שתף קטע נבחר

מסעדות אתיופיות בארץ שכדאי להכיר

לא רק אינג'ירה: תבשילים מתובלים, לחם מקמח טף וקפה מסורתי - המטבח האתיופי מספר את סיפורם המרתק של יהודי אתיופיה דרך הצלחת

 
 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

המטבח האתיופי מספר את סיפורה של אוכלוסייה שלמה דרך הצלחת. המטבח הזה מבוסס בעיקרו על קמח טף נטול גלוטן וסוכר, ועשיר בברזל. מהקמח הזה מכינים לחם אינג'ירה שטוח, גמיש ובעל חורים גדולים, שמזכיר במרקמו את הלחוח התימני. טעמו של הלחם מעט חמצמץ, צבעו אפור בהיר והודות לגמישות וליכולת הספיגה שלו, אפשר לאכול אותו בקלות עם הידיים: בוצעים חתיכה וטובלים בתבשיל המתובל.

 

במטבח האתיופי לא תמצאו חלוקה למנות ראשונות ועיקריות. הארוחה מבוססת על אינג'ירה אחת שעליה מסודרים מבחר תבשילים צבעוניים ומתובלים כהלכה. את המנה נהוג להגיש ללא סכו"ם ולאכול בצוותא בידיים. 

כוכבת המטבח האתיופי: אינג'ירה. אפרת אספה, הבעלים של מסעדת "אדיס עלם" באשדוד (צילום: יח"צ)
כוכבת המטבח האתיופי: אינג'ירה. אפרת אספה, הבעלים של מסעדת "אדיס עלם" באשדוד(צילום: יח"צ)

לרוב, גודלה של האינג'ירה כגודל פיצה משפחתית. מגישים אותה על גבי מגשי נירוסטה או בתוך כלי מיוחד מקש צבעוני קלוע, המזכיר בצורתו דרבוקה עם מכסה. התבשילים שמתלווים ללחם נעשים ממתכונים משפחתיים שעוברים מדור לדור.

 

מהסיבה הזו, בכל מסעדה אתיופית מחכה לסועדים חוויה אחרת: לעיתים האוכל יהיה חריף יותר ולפעמים מתובל יותר, אבל האינג'ירה תמיד תהיה שם. אגב, מכיוון שהמטבח האתיופי נטול מוצרי חלב וכמעט שאין בו גלוטן, הוא מתאים מאוד לנמנעים מגלוטן ולטבעונים (אם לא מזמינים מנות שכוללות בשר, כמובן).

נטול גלוטן וסוכר ורווי בברזל. קמח טף (צילום: חגי לפלר) (צילום: חגי לפלר)
נטול גלוטן וסוכר ורווי בברזל. קמח טף(צילום: חגי לפלר)
 

בארץ פועלות כמה מסעדות אתיופיות מסורתיות, רובן מתרכזות בתל אביב, אבל יש גם מעטות באזורים נוספים בארץ. לרוב הן נטולות גינונים ובעליהן מארחים לבביים. מעבר לרצון שלהם להגיש את המנות המסורתיות מבית ילדותם, הם גם ישמחו לשתף בסיפורים על התרבות האתיופית.

 

המנות לרוב נדיבות מאוד, ומאחוריהן כמעט תמיד תמצאו סיפור מרתק וייחודי שקשה שלא להתרשם ממנו. לקינוח, אל תשכחו לבקש את הקפה האתיופי המתובל, שנחשב לאחד מסממני התרבות האתיופית ולאחד המנהגים החשובים ביותר עבור בני העדה.

מזיגת הקפה לכוסות אחרי האוכל. אחד מסממני התרבות האתיופית החשובים ביותר עבור בני העדה (צילום: סיון פרג')
מזיגת הקפה לכוסות אחרי האוכל. אחד מסממני התרבות האתיופית החשובים ביותר עבור בני העדה(צילום: סיון פרג')

בלינג'ירה

מסעדה אתיופית השייכת לפנטה פרדה, בחורה אתיופית שלפני שהפכה למסעדנית הייתה דוגמנית ולאחר מכן למדה משפטים והתמחתה בפרקליטות. לאחר סיום הלימודים, החליטה פרדה ללכת עד הסוף עם החלום הגדול שלה - להנגיש את התרבות האתיופית לישראלים, והחליטה שאחת הדרכים הטובות ביותר להיחשף לתרבות אחרת היא באמצעות היכרות עם המטבח שלה.

   (צילום: אנטולי מיכאלו)
(צילום: אנטולי מיכאלו)

לדברי פרדה, האוכל האתיופי כולל בתוכו לא מעט ערכים חברתיים, ומסיבה זו היא גם בחרה לכנות את המסעדה שלה "בלינג'ירה", שפירושה - "ביחד" באמהרית. הייחוד העיקרי של המסעדה הזו הוא בכך שהיא לא מסעדה אתיופית מסורתית, ומלבד המאכלים האתיופיים יש בתפריט שלה גם כמה מאכלים ישראליים כמו, למשל, חציל קלוי עם טחינה אתיופית.

 

בין השעות 17:00-12:00 מוגשת שם עסקית שכוללת מנת פתיחה, שתייה ואינג'ירה עם תבשילים (החל מ-52 שקלים למנה צמחונית, 62 שקלים למנת בשר). ואם אתם מגיעים לכאן, אל תפספסו את קינוח ה"אלגוצ'ה" - מיני פנקייק מקמח טף עם נגיעות דבש או סילאן.

 

הכובשים 39 תל אביב, 03-5252527, ראשון-חמישי 23:00-12:00, שישי 14:00-12:00, מוצ"ש - 23:00, כשר ללא תעודה

 

Lalibela

"לליבלה" היא מסעדה אתיופית חדשה שנפתחה לפני שלושה שבועות בשכונת פלורנטין על ידי טל סיסאי, יזמית שחלמה להקים מוזיאון למורשת יהודי אתיופיה. בסופו של דבר, היא הקימה מסעדה, שמלבד אוכל מציעה גם חוויה תרבותית ונותנת במה ליוצרים צעירים, ואף משמשת כגלריה שבה מתקיימים ערבי תרבות והופעות.

 

ומה אוכלים שם? סלט הבית (25 שקלים), קנץ' - סלט גריסים מתובל (25 שקלים) וגם פסטו - מאפה שדומה בצורתו לסופגנייה, אותו מגישים לצד קפה אתיופי אמיתי (12 שקלים).

   (צילום: יח
(צילום: יח"צ)
 

מעל האינג'ירה, אפשר להוסיף שלוש תוספות צמחוניות לבחירה (43 שקלים), או שלוש תוספות טבעוניות (43 שקלים). ויש גם אינג'ירה בשרית עם טיבס, שהוא בשר מוקפץ (75 שקלים), דורו וואט - תבשיל עוף עם ביצים (60 שקלים) או תבשיל בקר ברוטב מעודן (50 שקלים).

 

את כל התבשילים אפשר לבקש בדרגות חריפות שונות, כך שגם אם אתם לא אוהדים של אוכל חריף - תוכלו לאכול כאן בנחת ובהנאה.

 

העלייה 43 תל אביב, 076-5403706‏, ראשון-חמישי 23:00-12:00, שישי 17:00-10:00, כשר ללא תעודה

 

טנאת

מסעדה אתיופית וטבעונית שממוקמת בדרום תל אביב והוקמה על ידי יצחק חזקיהו, שגם אחראי על המנות שיוצאות מהמטבח. המקום נעים ויש בו אווירה קלילה ולא מחייבת, והתפריט רשום עם גיר על הלוח. 

   (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)
 

בין היתר תמצאו שם אינג'ירה ביינטו, ארוחת טעימות הכוללת מספר תבשילים המונחים מעל האינג'רה (42-35 שקלים), יש גם אינג'ירה אינגודי טיבס עם תבשיל פטריות, עגבניות ובצל (42-35 שקלים) וגם פול אתיופי על אינג'ירה (25 שקלים).

 

בנוסף, תוכלו לטעום שם בירה אתיופית (15 שקלים) וגם את הלחם האתיופי - קיטה פטפת - שבדומה לאינג'ירה, עשוי גם הוא מקמח טף  ומוגש עם חמאה טבעונית ורוטב עגבניות (25 שקלים).

 

צ'לנוב 27 תל אביב, 03-5222829‏, ראשון-חמישי 23:00-12:00, שישי 16:00-11:00, כשר

 

חבש

המסעדה הזאת מעוצבת כמו כפר באתיופיה, ואת הארוחה תסעדו שם בתוך סוכה. התפריט מציע מנות אתיופיות מסורתיות עם אינג'ירה וארבעה תבשילים (59 שקלים), וגם תבשילים אותם אפשר להזמין כמנה בנפרד.

 

המבחר כולל מספר תבשילי בקר ברטבים שונים (69-55 שקלים), ביניהם גם מעורב אתיופי שכולל ארבעה תבשילי בשר וסלט המוגשים יחד על אינג'ירה, כמובן. בנוסף, יש שם גם שתי מנות עוף מסורתיות (65-55 שקלים).

 

הנגב 10 תל אביב, 03-5164264, ראשון-חמישי 23:00-11:00, שישי 15:00-11:00, כשר

 

גוג'ו

מסעדה אתיופית שנפתחה לפני שלוש שנים וחצי על ידי אסנת ביינה, שממשיכה להכין את האוכל במקום ולצידה עובדים בעלה ובנה דניאל, שסיים את שירותו הצבאי לא מזמן והצטרף לעסק המשפחתי.

 

האוכל שמוגש ב"גוג'ו" הוא אוכל של בית, בדיוק כפי שאמה של ביינה נהגה לבשל, ובדיוק כפי שהיא מבשלת עד היום בביתה עבור משפחתה. גם את התבלינים היא מכינה בעצמה.

 (צילום: יוני בקלה)
(צילום: יוני בקלה)

את האינג'ירה המסורתית, ביינה מגישה כאן עם תבשילי חומוס, אפונה וכרוב, סלט אדום ותבשיל בטטה, ומי שירצו יוכלו לקבל שם גם תבשיל עוף. בשעות הצהריים, מגישים במקום עסקית המיועדת לשני סועדים שמחירה 117 שקלים, ויש גם עסקית לזוג ב-73 שקלים.

 

התפריט מציע ארוחה לסועד אחד ב-42 שקלים, שכוללת אינג'ירה עם חמישה תבשילים: עדשים ברוטב פיקנטי, עדשים חצויים ברוטב מעודן, חומוס טחון, תבשיל תפוחי אדמה וגזר ותבשיל סלק ירוק ובצל אדום.

 (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)

טלר 32 רחובות, 08-9964644, ראשון-חמישי 22:00-12:00, שישי 15:30-10:00, שבת 23:00-20:00, כשר

 

חוות אלמו מרכז גרמצ'י

לחווה אלמו יש סיפור חיים ייחודי ומרתק, שתחילתו במסע העלייה שלה לארץ כילדה בת עשר, שברחה מביתה שבאתיופיה כדי לראות את ירושלים. הדרך, כמובן, לא הייתה קלה, ובניסיון לשמר את התרבות האתיופית ולהעביר אותה הלאה - כמו גם לחשוף את סיפורה האישי והלא ייאמן - היא הקימה את "חוות אלמו" שבאזור בית שאן. 

 

בחווה היא מארחת קבוצות שמונות בין 100-6 איש, ובמסגרת האירוח היא חושפת את סיפורה האישי ומציגה את אורח חייהם של יהודי אתיופיה. בסיום הסיור וההרצאה, נערכת במקום סעודת טעימות הכוללת לא רק את האינג'ירה והתבשילים השונים, אלא גם את הקפה האתיופי המסורתי, אותו היא מכינה ומוזגת לכוסות בדיוק כפי שנהוג לעשות באתיופיה, מול עיני האורחים.

   (צילום: אילה טל הזורע)
(צילום: אילה טל הזורע)
  

אצל אלמו תוכלו לטעום את לחם הדאבו - מען חלה אתיופית מתקתקה, אורז ותפוחי אדמה המתובלים בתערובת שמכילה לא פחות מ-12 תבלינים שונים. מחיר הסיור והטעימות תלוי בכמות המשתתפים ובתוכנית שנבחרה, ויכול לנוע בין 120-35 שקלים לאדם ולכלול גם סדנה לקליית סלים או צמות.

 

גשר הרומים, עמק המעיינות בית שאן, 054-2662335, הגעה בתיאום מראש, כשר

 

מגנג'נה

את המסעדה הזו פתחה יוואגנש, שבגיל 13 - זמן קצר לאחר נישואיה - החלה לבשל בבית משפחתה באתיופיה, ובגיל 16 כבר הפכה לעקרת בית. ב-2001 היא עלתה ארצה, והשנה הצליחה סוף סוף להגשים את חלומה ופתחה מסעדה אתיופית, שבה היא מצליחה להפגיש בין התרבות האתיופית לאוכל של בית ילדותה. 

 

פירוש המילה מגנג'נה הוא "מקום מפגש", ואכן התפריט שם מציע מפגש קולינרי ייחודי עם המטבח האתיופי על כל גווניו, הכולל מבחר גדול של תבשילים אתיופיים אותנטיים שלא תמצאו ברוב המסעדות האתיופיות בארץ. את האינג'ירה עם התבשילים השונים, יוואגנש מגישה כאן בתוך כלי מסורתי קלוע, כפי שנהוג להגיש את המנה באתיופיה. 

   (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)
 

מנה של אינג'ירה ביינטו שמכילה חמישה תבשילים תעלה לכם שם 35 שקלים; מנות בקר או עוף יעלו לכם בין 45-40 שקלים, ויש גם מנות בוקר המוגשות עם אינג'ירה (30-20 שקלים) ותה שמוגש לשולחן בפינג'ן אתיופי מיוחד (20 שקלים ל-4 כוסות).

 

אזור תעשייה 2 צומת קרית אתא, 050-4599989, ראשון-חמישי 22:00-8:00, שישי 15:00-8:00, כשר

 

המסעדה של אימא

מסעדה אתיופית אותנטית שממוקמת בתוך פסאז' מסחרי בחיפה. מגישים שם אוכל מסורתי בהגשה טקסית ומיוחדת. בתפריט יש מנה טבעונית שמחירה 35 שקלים ומנת בשר שתעלה לכם 40 שקלים, שתיהן גדולות ונדיבות במיוחד. 

 

בנוסף, בהזמנה מראש אפשר לקבל כאן גם תבשיל דג חריף (60 שקלים), תבשיל עוף וביצה (60 שקלים) ו"קקאל", שהוא סוג של גולש אתיופי מתובל בג'ינג'ר (60 שקלים).

 

נביאים 20 חיפה, 050-8526549‏, ראשון-חמישי 20:00-12:00, שישי 19:00-12:00, כשר ללא תעודה

 

אדיס עלם

אפרת אספה, הבעלים של מסעדת "אדיס עלם", מבשלת אוכל אתיופי מצוין ועדין בטעמיו, אותו למדה להכין בילדותה מאמה. מלבד המסעדה, היא מפעילה גם קייטרינג לאירועים הנושא את אותו השם, באמצעותו היא משמרת את זכרה של אמה האהובה.

אפרת אספה והאינג'ירה  (צילום: יח"צ)
אפרת אספה והאינג'ירה (צילום: יח"צ)

במסעדה, היא מגישה אינג'ירה עם תבשילים כמו מסר וואט, שהוא תבשיל עדשים כתומות; דינץ', שהוא תבשיל תפוחי אדמה וגזר; דובה וואט שעשוי מדלעת או דלורית וגם שורו וואט מחומוס. יש בתפריט גם מבחר תבשילי בקר (68-53 שקלים ליחיד או 148-100 שקלים לזוג), עוף ברוטב חריף (53 שקלים), אינג'ירה צמחונית שמגיעה עם ארבעה תבשילים שונים (47 שקלים ליחיד או 90 שקלים לזוג), וגם מנה של לחם הבית שמוגש עם מטבלים מסורתיים (18 שקלים) וסלט פתיתי אינג'ירה פיקנטי (35 שקלים).

 (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

הבנאים 5 אשדוד, 08-9212326, ראשון-חמישי 24:00-11:00, כשר

 

אנניה

ב"אנניה" שבאשקלון, מציעים רק את האוכל הביתי האותנטי מהמטבח האתיופי, והתפריט מורכב מאינג'ירה עם תבשילים בלבד. בין היתר, תמצאו שם תבשילי עוף ובקר (65 שקלים) ויש גם תבשילים צמחוניים וטבעוניים. עבור אינג'ירה עם שלושה רטבים וסלט, תשלמו כאן 35 שקלים.

   (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)
  

שפינוזה 7 אשקלון, 054-9359821, ראשון-חמישי 10:00-22:00 שישי 8:00-13:30, כשר

 

צלל

המסעדה הבאה ממוקמת בבאר שבע, באחת הסמטאות של העיר העתיקה. אבל אל תתנו לחזות החיצונית שלה להטעות אתכם, שכן מדובר במקום נעים ונטול פוזה עם מוזיקה אפריקאית (או בסגנון רגאיי) שמתנגנת כל העת ברקע, ומציעה שלוש מנות בלבד: מנת בקר ברוטב אדום (40 שקלים), מנת עוף מוקפץ עם פלפלים ירוקים ובצל (45 שקלים) ומנה טבעונית (30 שקלים).

   (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)

יש אפשרות גם לקנות שם אינג'ירה הביתה עם שלושת התבשילים המפורטים למעלה (10 שקלים) וללגום בירה אתיופית אמיתית (15 שקלים).

 

בית אשל 37 באר שבע, ראשון-חמישי 20:00-13:00, שישי 20:00-11:00, כשר

 

 

 

אהטנט

מסעדה אתיופית כשרה למהדרין, שמציעה תפריט פשוט המבוסס על מנות אינג'ירה במספר וריאציות: אינג'ירה עם תבשיל עוף וביצה ועם תבשיל תפוח אדמה תעלה לכם כאן 45 שקלים, ואינג'ירה עם תבשיל בקר וביצה תעלה 50 שקלים.

 (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)

התפריט כולל גם תבשיל טבאס חריף (45 שקלים), וגם את מנת הביינטו הצמחונית שכוללת מספר תבשילים עם קטניות (45 שקלים).

 

אגריפס 78 ירושלים, 050-2138833‏, ראשון-חמישי 22:00-12:00, שישי 14:00-8:00, כשר למהדרין

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
מאחורי כל מנה ישנו סיפור חיים מרתק. מנת אינג'ירה במסעת גוג'ו
צילום: יח"צ
מומלצים