שתף קטע נבחר

27 שנה לקריסת ברה"מ: הסכם היסטורי בים הכספי

מאז קריסת ברית המועצות ב-1991 נאבקו 5 המדינות שלחופי הים הכספי, האגם הגדול בעולם, על אזורי השליטה בו, ושלחו ספינות קרב זו נגד זו. ההסכם בין פוטין, רוחאני ומנהיגי שלוש השכנות האחרות הוא ציון דרך היסטורי – אבל למרבצי הגז והנפט העצומים טרם נמצא פתרון

מנהיגי חמש המדינות השוכנות לחופי הים הכספי חתמו היום (א') על אמנה שנועדה לשים קץ למחלוקות בנות עשרות שנים בנוגע לזכויות השימוש במשאביו. בוועידה שכונסה היום בקטאו שבקזחסטן חתמו על ההסכם נשיאיהן של החמש: רוסיה, איראן, אזרבייג'ן, טורקמניסטן וקזחסטן.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

הסכם היסטורי הים הכספי נשיאי איראן רוסיה אזרבייג'ן טורקמניסטן קזחסטן (צילום: AFP)
פוטין יאפשר תחרות על הגז לאירופה? חמשת המנהיגים, היום בקזחסטן(צילום: AFP)

הים הכספי הסכם מפה אינפו גרפיקה ()

ההסכם קובע כללים להסדרתם של גבולות המים הטריטוריאליים ואזורי הדיג של כל מדינה בים הכספי, אולם הוא אינו פותר סוגיה מרכזית אחת: שאלת הגבולות בקרקעית הים, שם יש מרבצי נפט וגז גדולים. בהסכם נקבע כי בעניין זה ימשיכו המדינות לנהל משא ומתן וכי ההסכם מניח את הקרקע לשיחות ההמשך ביניהן. סוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס" דיווחה כי נשיא איראן חסן רוחאני אמר שסוגיה זו תיפתר במסגרת הסכמים 'בין הצדדים הרלוונטיים'".

 

הים הכספי הוא האגם הגדול בעולם, ומעמדו המשפטי נותר שנוי במחלוקת מאז קריסת ברית המועצות ב-1991. לפני קריסת ברית המועצות הייתה בים הכספי חלוקה טריטוריאלית ברורה בינה לבין איראן, אבל אחרי התפרקותה תבעו הרפובליקות הסובייטיות לשעבר שהשתחררו משלטונה של מוסקבה לממש את זכויותיהן בים.

הסכם היסטורי הים הכספי נשיאי איראן רוסיה אזרבייג'ן טורקמניסטן קזחסטן (צילום: EPA)
הים הכספי, ליד החוף בבאקו, אזרבייג'ן(צילום: EPA)

הסכם היסטורי הים הכספי נשיאי איראן רוסיה אזרבייג'ן טורקמניסטן קזחסטן (צילום: רויטרס)
שלוש מדינות חילקו ביניהן את צפונו. הים הכספי מהלוויין(צילום: רויטרס)

חלק מהמדינות שלחופי הים הכספי השיקו ב-27 השנים שעברו מאז מיזמי קידוח גדולים בו, למשל בשדה הנפט קשגן שמול חופי קזחסטן, אבל הוויכוחים המשפטיים מנעו את קידומם של פרויקטים אחרים, כגון צינור שיעבור גז טבעי דרך הים הכספי מטורקמניסטן לאזרבייג'ן ומשם מערבה, לפנים היבשת האירופית. צינור כזה יאפשר לטורקמניסטן להתחרות ברוסיה על השוק המערבי. רוסיה מתנגדת להקמתו, אך מנמקת את התנגדותה בדאגה לסביבה.

 

מדינות הים הכספי התווכחו לאורך השנים גם בנוגע לבעלות על כמה שדות גז ונפט, וגם עובדה זו עיכבה בתקופה זו את ניצולם. במשא ומתן שנפתח לאחר קריסת ברית המועצות התעקשה איראן שמדינות הים הכספי יבחרו באחת משתי אפשרויות: חלוקה של הים לחמישה חלקים שווים – או שכל החמש ינצלו ויפתחו את משאביו במשותף. אף אחת מארבע המדינות האחרות לא הסכימה להצעה הזו, ושלוש מהן – רוסיה, קזחסטן ואזרבייג'ן – חילקו ביניהן למעשה את צפון הים הכספי.

הסכם היסטורי הים הכספי נשיאי איראן רוסיה אזרבייג'ן טורקמניסטן קזחסטן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הסכם היסטורי הים הכספי נשיאי איראן רוסיה אזרבייג'ן טורקמניסטן קזחסטן (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

השער לגיהינום בטורקמניסטן: מסע למכתש הבוער במדבר

 

אזרבייג'ן מצדה לא הצליחה להגיע להסכמה על האופן שבו יחולקו כמה שדות נפט וגז בינה לבין איראן וטורקמניסטן. שלוש המדינות ניסו לנצל את שדות הגז שמחלוקת, ומעת לעת השתמשו בספינות קרב כדי להרתיע קבלנים זו של זו. התוצאה הייתה שבאף אחד מהפרויקטים האמורים לא נרשמה התקדמות גדולה.

 

אשלי שרמן, מומחה לענייני האזור, אמר היום כי החתימה על ההסכם היא אבן דרך חסרת תקדים בתולדות האזור, אך הדגיש כי השפעתו המיידית על מגזר האנרגיה תהיה מוגבלת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הים הכספי. המשא ומתן יימשך
צילום: רויטרס
מומלצים