהנים באזור.

 

בחרתי עבורכם כמה מקומות מומלצים ללינת שטח לצד מסלולי טיול והצעות לטיולים קלילים שאכתוב עליהם בשני מדורים עוקבים – השבוע באזור הדרום ובשבוע הבא בצפון.

 

גן לאומי תל ערד

כיצד ייתכן שרבים כל כך עוברים ליד האתר הזה כשהם יורדים לים המלח מבלי לעצור, ולו לרגע, כדי לחקור את אחד התילים המיוחדים ביותר בארץ? שכן כאן, במקום הזה, התגלו שרידים מרשימים של עיר כנענית מבוצרת, מפעל מים קדום ורחב ידיים, מצודות מימי מלכי יהודה ואף שרידי מקדש יהודאי, שפעל בד בבד עם בית המקדש בירושלים במאות התשיעית והשמינית לפני הספירה.

תל ערד (צילום: מנו גרינשפן)
תל ערד(צילום: מנו גרינשפן)

תל ערד (צילום: מנו גרינשפן)
תל ערד בשקיעה(צילום: מנו גרינשפן)

כל אלו מעידים על חשיבותה של ערד הקדומה. ועדיין לא דיברנו על הנוף הניבט מראש התל ועל האווירה ההיסטורית השורה על הכל. כאן גם מציעים לכם לינת קמפינג מקורית במתחם "החאן הכנעני" - חניון לילה מאובזר ונעים שכולל נקודות חשמל ותאורת שטח, מי שתייה, שירותים ומקלחות חמות. כל זאת בנוסף כמובן למיקום הנפלא, שמאפשר יציאה לטיולי כוכב במדבר יהודה והסביבה.

חניון לילה תל ערד (צילום: מנו גרינשפן)
חניון לילה תל ערד(צילום: מנו גרינשפן)
  

איך מגיעים? מכביש 31 (ערד-צומת שוקת) פונים צפונה בצומת תל ערד לכביש 2808. לפרטים נוספים על חניון לילה גן לאומי תל ערד - הקליקו.

 

מסלולי טיול בקרבת הגן הלאומי

גן לאומי תל באר שבע: בדרך לערד עוצרים למסור ד"ש לאבותינו הקדומים. תל באר שבע נמצא במרחב שבו על פי המסורת פעלו אברהם, יצחק ויעקב. למעשה, זהו אחד התילים המקראיים החשובים בארץ, והוא אתר מורשת עולמית. כאן התגלה בחפירות מזבח ארבע קרנות ואפשר לראות שחזור שלו, וכאן נראים שרידים של מבנים ושערים מתקופת המקרא, באר המים העמוקה מסוגה בארץ (כ-69 מטרים) וגם מפעל מים שאל מעמקיו ניתן לרדת במדרגות – חוויה מסתורית ונהדרת לכל המשפחה.

 

חובבי הנוף יעפילו למגדל תצפית גבוה, משם נראים באר שבע ודרום הר חברון. הכניסה בתשלום. איך מגיעים? הגן הלאומי נמצא על כביש באר שבע-צומת שוקת מדרום לעומר, סמוך ליישוב הבדואי תל שבע.

תל באר שבע (צילום: דורון ניסים)
תל באר שבע(צילום: דורון ניסים)
 

מצפור מואב: כשמטיילים בערד קשה לדמיין שבקצה העיר חבויה נקודת תצפית מן המרשימות בישראל. ממש כך. אז ברוכים הבאים למצפור מואב (נקרא גם "מצפור אל מול מואב"), הוא יספק לכם מראה פנורמי עוצר נשימה של מדבר יהודה, הר הנגב, ים המלח וכיאה לשמו - גם של הרי מואב המרוחקים. מעל נקודת התצפית מתנשא "המטוס" – פסל אדיר ממדים של יגאל תומרקין.

 

ואם אתם כבר כאן, מומלץ לקפוץ לרובע האמנים של ערד (רובע אשת לוט). יש בו חנויות, גלריות, בתי אוכל ועוד. כניסה: ללא תשלום. איך מגיעים? הגישה למצפור היא מקצהו של רחוב מואב בערד.

 

טיול בעין בוקק וטבילה בים המלח: אחד המסלולים האהובים עלינו הוא המסלול הקצר והקליל בעין בוקק. הנחל הקטן הזה, שמתפתל במדבר יהודה, הוא מקסים במיוחד. חשוב לדעת שזהו מסלול פופולרי מאוד, ולכן עדיף ללכת בו בימי חול או שישי. רוצים בשבת בכל זאת? אז צאו מהאוהל ממש מוקדם, לפני שכולם מגיעים מאזור המרכז (הנה לכם עוד מעלה מנצחת של טיולי כוכב).

עין בוקק (צילום: רשות הטבע והגנים)
עין בוקק(צילום: רשות הטבע והגנים)
 

מרחבת החניה במתחם מלונות עין בוקק עולה שביל מסומן בשחור וחוצה את כביש 90 במעבר תת-קרקעי. המבקשים לעצמם טיול קצר יעלו בערוץ בעקבות הסימון השחור, וייהנו מנחל זורם ובצידיו צמחייה עשירה בקנה מצוי ובעצי אשל. לאחר כמה מאות מטרים נגלה מפל סלע קטן. המים זורמים בו בנחת. קחו את הזמן בטבע המדברי הפסטורלי הזה. למעשה, הקושי היחיד הוא להצליח לשלוף את הילדים מהמים. הכניסה ללא תשלום.

 

איך מגיעים? על כביש 90, מול מלונות עין בוקק. הכניסה למסלול הטיול משולטת, והיא ממערב לכביש.

 

הר סדום ונחל פרצים: בעונה זו, בשעות אחר הצהריים בלבד, הר סדום הוא לוקיישן מושלם לטיולים קלילים ולתצפיות נוף מרהיבות. למעשה זהו "פקק" אדיר של מלח, שמתרומם מעל בתרונות חוואר ציוריים ואל מול ים המלח והרי מואב. אפשר פשוט לבהות בנוף או לטייל בשבילי הטיול בסביבה. רוצים להאריך את הטיול? טיילו בקניון הנפלא של נחל פרצים הסמוך (יש שלט מסודר). יש להצטייד במפת האזור.

הר סדום (צילום: Sylvia Steinberg מתוך ויקיפדיה)
"הפקק" בראש הר סדום(צילום: Sylvia Steinberg מתוך ויקיפדיה)
 

נחל פרצים (צילום מתוך ויקיפדיה)
נחל פרצים(צילום מתוך ויקיפדיה)
 

הכניסה ללא תשלום. איך מגיעים? בכביש 90 פונים מערבה ליד אבן הקילומטר ה-94 וממשיכים לפי השלט.

 

גן לאומי מצדה: מצדה חולשת על נופים מעוררי השראה של מדבר יהודה, אך הנופים הם רק גמול משני למעפילים לכאן, אל המקום שהוכרז אתר מורשת עולמית בזכות אירועי העבר שהתרחשו בו והממצאים הארכיאולוגיים שהתגלו בו. כידוע, מצדה הייתה מעוזם האחרון של לוחמי חירות יהודים במאבקם בצבא הרומי לפני כ-2,000 שנה. בעטיה של ההיסטוריה שלו, ההר הפך לסמל סופה של ממלכת יהודה וחורבנה האלים בסוף ימי בית המקדש השני.

מצדה (צילום: מנו גרינשפן)
מצדה(צילום: מנו גרינשפן)
 

מוקד משיכה ייחודי אחר על ההר הוא שרידי ארמונות הפאר מתקופתו של המלך הורדוס. אלו מתמזגים היטב בעדויות האילמות לימי המצור הרומי ולסופם המר של יושבי ההר. על במת ההר השטוחה ורחבת הידיים תוכלו לסייר בין ארמון בעל שלושה מפלסים ולהתרשם מרצפות פסיפס ומציורי קיר משוחזרים. הארמון – תוצר של אדריכלות נועזת בסגנון רומאי – תלוי מעל תהום הפעורה תחתיו.

 

עוד באתר: שרידי בית כנסת בן 2,000 שנה, כנסייה ביזנטית ששימשה נזירים מתבודדים, בית מרחץ בסגנון רומי ותצפיות נוף פנורמיות למכביר. אל תוותרו על ביקור במוזיאון מצדה למרגלות ההר, שבו תוכלו ללמוד ולשמוע הסברים מעניינים (במקום ממוזג) על סיפור מצדה וכמובן לעלות ברכבל הנוח או ברגל ב"שביל הנחש". העלייה נמשכת כשעה והירידה כחצי שעה. הכניסה בתשלום. איך מגיעים? הגישה להר מכביש 90, כ-15 ק"מ מצפון לעין בוקק.

 

שמורת טבע חי-בר יטבתה

חניון הלילה של שמורת חי-בר יטבתה שוכן במקום מושלם. הוא גם מאפשר לנוסעים לחופשה באילת "לגנוב" עוד יום ולצרוך טבע לנשמה, וגם מספק טבע פראי וטיולי מדבר, וכל זה בסגנון ספארי אפריקני בלב מדבר קסום. שמורת הטבע המיוחדת משתרעת על כ-32 אלף דונמים, וייעודה הוא להשיב אל הטבע בעלי חיים בסכנת הכחדה ולשמר את גרעיני הרבייה שלהם. לכם, המטיילים, היא מציעה נסיעה שלווה ונהדרת בין ראמים, צבאים, יענים, ערודים, פראים ודישונים ואף עופות דורסים.

חניון לילה יטבתה (צילום: זוהר בן שטרית)
חניון לילה יטבתה(צילום: זוהר בן שטרית)

חי בר יטבתה (צילום: לימור קטן פריד)
חי בר יטבתה(צילום: לימור קטן פריד)
 

איך מגיעים? על כביש 90, בין הקיבוצים יטבתה לסמר, כ-35 ק"מ מצפון לאילת. לפרטים נוספים על חניון לילה - שמורת טבע חי בר יטבתה - הקליקו.

 

מסלולי טיול בקרבת השמורה

פארק ספיר: כביש 90, הלוא הוא כביש הערבה, הוא הכביש הארוך ביותר בישראל. בדרככם לחי-בר יטבתה מומלץ מאוד לעצור לפיקניק מושקע באי ירוק בלב המדבר, הלוא הוא פארק ספיר. כאן בלב עמק חביב יש מדשאות מטופחות, עצים מצלים, אגם מפתיע (מלא מים בכל ימות השנה) ופלגי מים המזינים אותו. זה בדיוק המקום לעצור ולחלץ עצמות אחרי נסיעה ארוכה, ולשקוע בנוף של נווה מדבר. הכניסה ללא תשלום. הגעה: מכביש 90, דרומית לעין יהב, פונים מערבה לפי השלט לספיר.

 

חולות כסוי: אחרי נסיעה ארוכה אין ילד שלא ישמח להתרוצץ עליהן, להתגלגל מהן וממש לעוף עליהן. כן, אלו דיונות חול - זהובות, בתוליות, רכות ומחבקות. ברוכים הבאים לחולות כסוי – דיונות המעטרות את שולי נחל כסוי. רוצים להגדיל? מלבד גלגולים ממכרים אפשר לעשות כאן גם מסלול קצר – 2.5 ק"מ (לא בחום הקיץ כמובן). נכון, יש פה סימון שבילים, אבל גם תחושה של סוף העולם במובן הטוב.

 

בדרככם בשביל המסומן בשחור תראו סהרונים (מעגלי אבנים) – רמז לפעילות אנושית קדומה בלב המדבר. ממשיכים, מטפסים על רכס ואז נגלה נוף מרהיב של בקעת עובדה ונחל כסוי. בדרך תפגשו דיונות חול מזמינות, אבל אל תתמסרו מיד – חכו לדבר האמיתי: "הדיונה הגדולה". כאן מתחיל הכיף ושצף האדרנלין. חולצים נעליים, מטפסים, מתגלגלים וחוזר חלילה. לאחר שממשיכים חוברים לשביל הירוק וחוזרים לרכב.

חולות כסוי (צילום: יעל לרנר)
חולות כסוי(צילום: יעל לרנר)
 

יש להצטייד בתיאור מפורט של המסלול ובמפה. הכניסה ללא תשלום. הגעה: מצומת שיזפון נוסעים דרומה בכביש 12, פונים לפי השלט המכוון לבסיס עובדה ולאחר כמה קילומטרים ממשיכים בדרך עפר לפי השלט של רשות הטבע והגנים. ניתן להגיע ברכב קרוב לדיונה או ללכת במסלול הרגלי המלא.

 

פארק הצפרות של אילת: אילת הפתיעה אתכם בדגים אקזוטיים ובאלמוגים צבעוניים? עכשיו הגיע הזמן להרים ראש לשמיים ולהתפעל מעולם חי מסוג אחר: בעלי הכנף. פארק הצפרות של אילת פופולרי מאוד בקרב העופות הנודדים. להם הפארק הוא "תחנת תדלוק" חיונית בדרכם אל המדבר הצחיח וממנו, ואילו להנאת המטיילים נבנו פה נקודות תצפית יפות, מסתורים ושבילי הליכה לצד בריכת מים.

 

אם יהיה לכם מזל, תוכלו לצפות בלהקות של פלמינגואים ש"אימצו" את המקום. מרחב זה שוקק במיוחד באביב, בסתיו ובחורף, ומומלץ להגיע מוקדם בבוקר או בין ערביים. כדאי להצטייד במשקפת ובמגדיר ציפורים. הכניסה ללא תשלום. הגעה: מכביש 90 מצפון לאילת פונים מזרחה לכביש 109 (לכיוון מסוף הגבול) וממשיכים לפי השלטים.

 

תצפית הר יואש: כרבע שעה נסיעה מאילת ומוקפת סלעי גרניט מלוא העין ממתינה לכם על הר יואש נקודת תצפית מרהיבה. כאן, בגובה 734 מטרים מעל פני הים, תזכו במראה עוצר נשימה של מרחבי סיני, מפרץ אילת, עקבה, הערבה הדרומית, הר שלמה, בקעת הירח וכל מה שביניהם. וכן, ניחשתם נכון: מפה רואים היטב את מפגש ארבעת הגבולות: ישראל, ירדן, מצרים וסעודיה, ואפילו לא צריך דרכון. הגעה: יוצאים מאילת מערבה לכביש 12 ולאחר כ-8 ק"מ רואים שלט שמפנה דרומה, לתצפית הר יואש.

חולות סמר (צילום: יניב גולן, מתוך ויקיפדיה)
חולות סמר(צילום: יניב גולן, מתוך ויקיפדיה)
 

חולות סמר: דיונות, דיונות ועוד דיונות. חולות סמר מציעים עולם של חול שמזכיר מקומות אחרים וזמנים אחרים. אבל לפני הגלגולים מראש הדיונות (ואתם תתגלגלו. אין לכם ברירה, זה ממכר), כדאי לדעת שמרחב זה משמר את הדיונות האחרונות באזור דרום הערבה. כיום, לאחר כריית חול במשך שנים, כמעט שלא נותרו כאן נופי דיונה. הנופים האלה אף משמרים עולם חי זעיר ומרתק, וכך תוכלו לעקוב עם הילדים אחר עקבות של זוחלים, חרקים ובעלי כנף. ממש ספארי חולות.

 

אם אתם חובבי עפיפונים, תשמחו לגלות שבזכות גובהו והרוחות הטובות המנשבות בו, זהו יופי של אתר להטסת עפיפונים. אז קחו את הזמן, יהיה פה כיף גדול. מומלץ להגיע בשעות הנעימות של אחר הצהריים. הכניסה ללא תשלום. הגעה: אל האתר מוביל כביש הערבה הישן, כ-2 ק"מ צפונית-מזרחית לאליפז.

 

פארק תמנע: הדרך הטובה ביותר להגדיר את המרחב הזה היא "מוזיאון גיאולוגי תחת כיפת השמיים". פארק תמנע מציע למבקריו אינספור תצורות סלע, גוני מדבר, מרקמי סלעים, שכבות קרקע וגם היסטוריה מרתקת של כריית נחושת באזור. זהו בהחלט מקום שאפשר לבלות בו יום שלם ועדיין לא לשבוע מיופיו וממה שהוא מציע. יש פה שפע של שבילי טיולים ברגל ברמות קושי שונות, וגם מסלולי נסיעה בין מוקדי העניין המרכזיים, בהם עמודי שלמה המרשימים, שרידי מקדש מצרי קדום, "הפטרייה" ועוד.

 

אל תוותרו על ביקור באגם הגדול (אפשר לשוט בו בסירות פדלים) ועל חוויית הצפייה במיצגים בתלת-ממד המתארים את קורות המקום. דרגת קושי: קלה, מתאימה למשפחות. הכניסה בתשלום. הגעה: על כביש 90, כ-25 ק"מ מצפון לאילת.

 

הביטו אל השמיים 

חוויה לילית בפארק תמנע ()
חוויה לילית בפארק תמנע
 

ב-12 באוגוסט הפארק יפתח את שעריו גם בערב, באירוע מיוחד לכבוד מטר הפרסאידים הצפוי באותו הלילה. אתרי הפארק - הר הבורג, הפטרייה ועמודי שלמה - יוארו בתאורה מרהיבה, ובחלקם יוצבו טלסקופים שיכוונו אל שביל החלב, כוכבי הלכת וכוכבים תאומים. מדריכי "הדובה הגדולה", עמותה המעודדת אסטרונומיה תצפיתית, יסבירו על האירוע המפואר ועל כוכבי הלכת והשמיים. שיאו של האירוע יגיע לקראת 22:30, אז יכובו כל האורות בפארק ותוזמנו ולהשתתף בצפייה מודרכת במטר הפרסאידים. מומלץ להצטייד במחצלת.

 

ואם כבר הזכרנו תצפית על כוכבים, בארבעת סופי השבוע הראשונים של אוגוסט יוחשך "רובע דרכי הבשמים" במצפה רמון בלילות חמישי ושישי, והמרחב המדברי יתמלא בפעילויות ליליות לכל המשפחה. על הפרק: מתחם אסטרונומיה עם טלסקופים, תצפיות ירח וכוכבים, סרטים על כוכבים, טיולי שקיעה, הפנינג לילי מפתיע עם אמנים ודוכנים, ספארי עקרבים ועוד.

תצפית כוכבים מצפה רמון (צילום: שיר פרסר)
תצפית כוכבים מצפה רמון(צילום: שיר פרסר)
 

בשעות היום אפשר יהיה לבקר בפלנטריום ובפינת היצירה, לשכשך בבריכה ולקפוץ במתחם מתקנים מתנפחים לילדים במצפה רמון, לצפות בשמיים דרך טלסקופ שמש מיוחד, ללטף אלפקות או לצאת לסיור תיאטרלי בעתיקות העיר הקדומה שבטה, לצאת עם כל המשפחה ל"חדר בריחה מדברי" ועוד.

 

כדי לאפשר חוויה צפייה מושלמת, טלסקופים בכל מיני גדלים וסוגים יוצבו בשלושה מוקדי התרחשות: רובע דרכי הבשמים במצפה רמון, הגן הפורח של "שנטי במדבר" וביישוב עזוז. בכך יתאפשר לקהל שיגיע בכל סוף שבוע מפגש קרוב ככל האפשר עם גרמי השמיים ונצנוצי הכוכבים.

 

מטיילים, זוגות, יחידים ומשפחות מוזמנים להגיע אל מתחמי הצפייה, לפרוש מחצלת, להתעטף בשמיכה ולהביט מעלה אל שמי המדבר הנקיים כשהם מוארים בכוכבים, ומוזיקה נעימה תתנגן ברקע.

 

כמו כן, לראשונה תוזמנו להגיע לתצפיות אסטרונומיות בבית השנטי במדבר. בכל יום חמישי כפר הנוער "שנטי במדבר" יפתח את שעריו לאורחים מן החוץ ויקיים תצפיות אסטרונומיות במקום היפה, שאותו מטפחים עשרות בני נוער בסיכון שמתגוררים בו. שעות הפעילויות של האירועים השונים מפורטות באתר האינטרנט ובפייסבוק. מחיר למבוגר לכל הפעילויות בסוף השבוע: 55 שקלים. מחיר לילד לכל סוף השבוע: 40 שקלים ברכישה מוקדמת דרך האתר.

 

להמלצות נוספות ועדכונים שוטפים הצטרפו לקבוצת הפייסבוק "רגעים קטנים - מטיילים עם יעל לרנר ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מנו גרינשפן
חניון לילה תל ערד
צילום: מנו גרינשפן
מומלצים