שתף קטע נבחר

חשד: זיהום מים ברמת הגולן גרם לכמה מקרי עכברת

חשד כי צעיר שרחץ במקור מים בגולן לקה בעכברת, מחלה זיהומית שמועברת בעיקר על ידי מכרסמים ועלולה להוביל למוות. בביה"ח זיו קוראים למי ששהה במקורות מים ברמת הגולן וסובל מחום, כאבי ראש ושרירים לבוא להיבדק. נחל הזוויתן והזאכי נסגרו לרחצה בגלל זיהום צואתי

אתמול (ש') הגיע לבית החולים זיו בצפת צעיר בשנות העשרים לחייו, שרחץ באחד ממקורות המים בגולן לפני כשבוע.

 

בימים האחרונים התחיל הצעיר לסבול מכאבי ראש, בחילות, כאבי עיניים וחום גבוה. בבית החולים נערכות בדיקות דם בכדי לבדוק האם חלה בלפטוספירוזיס (עכברת).

 

עכברת היא מחלה שמועברת על ידי בעלי חיים. היא נגרמת על ידי חיידקים שנישאים בעיקר על ידי חולדות ועכברים ויכול לעבור לבני אדם. התסמינים ותופעות לוואי של המחלה יכולים לנוע בין תסמינים קלים כמו כאבי ראש כאבי שרירים, חום, בעיות במערכת העיכול, דלקות עיניים, ועד לתסמינים קשים במיוחד כמו אי ספיקת כליות, דימום מהריאות, דלקת קרום המוח ולעיתים אף מוות.

 

מיון בית החולים זיו (צילום: דוברות המרכז הרפואי זיו) (צילום: דוברות המרכז הרפואי זיו)
מיון בית החולים זיו(צילום: דוברות המרכז הרפואי זיו)

 

על פי הדיווח המטופל הגיע כבר ביום חמישי לבדיקה בחדר המיון בזיו, אך לבסוף החליט לחתום על טופסי שחרור לאחר שחש טוב יותר. אתמול הוא הגיע שוב עם סימפטומים דומים והוחלט להשאירו לאשפוז.

 

"לפטוספירוזיס נגרמת מהפרשת החיידק דרך דרכי השתן של חיות – בעיקר עכברים וחולדות", אומר ד"ר שמעון אדלשטיין יועץ לבקרת זיהומים ומחלות זיהומיות במרכז הרפואי זיו בצפת. "המחלה מועברת לאנשים ובעלי חיים אחרים כמו כלבים ופרות באמצעות הפרשות למקורות מים. הדלקת מתרחשת בכליה של החיה הנגועה, כאשר החיה עצמה אינה חולה, אלא רק נושאת את המחלה. כאשר בני אדם נחשפים למקורות מים נגועים בהפרשות החיה הנגועה, באמצעות פצעים חשופים, שטיפת עיניים, או בליעת המים הם עלולים להידבק במחלה".

 

הופעת הסימנים הקליניים בבני אדם מרגע ההדבקה נעה בממוצע בין 3-10 ימים. "בבני אדם מופיעה המחלה לרוב בשני שלבים. השלב הראשון: סימפטומים של מחלה הדומה לשפעת - חום, התקררות, כאבי ראש, כאבי שרירים, כאבי בטן, דלקת עיניים, הקאות ושיעול. בשלב השני הסימפטומים הם עלייה מחודשת בחום הגוף, מלווה באותם סימנים, אך בשלב השני עלולה המחלה לגרום לפגיעה קשה בכבד, להיווצרות דלקת קרום המוח ואף למוות", מסביר ד"ר אדלשטיין.

 

נאסר לרחצה בגלל זיהום צואתי - נחל הזוויתן (צילום: דוברות המשטרה) (צילום: דוברות המשטרה)
נאסר לרחצה בגלל זיהום צואתי - נחל הזוויתן(צילום: דוברות המשטרה)

 

הטיפול: אנטיביוטיקה בבליעה או לוריד

הטיפול במחלה כולל מתן אנטיביוטיקה באמצעות כדורים או דרך הוריד. הרופאים קוראים לכל מי ששהה בימים האחרונים במקורות מים ברמת הגולן וסובל מתסמינים – להגיע לחדר מיון ולהיבדק. "כל מי שמגלה סימפטומים אלו, עליו להגיע מידית לחדר המיון בבית החולים ולא להמתין, מאחר והאבחון אורך זמן, בעיקר בתקופה הזו בה אין שפעת ולכן התסמינים האלו נחשבים לחריגים", אומר ד"ר אדלשטיין, "השאיפה היא כי הטיפול יינתן מוקדם ככל האפשר לזמן גילוי המחלה".

 

בעקבות הפרסומים הגיעו לחדר המיון אב (43) ובתו (18) שדיווחו על תסמיני שפעת. לדבריהם הם שחו בשבוע שעבר בבריכת המשושים ברמת הגולן, ובעקבות הפרסומים החליטו להיבדק. השניים והצעיר שהגיע מוקדם יותר, יאושפזו להשגחה עד לקבלת התוצאות במחלקה פנימית.

 

הזוויתן והזאכי נסגרו לרחצה

בהמשך לדיווח על צעיר מהגליל שנדבק בעכברת אחרי ששחה בנחלי הגולן, נמסר מרשות הטבע והגנים כי הנושא בבדיקת משרד הבריאות והרשות.

 

"לאור הפרסומים פנתה הרשות אל משרד הבריאות לקבלת הנחיות. ממשרד הבריאות נמסר כי הנושא נבדק. רשות הטבע והגנים פועלת בהתאם להנחיית משרד הבריאות האמון על קביעת מחלות או זיהומים. בהמשך להנחיית משרד הבריאות סגרה הרשות את הנחלים הזוויתן (9/8) והזאכי (24/7) וזאת לאחר שנמצא בדיגום ממצא קולי וזאת עד לביצוע דיגום נוסף. זו תופעה עונתית שחוזרת בכל שנה בה כמות המים נמוכה. סביר להניח שהמקור הוא צואת פרות, והזרימה הנמוכה מאפשרת התרבות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ישראל ברדוגו
נחל הזוויתן ברמת הגולן
צילום: ישראל ברדוגו
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים