שתף קטע נבחר

שקט מתוח בשדרות: "אי אפשר להישאר במצב ביניים"

התושבים בשדרות העדיפו הבוקר להישאר בבתים. אלו שיצאו לקניות לקראת השבת מתחו ביקורת על הממשלה, שלא המשיכה בתקיפות נגד חמאס בעזה. "בארבעת החודשים האחרונים אנחנו חיים באון-אוף, ללא ידיעה מה יהיה מחר ומתי יגיע הקסאם הבא", אמר אחד התושבים

  

 

השקט שאחרי ההסלמה: המרכז המסחרי הישן בשדרות שבדרך כלל הומה אדם בימי שישי, היה שומם הבוקר (יום ו') וכמעט ריק מאנשים. הקונים והסוחרים הבודדים שנמצאים כאן, מספרים כי הם כבר רגילים לתופעה, לפיה מרגע שמתחילות האזעקות - האנשים נעלמים מהרחובות.

 

פסקוול, תושב שדרות אמר ל-ynet: "החנייה כאן תמיד מלאה, אין איפה לחנות, ועכשיו אין כמעט אנשים. הפסקת האש הזו היא בעירבון מוגבל, אני לא מאמין בה. יש לנו אויב שמנצל את האוכלוסייה התמימה שם לטובתו. אני מצפה ממקבלי ההחלטות שלנו שיגיעו לקרבת הגבול ויראו את המצבה ללוחמי הצנחנים שנהרגו. לכל מערכה יש קורבנות, אבל אי אפשר להישאר במצב ביניים, שבו אין שקט ואין מלחמה. או שיהיה שלום או שנגבש תוכנית מדינית ונבצע אותה".

 

שגרה בעיר שדרות (צילום: גיל יוחנן)
שגרה בעיר שדרות. "הפסקת אש בעירבון מוגבל"(צילום: גיל יוחנן)

אשר כהן, שמתגורר בשדרות ב-40 השנים האחרונות, לא מבין למה אין תגובה עוצמתית נגד חמאס: "אמנם היה לילה שקט, אבל עדיין מתוח מבחינתנו. אנחנו ישנים בממ"דים ובמקלטים. בארבעת החודשים האחרונים אנחנו חיים באון-אוף, ללא ידיעה מה יהיה מחר ומתי יגיע הקסאם הבא. אני מאוכזב מהממשלה שלנו, אנחנו מרגישים פה סוג ד'. כל פעם שומעים איומים שנרחיב את ההתקפה שלנו ואנחנו שואלים: למה לא עכשיו? אנחנו רוצים את השקט ואפשר לעשות את זה. הממשלה רופסת, היינו מצפים שלא תהיה הפסקת אש כרגע ונמשיך עם התגובה העוצמתית. אי אפשר שחמאס יקבע בשבילנו מתי רגיעה ומתי לא".

  

 

התושבים לא מתרשמים מהשקט הרגעי, ומייחלים ליום שבו תושג רגיעה לטווח ארוך. אלכס וולוצ'ניקוב, המתגורר בשדרות יותר מ-10 שנים, אמר: "אמנם יש שקט עכשיו, אבל נראה כמה זמן זה יימשך. אני כבר לא מאמין בהצהרות האלה, התושבים רגילים לזה, מבינים שזה המצב הקיים וכך זה יישאר. צריך לעשות מבצע רציני ולסיים את כל הדבר הזה, להשיג לנו שקט מתמשך לזמן ארוך - ולא רק לשנה".

 

אלברט עזרן, תושב העיר וסבא ל-16 נכדים, הוסיף: "אנחנו התושבים מתורגלים איך לפעול במצב של אזעקות. הבעיה שלנו היא שהממשלה תדע איך להכות בהם כמו שצריך, ולא ההיפך. חמאס יכולים להפגיז היום ומחר להכריז הפסקת אש, אבל הכל בלוף. אין הפסקת אש ואין שום דבר. אנחנו עם חזק ויודעים להתמודד עם זה. מהממשלה אני מצפה קודם כל להגיע להסכם על החזרת השבויים. זה לא הדבר האחרון במשא ומתן, אלא הראשון. אנחנו התושבים יכולים לעמוד בכל מצב, אם צה"ל יחליט להכות ברצועה - אנחנו יכולים לספוג".

שגרה בעיר שדרות (צילום: גיל יוחנן)
שדרות הבוקר. "נראה כמה זמן זה יימשך"(צילום: גיל יוחנן)

שגרה בעיר שדרות (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 

גדי ירקוני, ראש מועצת אשכול, אמר היום: "מציאות מתמשכת של ארבעת חודשי מתיחות ביטחונית הגיעה אתמול לנקודת קיצון. עברנו יממה של מטחי ירי כבדים ליישובינו וביטול פעילויות חינוך ואירועי תרבות וקהילה. בשעות האחרונות יש שקט ואנו מקווים שהמתיחות האחרונה הייתה בגדר ׳עליה לצורך ירידה׳ שלאחריה יגיע הסדר שיבטיח שקט ארוך טווח. אירועי החודשים האחרונים והמעברים החדים משגרה לחירום משפיעים משמעותית על תושבי עוטף עזה. אנו מצפים מהממשלה שכל הסדר רגיעה מדיני כלכלי שמתגבש עם רצועת עזה יכלול גם הסדר כלכלי והשקעה משמעותית ביישובי העוטף, השקעה שתאפשר לנו את המשך הפיתוח ואת חיזוק ההתיישבות לצד הגבול".

 

חוזרים לשיגרה

התושבים בשדרות בילו את הלילה שבין רביעי לחמישי במרחבים המוגנים, בעקבות המטחים הכבדים לעבר ישראל - יותר מ-150 רקטות ששוגרו מרצועת עזה תוך פחות מיממה. רקטה התפוצצה במפעל בשדרות ושתי רקטות נוספות בבית בשדרות. ביום רביעי השבוע נורה מטח של שמונה רקטות מרצועת עזה, ארבע התפוצצו בשדרות. 12 נפצעו - אחד בינוני והיתר קל, שתי נשים הרות עם צירים הובהלו לבית החולים ברזילי. נפגעי חרדה טופלו.

 

הבית בשדרות שנפגע (צילום: AFP)
נזקים מרקטות בשדרות בסבב האחרון(צילום: AFP)

הבית בשדרות שנפגע (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

פגיעה ישירה רקטה בניין מגורים ב שדרות הסלמה עזה רצועת עזה רקטות (קרדיט: דוברות המשטרה)
(קרדיט: דוברות המשטרה)

רקטה פגעה בגן משחקים ()

שלו לוי בן ה-13 משדרות נאלץ ביום רביעי לטפל באביו שנפצע באורח בינוני מרסיסים של רקטת קסאם שירה חמאס מרצועת עזה והתפוצצה לידו. הנער סיפר ל-ynet: "הייתי בחדר כשהיה צבע אדום ואבא צעק לי מבחוץ להישאר בממ"ד. הוא היה בחצר ואחרי זה שמענו עוד צבע אדום ואז ישר בום. כשיצאתי לבדוק מה קרה ראיתי אש מהחדר של אחותי. באתי לסלון, כל החלונות היו מנופצים וראיתי שלאבא יורד דם מהיד. יצאנו החוצה ואז אמר לי 'מהר, תחפש משהו לקשור מסביב ליד'. ראיתי מטלית על הרצפה וקשרתי לו ליד. אחרי זה ביקשנו עזרה מהשכנים. הוא היה חצי בהכרה. ואז האמבולנס בא. זה היה מפחיד".

 

חניתה קוחניק, תושבת שדרות, מתארת את המציאות הבלתי-אפשרית בביתה. "חבל על הזמן. לא נותר לי מה להגיד", אמרה בייאוש. "זה לא קל. אנחנו ארבעה בני משפחה וכלב שמבוהל יותר מאיתנו". קוחניק אמרה כי כל בני המשפחה מתרכזים בממ"ד. "אני לא יכולה לישון בתוך הממ"ד, אבל הבן שלי צמוד לחדר. מבחינתנו בכל פעם שהביטחון מתערער - החרדות מתעוררות. 80% מתושבי שדרות סובלים מפוסט טראומה. אני רואה את הבן שלי שסובל מהתסמינים ולא יוצא מהבית. הטפטופים והזליגות הם מלחמה יומיומית", סיפרה.

 

חניתה התייחסה גם לאזעקה שתפסה את התושבים באירוע הילדים של העירייה: "עברתי בפארק הגדול חמש דקות לפני הנפילה. העירייה פירקה את הבמות וכמה דקות אחרי זה הרקטה התפוצצה".

 

עבור קרין מימון, סטודנטית בת 24 במכללת ספיר המתגוררת בשדרות עם שותפים, מדובר בשידור חוזר של מאורעות השבועות האחרונים. "חווינו את אותם הדברים לפני כמה שבועות. אנחנו חיים ממטח אחד לשני. אני בעיקר מתוסכלת, אין יותר מדי מה לעשות מלבד להיכנס לממ"ד ולהישמע להוראות", סיפרה מימון. "חברה מהמרכז הגיעה לבקר אותי, וישנו בממ"ד. ננסה להישאר חזקות ולא להפוך את זה ליותר דרמטי ממה שזה, אבל אי אפשר לנהל פה שגרת חיים", אמרה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים