שתף קטע נבחר

"לא צריך לוותר על סקס בגיל המעבר"

מהם האמצעים שאינם הורמונליים שנשים יכולות להיעזר בהם אל מול תופעות גיל המעבר וכיצד ניתן להתגבר על כאבים בזמן קיום יחסי מין - אחת התופעות הנפוצות והכואבות בקרב נשים? דיון באולפן עם גינקולוגית ויועצת מינית שופך אור על הנושא

בשיתוף סקיור פרמצבטיקה

 
השנים שסובבות את זמן הפסקת המחזור החודשי, תקופה המכונה "גיל המעבר" או "מנופאוזה", מלוות אצל נשים רבות בשלל תסמינים שפוגעים באיכות החיים. החל בגלי חום, קבוצת התסמינים השכיחה ביותר, שלעיתים גם מלווים בהזעות ליליות והפרעות שינה, עבור בשינויי מצבי רוח שיכולים להגיע גם למצבים של דיכאון וחרדה, פגיעה בזיכרון וכאבי פרקים, וכלה בכאבים בזמן יחסי מין.
 
אישה (צילום: shutterstock)
לא צריכות לוותר על המיניות. נשים בגיל המעבר(צילום: shutterstock)
הגורם העיקרי להופעת התסמינים הבלתי נעימים הללו הוא ירידה ברמות ההורמון אסטרוגן בגוף האישה כחלק מסיום תקופת הפוריות שלה. "האסטרוגן הוא ההורמון המרכזי בחיי האישה", אומרת הגינקולוגית ד"ר יעל ארבל. "בצורה פשטנית אפשר לומר שזה למעשה ההורמון שהופך אישה לאישה".
 
אצל רוב הנשים התסמינים מתחילים להופיע, לדברי ד"ר ארבל, בערך באמצע שנות הארבעים לחיים, ונמשכים ועד גיל 51 - גיל הפסקת המחזור הממוצע בעולם המערבי. אצל מיעוט מהנשים התסמינים ממשיכים גם בשנים שלאחר מכן ואף מלווים אותן לאורך החיים.
עד לפני 16 שנים, הטיפול הרווח בתסמיני גיל המעבר היה באמצעות נטילת הורמונים, בעיקר מסוג אסטרוגן ופרוגסטרון, שאיזון רמתם בגוף עזר להתגבר על רוב התופעות. מחקר רחב שפורסם ב-2002 שמט את הקרקע תחת הטיפול ההורמונלי ועורר מהפכה של ממש בתחום.
 
המחקר, שפורסם בגיליון יולי של כתב העת הרפואי המוביל JAMA, בדק את ההשפעות של שילוב פרוגסטרון ואסטרוגן על נשים בריאות בגיל המעבר. המחקר הראה עלייה בסרטן השד, התקפי לב ושבץ מוחי בקרב נשים שטופלו בטיפול משולב של שני ההורמונים, וזרע בהלה רבתי בקרב נשים ורופאות גם יחד.
 
אמנם, מסייגת ד"ר ארבל, תוצאות המחקר לא היוו שינוי של ממש במציאות, וגם שיטת המחקר שלו עיוותה את הנתונים ("קבוצת המחקר הייתה נשים שהיו לפחות עשר שנים אחרי הפסקת הווסת, זאת אומרת - השוו מלפפון לעגבנייה", היא אומרת), אבל תוצאות הפרסום לא איחרו להגיע והשאירו מיליוני נשים ברחבי העולם ללא טיפול הולם בתסמינים.
 

מה עושים עם כאבים בזמן החדירה

נשים רבות שסובלות מכאבים בזמן קיום יחסי מין מגיעות אל הקליניקה של היועצת המינית והזוגית שלי ורוד. לדבריה, אחד הגורמים לכך הוא בכלל התנהגותי, וקשור באופן שבו יחסי מין עוברים בשלב מוקדם מדי לחדירה, ובני הזוג לא משקיעים מספיק במשחק מקדים. "זו לא רק אשמתו של הגבר", מסבירה ורוד. "גם האישה יכולה ללמד אותו להעניק ולהיות יותר איטי ותשוקתי, המקום הזה עוזר לאישה להיות מוכנה יותר". ורוד מסבירה שלגיל האישה יש השפעה על הכאב, כי "חומר הסיכוך הטבעי שלנו לא מיוצר מספיק כדי שהחדירה תהיה חלקה".
 
באחרונה הכריז יו"ר איגוד הגינקולוגיה האירופאי על תוסף התזונה הישראלי פמארל כ"טיפול קו ראשון" בתסמיני גיל המעבר. התוסף, מסכימות ד"ר ארבל ושלי ורוד, ולצדו טיפולים נוספים שאינם הורמונליים ומבוססי צמחים, ושיטות אלטרנטיביות כמו דיקור והיפנוזה, למשל, יכול לשמש תשובה לנשים שלא מעוניינות או לא יכולות להשתמש בהורמונים, וגם לרופאות והרופאים שמטפלים בהן ונותרו ללא מענה הולם.
 
בשיתוף סקיור פרמצבטיקה
 
 
 
 
 
 
 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יש תחליף להורמונים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים