שתף קטע נבחר

הרופאים אבחנו מפרצת בבטן והתעכבו עם הניתוח – המטופל מת

בן 74 הגיע לבית החולים רמב"ם עם כאבים עזים במותן מתוך מחשבה כי הוא סובל מאבנים בכליות. שם אבחנו כי הוא סובל ממפרצת בטנית וכי עליו לעבור ניתוח חירום. אולם למרות האבחנה, הניתוח התעכב והאיש נפטר לאחר כמה ימים. כעת משפחתו תובעת. עו"ד ויקי בקשי שהגישה את התביעה: "ניתוח במועד היה מונע את הטרגדיה". רמב"ם: "אנחנו בודקים את התביעה"

בימים האחרונים הוגשה תביעה לבית המשפט המחוזי בלוד נגד בית החולים רמב"ם בטענה לרשלנות רפואית. על פי כתב התביעה, על אף שהצוות הרפואי אבחן שהמטופל סובל ממפרצת בבטן – בבית החולים התעכבו יותר מארבעה ימים עד שביצעו את הניתוח הנדרש והמטופל נפטר על שולחן הניתוחים.

 

לפני כשבעה חודשים, בשעת לילה מאוחרת חש גבר בן 74 תושב הצפון בכאבים במותן. בני משפחתו סברו כי מדובר בהתקף של אבנים בכליות זאת בשל העובדה שעשר שנים קודם לכן הוא סבל מאותה הבעיה. הגבר נסע לבית החולים רמב"ם והתקבל בחדר המיון לקראת השעה ארבע לפנות בוקר.

 

ניתוח החירום נדחה במשך ימים. המטופל מת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ניתוח החירום נדחה במשך ימים. המטופל מת(צילום: shutterstock)

 

המטופל סבל מכאבים במהלך האשפוז - הרופאים דחו את הניתוח

הצוות הרפואי נתן למטופל משככי כאבים חזקים ובמהלך השהות בחדר המיון בוצעה לו בדיקת CT. בתוצאות הבדיקה נכתב: "הרחבה של מפרצת באבי העורקים הבטני. יש החמרה מבדיקה קודמת אשר שם המפרצת נמדדה כ-4.5 ס"מ". המטופל ובני משפחתו נדהמו מהתוצאות מפני שמעולם לא נמסר להם – גם לא בבדיקה הקודמת שביצעו בבית החולים לפני עשר שנים, שקיימת מפרצת בטנית.

 

בהמשך אותו יום בוצעו למטופל בדיקות נוספות שאיששו שהוא סובל מפרצת בטנית גדולה. בשלב מסוים הגיעה רופאה לשוחח עם המטופל ועם בני משפחתו. היא הסבירה להם כי לא מדובר באבנים בכליות, אלא במפרצת גדולה, כ-7 ס"מ.

 

אולם למרות שהוא סבל מכאבים חזקים, הצוות הרפואי קבע בפסקנות כי אין כל קשר בין הכאבים לבין המפרצת. הרופאים הסבירו כי יש צורך לאשפז את המטופל במחלקת כלי דם ושהוא חייב לעבור לעבור ניתוח חירום בדחיפות.

 

בני משפחתו של המטופל אשר שהו לצדו, חששו מהניתוח ורופאה שנכחה במקום הסבירה להם שאין סיבה לחשש שכן תוך 48 שעות אביהם יחזור הביתה. אולם הניתוח התעכב ולמחרת הוסבר למטופל ובני משפחתו כי יש צורך בביצוע בדיקות נוספות. בני המשפחה שאלו לגבי מועד ביצוע הניתוח ונאמר להם כי עדיף להמתין עד תחילת השבוע.

 

במהלך האשפוז המשיך המטופל לסבול מכאבים ונזקק למשככי כאבים נוספים. בביקור רופאים בצאת השבת הוא התקשה לנשום ומשדווח על כך לצוות הרפואי הגיע רופא לבדוק אותו.

 

לטענת בני המשפחה כשהם שאלו את הרופא מדוע לא מנתחים את אביהם, הרופא השיב להם שהמטופל מצוי בהשגחה בשל כאבי הגב מהם הוא סובל ולולא כאבי הגב הוא היה בבית. לדבריהם, הרופא בכלל לא הזכיר את המפרצת.

  

בדיקת הסי טי הראתה בבירור כי יש מפרצת בטנית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בדיקת הסי טי הראתה בבירור כי יש מפרצת בטנית(צילום: shutterstock)

 

"ניתן היה למנוע את הטרגדיה"

גם ביום ראשון לא בוצע הניתוח. למחרת בסביבות השעה 16:00 המטופל נכנס לשירותים. לפתע, הוא יצא החוצה, אמר שאין לו אוויר ונשכב על המיטה. בני המשפחה הזעיקו את האחות שחיברה מכשיר למדידת סטורציה, שלא הציג כל נתון והודיעה לבני המשפחה כי המכשיר כנראה מקולקל. בינתיים הוזעקה רופאה לבדוק את המטופל.

 

בעוד הצוות הרפואי מנסה להחליף כבל במכשיר הסטורציה, התמוטט המטופל והצוות החל לבצע בו פעולות החייאה. ככל הנראה בשלב זה הבינו הרופאים שהמפרצת התפוצצה. הצוות הרפואי רץ באופן בהול עם מיטת המנוח לחדר ניתוח. אולם למרות עיסוי לב, מתן נוזלים ותרופות, לא התקבלה פעילות לב, והמטופל נפטר על שולחן הניתוחים.

 

בני המשפחה ההמומים הטיחו בצוות הרפואי כי היה עליהם לנתח את יקירם קודם לכן. מנהל המחלקה הודה כי הם אכן טעו וכי צריך היה לנתח את המנוח בשלב מוקדם הרבה יותר.

 

"במקרה של המנוח עולה שכבר בינואר 2008 הודגמה בבדיקת CT מפרצת בקוטר של 4.4 ס"מ. היה מקום כבר בשלב זה לשקול התערבות. בוודאי הייתה מחויבות מוחלטת ליידע את המטופל על נוכחות מפרצת", נכתב בחוות הדעת שהוגשה לבית המשפט.

 

"בנוסף, ההליך שהתחייב כבר בחדר המיון לאחר קביעת האבחנה, היה לקחת את החולה בדחיפות לחדר הניתוח ולהחדיר תומכן שימנע מבעוד מועד את פריצת המפרצת. העיכוב בביצוע הפעולה במשך 4 ימים הוא בלתי מובן ומגלם כשל טיפולי מובהק. הדבר תמוה במיוחד בשל הימשכות הכאבים אשר חייבה מתן משככי כאב חזקים".

 

עו"ד ויקי בקשי ממשרד כספי סרור, שהגישה את התביעה בשם קרובי המשפחה של המנוח מסרה: "מדובר באחד מהמקרים היותר מקוממים בהם נתקל משרדנו. הצוות הרפואי בחדר המיון אבחן נכון את הבעיה הרפואית ממנה סבל המנוח - מפרצות בטנית גדולה. למנוח הוסבר, בצדק, כי במצבו הוא נחשב "פצצה מתקתקת" ועליו לעבור ניתוח דחוף".

 

לדבריה, המנוח הוחתם על טופס הסכמה לניתוח והוזמנו מנות דם, אבל במחלקת כלי דם לא ביצעו את הניתוח במשך ארבעה ימים ללא שום סיבה או הסבר למטופל. "בסופו של דבר התרחש הנורא מכל, המפרצת התפרצה בבטן, והמנוח הובהל לניתוח חירום אך לא שרד. ניתוח במועד היה מונע את הטרגדיה הקשה".

 

מבית החולים רמב"ם נמסר: "כתב התביעה התקבל בימים אלו בבית החולים, אנו לומדים את טענות התובעים ונגיב כמקובל במסגרת בית המשפט".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אייל יזהר
עו"ד ויקי בקשי
צילום: אייל יזהר
צילום: דורון גולן
ביה"ח רמב"ם
צילום: דורון גולן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים