שתף קטע נבחר

"נעים בכמויות באוטובוסים": המגזר הערבי יפגין נגד חוק הלאום

אלפים צפויים להגיע הערב לתל אביב במסגרת הפגנת האוכלוסיה הערבית נגד חוק הלאום. "מדינה דמוקרטית חייבת להיות לכל האזרחים", אמר ח"כ איימן עודה. המארגנים הורו לא להניף דגלים של ישראל או של פלסטין ועל כך זעם תושב ואדי ערה: "אין חוק במדינה שאוסר להניף דגל"

 

אלפים מהאוכלוסייה הערבית צפויים להגיע הערב (שבת) לתל אביב כדי להפגין נגד חוק הלאום. ההפגנה תצא מכיכר רבין בשעה 20:00 ותסתיים בעצרת מול מוזיאון תל אביב, שם ינאמו פוליטיקאים ערבים ופעילים חברתיים. מארגני ההפגנה הורו שלא להניף דגלים, לא דגלי ישראל ולא דגלי פלסטין.

 

המפגינים צפויים להגיע בכ-300 אוטובוסים ומאות רכבים. בין הנואמים יהיו חבר הכנסת לשעבר מוחמד ברכה, יו"ר ועדת המעקב העליונה לענייני הציבור הערבי, מאזן גנאים, ראש העיר סכנין ויו"ר הוועד הארצי לראשי הרשויות הערביות, הסוציולוגית פרופ' אווה אילוז ועוד. 

ילדים מטייבה טרם עלייה לאוטובוס למקום ההפגנה בכיכר רבין תל אביב ()

ילדים מטייבה טרם עלייה לאוטובוס למקום ההפגנה בכיכר רבין תל אביב ()
מתכוננים להפגנה בטייבה
 

יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה, אמר אחר הצהריים: "עשרות אלפי ערבים ויהודים נעים בכמויות באוטובוסים לתל אביב כי היום אנחנו מתעקשים להעביר מסר ברור - מדינה דמוקרטית חייבת להיות לכל האזרחים. אין אמירה יותר ערכית מזו מול חוק הלאום האפרטהיידי ואין תשובה הולמת יותר לממשלה מסיתה מרבבות של אנשים שיוצאים לרחובות במחאה"

 

חבר הכנסת ג'מאל זחאלקה הוסיף: "ההפגנה בתל אביב היא אות הפתיחה למאבק לביטול חוק הלאום הקולוניאלי והגזעני ולביטול כל חוקי האפליה. הוספת המילה שוויון לחוק לא תציל אותו. החוק פוגע בזכויות העם הפלסטיני כולו". בנוסף, התייחס להפגנה גם ח"כ אחמד טיבי: "ההפגנה הערב היא זעקה אחת מיני רבות. הרשימה המשותפץ גם תקיים סיורים ומפגשים באירופה ובאו"ם ומשימתנו נגד חוק הלאום ומדיניות ממשלת ישראל תהיה קלה יותר עם מסמך שנציג אותו בכל מקום בעולם".

הפגנה נגד חוק הלאום בכיכר רבין (צילום: מוטי קמחי)
הפגנת הדרוזים בשבוע שעבר בכיכר רבין(צילום: מוטי קמחי)

הפגנה נגד חוק הלאום בתל אביב (צילום: AFP)
הפגנה נגד חוק הלאום בתל אביב בחודש שעבר(צילום: AFP)

עם זאת, יש מי שלא מסכים עם קיום ההפגנה. חלק מהאזרחים הערבים-ישראלים קראו לא לקחת חלק במחאה בטענה שזה לא יוביל למהלך הנכון. אחרים החליטו לא להשתתף לאחר שהוחלט לאסור את הנפת דגל פלסטין. "הרשימה המשותפת חייבת למצוא דרכים אחרות נגד הגזענות והחוקיים שפוגעים בנו", אמר עבד עודה מקלנסווה. "הרבה שנים השתמשנו בהפגנות וכלום לא עזר".

 

עודה הוסיף כי "חוק הלאום נועד לגרש את האזרחים הערבים מאדמותיהם. החוק הזה יפגע בנו בצורה אכזרית בחסות הממשלה הקיצונית. על חברי הכנסת להישמע לדרישות חלק גדול מהחברה הערבית ולהתפטר ולהקים פרלמנט משלנו שינהל את העניינים ללא שום קשר בכנסת".

 

מאהר מסארוה, תושב ואדי ערה, אמר: "הייתי רוצה להשתתף בהפגנה, אבל אחרי שהבנתי שהוחלט לא להניף דגלי פלסטין אז החלטתי לא להשתתף. אין חוק במדינה שאוסר עלינו לא להניף דגל. אין לאף אדם זכות לקבל החלטה מסוג זה".

 

26 תנועות, מפלגות וארגוני חברה אזרחית, בהם מרצ, תנועת "עומדים ביחד", "שלום עכשיו", "האגודה לזכויות האזרח" ו"סיכוי" הוציאו קריאה משותפת להגיע להפגנה. רולא דאוד ונדב ביגלמן, מהנהגת "עומדים ביחד" המובילה את קריאת הארגונים, אמרו: "הממשלה הגזענית העבירה את החוק הזה כדי לשסע ולפלג ולייצר כאן אזרחים סוג ג'. אבל עכשיו, יותר מאי פעם, אנחנו בוחרים לעמוד ביחד, יהודים וערבים, נשים וגברים, מזרחים, אתיופים, יוצאי ברית המועצות, חברות וחברי הקהילה הגאה. ביחד נבהיר, שהם לא יצליחו להפריד בינינו, ונדרוש שוויון מלא לכל האזרחים, כי זה הבית של כולנו".

 

ההפגנה הערב מתקיימת שבוע בלבד לאחר ש-90 אלף איש, בעיקרם דרוזים, הפגינו במוצאי שבת שעברה בכיכר רבין נגד חוק הלאום. השבוע התכנסה מליאת הכנסת לדיון מיוחד על החוק ומהומה פרצה כשמתנגדים לחוק הניפו שלטים שעליהם מגילת העצמאות ביציע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
כך זה נראה בשבוע שעבר בכיכר רבין
צילום: AP
מומלצים