שתף קטע נבחר

לקראת המחאה על חוק הלאום: רחובות בתל אביב ייחסמו

אלפים מבני העדה הדרוזית ותומכיהם צפויים להפגין בכיכר רבין החל מ-20:30 ועד 22:00. מ-18:30 ייחסמו לתנועה הרחובות הסובבים את הכיכר. כל הפרטים

 

דרוזים בדלית אל-כרמל (צילום: רויטרס)
נערכים למחאה. דגל העדה הדרוזית(צילום: רויטרס)

מחאת חוק הלאום מגיעה לשיא: הערב (שבת), בין 20:30 ל-22:00, תתקיים בכיכר רבין בתל אביב מחאה של בני העדה הדרוזית ותומכיהם נגד החוק. שעות ספורות לפני האירוע, שבו צפויים לקחת חלק אלפי בני אדם, ייחסמו לתנועה הרחובות הסמוכים לכיכר. שלשום הקימו המפגינים אוהל מחאה מעוטר בדגל ישראל ובדגל העדה.

 

מפת החסימות לקראת המחאה נגד חוק הלאום ()
מפת החסימות

 

כמו כן, נמסר ממשטרת ישראל כי לא תותר כניסה עם נשק חם למתחם המחאה. בנוסף, לא תותר כניסה עם בקבוקי זכוכית - לרבות משקאות אלכוהוליים; בעלי חיים ואופניים או קורקינט חשמליים.

 

המוחים הציבו שולחנות וכיסאות לטובת העוברים והשבים שירצו לדון איתם על הבעיייתיות של החוק. אחד המקימים, ג'בר חביש, שמשרת כקצין במילואים, אמר כי מטרת המאהל הוא הגברת המודעות לחוק הלאום. חביש בן ה-35 אמר כי "בעצרת אנחנו ננסה לגייס את כל העם כדי שיבינו שזה לא מאבק ששייך רק לדרוזים. כל מי שמרגיש ישראלי ורוצה שהמדינה תמשיך לקיים שוויון - מוזמן להגיע. אנחנו הקול המתון של המדינה ולמעשה נלחמים עליה פעמיים, גם בצבא, וגם עכשיו".

 

בשעות הצהריים רבים מהמפגינים שהגיעו מהצפון נתקעו בכביש שש בעקבות רכב שעלה באש באזור מחלף חורשים. המפגינים מסרו כי הם מקווים שהמשטרה תסייע להם לפתוח את הכביש במהרה על-מנת שיגיעו לעצרת בזמן. גם מארגני האירוע יצרו קשר עם חברות האוטובוסים שמסיעות את התושבים מהצפון וביקשו מהן שלא לנסוע דרך כביש 6.

 

מאהל מחאת הדרוזים בכיכר רבין (צילום: מוטי קמחי)
מאהל המחאה בכיכר רבין(צילום: מוטי קמחי)

מאהל מחאת הדרוזים בכיכר רבין (צילום: מוטי קמחי)
מאהל המחאה בכיכר רבין(צילום: מוטי קמחי)

 

חביש הוסיף: "אני והמון צעירים דרוזים עושים המון למען בניית המדינה. כששמעתי על החוק לראשונה הרגשתי שאני לא רצוי ושמוציאים אותי מהמעגל. עד עכשיו הרגשתי ישראלי, שותף של היהודים, ופתאום השותף שלי אומר לי שאני לא חלק".

 

"חוק הלאום שכח אותי, שלל ממני זכויות והיום אני לא מרגיש שווה בין שווים", המשיך חביש. "יש כאן צעקה של הרחוב הדרוזי ואנחנו ניאבק על השוויון שמגיע לנו עד הסוף. המדינה הזאת הולכת לפילוג ואנחנו רוצים להיות הסמן הימני של המאבק למען השוויון".

 

ברקע הסערה, בצה"ל מסרו כי הצבא אינו מתכוון להעניש חיילים שישתתפו בהפגנה, אך עם זאת, חייל או איש קבע שיגיע להפגנה באופן בולט - למשל על מדים - עלול להישפט על כך, בדומה לאזהרה או ענישה מידתית שתוטל עליו אם יפרסם באופן פומבי ויזדהה כחייל פוסט בפייסבוק בנושא פוליטי - כפי שעשו מוקדם יותר השבוע שני קצינים דרוזים.

 

 

   

"מדינת אפרטהייד": נתניהו פוצץ הפגישה עם ראשי העדה הדרוזית

ביום חמישי האחרון, במהלך פגישה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לראשי העדה הדרוזית שנערכה בקריה בתל אביב, התפרץ תת-אלוף במיל' אמל אסעד לעברו של ראש הממשלה. נתניהו, שזעם על פוסט שבו כינה אסעד את ישראל "מדינת אפרטהייד", אמר כי לא יקבל פגיעה, לא בכבוד ראש ממשלת ישראל ולא בכבודה של המדינה, ממי שקורא למדינת ישראל מדינת אפרטהייד. חלק מראשי הרשויות הדרוזיות סירבו מראש להשתתף בפגישה שפוצצה על ידי נתניהו.

 

אחרי פיצוץ הפגישה אמר אסעד: "לא היתה שום תקרית. הכול היה מתוכנן. הוא בכלל לא התכוון לשמוע אותנו, לא התכוון לשמוע את הקצינים שבניגוד לעמדתו. הוא התכוון לבוא להצטלם עם הנכבדים ולהגיד שהוא מקים ועדות. אנחנו באנו להגיד את עמדתנו. הוא ראה אותי ואמר שהוא 'לא רוצה לשבת עם אמל', בגלל שכתבתי שישראל מדינת אפרטהייד.

 

"אם אתה לא רוצה לשבת עם אמל אז למה הזמנת אותי? אני לא אמרתי בפגישה שישראל היא מדינת אפרטהייד אלא כתבתי את זה בפוסט וביקרתי אותו. כנראה שכל מי שמבקר את נתניהו יש עליו איקס. אני מצטער שיש עליי איקס. אני גאה במה שאני מייצג. אנחנו נקיים את העצרת במוצאי שבת ומקווים שיגיעו כמה שיותר בני אדם. אנחנו רוצים שחוק הלאום ישתנה ושיכניסו אותי כישראלי לחוק".

 

כמו כן, במהלך טקס חלוקת מלגות לסטודנטים דרוזים של "הקרן לידידות" במכללת אורט בראודה בנוכחות ח"כ אבי דיכטר, התפרצו לבמה מספר פעילים במאבק נגד חוק הלאום. בראש המוחים היה ד"ר אמיר חניפס שהיה בצוות מטעם העדה בדיונים לקראת חקיקת החוק. אדם נוסף קרא לעבר דיכטר קריאות "גזען" ו"נאצי". שוטרים שהוזעקו למקום הרחיקו את השניים.

 

 

ח"כ דיכטר עזב את האולם שבו התקיים האירוע מיציאה צדדית מלווה בשוטרי יס"מ. בהתייחסו לתקרית אמר איש הליכוד כי הזעם של הדרוזים נובע בין היתר "מהרבה דיסאינפורמציה". לדבריו, "אני לא מציע לזלזל בחוק יסוד שעבר ברוב של 62 חברי כנסת".

 

ד"ר אמיר חניפס ניסה למנוע מח"כ דיכטר לשאת דברים. "אסור לתת לך לדבר פה", זעק ד"ר חניפס במהלך אירוע חלוקת המלגות על שמו של לוחם סיירת מטכ"ל סאלים שופי. "אתה הסתכלת לי בעיניים ושיקרת. אתם צריכים לקום וללכת", צעק אל הסטודנטים. "אל תתנו להם לקנות אתכם בכסף". אדם נוסף, יוסף חניפס, גידף את דיכטר במלים "גזען" ו"נאצי". "אתה סוג ב' ולא אנחנו, ולא סאלים שופי".

 

חלק מהנוכחים ניסו להרחיק את השניים ובמקום התפתחה מהומה, בסיומה הוזעקו שוטרים שהרחיקו אותם.

 

בהמשך אמר ח"כ דיכטר לסטודנטים: "לא היה קל לכם לראות המחזה שהיה כאן בהתחלה. האמת שלא הופתעתי, ולא התרגשתי. כיוון שצפיתי את הניסיון הזה לייצר פרובוקציה אני לא ממש מתרגש. הדבר היחיד שמבחינתי לא יעבור הוא לקרוא לי נאצי! איש לא יקרא לי נאצי. לא יהודי, לא מוסלמי ולא דרוזי".

 

אחד הנוכחים קרא בשלב זה "ולי אף אחד לא יקרא אזרח סוג ב'". דיכטר המשיך בדבריו: "לי קוראים אברהם משה דיכטר, על שם סבי שנרצח בידי הנאצים יחד עם רבים מבני משפחתי. אבל זה לא עניין שלי מול העדה הדרוזית או אף אחד. זה עניין אישי שלי מול זה שקרא לי נאצי. לגבי כל השאר אני רוצה לומר לכם בצורה הכי כנה. את הכל אפשר ללבן בשיחה".

 

במקביל, עשרות בני העדה הדרוזית קיימו באותה שעה הפגנת מחאה מול בניין מועצת דליית אל כרמל, שבראשה עומד רפיק חלבי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
מאהל מחאה ב כיכר רבין דרוזים חוק ה לאום
צילום: מוטי קמחי
מומלצים